Идеи за зеленчукова градина на балкона

• 101 702
  • 758
  •   1
Отговори
# 225
  • София
Днес термометъра на балкона показваше 26 градуса.Колкото и да застудее, няма да стигнат минуси...

# 226
Аз вчера боднах няколко главички балучка в едно пластмасово шише от големите,отрязано. Ще видим дали ще се получи нещо. Иначе имам копър и магданоз,преди няколко дни насях салатки и са поникнали вече,после ще ги разсаждам.

# 227
Аз вчера боднах няколко главички балучка в едно пластмасово шише от големите,отрязано. Ще видим дали ще се получи нещо. Иначе имам копър и магданоз,преди няколко дни насях салатки и са поникнали вече,после ще ги разсаждам.
Сложи шишето в някаква по-дълбока купа да поема калната вода, която ще тече от дупките при поливане.

# 228
Моля за съвет.
Колко трябва да е дълбок съда в който се сади балучка? През какво разстояние да се садят главичките и на каква дълбочина?
Благодаря.

# 229
Моля за съвет.
Колко трябва да е дълбок съда в който се сади балучка? През какво разстояние да се садят главичките и на каква дълбочина?
Благодаря.
В какво ще го садиш (т.е. субстрат)? Не е необходимо да оставяш разстояние между луковичките, плътно прилепнали са при мен, като тези на снимките - важното е главичката да е над субстрата, само корените да са в него (вода, пръст, стърготини, вата, каквото там използваш), за да няма гниене и миризми.
Скрит текст:

П.С. При мен слоят е около 1.5-2 сантиметра.

# 230
Линда много ти благодаря за съвета и снимката.
Миналата пролет се пробвах, но нищо не стана, изгониха и се отказах.
Сега виждам грешката си , били са много дълбоко  насадени.
П.п. последната снимка в кори за яйца ли е?

# 231
Май да, но се чудя в каква тавичка са ги монтирали, а и лепилото, с което са направени хич не ми се яде. Simple Smile
Но пък е идея за разсад на китки!

# 232
Сложи шишето в някаква по-дълбока купа да поема калната вода, която ще тече от дупките при поливане.
Няма дупки. Отрязах до под средата,обърнах горната част и напълних с пръст,а долната ползвам за подложка. Не знам дали се разбра от обяснението ми. Ако намеря снимка ще кача да добиете представа. Simple Smile

# 233
Да, разбрах. Хитро е така.

# 234
Моля за съвет.
Благодаря.
В какво ще го садиш (т.е. субстрат)? Не е необходимо да оставяш разстояние между луковичките, плътно прилепнали са при мен, като тези на снимките - важното е главичката да е над субстрата, само корените да са в него (вода, пръст, стърготини, вата, каквото там използваш), за да няма гниене и миризми.
Скрит текст:

П.С. При мен слоят е около 1.5-2 сантиметра.

Каква е ролята на лука в кутията за яйца?

# 235
Каква е ролята на лука в кутията за яйца?

Кората за яйца играе ролята на тавичка за отглеждане на лук за зелени пера; предполагам, през дупките минават коренчетата, кората се слага върху подложка с вода, само не ми е ясно това как ще предпази от загниване.

# 236
  • München, Deutschland
Намеерих темата и ви изчетох от-до. Simple Smile Точно за тук съм, защото нямам градинка, но имам 20 и кусур кв.м. балкон. Миналата година гледах черита - и от готов разсад, и от семенца. Беше луд, стотици черита имаше. Сега още няма разсади, в магазина ми казаха от средата на март най-рано.
Имах и кайенски пипер - малко люти чушленца, но беше толкова лют, че го махнах след 1та година. Иначе и той раждаше много.

Сега се чудя какво да посадя, мисля да се престраша с един зелен лук, знам, че баба си самоотглеждаше, но не знаех как.

Подправките ми никак не стават, колкото и да се мъча, а всъщност точно тях искам най-много. Sad

# 237
Chrissy, ако е зелен лук за пера и чесън за пера, няма какво да му мислиш, ами направо действай. Аз нямам късмет с лука от семена - нито шивеса, нито левурдата, нито праза (даже за поници), а бе нищо/ Sad

В момента съм зарината с тавички, бурканчета, подложки, буркани и кашони с посяти семена. Направих една солидна инвентаризация и реших да ликвидирам всички остатъци от минали години, понеже за балкон, нали, едно пакетче обикновено е прекалено много, после купувам нови, забравям къде съм ги оставила, а и пътувам непрекъснато и става едно мазало. Та сега съм посадила - почти! - всичко, после ще му мисля. Процента кълняемост пада с годините, поне да се види, кои са най-държеливите. Ама куриоз - в един забутан кашон намерих семена, които си бях донесла от Англия преди ШЕСТ години (семена за покълване, еко-био-мяу и прочие); е, покълват и поникват съвсем успешно!!! Те са за кълнове и поници, но може и да запазя някои и в саксийка, да растат.

# 238
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Скрит текст:
Намеерих темата и ви изчетох от-до. Simple Smile Точно за тук съм, защото нямам градинка, но имам 20 и кусур кв.м. балкон. Миналата година гледах черита - и от готов разсад, и от семенца. Беше луд, стотици черита имаше. Сега още няма разсади, в магазина ми казаха от средата на март най-рано.
Имах и кайенски пипер - малко люти чушленца, но беше толкова лют, че го махнах след 1та година. Иначе и той раждаше много.

Сега се чудя какво да посадя, мисля да се престраша с един зелен лук, знам, че баба си самоотглеждаше, но не знаех как.

Скрит текст:
Подправките ми никак не стават, колкото и да се мъча, а всъщност точно тях искам най-много. Sad

това трябва да е сибирския (при нас го наричат "влашки") лук  Blush
размножава се сам, образува нови главички в пръстта, отделно на върховете на перата прави други малки главички, които се самозасаждат.
има зелени пера целогодишно  Peace
имам го на балкона от миналата година. у дома се оказа, че няма много мераклии, но е атракция за гостите  Blush

ако не забравя ще снимам сандъчето на балкона  Blush
а ако има начин ще ви скубна да си засадите и вие  Hug

# 239
Сибирски лук, още наричан див чесън, или Маркиз Шьонепраз (Allium Schoeneprasum) - разкошен, ама не ми поникна нито едно семенце Sad Май бяха на Флориан. Ти от какви семена сееш?
И левурдата не ще да никне, пак на същата фирма. Sad

Общи условия

Активация на акаунт