47 тема на ЕЛП - ароматна, начетена, пролетна

• 20 050
  • 736
  •   1
Отговори
# 60
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
....

Какво се е случило в Берлин, Ми Лай и с Ханелоре? Чувала съм я само като жена на мъжа си.

каквото обикновено се случва с малките хора по време на война

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B5_%D0% … D0%9B%D0%B0%D0%B9
http://www.bnews.bg/article-30235

# 61
Прочетох, благодаря, Добри. Но защо? Това се прави от хора, които също са от малките. Сигурно звучи наивно, но не разбирам.

# 62
Щото, грубо казано, откачат...  Confused

# 63
  • Пазете Гор
Има интересни изследвания защо се случва това озверяване на съветските войски - психологически, исторически -  като се допуска, че не е било съвсем неуправляем процес. Впрочем с цената на много разстрели положението в някакъв момент е овладяно.

Разправата на съветските войски с цивилното население на Германия не е нещо, което се случва обикновено. Поразителната жестокост впечатлява мнозина дори в ония кървави времена. Особено "внимание" е отделено на жените - те са "жив трофей". Източна Прусия става нарицателна за това - прочетете "Пруските Нощи" на Солженицин "...ще превърнем детето в жена, а жената в труп". Има десетки книги и мемоари, руски, германски и други. Покъртителен е разказът за насилието върху един родилен дом (дори генерал М. Гареев признава това зверство). Молели са озверелите войница да оставят майките поне да накърмят, за няколко минути...

За по-любознателните ще дам някои четива. Слагам късичък превод от едното на български. Предупреждавам - изключително потискащи неща са това.

Скрит текст:
Книги:
"Хранить вечно" Лев Копелев
"Война все спишет. Воспоминания офицера-связиста 31 армии. 1941-1945" Л.Рабичев
"Женщина и война" Ален Полц
Има и много публицистика, ако някой се интерсува - мога да дам още информация.

Следва кратък откъс на български, но предупреждавам пак - не е за слаби нерви:

Скрит текст:
„Поемам към щаба на армията, разположил се зад село Ново Дугино. На крайпътния насип лежи мъртво момче, после научавам, че се опитало да бяга, а германците му отрязали ушите и носа. В селото, около три коли се тълпят нашите генерали и офицери. Вдясно от пътя догаря колхозният хамбар. Генералите и офицерите са пристигнали от щаба на фронта и съставят протокол за престъпленията на германските окупатори. Отстъпвайки те подгонили всички старци, баби, момичета и деца, заключили ги в хамбара, залели покрива с бензин и го запалили. Изгорели всички обитатели на селцето.

Стоя край пътя, гледам как войниците изнасят от димящата купчина черни греди и пепел обгорелите трупове на деца, момичета и старци и в главата ми се върти фразата: „Смърт на германските окупатори!” Как са могли? Та това не са хора! Ние ще победим, на всяка цена ще ги открием. Такива не бива да живеят.

И се почва все така по целия ни път нататък: сред полето стърчат белите комини на опожарените села и градчета и всяка вечер моите свързочници и телефонистките обсъждат как след победата ще се отмъщава на фрицовете. А аз възприемам тези разговори като нещо нормално и справедливо. Съд, разстрел, бесилка — каквото и да е!

Но само не това, което наистина се случи година и половина по-късно в Източна Прусия.

Нито в съзнанието, нито в подсъзнанието на хората, с които воювах заедно, които обичах през 1943 година, онова, което предстоеше да се случи през 1945 го нямаше. Тогава как, защо и откъде възникна то?…”

<…>

„Февруари 1945 г. Източна Прусия…

Радистът пак носи заповед за настъпление. Трябва да осигурим връзките на зенитно-артилерийска бригада. Вървим шест километра. Навлизаме в Траутенау. Свечерява се. Влизаме в крайната къща. Там са наши артилеристи, но съвсем не от нашата бригада и даже не от нашата 31-ва армия. Селцето се състои от двайсетина къщи.

Пресичаме улицата. Влизаме в следващата къща. Три големи стаи, две мъртви жени и три мъртви момичета, полите на всички са обърнати над главите им, а между краката им с дъното навън стърчат празни винени бутилки. Вървя покрай стената на къщата, стигам до втора врата, коридор, пак врата и две свързани стаи. На всеки креват, а те са общо три лежат мъртви жени с разчекнати крака и навряни между тях бутилки…

Добре, да предположим, че са изнасилили всичките, после са ги застреляли. Възглавниците са подгизнали от кръв. Но откъде това садистко желание — да ги намушкат с бутилка? И това е нашата пехота, това са наши танкисти, селски и градски момчета, всички те имат у дома семейства, майки, сестри…

Мога да разбера, да убиеш в бой – ако ти не убиеш, ще убият теб. След първото убийство едни ги втриса, друг повръща. После се свиква. Но това тук е някаква ужасна садистка игра, било е нещо като съревнование: кой ще натика повече бутилки, и същото продължава във всяка от следващите къщи. Не, не, не сме ние армейските свързочници. Били са пехотинци, танкисти, минохвъргачи. Онези, които първи са влезли в селото.

