МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 59-та ТЕМА

  • 85 440
  • 750
  •   1
Отговори
# 600
  • Мнения: 4 884
И аз имам проблем с ронлив хляб.  Правя си го както обикновено, но с тази разлика че съхранявам хляба в хладилник понеже иначе мухлясва. Това вторият ден хляба не е подходящ за сандвичи. Мая ползвам 1/4 за килограм хляб. Тоест около 600гр брашно. Временно спрях да река хляб и отново купувам докато не открия вариант хляба да не се разпада.

# 601
  • София
  • Мнения: 3 034
И аз имам проблем с ронлив хляб.  Правя си го както обикновено, но с тази разлика че съхранявам хляба в хладилник понеже иначе мухлясва. Това вторият ден хляба не е подходящ за сандвичи. Мая ползвам 1/4 за килограм хляб. Тоест около 600гр брашно. Временно спрях да река хляб и отново купувам докато не открия вариант хляба да не се разпада.

В общи линии слагаш двойно количество мая. От живата мая се слага по 1 грам на 100 грама брашно. 1/4 кубче са около 10 грама Peace. В хладилник държа само козунаци.

# 602
  • Мнения: 1 567
И аз слагам жива мая 1 г на 100 г брашно. По-точно си правя кубчето от 42 г мая на 7 малки кубченца. Увивам ги във фолио и слагам във фризера. Пека хляб в хлебопекарна с 650 г брашно. Винаги става много хубав, но го допичам 15-20 минути, тъй като предпочитаме по-препечен. Само първият ден се рони, на втория вече не толкова много. Досега хляб само веднъж мухляса, беше на 5 дни. А може и жегите да му помогнаха. Купен хляб на 3-я ден вече мирише на мухъл.

# 603
  • Мнения: 4 884
Аз в началото кубчето го режех на 5, но голяма играчка. На 4 е по лесно. Ще пробвам с по малко мая и ще докладвам.
Иначе хляба му хляба на 2-3 дни някъде, и аз се зачудих. Но поне мухъла беше зелен, а не розов.  От тогава държа в хладилника.  Може би при мен е помогнала найлоновата торбичка където държа хляба, за да мухляса.  Всичко ще си кажа май  Mr. Green

# 604
  • Мнения: X
Хляба оставям да постои първо на решетка докато поизстине и после завивам в памучна кърпа или месал и след това прибирам в плик .
 Имам си даже специално ушита торбичка в която прибирам хляба.
  Добре се съхранява  и в хартиен плик за хляб от хипермаркетите тези от топлата витрина.  И след това в плик.
  Не добре изстиналият хляб прави конденз и затова бързо мухлясва.

# 605
  • Мнения: 3 020
Аз пък досега нямам мухлясал хляб  Simple Smile , а не се яде много-много.
Обаче и на мен напоследък на 2-ри, 3-ти ден вече много се рони.
На 500 гр. брашно, слагам почти 1 малка мерителна /към пекарната/ лъжичка суха мая.
За ронливостта дали нямаше връзка и мазнината.... нещо такова ми се върти в главата, но нямам време да търся  Blush

# 606
  • София
  • Мнения: 3 034
 
Аз пък досега нямам мухлясал хляб  Simple Smile , а не се яде много-много.
Обаче и на мен напоследък на 2-ри, 3-ти ден вече много се рони.
На 500 гр. брашно, слагам почти 1 малка мерителна /към пекарната/ лъжичка суха мая.
За ронливостта дали нямаше връзка и мазнината.... нещо такова ми се върти в главата, но нямам време да търся  Blush

На теория трябва количеството суха мая да е 1/3 от количеството жива. На практика, за 600 грама брашно смес, слагам около 1/2 малка мерителна лъжичка суха мая от френската. Мазнина (зехтин) слагам около 20-25 грама. Хляба седи в найлоноподобен плик от тези, които се ползват в супермаркетите за плодове и зеленчуци, и в дървена кутия за хляб, която сигурно вече е пълнолетна Mr. Green. За рязане на филии за сандвичи ползвам един много тънък нож за хляб, плод на българо-китайската дружба. Острието е на едри вълни. При мен топлият хляб се рони повече при рязането от престоялия един-два дни.  На следващия ден мога да отрежа и половинсантиметрова филия без да се натроши и почти без трохи  Peace.

