В момента чета... 38

• 51 291
  • 755
  •   1
Отговори
# 540
Лу,понякога зависи от момента.  Peace
По принцип такива книги ме депресират. Погледнах в ГР и видях,че съм дала 4 звезди на Лунен дворец. Или съм била в депресарско настроение или като стил на писане ми е допаднала.  Confused
Нищо друго не съм чела на Пол Остър.

# 541
След всичко, което прочетох... май ще чета Франзен. Simple Smile
В американската литература е много застъпена тематиката за неудовлетворението от простичките неща, от живота, отчуждението в отношенията... На мен ми харесва.

Отказвам повече да си троша нервите с Ливанели, оставям Серенада-та недовършена. Не си спомням да съм се ядосвала друг път на книга. Няма нищо в нея, което да е оставено на въображението. Tired Всяко ежедневно действие е описано с подробности, тип "Ставам, схваната съм, разтъпквам се, пия вода, сядам, ще пиша, пиша..." В същото време, ако има въобще някаква емоция, то аз не я открих. ooooh!

Започнах Сянката на чинара.

# 542
В момента се опитвам да чета Буковски.  Rolling Eyes /"На юг от никъде"/

Ами честно да ви кажа - потресена съм, в най-буквалния смисъл.
Наистина има ценни и мъдри попадения, но всичко останало и то в основната си част е пълна отврат - за всичките си години не съм попадала на нещо по-вулгарно, гнусно и т.н. То не бяха убийства, изнасилвания /множество/... Този човек лежал ли е в затвора??? Трябва да прочета повече биография.

Започвам да намразвам мъжете заради прочетеното от Буковскси до тук...  Rolling Eyes

# 543
  • София
Петя, не бързай да зачеркваш Остър, моля те Hug Опитай, може да ти хареса. Аз не оставам с депресантски чувства след него, сигурно съм голям дебил  Laughing Но жена му повече ми харесва, признавам си.

Поправките не съм чела, но вече съм заинтригувана Grinning

Монтесори, на Пол Остър четох "Лунен дворец" и ако имаше отрицателни звезди, щях да ги дам... Никак не ми хареса. С Франзен нямам лична среща, но май няма и нужда...

# 544
Лу, според мен Остър не е достатъчно добър в перото, че да ме депресира. Гледам на книгите му като на жаба под микроскоп - едновременно потрес, отвращение, гнус и интерес, любопитство към непознатото и начина, по който той го показва.

Потресе ме истински и ме депресира за седмици, та и досега ме държи, само една-единствена книга от години насам, и тя е "Ад" на Дан Браун. Като оставим настрани пълнежа с прекрасните италиански забележителности, остава само един неподправен ужас от неизбежната смъртна угроза за нашия свят.

# 545

Потресе ме истински и ме депресира за седмици, та и досега ме държи, само една-единствена книга от години насам, и тя е "Ад" на Дан Браун. Като оставим настрани пълнежа с прекрасните италиански забележителности, остава само един неподправен ужас от неизбежната смъртна угроза за нашия свят.

+1

# 546
Лу, според мен Остър не е достатъчно добър в перото, че да ме депресира. Гледам на книгите му като на жаба под микроскоп - едновременно потрес, отвращение, гнус и интерес, любопитство към непознатото и начина, по който той го показва.

За "потресителни" книги ли говорим? Wink Четох една на Йън Маккюън - "Почивка в чужбина", увлекателни описания на Италия, съчетани с лежерни такива на ежедневни разговори, но със смразяваща и дори отблъскваща поанта. Спрях да го чета, въпреки че съм голям фен на неговата "Изкупление"  Heart Eyes В момента съм на латиноамериканска вълна - Жоржи Амаду, мисля като приключа неговата "Тереза Батиста, уморена от битки", да поразнообразя с нещо по-близко до нашата действителност и съвремие, а после пак да се върна на Амаду, много сладостно пише, като приказка, но по-реално и завладяващо (не усещаш как те е "вербовал" във фабулата си, пристрастил те е и имаш нужда да продължиш четенето, което ти е като допинг Simple Smile) Тъкмо Жоржито ще ми дойде за морето (надявам се, макар че са му дебелички романите и ги "приемам" на малки "хапки" поради липса на свободно време), сега идеално ми пасна на пролерното настроение, както и на кратката ни майска почивка край брега, та за морето следваща от него би била перфектно!

