Идеи за зеленчукова градина на балкона

• 101 670
  • 758
  •   1
Отговори
# 150
  • Русе
да се похваля с първия си оранжев чери домат. Simple Smile другите не са узрели - има доста. Не станаха високи - около 50-60 см. по 4 корена са в саксия. Смесих ги жълти и червени - за сега първия има хубав жълто-оранжав цвят. Кажете след колко дни от оцветяването е узрял т.е. кога да го откъсна. Босилекът ми върви идеално. Втори посев рукола сложих - тръгна като луда за разлика от първата - може би защото хем е горещо хем вали. От ягодите откъснах 2 ягодки от 10 корена Grinning. Салати хапнахме малко от единия вид, други горчаха ужасно и ги изкорених и изхвърлих.
Може ли за сложа репички или не му е времето вече. Имам и един разсад пипер от едни чушки от кауфланд, но се чудя в какъв съд да ги сложа.

# 151
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
да се похваля с първия си оранжев чери домат. Simple Smile другите не са узрели - има доста. Не станаха високи - около 50-60 см. по 4 корена са в саксия. Смесих ги жълти и червени - за сега първия има хубав жълто-оранжав цвят. Кажете след колко дни от оцветяването е узрял т.е. кога да го откъсна. Босилекът ми върви идеално. Втори посев рукола сложих - тръгна като луда за разлика от първата - може би защото хем е горещо хем вали. От ягодите откъснах 2 ягодки от 10 корена Grinning. Салати хапнахме малко от единия вид, други горчаха ужасно и ги изкорених и изхвърлих.
Може ли за сложа репички или не му е времето вече. Имам и един разсад пипер от едни чушки от кауфланд, но се чудя в какъв съд да ги сложа.

репичките, спанака и марулите не са за сега  Peace ще изкарат цвят, марулите ще горчат  Peace

на чушките не им трябва много голям съд, колегите гледаха някакви неземно люти в саксия около педя дълбока.

сложи краставички  Peace

# 152
  • Русе
Мерси. За лютите знам, гледала съм, но тези са нормални - червени - ужасно сладки и вкусни - турски пишеше, че са.

# 153
Мойте чери доматчета яко червенеят, вече децата два пъти обират реколтата и са много въодушевени. Ягодките почнаха да червенеят до ден два ще има, но са дребни като горски. Сигурно са такъв сорт, купих си пакетче от Т маркета, водиха се саксийна ягода.
Листата на доматките обаче взеха да пожълтяват, някой да има идея какво трябва да се прави  newsm78 ?

# 154
Що така е замряла темата? Никой ли не бере балконски зеленчуци да се похвали? Аз имам 3 женски цвята на трите тиквички(на всяка по един) и всяка вечер от 3 дена насам им бая да цъфнат, че да изям и аз най-после нещо различно от магданоз собствено производство Simple Smile

# 155
  • Русе
еее ние изядохме първата партида черита, оранжеви - много вкусни с особен плодов аромат. Рукола втора партида засях и я почнахме вече. Салатите ги изядахме, ама не станаха много хубави. Само дето е много горещо - открита от всякъде тераса и 38 градуса - здравето им се взема.

# 156
Доматът Лабрадор при майчето не само че върза, но и узря. Къса си по доматче за салатка. Днес ходих да я видя и гледам, че доматите са вече на свършване, но имаше един червен и няколко зелени. Пак да отбележа, че при нея на балкона стана доста по-високо растение от очакваното.

# 157
Моите подправки и ягодки внезапно измряха, листата им станаха на жълти точки, като изсъхнало, но със сигурност не бяха изсъхнали. Някаква болест хванаха ( чудно от къде, като сме на 11 етаж и не сме внасяли никакви нови цветя). Изскубах всичко и май ще бодна някакви купени цветя, но се чудя дали първо трябва някак да дезинфекцирам пръстта ?

# 158
Аз имам доматчета -  3 бр. червени  и около 20 зелени . Моите листенца също станаха на жълти точки , спряха да цъфтят и цветовете , които се появиха - паднаха . Аз съм на 5 - тия етаж .

# 159
Моите черита узряха, босилекът избуя, имам мента за лимонада и много джоджен. И брюкселско зеле в саксийка, което редовно страда от листни въшки в големи количества.

Някакси имах очаквания за по-дълъг период на грижи за доматите.. в един момент просто спряха да растат стеблата...

Въпреки това, за догодина със сигурност ще разширя балконната градинка - много голям смисъл и удовлетворение намирам в нея Simple Smile

# 160
Някакси имах очаквания за по-дълъг период на грижи за доматите.. в един момент просто спряха да растат стеблата...

В такъв случай сей поетапно, за да имаш за по-дълго време. Кога ся черитата?
Мен ме сърбят ръцете да посея босилек. Синът донесе семенца за босилек Дженовезе. Не пречи да ръсна мъничко, а напролет пак. Любопитно ми е дали ще стане нещо и най-вече какъв е ароматът.

