ПЪРВИ клас - 8 тема

• 46 319
  • 738
  •   1
Отговори
# 615
  • Sofia
Добри, все пак не са за мен книгите...  Wink
Ако ги срещна в книжарница бих ги погледнала.

"Енциклопедия на България"
още на първата страница: "официалните езици в България са български и турски. официалните религии в България са православна и мюсюлманска"
  Shocked  ooooh!

Дай го това издание, да го знаем.

# 616
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
изкопая ли го, веднага ще снимам корицата  Peace

# 617
  • София

... и някакви нови книги с българската история баш както си е.  Wink  Питам: "С надеждата да преподават на децата от тях ли?"  Wink
  ...

да не се изненадате неприятно  Tired

миналата година купихме от магазин (голяма верига са), "Енциклопедия на България" защото (много наивно) смятах, че там информацията ще е представена кратко и ясно, и най-вече пълно.
изненада!
още на първата страница: "официалните езици в България са български и турски. официалните религии в България са православна и мюсюлманска"

исках да я върна в магазина, но реших, че продавачките не са хората които би трябвало да притеснявам с това.

Shocked

Това е интересен скок... От 1 официален език скачат на 2, от 0 официални религии на 2... Освен да компенсират с етносите и да обявят, че б-я е НЕнационална държав и етноси и националности няма - то като гледам какъв нихилиъм се шири... хич не би ме и учудило.  Tired

Ако решиш да организираш протестно изгаряне на книгата пред издателството й, аз ще дойда на мероприятието.

# 618
 Laughing до Китай ходи ли ти се?

амбицирахте ме, ще я потърся, когато си ида у дома и ще видя имаше ли посочено издателство или не  Hug

# 619
  • Перник
В нашите учебници по Роден край в урока за празниците наред с Коледа се споменават и Васильовден, и Рамазан. В текстовите задачи освен "Иван има 5 молива" има и задачки с турски имена... Това как да е, ама официален език турски  Confused дори и на мен ми идва малко в повече...

Гледам, обсъждате лекари. Ние на зъболекар ходим редовно - нали си имаме кума - зъбарка  Laughing За съжаление се налага да я посещаваме в кабинета я за пломба, я за вадене на упорит млечен зъб. На очен лекар обаче Калоян не е ходил от 2012 г.  Embarassed Той има вродена птоза на клепачите и по този повод сме били и при д-р Кемилев (той постави и диагнозата), и във Висус, даже, вероятно там ще го оперираме.

Продължаваме да нямаме яснота за връчването на свидетелствата  Confused

И накрая, да се похваля - в събота Калоян настоя да му купим книжка "Замръзналото кралство" (като излезе филмчето нямаше никакъв интерес, но сега се зариби покрай чашите в БИЛА). Чете си книжката, докато обикаляхме из магазина, а после и вкъщи. Приключи я за един следобед. Накара ме да сваля филмчето и го изгледа с книгата в ръка. Накрая заяви доволен, че всичко съвпада  Joy

# 620
  • София
А, във връзка с празниците - на финалното контролно (каквото се оказа, че все пак имаха, миналата седмица 3 дена подред) по ... както и да се казваше този странен предмет - не е природознание, а... забравих - някакви грозни картинки на черно-бял принтер (общо взето нищо не се види по тях) - но на последния лист има 2, на които даже си личи, че на едната има елха, а на другата (мо9же би0 яйца. Давид е обявил, че елхата е за Нова Година, а яйцата - за Коледа...  Joy Ми тъй де, аз елха окрасявам за НГ от край време, още от детството, Великден не празнуваме, а за съществуването на Коледа е чувал още в градината...  hahaha Каша, а? Wink

# 621
В нашите учебници по Роден край в урока за празниците наред с Коледа се споменават и Васильовден, и Рамазан. В текстовите задачи освен "Иван има 5 молива" има и задачки с турски имена... Това как да е, ама официален език турски  Confused дори и на мен ми идва малко в повече...

...

не просто се споменават, има задача с тях  Confused не видях как е свързал моя хубавец.

децата са облечени в носии и общо взето се разбира кое е българче, кое турче, кое циганче, задачата беше да се свържат децата с празниците им.
за българчето бяха яйца, другите храни бяха патица и баклава.
в общата картинка имаше и арменче и еврейче (може би, аз не съм много добра в разпознаването), в задачката не бяха включени.
не мисля, че е лошо да знаят, че в България има и други етноси, просто аз нямам много информация за нравите и обичаите им, а не мисля, че и учителите са обяснявали кой знае колко.

# 622
  • В светлината на слънцето
Чакайте да видите учебника по Човекът и обществото в четвърти клас.  Mr. Green Потресът е тотален.  Crazy  ooooh!
Младежът днес е по-добре. Малко трудно говори все още и раните вътре в устата не са отминали, но поне външните се пооправиха. Настроил се е за тържеството довечера и съответно за очакваната ваканция.  Grinning
Пролетен дъждец, при Кемилев ходихме с направление в Александровска. Отказах се от частния преглед, защото се оказа, че за него няма фиксиран час. Тоест отиваш в 14 часа и чакаш, чакаш, може и до 21 часа. ooooh! Той по принцип по телефона на всички казвал 14 часа и после ставало разпределянето. А с направление си има фиксиран час и най-много да закъснее 15-20 минути, не повече. При нас дори нямаше закъснение. Единственото неудобство е, че в този случай записването е около два месеца предварително. Но поне спестява чакането. При моя нямаше някакъв неотложен проблем, който да налага бързане, затова решихме да изчакаме. То се оказа, че изобщо няма проблем, а само трябва да внимава със забиването на носа в тетрадката, когато пише. Но прегледът беше много обстоен и в никакъв случай не претупват. Самият Кемилев много предразполага децата. Peace
Dive, все забравям да пиша - май сте били на същото международно танцово състезание, на което беше и нашата кака. Те също спечелиха първо място в своята категория - хип-хоп, и взеха квота за световния финал - и с малките, и с големите. Но каката няма да пътува за финала, защото й съвпада с разни други по-важни неща и няма как.  Thinking

