ПЪРВИ клас - 8 тема

• 46 279
  • 738
  •   1
Отговори
# 600
  • В светлината на слънцето
Привет  Grinning Позагубих се, но много работа, много неволи, много притеснения, много тичане.
И моят първокласник брои дните до ваканцията от доста време. В понеделник им е финалното тържество, връчване на свидетелства и после - здравей, ваканция.  Grinning Във вторник класната каза, че училището ще е по-скоро символично, като за финален ден. Списък с книги още не са им дали, предполагам утре. Thinking
На зъболекар ходи най-редовно, защото има кариеси - два на постоянните и два на млечните. Вчера за цвят падна по лице и си размаза устата яко - сега е подут, натъртена челюст, с рани около устата и в устата, разклатен преден постоянен зъб и едва говори. Но поне беше малкият дявол, размина се с по-сериозна травма. Поднесе на пясъчно място в паркчето до нас, докато риташе футбол и не успя да поеме падането с ръцете, директно с лице. Та утре на тържеството ще е красив. Crazy
На очен лекар бяхме в края на април - при Кемилев. Много съм доволна от прегледа. Близо 2 месеца предварително е записването, но преглеждат изключително старателно. За щастие няма проблеми. Имахме известни опасения, та затова при него ходихме. Той обясни, че до 16 години е добре децата да минават профилактично на всеки 2 години на очен преглед, тъй като зрението търпи промени и е динамично. Та трябва да се следи, дори детето да няма оплаквания. Peace
За брекетите - наистина зависи от постоянните зъби. Каката вероятно ще има нужда, защото има един крив зъб. При него - моооже и да се наложи, но е още рано да се каже. Има лека диастема на предните горни зъби. Thinking
мимка, на патеричка - честита рожденичка, да е жива и здрава.  bouquet

# 601
  • Sofia
О, Мимка, честита ти рожденничката, да е жива и здрава!  Hug

Лулу, да му минава бързо на младежа, кофти падане, ама това е животът и малкият дявол верно...  Hug

Той обясни, че до 16 години е добре децата да минават профилактично на всеки 2 години на очен преглед, тъй като зрението търпи промени и е динамично. Та трябва да се следи, дори детето да няма оплаквания. Peace
Тъкмо така - това прави нашата педка всяка година при профилактичния преглед.
И забравих да кажа, нали измери щерката - пораснала е, не помня точно колко беше есента, но знам, че е пораснала - 127см е сега и 22 кг с дрехи и обуща. Simple Smile
Сандали ще купувам 12ка UK/ 30EU.
За седмица от хладнопролетни/есенни дрехи минахме на летни, та с гардероба се занимавам тия дни.

# 602
Моят син е 1,40, носи 36 номер и тежи 34 кг. Дрехи и обувки - като за 9-10 годишно дете.

# 603
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
честито на порасналите Simple Smile
бързо оправяне на болничките  Hug

Blush аз няма да казвам колко е висок, колко тежи и кой номер обувки носи - сама още не мога да го приема  Blush

докладвам Simple Smile :

не знам дали са имали изходни тестове - не са ги представили като такива, по някои предмети са правили тестове и госпожата няма да каже резултата. не разбрах защо - може резултатите да са част от програмата за завършването;
пише грозно. понякога сам не може да прочете какво е написал. "обещах" му диктовки и преписи всеки ден. сега ми е малко сърдит - ще му мине.
задачите решава без да ги гледа даже. няма какво повече да искам по този материал. той настоява да решава задачите от сборника за втори клас. ще видим.

нели, искаше да ти кажем нещо като на учител на първолаци?
ще ти пиша и на лични, но мога да го кажа и тук - децата имат нужда от подвижни игри. имат нужда от часовете си по физическо и от пеенето и от рисуването - не "орязвайте" забавните часове на всички, за да компенсирате пропуските на някои от колежките си от детската градинка.
или за да подготвяте по-по-най-тържеството, с което да "блеснете" пред другите си колежки.
ако по цял ден ги затваряте в клас, ще имате куп превъзбудени деца, които няма да правят нищо от това, което ги карате.
искам да вярвам, че не е така във всички училища. сега, за подготовката на  за 24 май пак е така.

