Идеи за зеленчукова градина на балкона

• 101 629
  • 758
  •   1
Отговори
# 90
Да, днес намерих разсад за домати чери. Доколкото разбрах, чери е тип храст и става висок около 25 см и се отрупва с плод. Това малко ме разочарова, имах друго мнение за чери,то.
Моля, който е сял домати чери да каже някакви особености, вярно ли е това дето днес научих.
Не, черитата стават около метър високи. Отрупват се с много плод, наистина.

# 91
Как 25 см?  Това да не са ягоди? Laughing
Над метър и половина израства на тераса. На двора може и повече.

# 92
Черито си става висок. Миналата година в градината ми стана по-висок от мен-около 180 беше.
може да има и други сортове, но моят си порастна висок-висок..

# 93
  • Люлин
Прочетох тук таме. Да, оказа се, че има различни сортове чери. Има и храстовидни и със средна височина и доста високи.
Наистина, тези дето ги открих на пазара бяха от храстовидните. Човека си ги отглежда и според мен нямаше намерение да ме лъже.
Така, че всички сме прави  Laughing

# 94
  • Пазете Гор
Всички домати стават храстовидни, ако не ги колтучиш овреме. Някои растат, докато могат, други се задънват след 4-5 китка, но дребни няма.

Няма сорт "Чери". Това е тривиално (неофициално) наименование на дребноплодни сортови групи, а също и на "плевелни" домати, получени при разпадане на хибриди. Аз не бих се хабил с тия дребосъци, но всеки със саксията си.

# 95
Ммммм, тези дребосъци са много вкусни, а и са идеални за сушене. Опукваме промишлени количества от тях- и пресни, и сушени. Може и да е случайност, но разните видове черита в градината на майка ми се най-устойчивите на болести домати.

# 96
Може и да е случайност, но разните видове черита в градината на майка ми се най-устойчивите на болести домати.
Устойчиви са да. Само черито не ми гни от влагата миналата година.
 Тази година мисля да суша и аз. После със зехтин и направо си облизваш пръстите...

# 97
Хора и аз да попитам, две черита имам на терасата, (гласят се да цъфтят май) - остъклена, с южно изложение, лятото дали няма да им е прекалено горещо...и другият ми въпрос е трябва ли да бодна по една пръчка в саксията с която да го привързвам като дойде времето и как да я бодна тая пръчка така, че да не пробода някой корен? Май трябваше още като ги премествах от кофичките в саксиите да набода пръчките, така щях да съм сигурна, че няма да нараня някой корен  newsm78, какво да правя сега? Боднах и едно чери и навън, бяха еднакви по-големина с тези които са ми на терасата - тези на терасата вече пет пъти по-големи от това навън, то не пожълтява, не изсъхва, обаче 2-3 седмици вече си стои така както съм го сложила, сякаш не расте, това нормално ли е...

# 98
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Хора и аз да попитам, две черита имам на терасата, (гласят се да цъфтят май) - остъклена, с южно изложение, лятото дали няма да им е прекалено горещо...и другият ми въпрос е трябва ли да бодна по една пръчка в саксията с която да го привързвам като дойде времето и как да я бодна тая пръчка така, че да не пробода някой корен? Май трябваше още като ги премествах от кофичките в саксиите да набода пръчките, така щях да съм сигурна, че няма да нараня някой корен  newsm78, какво да правя сега? Боднах и едно чери и навън, бяха еднакви по-големина с тези които са ми на терасата - тези на терасата вече пет пъти по-големи от това навън, то не пожълтява, не изсъхва, обаче 2-3 седмици вече си стои така както съм го сложила, сякаш не расте, това нормално ли е...

хладно му е, затова не расте  Peace щом се затопли ще дръпне и то  Peace

на другите ще им е топличко лятото, няма да има кой да ги опрашва... сега са като в парник, но обмисляй прехвърляне  Hug

пръчка не знам дали ще задържи всичко, те стават тежки, виж дали не можеш да им направиш "стълбичка" - нещо такова, но по-високо

Blush непоискан съвет: не махайте колтуците на черитата. при другите домати това се прави за да са по-едри плодовете, при черито се разчита на количеството.  Blush

# 99
  • Пазете Гор
... как да я бодна тая пръчка така, че да не пробода някой корен? ..

Малко са културните растения, чиито корени имат по-добра възстановителна способност от тези на доматите, та простичко казано - боди, не се бой. За позабавилите се растения - може да подхраниш с шербет от тор (по избор), или с готови торови разтвори, които се продават.

# 100
КуркумаDobri, много благодаря за съветите. За черитата на терасата хич не ми се ще да ги изнасям навън, за опрашването знам как да стане, обаче адската жега която става на остъклената ми тераса ме притеснява и в крайна сметка ще се наложи да ги махна, а сега им е толкова добре....

# 101
Присъединявам се и аз към Вас.
Купих готов разсад на домати сорт - "Розова магия". Смятам да ги отглеждам на балкона.
Въпросите ми са много, тъй като ми е за първи път.
От изчетеното до тук разбрах, че до средата на май трябва за ги засадя в големи съдове. Въпросите ми са, следните:
- Каква пръст бихте ми препоръчали да купя. Гледах една в Бриколаж - "Жива земя" или нещо подобно, с холандски торен червей.
- Какъв тор да взема, за да обогатя почвата и после на колко време се тори?
По-натам ще питам за това колтучене, че засега гледам клипове и чета.
Благодаря Ви, предварително.  Hug

# 102
  • Пазете Гор
Купих готов разсад на домати сорт - "Розова магия". Смятам да ги отглеждам на балкона.

Опитвал съм да отглеждам този сорт и отчетох, че неговият плод е вкусен и нежен, но  като цяло сортът е изключително нискодобивен, къснозреещ и накратко - неизгоден. Силно се надявам при теб резултатите да са по-добри. Инак какво да препоръчам - по 1-2 корена в съд, опорна конструкция, подхранване, редовно поливане, слънце, профилактика. Почти като при английските ливади.

В съдове ( включителнио и на терасата) пиперите дават много по-добри резултати от доматите.

# 103
  • София

Опитвал съм да отглеждам този сорт и отчетох, че неговият плод е вкусен и нежен, но  като цяло сортът е изключително нискодобивен, къснозреещ и накратко - неизгоден. Силно се надявам при теб резултатите да са по-добри. Инак какво да препоръчам - по 1-2 корена в съд, опорна конструкция, подхранване, редовно поливане, слънце, профилактика. Почти като при английските ливади.

В съдове ( включителнио и на терасата) пиперите дават много по-добри резултати от доматите.

За кои сортове става дума и в какви съдове и как е добре да се отглеждат? Късно ли е вече?

# 104
вече засадихме две коренчета чери домати в голяма кофа.
трябва ли да ги пръскаме  с доматин ?

Общи условия

Активация на акаунт