# 547
  • Belgium
Лу, според мен Остър не е достатъчно добър в перото, че да ме депресира.

Като се замисля напълно съм съгласна с това изречение  Laughing
Но пак у мен остава смътно угнетено чувство сякаш съм яла нещо развалено.

Дан Браун ми е ужасно посредствен ("Ад" не съм чела) и малко ме съмнява да успее да ме депресира, но знае ли човек.

Петенце, за отрицателните звезди и аз си го бях помислила  Wink

Смразяваща във всеки смисъл за мен беше "Никога не ме оставяй" на Казуо Ишигуро. Изключително силно перо съчетано с брутална фабула. И много ми хареса.

# 548
Ален Мак, "Почивка в чужбина" съм я чела, и то скоро, но и тя не успя да ме разтърси, явно съм нерегулярен темерут Laughing

Лу, тази книга на Дан Браун не е като другите, които съм чела. Сто пъти исках да я захвърля, спирах, започвах. Може би преди месец я четох, но още я усещам в мозъка си. Фабулата не е.. ох, няма да пиша, не искам да си го причинявам.

# 549
За "потресителни" книги ли говорим? Wink Четох една на Йън Маккюън - "Почивка в чужбина", увлекателни описания на Италия, съчетани с лежерни такива на ежедневни разговори, но със смразяваща и дори отблъскваща поанта. Спрях да го чета, въпреки че съм голям фен на неговата "Изкупление"  Heart Eyes В момента съм на латиноамериканска вълна - Жоржи Амаду, мисля като приключа неговата "Тереза Батиста, уморена от битки", да поразнообразя с нещо по-близко до нашата действителност и съвремие, а после пак да се върна на Амаду, много сладостно пише, като приказка, но по-реално и завладяващо (не усещаш как те е "вербовал" във фабулата си, пристрастил те е и имаш нужда да продължиш четенето, което ти е като допинг Simple Smile)

Абсолютно същото ми е мнението за "Почивка в чужбина" - по едно време сериозно се отвратих, но реших все пак да видя какъв ще е краят.
"Тереза Батиста" е най-бруталната на Амаду, която съм чела, но цялостното впечатление от книгата никак не е подтискащо - точно обратното. Обичам такива книги - не точно със щастлив край, но с цялостно оптимистично и ведро усещане Simple Smile. Набелязала съм си и "Старите моряци", но искам малко да поразчистя рафтовете от натрупани книги Simple Smile.

# 550
Живи да сте, от онзи ден се опитвам да се сетя за името на Дан Браун, добре че го споменахте.
На Пол Остър съм се пробвала с Ню Йоркска трилогия, ама не знам кои книги включва и как са преведени на български. Не се разбрахме, но помня, че мислех да му дам втори шанс някой ден, та явно съм приписала на себе си вината, че не сме се сприятелили.

Йън Макюън пише много добре, според мен, но абсолютно не харесвам начина, по който си гради историите, винаги има елемент, чиято единствена цел е да шокира читателя, ама му се получава насилено и самоцелно, не е вплетено умело и неусетно и неизбежно за мен.

# 551
За "потресителни" книги ли говорим? Wink Четох една на Йън Маккюън - "Почивка в чужбина", увлекателни описания на Италия, съчетани с лежерни такива на ежедневни разговори, но със смразяваща и дори отблъскваща поанта. Спрях да го чета, въпреки че съм голям фен на неговата "Изкупление"  Heart Eyes В момента съм на латиноамериканска вълна - Жоржи Амаду, мисля като приключа неговата "Тереза Батиста, уморена от битки", да поразнообразя с нещо по-близко до нашата действителност и съвремие, а после пак да се върна на Амаду, много сладостно пише, като приказка, но по-реално и завладяващо (не усещаш как те е "вербовал" във фабулата си, пристрастил те е и имаш нужда да продължиш четенето, което ти е като допинг Simple Smile)

Абсолютно същото ми е мнението за "Почивка в чужбина" - по едно време сериозно се отвратих, но реших все пак да видя какъв ще е краят.
"Тереза Батиста" е най-бруталната на Амаду, която съм чела, но цялостното впечатление от книгата никак не е подтискащо - точно обратното. Обичам такива книги - не точно със щастлив край, но с цялостно оптимистично и ведро усещане Simple Smile. Набелязала съм си и "Старите моряци", но искам малко да поразчистя рафтовете от натрупани книги Simple Smile.