# 604
  • на североизток от Рая
Доби, благодаря за препоръките. Карам всичките си часове. Децата ми се случиха творчески натури. Обичат да пеят, помнят бързо песните, пеем и песни извън предвидените в учебника. Играят физическо винаги, в салони и навън при хубаво време. Домашен бит, рисуване, всичко това се кара редовно по програма. Не бих си позволила да ги ограбя, дано да повярваш. Звучиш обезверена, дори обидена. Не знам защо, но явно си разочарована от учителите на децата си.

За 24 май си готвя тържеството в час по музика, в час на класа, не отнемам от свободното им време изобщо. А за това да блесна пред колеги - не е за мен тази работа. Да блестят звездите.  Peace

# 605
Естествено, че не е така във всички училища. И при нас децата винаги си карат и рисуване, и музика, и физическо. През зимата не винаги са ходили в салона, но са играли тихи игри и шах в класната стая. И моят беше възмутен веднъж, че госпожата разменила местата на първия и втория час  Joy . Днес се "сетих", че три дни им остана на децата  Crazy Трябва да направя графика с гледането, аз ще съм отпуска чак от юли.

# 606
  • София
Ей сега го измерих, къде 123.5. 22кг. И обувки 31.

lulumba , много кофти това, но все пак, от малко охлузвания... ще се оправи бързо, и зъбчето ще се "съвземе".  Hug

# 607
  • Бургас
Като за отчета от изминалата учебна година:
Все повтарях че основно се е научил да рита топка и да къса спортни обувки, но тези дни намерих списъка, който е правил за багажа за почивка април миналата година

https://scontent-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-xap1/v/t1.0-9/11233781 … 1&oe=55D20862

Ограмотил се е Simple Smile

Да са ни живи и здрави децата, а ако има пропуски ние ще помагаме.
Весела и наситена с положителни емоции ваканция на всички!!! sun

# 608
При нас, от както се стопли времето, в дните, в които имат физ. култура, госпожата им замества часовете и ги оставя или последния час да тичат на двора на воля, или пък ги извежда заедно с другия клас - да са повече деца и да е по-весело. Никога не са пропускали и часове по музика - обикновено тогава са им репетициите на песничките за тържествата. Тихи игри имаха като 3-ти час по физ. култура.  Peace
Утре ни е последния учебен ден, в Събота сме подготвили изненада за децата (от всички родители - за целия клас) - тържество и игри и забавления на открито извън града, а в Неделя ние е тържеството и официалното приключване на учебната година.  Rolling Eyes
И следва ваканция...  Party

# 609
  • Варна
Привет, изчетох ви горе-долу, та да споделя по последните теми:
И моят син се запътва към очилата. Имаха в училище безплатни очни прегледи по някаква програма и е с препоръка за незабавен консулт с офталмолог. На 1 юни отиваме.
За края на учебната година не знам какво ще има. До последно няма яснота. Уж ще има тържество, не знаем кога, в сряда са последно на училище и се надявам дотогава да се е разбрало. За родителска среща също нищо не се чува.
От изходните тестове остана само утре по БЕЛ, математиките минаха, но нямаме резултати. По роден край е с "Много добре", защото объркал, че кората на дървото не му е орган, и за членовете на семейството писал и вуйчо и братовчеди, защото няма брат или сестра (това масово са объркали децата).
Ноооо от миналата седмица имаме първата ваканционна изненада - точно дето не вярвах, че е истина: Домашно по математика за лятото - да научат таблицата за умножение  ooooh!
Остава по БЕЛ да трябва да се учат да разказват сами и можем да пропуснем втори клас...

За зъбите е съвсем вярно това за шестиците. Синът ми изкара вече всички кътници, а още е на третия млечен, челюстта му видимо се променя. Ходим редовно на зъболекар, защото млечните не падат сами и се налага да ги вади, за да може да расте новият зъб. Та само следим засега.

Размерите са му 134 см, килограми не сме мерили - последно беше 26. За обувки не ми се говори, все къса маратонките, краката растат - 35/36 номер дотук.

Хайде стига толкова, слънчев ден!