# 623
  • Варна
Лулу, вероятно да Simple Smile Браво на вашата кака  bouquet В хип-хопа си имаше доста сериозна конкуренция също! Ние бяхме възрастова група мини и за тях не се предвиждаха такива награди, но те милинките от сега взеха да точат зъбки как след 2 години ще могат да се борят за квота Simple Smile)) Ей такива им бяха очичките на всички след награждаването Simple Smile)
Скрит текст:

# 624
  • В светлината на слънцето
Dive, точно същите медали ги имаме. Grinning Peace Състезанието се оказа доста сериозно за всяка група. Честно казано не очаквах такава конкуренция. Имаше танци, които си бяха буквално професионално изпълнени, все едно децата са учили цял живот само това. Peace В събота пак бяхме на състезание и отново първи места. Но то бе от по-малък мащаб. Моята кака се утеши, че догодина световният финал може да е в по-интересна държава. Та не страда много, че й съвпада с другите неща. Mr. Green За съжаление от тяхната група окапаха поне половината деца, пак по същата причина.

# 625
  • Sofia
Тъй... приключихме ние. В четвъртък ептен за едното свидетелство само ще се разкараме.
Утре щяла да раздаде класната Ваканционната книжка и щели да се занимават по нея.
И нали Гушкан няма да ходи, получи я днес.
Дала им е и списъка с книги (пише ги "задължителни") - 4 страници събрани в читателски дневник и попълнили дори единия - за Ран Босилек и Косето Босе - като пример как да попълват. Иначе изобщо не са коментирали, че имат книги за четене.

Та ето нашия
Списък:
1. Торба с приказки
2. Патиланско царство
3. Басни - Езоп
4. Емил от Льонеберя
- чела съм ѝ я

2 и 3 ще получи в четвъртък за завършването.  
Относно 1 - ще чете приказки по наш избор, а имам и съдържанието на въпросната книга, благодарение на Жас или Лулу или... забравих кой.  Hug  Ще се консултираме и с него.

Избрах и СИП - БЕЛ (из Англ., Немски и БЕЛ).

# 626
  • Перник
В нашите учебници по Роден край в урока за празниците наред с Коледа се споменават и Васильовден, и Рамазан. В текстовите задачи освен "Иван има 5 молива" има и задачки с турски имена... Това как да е, ама официален език турски  Confused дори и на мен ми идва малко в повече...

...

не просто се споменават, има задача с тях  Confused не видях как е свързал моя хубавец.

децата са облечени в носии и общо взето се разбира кое е българче, кое турче, кое циганче, задачата беше да се свържат децата с празниците им.
за българчето бяха яйца, другите храни бяха патица и баклава.
в общата картинка имаше и арменче и еврейче (може би, аз не съм много добра в разпознаването), в задачката не бяха включени.
не мисля, че е лошо да знаят, че в България има и други етноси, просто аз нямам много информация за нравите и обичаите им, а не мисля, че и учителите са обяснявали кой знае колко.

Вероятно е така, при нас май като цяло не обърнаха много внимание на този предмет, та и вкъщи поглеждам учебника и тетрадката и Калоян казва, че са оцветявали някоя картинка. "Учихте ли нещо?" Не...  Confused Вероятно и госпожата не е говорила много за различните етноси и празници. Аз също мисля, че е добре да знаят какви хора живеят в България, че всеки етнос си има традиции и празници. Обяснявам тези неща, както обяснявам какво е Хелоуин например. Аз самата съм толерантна и отворена към различията, докато мъжът ми е възпитан в дух на отхвърляне на всичко различно.

Ние избрахме СИП математика.

# 627
  • Sofia
Ние за 1клас имахме за избор за СИП математика и  бях избрала.
Сега класната каза, че преценила, че с таблицата ще се справят и без СИП, по-добре за граматиката в БЕЛ да бъде.

# 628
Чакайте да видите учебника по Човекът и обществото в четвърти клас.  Mr. Green Потресът е тотален.  Crazy  ooooh!
...

от сега се плаша.

- Левски е арестуван от полицай, осден е от съдия и е изпълнена присъдата в покрайнините на София;
- робство няма и не е имало. не е ясно за какво са вдигали въстания и са умирали хора, но предполагам, че и въстания няма а само безредици.  Tired
- Ботев е авантюрист и пират - отвлякъл е кораб. не е ясно защо го наричат поет, той и да се подпише не е могъл, виж как се е подписал "Ботйов"!? (това от познато дете. а живеем в земята на Ботев)
Сега чакам да прочета някъде, че Кочо Честеменски е масов убиец психопат  Tired

всъщност исках да пусна това  Blush http://legendite.blogspot.com/2009/11/blog-post_22.html списъкът е богат, има много интересни неща. ние със сигурност ще четем Hug

Последна редакция: пн, 18 май 2015, 14:03 от st. Dobri

# 629
За етносите учат ( и учителите разказват) не само по Роден край, от втори клас - Околен свят, 3 и 4 - Човекъ и обществото. Учат и по Музика, Читанка, задачи в математиката, час на класа, май по всичко Simple Smile
И в 4 клас на въпрос - "Изброй ТРИ различни общности, които днес изграждат българското общество. ", деца отговарят с изброяване на природни забележителности ...

Общи условия

Активация на акаунт