Идеи за зеленчукова градина на балкона

• 101 642
  • 758
  •   1
Отговори
# 105
Здравейте, с интерес ще следя темата ☺
Аз си посях магданоз, копър, чубрица и шивес в саксии и са ми на южната тераса в момента. Като се затопли ще ги преместя на северната и се надявам за лятото да им  е добре там.. Вече изникнаха, но не всички... май съм ги засяла надълбоко newsm78
Ще споделители на каква дълбочина сеете подправки.? за сега Смятам подправки да си развъдя, ако вървят добре може догодина и др...
Баба му на ММ живеят на няколко км от нас във вила и имат двор, та там развъждат какво ли не, това лято смятам да понауча това онова  chef

# 106
  • Люлин
Dobri каза

Цитат

непоискан съвет: не махайте колтуците на черитата. при другите домати това се прави за да са по-едри плодовете, при черито се разчита на количеството.  Blush

Peace newsm10

За пояснение на тези, които вече имат посадени домати сорт чери и за другите които ще посадят този сорт.
Да според мен най прав е Dobri .
Точно така ми обесни човек от гр. Любимец, производител на разсад и домати. Аз взех 2 корена червени на цвят от него, да кажем високи около 23-25 см. Тук в Хасково продаваше само червени, а с жълти и черни плодове ми каза, че ги праща в София. Корена в кофичка от кафе, по 1 лев бройката.
На въпроса ми кои са най вкусни ми каза, че който е вкусил черни на цвят, други няма да погледне. Беше много компетентен, поне  в моите очи. Аз за пръв път ще садя на терасата зеленчук. Засадил съм ги в по един корен в големи саксии с диаметър горе около 30 см. Така ме посъветва  производителя.
Каза ми, че ако на терасата има цветя ( както и при мене ) има опасност да ги нападнат въшки. Попитах го дали да ги опрашвам изкуствено с доматин или дестилирана вода, каза ми, че няма нужда. Практиката ще покаже. За проба едната саксия е заедно в терасата на юг с цветята а другата на друга тераса, без цветя, на запад.
Информацията е потвърдена и от друг производител.

# 107
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
...
Да според мен най-прав е Dobri .
...

Blush ама аз съм момиченце  Blush

Скрит текст:
русалка уголемен модел, но все пак ...

Whistling

# 108
  • Люлин
Dobri здравей, щом даваш много добри съвети и си момиченце, значи си сладурана  Hug
нищо, че си триглава..... Rolling Eyes

# 109
Да се похваля. Тази пролет успях да засадя 10 броя селъри по ето този метод: https://www.youtube.com/watch?v=F1_jBw44AKc Много лесно се оказа и месец след засаждането могат да се берат първите клонки.

# 110
  • Пазете Гор
....В съдове ( включителнио и на терасата) пиперите дават много по-добри резултати от доматите.
За кои сортове става дума и в какви съдове и как е добре да се отглеждат? Късно ли е вече?

По-добри резултати съм имал при дребноплодните (най-често люти) пипери - но при тях и и изискванията ми към добив са по-ниски. Добре са се представяли и сортове от групата на сивриите и "козирози". По-трудно се получава добра чушка от групата на капиите. От миналата година открих и с успех ползвам семена от чушките са пълнене. Сушените чушки, които се продават и с такава радост пълним по Рождество и изобщо зимъс, съдържат и немалко количество семенца, които грижливо си събирам и ползвам за мои си посеви.

Никак не е късно да се разсади пипер, даже сега започва оптималният срок за това. За слагане на семена е късно. По пазарите е пълно с разсад в момента.

# 111
  • София
много благодаря. май ще пробвам с люти чушки. другите видове догодина, когато ще мога да вършея в двора.

# 112
  • Пазете Гор
Лютите чушки също имат разновидности и те съветвам да не се ограничаваш до един сорт, ако имаш избор. Има "черни", "бели" шипки, "топчета", "рибки", има и едни съвсем дребни, многогодишни и прелюти. Аз най-често слагам чорбаджийски (сладки и леко люти), топчесто дребноплодни, сиврии и черни шипки.

Пиперът обича тбогата почва и разумно поливане. Шантавото при него е, че когато е "жаден" листата му потъмняват, а когато е преовлажнен - изсветляват. Красив е, особено когато цъфти - занимание, което обича да прави до късна есен. Обича торене - не му го спестявай.

# 113
  • София
 А разсад за такива откъде да си взема?
http://mamita-bg.com/2010/08/26/%d0%b7%d0%b0-%d0%b2%d0%b8%d1%81% … 0%ba%d0%b8/chili/

# 114
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯

точно за тях писа Куркума  Hug виж по пазарите. бабите понякога изкарват 
само да кажа, че на снимката са по-големи отколкото в действителност  Crazy и лютят за световно

...има и едни съвсем дребни, многогодишни и прелюти. ...

# 115
  • София
тези, които имам предвид, са дълги около 15 см и не са прекалено люти, но пък са изключително ароматни. Гордън Рамзи ги нарича чили чушки. Аз съм ги намирала само веднъж е Метро. И никъде другаде.

# 116
 И аз да се включа . Посадих си домати на балкона - "Фантазия " , " Наслада " , " Биволско сърце "  и  " Идеал" . " Хванаха се " , започнаха да растат , да цъфтят  , но не " връзват "  . Имате ли идея какво се случва , това ми е за първи път - да засадя нещо .

# 117
  • София/Испания
Не връзват,защото имат нужда от опрашване,взимаш едно памуче,и го докосваш до всеки цвят, за да се опрашат и да дадат плод. Hug

# 118
чери доматите имат две доматчета малкички и всеки ден растат
много им се радвам
посадихме и пипер ,да видим какво ще стане

# 119
Вече си ползвам лук за салатата от градинката на терасата ми. Магданоз също имам, но поникна половината от засятото количество, сякаш с нож е отбелязано до къде да поникне.

Общи условия

Активация на акаунт