# 607
  • Перник
  • Мнения: 5 056
И аз държа хляба в памучна торба - имах такава подарък към предишната хлебопекарна, а когато се скъса, баба ми уши нова. И моята кутия за хляб е дървена, с времето се появиха фуги между дъсчиците - така хлябът се проветрява  и не мухлясва  Laughing Сериозно, до сега домашен хляб не е мухлясвал, само се втвърдява. Аз предпочитам тънки филийки и, стига хлябът да не е още топъл, нямам проблем с отрязването им. Има трохи, нормално е. В купения хляб има добавки, които намаляват роненето.

# 608
  • Мнения: 4 884
Аз също чакам хляба да изстине, за да го прибера. Нямам кутия, а хартиените торбички са малки и не ми се побира в тях. Преди го завивах в кърпа. Явно пак трябва да започна. Имам един купен хляб още, като се изяде ще започна с експеримента.

# 609
  • Мнения: 334
Минавам да се отчета: хлябът ми стана много вкусен. Сложих кисело мляко, жива мая и чукнах едно яйце. Сега гледам да го отбягвам,че иначе ще го изям целия Mr. Green
Повече няма да ползвам суха мая: разликата в аромата е несравнима.

# 610
  • Мнения: X
И аз метнах едно хлебче с кисело мляко и яйце и ама съвсем малко количество мая няма и 1/8 .Сега се пече.
 Машината беше в покой повече от 2 месеца Grinning

# 611
  • Мнения: 3 020
Мунчо, при мен зимата и пролетта с 1 малка мерителна суха мая на най-дългата програма /тоест най-дългото втасване/, се налагаше да оставя поне още 10 мин., за да втаса добре и така си и продължих и през лятото. Сега втасва по-бързо и не се налага допълнително да го оставям, може пък и да пробвам с 1/2 лъжичка мая.
Иначе при мен топъл се реже перфектно, без трохи и т.н. с накъдрен нож за хляб. На 2-ри ден вече започва да се рони.  Rolling Eyes
Вече пуснах един пак с почти 1 малка мерителна, но следващия път обезателно ще пробвам с половин доза мая.  Peace

# 612
  • София
  • Мнения: 3 034
Мунчо, при мен зимата и пролетта с 1 малка мерителна суха мая на най-дългата програма /тоест най-дългото втасване/, се налагаше да оставя поне още 10 мин., за да втаса добре и така си и продължих и през лятото. Сега втасва по-бързо и не се налага допълнително да го оставям, може пък и да пробвам с 1/2 лъжичка мая.
Иначе при мен топъл се реже перфектно, без трохи и т.н. с накъдрен нож за хляб. На 2-ри ден вече започва да се рони.  Rolling Eyes
Вече пуснах един пак с почти 1 малка мерителна, но следващия път обезателно ще пробвам с половин доза мая.  Peace

И аз редовно го оставям да довтасва. От старите теми съм запомнил, че ако горната кора се спука, значи хлябът е недовтасал преди печенето. За съжаление се прекара казанчето на първата ми хлебопекарна Мидеа, която имаше програма "Експерт", където сам си гласиш времетраенето на отделните части от програмата. Още по-лошото е, че няма да има внос на резервни казанчета #2gunfire.

П.П. При мен със сигурност и по-големия процент на пълнозърнестото брашно в рецептата пречи на нормалното втасване за времето зададено в програмата newsm78.

# 613
  • Мнения: 3 020
Забравих да напиша, че и аз слагам само типово в комбинация с пълнозърнесто. Бяло въобще не слагам.

# 614
  • Мнения: 7 779
Минавам да се отчета: хлябът ми стана много вкусен.
забравихте да показвате какво сте направили  #Cussing out

ето последният ми хляб - с маята на СофияМел





добро втасване се получи

Общи условия

Активация на акаунт