# 161
Купих ги като готов разсад.. от семенца ми е голяма занимавка да ги отглеждам. А разсадът, съответно, се намираше по пазарите в рамките на 1-2 месеца само. Искаше ми се просто да порастнат повече на височина и да пуснат повече цветове, но май жегите и вятърът допринесоха за обратното.

# 162
Здравейте,мнооооого хубава "зелена "тема ! много неща научих,много сте ми полезни!
Аз се включвам със зов за помощ.
Отглеждам си босилек,над 10 саксии,защото си правим песто.Всичко вървеше прекрасно допреди няколко дни,когато забелязах ,че листата на някои стръкове са перфорирани,забелязах от долната страна малки черни като маково семе зрънца....а малко по-късно и две гъсеници -зелени,сливащи се с цвета на босилека.Четох в нета насам натам и досега съм направила следното:
1.Ликвидирах гъсениците.
2.С помпата-пулверизатор обработих всяко листенце,"окъпах го'.Целта беше механично да се отстранят тези чернички  вероятно яйца.
3.Направих р-р от вода,няколко капки веро и настойка от чесън./ счукан чесън и вода престояха 3-4 дни,прочетох го като нехимично средство в растителната защита/. Напръсках обилно.
Като че ли се стабилизираха нещата....в 2 саксии" се пасе яко" , в другите  единични листенца имат дупки и аз ги откъсвам. Почитатели сме на тази подправка и реших докато не е поразена цялата реколта да изсуша за зимата.Започнах да обирам хубави едри здрави листенца,измивах ги в много води,слагах върху кърпа за подсушаване и после върху бяла хартия.Тази вечер реших да погледна какво става и о,ужас! между листенцата има черни миниатюрни гранулки,като маково семе,както бях писала по-горе.Утре ще ги гледам с лупата,сложих ги в бяла салфетка в пликче,а листата изхвърлих.Явно докато са били свежи листата са привлекли "агресора", ...след такова щателно измиване,едва ли нещо е останало по тях.А и аз избирах чисти здрави листа...
Добри,Куркума,усещам ви като компетентни,коментирайте...и всеки,който се досеща ,разбира се....отчаяна съм...Каква е тази напаст.Подарих една саксия и разбрах ,че е опасано цялото растение.При мен върви с по-бавно темпо,но знам ли утре сутринта какво ще видя.Взех и други мерки,за да запазя нещо,преместих половината саксии на другата тераса.От Варна съм,тук има някаво нападение от мушици,гъсеници по цветятя в морската градина...

# 163
adi_ko, добре че сподели, аз имам 1 саксия с босилек, сакъзчета. От около седмица листенцата на сакъзите, а и на босилека е като мрежа, дантела, проядени, да не кажа направо изядени. Онзи ден видях на балкона една зелена гъсеница, доста голяма и охранена, явно тя ги е изяла.

# 164
Цитат
adi_ko, добре че сподели, аз имам 1 саксия с босилек, сакъзчета. От около седмица листенцата на сакъзите, а и на босилека е като мрежа, дантела, проядени, да не кажа направо изядени. Онзи ден видях на балкона една зелена гъсеница, доста голяма и охранена, явно тя ги е изяла.

Щом една си видяла,значи има и още.Дамата с подарената от мен саксия сподели ,че и нейния босилек бил в съседство с друго цвете,и то като твоята дантела станало....а от босилека останал основния ствол-имало много,много гъсеници.Почистила и напръскала с вода и веро.
Аз днес подложих на изследване тези миниатюрни черни гранулки,които намерих сред изсъхналите листенца.Гледах ги с лупа,на много хубава светлина....толкова са еднакви!И чистачката,която е и цветарка,и земеделка още като ги видя,каза,че това е семе,семе на босилека.Взе и стри между ноктите си едно семенце-МИРИШЕ НА БОСИЛЕК!Беше категорична!!За контрола и други хора мирисаха-СЪВПАДЕНИЕ!Затова съм обнадеждена.Аз цвят не съм виждала,а си произведох семе Joy Joy JoyМоже би  цъфтежа е бил през юни,тогава отсъствувах 10 дни и друг човек ми го поливаше.
Днес също занесох 3 листенца ,с 3 различни поражения,според мен това са и степените:Първото е само с една мрежа,кафява,като изсъхнали,второто с кръгла дупка,и третото наполовина опасано.Чистачката каза,че имало похождение  на молец.
Каквото и да е ,сега ще обирам здравите и ще слагам във фризера/така било най-добре за съхранение/.има достатъчно листна маса.Решила съм да пръскам по-често с този чеснов разтвор,в препоръката пишеше на 7 дни.
Така,че миличка,направи и ти това.Счукай 1 глава чесън и залей с 400 мл вода,затваряй го в буркан...и на топло,и тъмно.Още на втория ден си прецеди малко ,направи го 50/50 с вода и течен сапун или веро.С всеки изминал ден, чесновия извлек става по- силен.ОХ,дано ги изгоним.
Не зная дали съм на прав път,но залагам много на чесъна.Искам да отбележа,че нямам цветя на терасата с босилека,може би затова темпото на опасване е по-бавно...

Общи условия

Активация на акаунт