Справедливо ли е децата да носят имената само на бащата?

• 21 383
  • 302
  •   1
Отговори
# 90
В общия случай е ясно ,че е от два рода.Едва ли някой си мисли ,че някое дете е правено и раждано от баща си и принадлежи само на неговия род ,защото е с презимето е на бащата...

Разбира се, че е ясно, че е от два рода. Въпросът е - защо законът задължава да бъде отбелязан само и единствено този на мъжа?

# 91
Предполагам ,защото майката е ясна.След раждането детето се записва на нейния адрес по закон не на бащата,До 6м. само майката има право да взема майчинство т.е. да се грижи за бебето освен,ако не е почнала или инвалид...
Искам да кажа,че ако рече човек да издребнява има за какво.

# 92
Аз говоря за двойка, която живее заедно, на един адрес и т.н.
Логика няма, излишно е да се измислят оправдания.

# 93
  • София
Винаги съм си мислела, че това с фамилия = името на дядото е, за да се обезличат големите родове.
Съпругът ми е разказвал, че навремето са били с двойна фамилия. Не знам кога са я премахнали и с какъв закон. Два големи рода се били обединили и фамилията била с тире - носели се фамилиите и на двата рода.

А ако действително се казваше Ан Мари....как  Laughing

Примерно: Живка Спиридонова Ан-Мариева Карастоянова  Joy
Това изобщо не мога да го изговоря и представя  Joy

# 94
Ами като всеки знае,че е от два рода,какво значение има,че по закон имената са на единия.
На един адрес ,ама това вие си го знаете.По закон е на майката.
Търсят под вола теле.Само храта да се дразнят за дребни неща.На който му е голям проблем да намери адвокат да мине дело в съда и може да го уважат.

# 95
Не ме радват феминистките тъпотии. Детето трябва да носи името на баща си, според мен.

# 96
  • Пазете Гор
Законът само привидно обрича именуването на бащата. Но всеки може да именува детето си както желае, да избере име, второ име, презиме, фамилия и подсъставни тям според своето усещане, традиции, етнос и моментно състояние.

Може да избере презиме на баща, на майка, на комшия или на Джемс Джеферсън, какъвто случай имаше неотдавна.

Допуска се и промяна на рожденото име. Нееднократна.

Тогава за какво е спорът?

Може би заради дъждовното време народецът заседна пред клавиатурите.

Какво значи "трябва" , Сиси? Аз също предпочитам така, но знам, че това е личен избор.

# 97
  • София
Не ме радват феминистките тъпотии. Детето трябва да носи името на баща си, според мен.
Абсолютно! Майката за к’ва се мисли!  Naughty

Законът само привидно обрича именуването на бащата. Но всеки може да именува детето си както желае, да избере име, второ име, презиме, фамилия и подсъставни тям според своето усещане, традиции, етнос и моментно състояние.

Скрит текст:
Може да избере презиме на баща, на майка, на комшия или на Джемс Джеферсън, какъвто случай имаше неотдавна.

Тогава за какво е спорът?

Може би заради дъждовното време народецът заседна пред клавиатурите.

Какво значи "трябва" , Сиси? Аз също предпочитам така, но знам, че това е личен избор.

Това го написах няколко пъти, само че...

# 98
СПОРЕД МЕН е така, мн модерни станахте нещо. Собствени имена сигурно и от 1 буква ще измисли някой скоро.

# 99
Ами не е справедливо, защото бащата никога не се знае кой е ...   Joy Joy Joy .

Детето трябва да носи името на майката като второ.

# 100
  • София
СПОРЕД МЕН е така, мн модерни станахте нещо.
Скрит текст:
Собствени имена сигурно и от 1 буква ще измисли някой скоро.
Аха, а аз се съгласих. Жената трябва да си знае мястото и да не натоварва малката си главичка с нещо, различно от раждане, готвене и чистене. Как така ще има наглостта да има претенции за имената на собственото си дете  Crossing Arms

# 101
  • Пазете Гор
Ясно е, че е според теб, Сиси, опитвам се да изясня влагаш в думата "трябва". Искаш да има законова норма за всички, предпочиташ за себе си така, или нещо друго?

А, ето и Панди - какво имаш предвид, казвайки трябва? Не се заяждам, не е реторичен въпрос?
Дали означава, че така хресваш, или че искаш всички да поравят така? Или че искаш всички да бъдат задължени да правят, както ти харесваш? Или нещо друго?

Моля за пояснения.

# 102
...

Тогава за какво е спорът?...

Не говорим за опиране до съд, пари и т.н. А за едно просто право, което да бъде дадено и да няма допълнителни глупости.

# 103
Това са български традиции, наложени от години, а не въпрос на подчинение някому и склонена главица.

Куркума, нали по закон е така за презимето, освен при самотните майки?

# 104
Жената се ражда с гаметите си, а мъжът ги произвежда своевременно. От тази гледна точка, жената е тази, която предава на поколението устойчивите гени - тези, които са утвърдени в поколенията, а мъжът предава адаптираните - тези, които в конкретните условия на оцеляване са най-вървежни. Фамилността като идея, би трябвало да е по женска линия..изцяло,,още повече в екстремни условия, а често и в съвсем цивилизовани, единствено бащинството може да бъде въпросително. Истината е, че всяко дете е продължение рода на майка си, от чисто биологична гледна точка. Мъжката биологична роля е на обогатител, защитник и доставчик за поколението. Женската е на съхранител, при някой видове направо на донор...  Женската роля може да бъде изпълнена без мъжката(с изключение на мимолетния полов акт, а при някои видове, дори и без него) - мъжката не може да бъде изпълнена без женската при никой двуполов вид. Фамилните имена са свидетелства, понеже преди не е имало днк-тестове, пък и сега са скъпички, че децата са със засвидетелстван произход и откъм мъжка линия. Аз лично смятам, че трябва да продължи да е така, но трябва да има и допълнително име, което да следва майчинския произход, който е фактически биологично обусловен. Само еднин малък пример за всеки, който дръзне да ми противоречи: често се случва, дори при здрави мъже, генетичния материал в сперматозоидите да е увреден (фрагментиран). Все пак те произвеждат страшно много гамети и няма как всички да са перфектни - около 10тина процента имат генетични "дефекти". Женските гамети имат способност да ги "поправят", така че полученото от тях поколение да бъде здраво Simple Smile..след ози кратък урок по биология, премислете пак кой би трябвало да предава името си.

Общи условия

Активация на акаунт