Справедливо ли е децата да носят имената само на бащата?

• 21 402
  • 302
  •   1
Отговори
# 75
  • Телиш/Плевен
" За да носи имената на баща си, той трябва да го припознае, а това е невъзможно без съгласието на майката" - Сигурна ли си в потъмненото? Струва ми се, че имаше вариант да се заведе дело и детето да бъде припознато и без съгласието на майката  Rolling Eyes
Мисля, че искът за установяване на произход от бащата може да се заведе само от майката или от детето. newsm78

Едит:
Скрит текст:
ИСК ЗА УСТАНОВЯВАНЕ НА ПРОИЗХОД ОТ БАЩАТА

Чл. 41. Произходът от бащата може да се търси с иск, предявен от детето до изтичане на три години от навършване на пълнолетието, и от майката - в тригодишен срок от раждането на детето. Когато искът е предявен от детето, призовава се и майката.
http://www.bebe.bg/Zashtitia_na_nevinnite/semeen_kodex_4.htm

Последна редакция: нд, 29 мар 2015, 18:54 от Лале в дъжда

# 76
на мен ми харесват тези традиции. Жената взима фамлията на мъжа, после и децата. Първото да се кръщава на родата на мъжа, второто на родата на жената.
Така се продължава името, знае се кой от къде идва. Всичко е въпрос на уважение към възрастните. (разбира се, има някои , които не заслужават уважение)
Погледнете турците колко са сплотени, но там всеки държи на родата си, на името си, на фаилията.Тук всички много модерни напоследък, какви ли имена не измислиха ... Аз за тучин, кръстен Марио , примерно , не съм чувала.

# 77
  • out of space
С моето име ега ти нелепото презиме би се получило  Laughing

# 78
  • София
Винаги съм си мислела, че това с фамилия = името на дядото е, за да се обезличат големите родове.
Съпругът ми е разказвал, че навремето са били с двойна фамилия. Не знам кога са я премахнали и с какъв закон. Два големи рода се били обединили и фамилията била с тире - носели се фамилиите и на двата рода.

# 79
  • out of space
Винаги съм си мислела, че това с фамилия = името на дядото е, за да се обезличат големите родове.
Съпругът ми е разказвал, че навремето са били с двойна фамилия. Не знам кога са я премахнали и с какъв закон. Два големи рода се били обединили и фамилията била с тире - носели се фамилиите и на двата рода.

А ако действително се казваше Ан Мари....как  Laughing

Примерно: Живка Спиридонова Ан-Мариева Карастоянова  Joy

# 80
на мен ми харесват тези традиции. Жената взима фамлията на мъжа, после и децата. Първото да се кръщава на родата на мъжа, второто на родата на жената.

Едно е традиция, друго закон.
Защото ние например не приемаме традицията детето ни да се кръщава на свекъра и имахме свободния избор да не го направим. Който иска, нямам нищо против, въпросът е, че както вие, така и ние имаме свободното право. По отношение на фамилията след брака пак всичко опира до свободен избор - да се запазят нещата, както са досега, жената да вземе неговата, той да вземе нейната, да бъдат с двойна... Абсолютно свободно си го избира човек. А тук говорим за закон, който дава право на бащата да даде името си. Майката няма това право. Защото... не знам. По някаква неясна причина.

Последна редакция: нд, 29 мар 2015, 19:01 от Не се сърди, човече

# 81
Аха, ясно Simple Smile Разбрах проблема.
Не съм се замисляла по въпроса и нямам идея защо е така.

# 82
Презимето на детето обозначава, че то е дете на този баща, че този баща го въвежда в рода си, че го признава за съществуващо и значимо за него. Помислете колко е важно това за детето в момента, в който осъзнае, че не щъркелите носят бебетата. Фигурата на бащата е важна за всяко дете и представа си нямате какви неща са склонни да простят понякога децата на бащите си-отсъствие, изневяра спрямо майката, дори насилие.....При развод децата тъгуват за бащата, дори той да е бил алкохолик и пълен пройдоха. Когато бащата не е припознал детето при раждането, детето се чувства изначално отхвърлено и нежелано, ако ще майката на главата да си стъпи, доказвайки му обратното. Peace

Що се отнася за майката, тя има право да кръсти детето на себе си-директно с първото си име или произволно на него, или с тире. На мама Елеонора детето може да е:
Елеонора
Елена
Мери-Елеонора
Това, при положение, че е момиче, разбира се. Но Елеонорова звучи малко....

# 83
Аз не смятам, че децата отдават чак пък такова значение на презимето.
Това за презимето си е българска традиция. При други народи не съществува.

# 84
Презимето на детето обозначава, че то е дете на този баща, че този баща го въвежда в рода си, че го признава за съществуващо и значимо за него...

В смисъл, че родът на бащата е по-важен от този на майката?
За мен и този на майка ми, и този на баща ми са важни. Не ми е приятно, че нося белезите в името си само на единия. Ама никак не ми е приятно.

# 85
Като носи имената на двата рода какво се променя.
Детето е по-умно,красиво...

# 86

Показва, че принадлежи на 2 рода, а не само на един. Другият - кучета го яли.

# 87
Презимето на детето обозначава, че то е дете на този баща, че този баща го въвежда в рода си, че го признава за съществуващо и значимо за него. Помислете колко е важно това за детето в момента, в който осъзнае, че не щъркелите носят бебетата.

Никак не мога да се съглася, при положение, че децата носят фамилиите на бащите си тоест вече е "въведено в рода".

Бащиното име според мен е архаизъм от по-стари и неграмотни времена, когато в село много  са били Георгиеви и Иванови и се е налагало да има бащини имена, за да се разбере този Георги, например чий е. Сега понеже имената са атрибут на номерата ни, това вече е излишно.

# 88
Не е лошо да има някакъв вариант поне за децата на самотните майки.
Например,когато бащата е неизвестен,детето да може да носи презимето и фамилията на майката.

Цитат
За фамилията-да,така е.
Но презимето трябва да се образува от името на майката,но не всяко женско име звучи добре като презиме.
Децата на самотните маки и в момента и от 2010г. могат да получат презимето на бащата на майката ако той е жив + фамилията, ако е починал само фамилията а презимето е името на майката.

# 89

Показва, че принадлежи на 2 рода, а не само на един. Другият - кучета го яли.
[/quote/]
В общия случай е ясно ,че е от два рода.Едва ли някой си мисли ,че някое дете е правено и раждано от баща си и принадлежи само на неговия род ,защото е с презимето е на бащата.
Мен ми е дразнещо,когато трябва по името да разпозная някой по елитен човек.Говоря за града или в някоя среда,която не ми е в интересите.
Може би надмощие за имена има в големи известни родове.Сигурно името осигурява предимство.

Общи условия

Активация на акаунт