благодаря, че ми напомни за "Моряците", не бях се ориентирала още коя да е следващата, но тази мисля е екстра за морска почивка (не "в чужбина"Wink)
Montessori, не ме е разтърсила "Почивка в чужбина", а по-скоро, както някой спомена (май Лу беше) - остави ми лош вкус, иначе я дочетох от любопитство. Но поради нея се въздържам от нови на автора - някак перверзно садистична ми се стори (не свръх, но не и малко), та се боя да не са такива и следващите му, не обичам такива, а по-скоро, както dexter описа Амаду - позитивни и жизнерадостни, обаче с "допир" до действителността. 

# 552
Почивка в чужбина захвърлих с такова удоволствие,че няма накъде. За мен беше абсолютно недоумение.
Понякога имам нужда да разпусна от разпускането. Т.е.да прочета нещо обратно на леките и приятни книжки,да вкуся и другата страна,да се опитам да я разбера..и не,не обичам принципно да чета депресиращи неща,но понякога поднесени с добър стил и изненадващи обрати ме заинтригуват(вкл.и криминалните психотрилъри,пълни с брутализми)..
Наистина има много такива хора,които винаги са негативно настроени,песимистични и виждащи всичко откъм лошата му страна,хора които не умеят да се наслаждават на живота,депресирани,уплашени,тъжни.. И повечето не го искат това,а поради различни обстоятелства се чустват така..Искам да се запозная с тях,как, защо се получава така,искам да избегна техните грешки и негативизъм,искам да бъда различна от тях. Някои писатели добре се справят с психологията, изключая Буковски напълно,той е изрод.
Та сега като се замисля може би затова съм харесала депресивната Остърска творба...Затова и ще пробвам Франзен.

# 553
  • София
Гиговче, аз съм много далеч от идеята да чета само захаросани неща! Напротив. Харесвам и тежки книги. Всичко зависи от начина на поднасяне, от посланието.
Но в Пол Остър за мен лично няма нищо истинско... Даже и депресираните хора не са такива, каквито той ги описва...  Така че не ми се губи време с подобни четива. А има толкова много хубави книги! Peace

# 554
...
Наистина има много такива хора,които винаги са негативно настроени,песимистични и виждащи всичко откъм лошата му страна,хора които не умеят да се наслаждават на живота,депресирани,уплашени,тъжни.. И повечето не го искат това,а поради различни обстоятелства се чустват така..Искам да се запозная с тях,как, защо се получава така,искам да избегна техните грешки и негативизъм,искам да бъда различна от тях. Някои писатели добре се справят с психологията, изключая Буковски напълно,той е изрод.
...
Точно казваш, а може ли да цитираш тези автори? мисля, че всеки на моменти е такъв, какъвто описваш, въпросът е да са само моменти, а не периоди... Ако искаш, може да се запознаеш с мен  Wink, опитвам се да изляза (и мисля, че ще успея) точно от такъв период - породен от дългата зима, тежка (в смисъл обемна и отговорна) работа, чести боледувания на детето, както и един изкаран преди 2 месеца грип гаден, който катализира и даже довърши тръгналия процес на свръхизтощение и отегчение при мене. И д-рката ми го каза, че грипът често дава и такива реакции. Та ще ми е полезно да се запозная с позитивни хора (имам и около себе си де, но като нямаш време и сили да им отделиш много-много...Wink От известно време се щадя повече, мисля за себе си дето се вика. И затова съм пак тук! Въпреки вирусите (имаше и такъв от сайта на служебния ми комп.!!!). Силата на положителното мислене не е лъжа, нито пък вреди, както някои се опитват да го изкарат, напротив - само помага! От опит го казвам, затова и такива книжки ми се четат, не лековати, но не и "тегави" и мрачни. (по тази причина отказах на колежка, която ми предложи да ми даде "Все още Алис" - нямам сили, а най-вече - желание за такъв тип литература).

Общи условия

Активация на акаунт