МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 59-та ТЕМА

• 85 634
  • 750
  •   1
Отговори
# 180
  • София
 Ето моето днешно полуизядено произведение - памук-хляб Hug.

Наистина е душица, а коричките хрупкави, хрупкави... Peace!

# 181
Аз меда не бих го хабила за хляб. Нищо полезно не остава от него. Та даже има теория, че става вреден след термична обработка.

# 182
На практика си става идеален хляб. И какво пък му хабиш на меда - слагам максимум супена лъжица.
 Не теория ,на практика при затоплен над 70 градуса меда губи част от полезните си свойства .

Скрит текст:
Какво се губи при пастьоризиране?

При него се губят антибактериалните свойства на меда, антиоксидантите и активността на ензимите:

Инвертазата се разрушава при награвяне над 70°С.  Нейната активност намалява дори и при по-ниска температура, ако нагряването е по-продължително. Изследването на инвертазната активност на меда може да ни даде информация дали и на каква температура е загряван.
Глюкозооксидаза – Глюкозооксидазата, на която се приписват антибактериалните свойства на меда запазва своята активност до 55 градуса по Целзии.  Над 55 градуса активността на този ензим започва да отслабва, а с това и антибактериалните свойства на меда.

ХМФ: При загряване  на меда, част от фруктозата се разпада до хидроксиметилфурфурол (ХМФ).  Смята се, че в големи количества това вещество е токсично. Но в количествата, в които то се среща в пчелния мед и други хранителни продукти, не е опасно. Това вещество се открива и в доста храни, приготвени чрез печене или сушене – в препечените филийки, сушените сливи, кафето, различни бисквити, сладки и други. В суровият мед има средно 15 мг/кг, а нормата, която е наложена от закона е 40 мг/кг и има за цел да гарантира именно, че меда не е бил загряван на висока температура.

# 183
Момичета, забравих да напиша, че си слагам и 1,5 чл сол. Рецептата си е от книжката на хлебопекарната Силвъркрест, за бял хляб "Класически". Днес хлябовете, които приготвих с Йоткер са си пак идеални, няма въобще сладникав вкус.
Сега правя козунак да видим дали ще стане. После ще споделя.
Благодаря все пак за коментарите. Ще пробвам и с мед.

# 184
  • Кафе,грим и без да мечтая, днес пак ще бъда силна!
Здравейте момичета,
От два дни имам машина за хляб. Първи опит неуспешен, но там съм си виновна, че послушах майка ми, а нейната машина е различна от моята. Втори опит - ок, трети опит козунак - от горе ми изглеждаше бял и след програмата го пуснах още малко на печене докато ми хареса на цвят (добре зачервен) и съответно надолу прегоря, но на вкус е "ок", няма да се изхвърли. Но това са дребни проблеми и с течение на време ще свикна.По големия проблем е, че белия хляб е добре изпечен на програма "сандвич" и е много вкусен, но е по-тъмен от бял хляб (за вътрешността става въпрос).Козунака също е по-тъмен към кафяво, а не този жълт цвят който трябва да е? Ползвах софиямел екстра синята опаковка. Не знам къде бъркам ? Ако може някой да ми помогне ще съм благодарна. Ето ги и тях, но на снимките изглеждат по-светли отколкото са в действителност.
Скрит текст:

# 185
Хляба ми изглежда ок, но козунака е наистина тъмен. Може би от пепичането.

# 186
  • София
Скрит текст:
Здравейте момичета,
От два дни имам машина за хляб. Първи опит неуспешен, но там съм си виновна, че послушах майка ми, а нейната машина е различна от моята. Втори опит - ок, трети опит козунак - от горе ми изглеждаше бял и след програмата го пуснах още малко на печене докато ми хареса на цвят (добре зачервен) и съответно надолу прегоря, но на вкус е "ок", няма да се изхвърли. Но това са дребни проблеми и с течение на време ще свикна.По големия проблем е, че белия хляб е добре изпечен на програма "сандвич" и е много вкусен, но е по-тъмен от бял хляб (за вътрешността става въпрос).Козунака също е по-тъмен към кафяво, а не този жълт цвят който трябва да е? Ползвах софиямел екстра синята опаковка.
Не знам къде бъркам ? Ако може някой да ми помогне ще съм благодарна.
Скрит текст:
Ето ги и тях, но на снимките изглеждат по-светли отколкото са в действителност.
Скрит текст:

Каква ти е машината и защо не пробваш на друга програма? Не знам каква е тази "сандвич", но пробвай с програма за хляб, а не за сандвичи. От снимките се вижда, че проблемът е в опичането. Щом обичаш по-тъмна коричка пускай средна или тъмна кора още в началото, а не да пускаш ново печене, защото има огромна разлика технологията на двете.

# 187
  • на кой му пука, майна
Търся сполучлива рецепта за козунак, приготвен изцяло в машина за хляб. Рецептите, които прегледах,  не видях да са пробвани. Нямаше отзиви...а аз съм си патила от такива "рецепти". Хайде помагайте, моля  Hug

# 188
  • София
Търся сполучлива рецепта за козунак, приготвен изцяло в машина за хляб. Рецептите, които прегледах,  не видях да са пробвани. Нямаше отзиви...а аз съм си патила от такива "рецепти". Хайде помагайте, моля  Hug

Първо си объркала темите, тук се обсъждат машини, а не рецепти за тях. Рецепти за козунак може да намерш тук и тук, може да зададеш въпроса си и тук, някой да те насочи, ако не разполагаш  с време за четене. Аз лично не мога да ти препоръчам рецепта за козунак в хлебопекарна, т.к. не съм пробвала никаква такава  chef.

Успех и да пуснеш снимки после Simple Smile

# 189
  • Тополовград
Купих нов пакет брашно от 5 кг и едновременно и нова мая от Одрин  провал нито хляба нито тестото за питки което ставаше супер се получават. Тестото се разлива и нищо не става.

# 190
аз съм правил изцяло козунак в машината - не ми харесва. става доста висок и в повечето случай прегаря отстрани. сега правя частично в машината - месенето и първото втасване. оформянето и печенето е извън машината. хващам една рецепта за ушите и действам. не съм забелязал  машината да не се справи с тестото ,въпреки че рецептата не е за машина.

# 191
И как пък е объркала темата не разбрах точно
Търся сполучлива рецепта за козунак, приготвен изцяло в машина за хляб. Рецептите, които прегледах,  не видях да са пробвани. Нямаше отзиви...а аз съм си патила от такива "рецепти". Хайде помагайте, моля  Hug
http://www.receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0 … D1%80%D0%BD%D0%B0
 тук рецептите са изпитани и има коментари
Моя току що е изпечен на програма тесто / фотоапарата е заминал на море и го няма  Joy/ и е идеален -леко загорял отстрани ,но и купените са такива. 
 Но не е изцяло в машина -месене в машината , втасване извън нея , два пъти примесен ,оформяне и втасване извън нея и накрая печене . Изпечен е добре, излезе лесно от формата.
 Моята грешка е ,че го задържах още няколко минути като хляба за да излезе лесно и да се доизпече.
  Утре втора проба  Joy

# 192
  • София
За козунака миналата година като четох, така става тъмен и  кафяв от многото захар, за това заместват част с подладител.

# 193
Моят си е жълт и светъл и няма подсладители . Лимонов сок му сложих и портокалов .
 Съжалявам ,че няма как са го снимам - този изпечен в хлебопекарната  си изглежда като купените на форма.
  Ако модела машина е с 1 бъркалка и формата на казанчето е по -дълбока тогава козунака няма да има хубава форма .
 В Силвъркрест си е идеален. Даже бухна повече от тези ,които пекох във фурната.

# 194
Аз миналата година правих изцяло в машината козунак, но стана малко сух някак.
Имаше една много прехвалена рецпта, но се добавше бршно по време на месене. Тогава не посмях да пробвам с нея.

Общи условия

Активация на акаунт