В момента чета... 38

• 51 303
  • 755
  •   1
Отговори
# 525
  • Belgium
_dexter_ като чета борбата ти с "Поправките" много ми напомня на мъката, с която буквално избутах до края "Лунен дворец" на Пол Остър. Няма такава безмислена депресия от край до край. Просто не ми стана ясно защо се е хабил да я пише тази книга. След нея нищичко повече няма да прочета на Остър, колкото и да го хвалят.

Аз чета "Пътят на парфюма", благодарение на съфорумка. Историята има потенциал, но стилът на авторката е просто кошмарно слаб. Като я приключа усещам, че ще хейтя на воля.

# 526
Край, зарязвам "Поправките" (Франзен) - не мога да продължавам да си причинявам подобно нещо. ...
Само да ти кажа, че и "Свобода" е (същата) тъпня.  Grinning Не можах да изтрая и 100 страници

# 527
Аз прочетох първо "Свобода", защото бях чела, че тя е по-слабата от двете. Но в крайна сметка за мен се оказа по-интересна. Не се мъчете с "Поправките", депресията е до края.

# 528
_dexter_ като чета борбата ти с "Поправките" много ми напомня на мъката, с която буквално избутах до края "Лунен дворец" на Пол Остър.
"Лунен дворец" беше първата от подобен сорт книги, която прочетох. Затова не ме натовари чак толкова, макар че наистина не разбрах смисъла на това себеразрушение. Но после дойде Андрю Портър със същата (или почти) тема - "Между дните", после още една на Остър и сега това. Очевидно няма да се разбера със съвременната американска литература, поне на този етап от живота ми Simple Smile. Не помня кой в този форум беше изказал мнение за романите на Сири Хуствет (съпругата на Пол Остър) - че все едно всички са излезли от един и същ курс по творческо писане....  Laughing Има нещо вярно.

# 529
  • Belgium
Аз съм чела само една книга на Сири Хуствет и в сравнение с творчеството на мъжа и ми се стори направо жизнерадостна  Laughing

# 530

Аз пък харесах Франзен, а дори и Пол Остър харесвам (без да съм чела точно "Лунен дворец")... и сега направо се почувствах неадекватна.  Thinking  Laughing

# 531
И аз харесах Лунния дворец Rolling Eyes, дали в такъв случай с Франзен ще се разберем Thinking

# 532
Гиговче,същото се питам и аз.  Peace

# 533
Франзен е чудесен разказвач. Нарича нещата с истинските им имена, безпощаден е към анализа на героите си и вероятно (не съм живяла там) чудесно описва американската действителност.
Това, което не ми допадна е тягостното и депресарско чувство, което остана след книгите му - нещо от рода на - животът е скапан, всички семейства са нещастни, ако си щастлив то е временно и измамно.
"Поправките" е роман за мъчителното осъзнаване на неизбежния провал – на тялото, на мозъка, на близостта, на любовта, на живота въобще." - така го характеризира Бойко Пенчев в ревюто си в "Капитал". http://www.capital.bg/light/revju/knigi/2013/04/26/2048941_nepopravimo/
И е прав според мен.
Към края на "Поправките", след като така добре опознах Гари, започнах да се чудя дали и аз не съм в депресия  Mr. Green За миг си помечтах за хапчето против срам на Инид. Embarassed
"Свобода" ми хареса повече - може би заради двете любовни нишки.

# 534
  • Belgium
Това, което не ми допадна е тягостното и депресарско чувство, което остана след книгите му - нещо от рода на - животът е скапан, всички семейства са нещастни, ако си щастлив то е временно и измамно.

Ето за това говоря и при Остър. Изобщо не ми се четат подобни неща. Че даже в "Лунен дворец" героят донякъде сам се стреми към пълно падение. Защо, не е ясно. Не обичам такива самоцелни депресии.

Да не говорим, че съм човек, който по принцип гледа откъм добрата страна на живота, и подобен светоглед ми е безкрайно чужд.

# 535
  • София
Благодаря много за отзивите!  bouquet  Остър го зачертах от списъка на авторите, които чета. Сега ще добавя и Франзен.

# 536
"Поправките" е роман за мъчителното осъзнаване на неизбежния провал – на тялото, на мозъка, на близостта, на любовта, на живота въобще." - така го характеризира Бойко Пенчев в ревюто си в "Капитал". http://www.capital.bg/light/revju/knigi/2013/04/26/2048941_nepopravimo/
И е прав според мен.
На мен това не ми е ясно - защо трябва да е "неизбежен провал" на живота въобще Simple Smile? И защо това трябва да е норма? Т.е. излиза, че по-голяма част от американците са с провален живот (да не кажа всички - това все пак е историята на само едно семейство). Няма здравословни амбиции, няма образование, което да носи знание и полза, няма утеха и удовлетворение от обикновения семеен живот. И аз не съм живяла там, имам няколко познати американци, но като цяло не съм останала с такова впечатление за провал. А според Франзен няма светлина в тунела Simple Smile.

Започнах "Фантастична светлина" на Сър Тери Пратчет - няма какво толкова да коментирам  Laughing.

# 537
Аз чета "Големите любови на български артисти, музиканти и художници"

# 538
Петя, не бързай да зачеркваш Остър, моля те Hug Опитай, може да ти хареса. Аз не оставам с депресантски чувства след него, сигурно съм голям дебил  Laughing Но жена му повече ми харесва, признавам си.

Поправките не съм чела, но вече съм заинтригувана Grinning

# 539
  • Belgium
Наистина ли тезата, че животът е скапан, няма надежда отникъде, всички са нещастни без изключение, не ви депресира?  Laughing

Пак уточнявам, че говоря само на база 1 книга на Остър, но това ми е предостстъчно, за да не се мъча повече с него.

Вече откъм стил на писане е ясно, че всеки си има вкус.

Общи условия

Активация на акаунт