# 610
  • Варна
Да се включа и аз за размерите на първолаците Simple Smile Марта е около 125-126 см, почти 23 кг и 32 номер обувки. Хем не е порасла много от първия учебен ден, хем всичките панталони й късеят. Голяма драма е там - тъкмо започнат да й стоят горе-долу добре в кръста и вече са къси Simple Smile))
При нас изходните нива по математика и БЕЛ са минали, по РК не знам... По математика е без грешка, по БЕЛ има цели 3, но пък точките са с 1 по-малко от максимума... И все от заплес! В едното упражнение са имали да преписват вярно думата като правят проверка. Та наш заплесан не видял едната дума изобщо, а друга е написала вярно, но проверката не била правилна. И най-смешната грешка беше - преписано едно изречение с разбъркани думи, едната при преписването объркана! Нямам думи... На нея не й прави впечатление, нали имала отлично, то без грешки не можело, тестът бил 5 страници!
Домашно за лятото не са ни казали, че ще има... и РС не сме имали отдавна... ще видим на тържеството в неделя какво ще каже учителката.

# 611
  • Sofia
Ноооо от миналата седмица имаме първата ваканционна изненада - точно дето не вярвах, че е истина: Домашно по математика за лятото - да научат таблицата за умножение  ooooh!
Остава по БЕЛ да трябва да се учат да разказват сами и можем да пропуснем втори клас...
Уфф... значи, така се надявам (доколкото я познавам класната) да не зададе такова упражнене, понеже нямам намерение да го изпълняваме.
Светли, нали е неучебен ден срядата що сте на у-ще?! Ама пък и изходните ви са в последния момент...

При нас се оказа, че решили да събираме пари - 5лв, поне ми хреса какво са измислили- кошници (за класната и възпитателя) с почерпка и някакви нови книги с българската история баш както си е.  Wink  Питам: "С надеждата да преподават на децата от тях ли?"  Wink
  Гушкан днес си събира багажчето от у-ще и ще идем в четвъртък за свидетелството в музея и толкоз.
  Аз пък на прибиране се отбих до книжарницата и взех "Мили, бате... писмата на един дакел" за завършването. Разбира се, ще има още книжки.

# 612
  • Варна
Уфф... значи, така се надявам (доколкото я познавам класната) да не зададе такова упражнене, понеже нямам намерение да го изпълняваме.
Светли, нали е неучебен ден срядата що сте на у-ще?! Ама пък и изходните ви са в последния момент...
Щот съм заплес като детето  ooooh! четвъртък разбира се  Laughing
Да, за изходното нямам идея що за умнотия, другите бяха миналата седмица. Явно ще останем без резултати.

# 613
Лулумба, как записа час за Кемилев? И за частен преглед ли се чака два месеца? Аз имам само негов мобилен и отдавна се каня да я заведа при него, защото ми го препоръчаха, но все нещо не пасваше във времето.
Също от д-р Оскар от Александровска съм доволна.

Моята си донесе багажа от училищните шкафчета в петък. Беше се нарамила с няколко торби. От началото на годината нищо не беше изхвърлила. Плюшкин ряпа да яде. Имаше пакет изсъхнали мокри кърпички, кори от два скицника, изрезки, бележчици, парченца стар пластилин, непишещи фулмастри и един куп понамачкани рисунки. Изхвърлих една торба ненужни неща тайно от нея, защото всичко й трябвало.
Недоумявам как си е намирала тетрадките сред този хаос и как са се запазили в прилично състояние   ooooh!

Нели, добре дошла! Много хубаво, че се интересуваш от притесненията и неволите на родителите.

При нас също карат часовете по програма и не са им вземали от развлекателните часове.

# 614
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯

... и някакви нови книги с българската история баш както си е.  Wink  Питам: "С надеждата да преподават на децата от тях ли?"  Wink
  ...

да не се изненадате неприятно  Tired

миналата година купихме от магазин (голяма верига са), "Енциклопедия на България" защото (много наивно) смятах, че там информацията ще е представена кратко и ясно, и най-вече пълно.
изненада!
още на първата страница: "официалните езици в България са български и турски. официалните религии в България са православна и мюсюлманска"

исках да я върна в магазина, но реших, че продавачките не са хората които би трябвало да притеснявам с това.

Общи условия

Активация на акаунт