Заповядвам да се преместят петте трупа от предните стаи в по-задните, натрупваме ги една върху друга на пода. Разполагаме се да нощуваме в предните стаи…”

<…>

„Застигаме цивилното население, бягащо от напуснатите от германската армия източнопруски градове Голдап и Инстербург. На каруци, на коли, пеш, старци, жени, деца, големи патриархални семейства бавно пъплят на Запад, задръстват всички пътища и магистрали.

Нашите танкисти, пехотинци, артилеристи, свързочници са ги изтласкали от шосето, преобърнали са в канавките натоварените им каруци с покъщина, с вързопи, куфари, прогонили са настрана старците и децата и в целия този хаос от хора, коне и коли, забравили за дълг, срам и чест, не мислещи за отстъпващите без бой германски подразделения, с хиляди са връхлетели жените и момичетата.

Жени, майки и техните дъщери са нахвърляни една до друга вляво и вдясно по протежение на цялото шосе, и всяка от тях е обградена от кикотеща се тълпа мъжаги със спуснати гащи.

Облени в кръв, губещи съзнание ги отмъкват настрани, децата, които се хвърлят на помощ на майките си ги разстрелват на място. Кикот, квичящо хилене, смях, викове, стенания. А командирите на тези войници, майори, полковници стоят на шосето, едни се подсмиват, други даже дирижират, насочват — играят ролята на регулировчици. Явен е стремежът всичките им войници да се включат, да не остане никой, който да не е поучаствал. Този адски смъртоносен групов секс няма нищо общо с мъст над проклетите окупатори.

Това е вакханалия на всепозволеността, на безнаказаността, тук цари обезличеността и жестоката логика на обезумялата тълпа. Потресен седя в кабината на камиона, моят шофьор Демидов припва да се нареди и той на опашка, а на мен пред очите ми е Картаген на Флобер. Сега разбирам, че войната съвсем няма да оправдае всичко.

Накрая и полковникът, този, който току що дирижираше, не издържа и сам си проправя път в тълпата, а майорът отстрелва един по един свидетелите, истерически тръшкащите се и крещящи деца и старци.

— Приключвай! По колите!

А след нас вече се задават следващите части. След малко колоната пак спира и аз вече не мога да удържа своите свързочници, които също се нареждат на новите опашки. Около мен моите мили телефонистки се давят от смях и кикот, а на мен ми се повдига и ми причернява пред очите. До хоризонта се простират купища обърнати каруци, разхвърляни мебели и покъщина, трупове на жени, старци и деца…

Стъмва се вече. Вляво и вдясно от пътя се редят германски стопански дворове. Пристига команда да се разположим за нощувка. Моят взвод е разпределен в чифлик, разположен на два километра от шосето. Във всяка стая лежат трупове на деца, на старци и на изнасилени и застреляни жени. Толкова сме капнали, че вече не им обръщаме внимание, лягаме на пода между тях и заспиваме…

Последна редакция: вт, 31 мар 2015, 15:25 от Куркума

# 64
Телефонистките се смеят...

# 65
гледали ли сте "Иди и виж"?
във филма той не стреля по детската снимка на Хитлер. а в действителност?

знам само, че насилието ражда насилие, което от своя страна ... и така до безкрай. все по-страшно и безумно.

никого не оправдавам и никого не осъждам - не съм била в кожата им.

# 66
  • n/a
"Иди и виж", мисля, че е най-тежкият филм,
който съм гледала. Не го догледах, не издър-
жах. Странно е. Да знаеш и съзнанието да го
спреш да потърси отсяване, оправдаване, об-
винение, осъждане, отсъждане. Остават тези
неща отвъд прага на възможността за разми-
съл.

# 67
Не бях чувала за "Иди и виж", сега потърсих и прочетох. Прочетох и това (на английски, но за тук го намерих както си е било на руски).

Скрит текст:
Цитат
Я понимал, что это будет очень жестокий фильм и вряд ли кто-нибудь сможет его смотреть. Я сказал об этом соавтору сценария - белорусскому писателю Алесю Адамовичу. Но он ответил: «Пусть не смотрят. Мы должны это оставить после себя. Как свидетельство войны, как мольбу о мире».

