За мъжете и брака

• 26 241
  • 750
  •   1
Отговори
# 90
Признавам, че не изчетох всичко написано, но и аз да си кажа  Simple Smile
Бракът е инструментът, с който се регулират обществените отношения относно произход, издръжка, имущество и наследяване. В този смисъл го намирам за полезен, когато човек възнамерява да прекара живота с друг човек, т.е. заедно да създават, да  се грижат за дом, семейство и т.н.
Естествено, самият факт на сключването на брак не може да направи един безотговорен човек отговорен, както и липсата му няма да направи отговорния - безоговорен. Но живота, както всички знаем, не е само бяло и черно. И често тези отношения не се регулират само между двама души - например в случаите на смърт на един от партньорите. Тогава, без брак и без деца, човек може да се окаже изправен срещу орда далечни роднини, които дори не са чували за теб.
Сигурно има и много други примери, но това което искам да кажа е, че бракът има единствено за цел да внесе яснота в отношенията между хората при настъпване на определени, познати до болка, житейски обстоятелства. В останалите отношения - чувства, морал, грижа, любов, всеотдайност, привързаност и т.н. бракът няма значение.

Последна редакция: нд, 05 апр 2015, 18:30 от gumenka

# 91
Аз и съпругът ми ,например,имаме предбрачен договор,по моя инициатива.Моето си остава мое,неговото-негово,при евентуална раздяла .Всички са доволни,няма обидени.

Защото встъпвате в брака равни.
А ордите хубавелки търсещи заможен мъж?

Хм. Не става дума за това, което е било преди брака. То си е на единия или другия така или иначе, а за онова, което се гради по време на брака. Ако работи само единия съм съгласна, но ако и двамата работят, без значение кой колко взима, не ми е приемливо да се пишат придобитите неща само на единия или само на другия. Това за мен е връзката - да можеш затвориш очи и да паднеш с доверие назад, защото си сигурен, че човекът до теб ще те хване. Започнеш ли да се обръщаш и да гледаш какво става, да броиш и да смяташ, нещата са съвсем различни и не си струва да започвам нещо.

# 92
И въпреки всичко не мога да разбера, какъв е този ужас да се сключи брак! Ние със съпругът ми нямаме предбрачен договор, защото си вярваме. Но дори да стигнем един ден до раздяла не ми трябва нищо негово. Неговите родители са разведени и нищо не са делили, всичко остава за децата им и е така. Защо всичко се свежда до материалното. Аз не съм възпитавана така. Брака на майка ми и баща ми е ужасен но мен това не ме накара да не се омъжа! Като се женихме с мъж ми и аз казах,че ще добавя неговата фамилия и ще си остана и с моята...е той беше в ужас как така ще съм с 2 фамилии /то това по други причини прецених/ и в крайна сметка, като чуя че някой не иска да се ожени за половинката си а примерно ще имат дете и ми иде да го попитам един въпрос :"Тя не е ли достатъчно достойна да носи неговата фамилия?" Ееее не мога да го разбера!!!! Защо въобще се води тази дискусия... Tired

# 93
Води се, за да каже някой на автора: Да, брака е тъпня, прав си!  Laughing Laughing По-тъпа дискусия няма със сигурност. То е ясно, че ще се включат хиляда човека и всеки ще си сподели виждането, абсолютно отричайки виждането на останалите, защото е "най", примерно... Heart Eyes Но пък става, за да убиеш малко време и да понапишеш малко глупости!!  baby_neutral

# 94
За мен темата е абсолютна провокация, няма да се учудя и да е авторът на въпросната статия.
Зададох въпрос още с пост след авторския, но ме отсвириха  Laughing

# 95
  • София
.....

Скрит текст:
При нас сключването на брак беше естествено продължение на двегодишната ни връзка.
Не виждам нищо лошо в брака.

И при нас така. Нямало е драми, тръшкане, дърпане и т.н.
Сега никой не се чувства прецакан, вързан и т.н.
Доста странно ми се струва това, което чета.

При вас е така, защото  и  двамата  сте  го искали. Но  не всички двойки  сключват  брак по този  начин. В  много  случаи  бракът  се   сключва под натиск от страна  на  жената. Сигурно  има случаи, в които  тя  се опъва, а  той настоява, но  аз поне   не  съм чувала  за такъв.

Е, ние сме почти такъв случай т.е. не съм се дърпала, но нямах против да си живеем и без брак. Той беше твърдо "за" брак и то преди бременност, за която по това време не сме мислили (имахме други приоритети към онзи момент). Направихме едно тържество с роднини и приятели. Беше голям купон.