Цитат
Наверное, кого-то раздражал фильм «Иди и смотри», его «шоковая терапия». А вот немцы говорили: «Это мы должны были снять такой фильм!» Сам Климов так вспоминал о реакции немецких зрителей: «Как-то на одном из обсуждений фильма встал пожилой немец и сказал: «Я солдат вермахта. Больше того - офицер вермахта. Я прошёл всю Польшу, Белоруссию, дошёл до Украины. Я свидетельствую: всё рассказанное в этом фильме - правда. И самое страшное и стыдное для меня - что этот фильм увидят мои дети и внуки».

# 68
  • Пазете Гор
Настолен филм ми е "Иди и виж". Труден и тежък. И все пак любим. Но освен съответен, той е и щедьовър на изкуството. Остарялото дете...

Разбира се, че описаното от него отговаря на истината - никой сериозен историк не го подлага на съмнение (онова на Л.Рябичев, който постнах по-горе започва с описанието на една такава трагедия).

# 69
  • Ако искаш да бъдеш щастлив, бъди!
Нещо се случва с човешкия мозък във време на война... Чела съм за невероятни жестокости, извършени от американците с японски  военнопленници. За изтънчени и нечовешки мъчения, измислени от японците за американски военнопленници (книгата беше японска!). Чела съм разбира се за нацистки зверства. За зверства на съветските войски в Афганистан съм чела. Но това, което прочетох преди време за жестокостите по време на войната в Манчжурия надминава изобщо пределите на всичко  мислимо и немислимо... От две години събирам смелост да прочета "Доброжелателните"...Купих си я, отворих я, разлистих я, погледът ми попадна тук-там, казах си: аа, не сега, не...друг път. Не съм я отваряла оттогава.

От всичко, прочетено изобщо от мен, съм стигнала до извода, че колкото по-източен е един народ, толкова по-жестоки и хладнокръвни са хората, толкова по-изтънчено-извратени са нещата, които могат да причинят на друго човешко същество.

Гледала съм филма "Иди и виж"...изглежда, че много ме е потресъл, защото съм го изхвърлила от съзнанието си, сега си го припомних покрай вас...

# 70
  • n/a
Естествена реакция е да се изхвърли от съзнанието.
Както и (може и да се самооправдавам) съзнанието
да не го допусне изобщо. Помня, че ме разболя за
няколко дни, даже и недогледан (но пък имах бег-
ла представа за цялото съдържание).
Светалчо, има една мисъл, която ме възпира да се
съглася с наблюденията за източните народи. Може
да е само от позициите на нашето възприятие по-го-
ляма жестокостта им.

# 71
  • Пазете Гор
Сериозни теми подхванахме и това вреди на пиенето, поне на виртуалното. Аз съм виновен за тоя уклон, моля за прощение. И понеже разговорът стана леко международен, искам да споделя един виц:

Скрит текст:
Мужики закусывают с газеты. Один, что-то с неё прочитав, произносит:
- Что-то Гондурас меня беспокоит.
 - А ты его не чеши, и он беспокоить не будет. Пройдет.

Трикраката кучка на кварталния ни пияница си има кученца - пет броя, топчести и разноцветни. Дали ще намеря някой да ги вземе за отглеждане? Той ги отглежда малко полупасищно, та ще станат една търчаща по улицата тумба. Аз не му придирям твърде, че той сега е зает. Къщата му се разплете, стените тръгнаха да се отварят навън, а скатовете на покрива се отвориха на билото. Ама хубаво се отвориха, около педя и половина. Някак иззими така, а завчера с един друг замлат подпъхваха под капаците парченца мушами, воалит, брезент и прочие под капаците на билото. Стана шаренко и плющи, ако има вятър. Днеска се захванаха със същинската работа по укрепването - подпряха стените. Запънаха едни гнили мертеци от всеки ъгъл към цокъла на оградата. Стана много симетрично и към обяд седнаха в двора да пийнат, а времето се стопли и те мижеха насреща му като котараци.

То добре, че ползва само една стая (защото от другите си взима материал за горене) инак щеше да се наложи още три-четири мертека да турят. То те , сили нямат, защото практически не ядат, вземат някой гнил чам - той олекнал като гъба - и го носят двамата, преплитат крака и си почиват пътем.

Несретници.

Взел съм си горчива бира някаква. Повечето хора си имат любима бира и си пият със здраве и без изненади, а пък аз все експериментирам.

# 72
майстор Танко

за оправяне на бирата  Hug

# 73
  • n/a
Баба ми, лека ѝ пръст, до над 90-те си години,
с едно напълно ослепяло око продължаваше да
чете. Разказите на Чудомир.

# 74
Нося нещо специално за Атти.  Laughing Много ми липсват нейните истории... за разрязани сърчица от чаршафа, фризирани котки и хряпад.

Общи условия

Активация на акаунт