Не виждам причина някой да настоява или "натиска" някого за нещо. Това е във вреда и за двете страни т.е. не е в услуга нито на принудения, нито на принуждаващия. Родителите пък изобщо нямат място в обсъждането на темата "брак". Те просто се уведомяват. Няма те са се женят/омъжват.
Имуществото преди брака си е на единия или на другия. Имаме и общо имущество. Нямаме предбрачен договор, но ако се стигне до раздяла някой ден (не дай Боже!), не смятам да делим вилици и лъжици. Смея да кажа, че имаме достатъчно и по отделно, и заедно. До драми едва ли би се стигнало. А, и в крайна сметка имоти, имане и т.н. семейство не градят. Като се хванат за тези имоти, просто им се чудя на някои хора.

Няма нищо страшно в брака, както и в живеенето на семейни начала, но стига наистина да го искаш с дадения човек.

На сила хубост не става!

# 96
Мъжът ми/а и аз съм съгласна/ не иска да сключим брак на тоя етап, защото нямаме спестявания за голяма и хубава сватба/издумкахме ги по репродуктивни клиники  Tired/ , а само за единият подпис, съгласна съм че няма смисъл. Смятам , че мъжете в днешно време, тези , които се дърпат е или защото не мислят, че са намерили половинката или ако са я намерили гледат чисто практично на нещата, че само да се жениш и да издумкаш едно 10 хилядарки нагоре за да черпиш тоя и оня е малко куку руку идея...........тея дето имат толкоз и още в излишък за аху иху се женят по няколко пъти за показност и от нямане за какво да ги похарчат Съгласна съм с това мнение, вече и на тоя етап с дете......съвсем практично гледам на нещата. Всяко левче влагам в нея или в неща и преживявания за семейството, не за чужди удоволствия и показност . Бяхме се засили да се женим, ама живота ни научи, че има и по-смислени неща за които да си дадеш парите и дори да си мислиш, че са ти излишни, не се знае кога и за какво ще потрябват  Tired

# 97
  • в дяволитите очички на моето тормозче

Няма нищо страшно в брака, както и в живеенето на семейни начала, но стига наистина да го искаш с дадения човек.

На сила хубост не става!

Именно Laughing Peace

# 98
  • Beyond the Frontiers
Интересно ми е какво е обяснението, когато жената не иска брак.

Аз не виждам смисъл в тази институция, имаме 2 деца, живота не е цветя и рози, бих казала нормално. Не примирам за брак, никак.

# 99
Още не мога да разбера две неща
1. Защо бъркате брак със сватба. За да се бракуваш какви ли пък са тези държавни такси дето трябва да платиш............ някои на 10 бона ги докараха. Ми що тогава си вадите лични карти и паспорти  Laughing Живейте си без документи.
2. Каква е тази илюзия, че раздялата е по-лесна ако нямаш брак. Живял си с някого 10 години, имате 2 деца и общи имоти, купени през тези 10 години и всички други общи неща. Какво му е по-лесното  newsm78 В единия случай можеш да наемеш адвокат и да подадеш искова молба за развод. Във втория наемаш адвокат и пак същото.....

# 100
Еее ти пък къде го докара, да нямаш документи за самоличност е незаконно, къде сравни личните карти със свидетелството за брак.  Laughing Laughing А и е безплатно, именно защото е задължително/документите за самоличност/

Твърдо съм против брака и аз, никва логика в него, особено във времена, когато човешките отношения и връзки са много шарени и динамични. За сватбата съм ,ама ако имаш 10 бона минимум джобни, така че да не ги усетиш.......глезотийка си е за мен, има къде къде по смислени и важни неща да се покрият в едно семейство с тези пари.

# 101
Всичко Ок,обаче,при възможно "падане",по-добре да имам "възглавничка",отколкото да си разбия главата на пода.Аз така ги разбирам нещата.Различни хора,различни разбирания.

# 102
Всичко Ок,обаче,при възможно "падане",по-добре да имам "възглавничка",отколкото да си разбия главата на пода.
То ако паднеш няма да е на пода, а направо с парашут, така че и възглавничката няма да те оправи!  hahaha hahaha

# 103
Що ще падате  newsm78 къде?

# 104
Добре.
Скрит текст:
Аз и съпругът ми ,например,имаме предбрачен договор,по моя инициатива.Моето си остава мое,неговото-негово,при евентуална раздяла .Всички са доволни,няма обидени.

Защото встъпвате в брака равни.
А ордите хубавелки търсещи заможен мъж?

Хм. Не става дума за това, което е било преди брака. То си е на единия или другия така или иначе, а за онова, което се гради по време на брака. Ако работи само единия съм съгласна, но ако и двамата работят, без значение кой колко взима, не ми е приемливо да се пишат придобитите неща само на единия или само на другия. Това за мен е връзката - да можеш затвориш очи и да паднеш с доверие назад, защото си сигурен, че човекът до теб ще те хване . Започнеш ли да се обръщаш и да гледаш какво става, да броиш и да смяташ, нещата са съвсем различни и не си струва да започвам нещо.

Ставаше въпрос за болднатото.

Общи условия

Активация на акаунт