ЕНДОМЕТРИОЗА - тема 9

• 65 448
  • 742
  •   1
Отговори
# 645
  • Sofia
afrikancho, благодаря за мнението Simple Smile

# 646
Здравейте аз съм нова тука ,но четох за ЕНДОМЕТРОЗА искам да ви кажа че аз имах доброкачествен тумор или по точно го водеха киста на яйчника даже казаха че е шоколадова киста беше огромна след операцията която я направих в Плевен ми махнаха единия яйчник защото както обясни професор Горчев даже го е нямал яйчника. Cry След операцията ми направиха лечение 6 месеца на инжекции.Операцията ми беше на 27.07.2013 просто в клиниката "Света Марина" в Плевен са професионалисти сега съм с един яйчник и се опитваме да имаме бебе сега съм добре и няма огнища на ендометриозата. newsm10

# 647
Момичета здравейте,

исках да ви попитам чували ли сте за д-р Желязков фитотерапевта и дали сте го посещавали евентуално. На мен една позната ми каза за него и се поразчетох в нета има доста неща за него, та се чудя дали да не го посетя. Можете ли да споделите мнение по въпроса Simple Smile

Ходила съм. Каза ми от вратата какви са ми проблемите. Вкл. "ендометриоза"... Със сканиране с ръка. Каза да не се оперирам и да пия някакви билки. Пих малко, но не видях промяна, после се оперирах и се приключи. Не съм ти проследила историята. Аз съм доволна от конвенционалната терапия в случая, но ако тя не ти помага, може и да отидеш да пробваш...

# 648
  • Sofia
Благодаря karmelita_007,

аз по принцип засега нищо не съм опитвала след инжекциите (6 мес. курс) свършиха ми и да ви споделя че в неделя ми дойде, точно на 68-я ден от последната Simple Smile. Тъкмо се бях притеснила и то взе че си дойде Simple Smile. Сега ще чакам да свърши и да отида на лекар за преглед на лигавицата и фоликули и каквото там трябва друго. И ние ще започваме бебеправене....стискайте палци.... Simple Smile
А за доктора фитотерапевт ми спомена една колежка иаз прочетох за него тук във форума има тема, но исках да попитам и вас какво мислите по въпроса Simple Smile

# 649
Момичета аз съм на втората инжекция от днес... но болките в корема към гениталите и запека не минават... какви ли не изследвания ми правиха (скенер, ренген ехограф, колоноскопия на дебелото черво.. и в крайна имам изменение при ректума, сигмата от ендото.. но до там хистологично не се доказа...само, че имам възпаление.. генеколози ми казват, че такива болки от ендо няма,,други казват, че има..не знам наистина как ще продължа с тези болки и на къде да ходя вече... Мисля си за нова лапароскопия.  да се види какво става ...имам чувството, че нещо не  енаправено както трябва..огнища ли има още ..не знам Sad Sad
 дайте съвети ...в безизходица съм

# 650
Консултация с д-р Попов бих ти казала аз, с риск да ставам досадна. Мисля, че е във Вита още. Не мисля, че с гастроентеролози има смисъл да се занимаваш  - НЕ РАЗБИРАТ, хората. Мен при аналогична ситуация гастроентеролозите ме пратиха на психотерапевт-психиатър...  Той и лекарства ми даде, абе, красота. Няма такъв смях. Всякакви гастро проблеми, болки и пр. (и психиатричните ми проблеми, очевидно  Mr. Green) ми минаха след успешната лапароскопия - много сраствания, и към червата.

Не ти пречи да се подложиш на безглутенова и евентуално безмлечна диета за раздразненото дебело черво, но не знам дали ще помогне. Аз бих пробвала, докато успея да взема други мерки... 

Това, че са ти казали, че няма такива болки от ендо, въобще няма да го коментирам. ИМА! Всякакви, вкл. и на самото дебело черво и ректум.

Аз не знам, ако операцията не е била достатъчно ефективна, дали инжекциите могат нещо радикално и трайно да променят впоследствие. Те се слагат, за да се намали риска от рецидив. 

# 651
  • София - Варна
Цитат
Мен при аналогична ситуация гастроентеролозите ме пратиха на психотерапевт-психиатър...  Той и лекарства ми даде, абе, красота.

Писала съм по-горе за моите несгоди с червата. И мен ме пратиха на психиатър и на мен изписаха лекарства. Казваха, че няма от какво да се надувам така и си внушавам. Аналогичен случай с този на karmelita.

Наистина не разбират хората!!!
А ендото може да даде болки всякакви и навсякъде. Тя е непредсказуема.

Скрит текст:
Попов беше казал на тази моя приятелка следното нещо по повод болките, които тя имаше след операцията, при наличие само на 1 киста и никакви видими огнища: "Вие така и така имате ендометриоза, болки е твърде вероятно да имате, просто не е възможно да са толкова силни колкото казвате."
И той не е могъл да даде обяснение от какво я боли толкова силно отзад в "опашката" след операцията /даже по-силна болка отпреди операцията/.

# 652
И аз имах проблеми с червата и съответно същата "диагноза" за "психологическата" основа на моите симптоми. Бях се амбицирала да се тествам за чревно носителство. Изследвах: хеликобактер пилори, йерсиния, имаше и други които ги забравих - нищо не излезе. Всичко беше отрицателно. Когато хапвам лук или чесън болките се засилваха. Когато пиех пробиотици под формата на хранителни добавки: лактобацили 3 месеца и бифидус 3 месеца се чувствах много по-добре. Така че и аз съм в задънена улица относно храносмилателния тракт. Вече ми се върти в главата да не би това да са някакви гъбички, знам ли вече и аз. Няма изследване в Бг за антитела за гъбички, но може чрез фекална проба да се тестват. Ще ми се ако е възможно да разбера кое е това нещо, което ми тормози чревния тракт.

Обясненията от сорта "от ендометриозата е" не са ми достатъчни.

# 653
Някой може ли да ми каже дали заради лечението със Золадекс е напълнял? Аз съм на 1 месец и 20 дни след последната трета инжекция и съм притеснена от състоянието на тялото си. По принцип съм слаба без каквито и да е тлъстинки, но от няколко седмици наблюдавам тялото си и съм ужасена. Около корема най-вече съм натрупала мазнини, направо си имам паласки и коремче. Бедрата също бих казала, че са понаедрели. Да очаквам ли като ми дойде първи цикъл да започна да се връщам към старото си положение или да вземам други мерки. Моля някой, който е имал същия проблем да сподели дали след това си е отслабнал отново без каквито и да било диети. Благодаря ви.  261uu

# 654
  • София
Някой може ли да ми каже дали заради лечението със Золадекс е напълнял? Аз съм на 1 месец и 20 дни след последната трета инжекция и съм притеснена от състоянието на тялото си. По принцип съм слаба без каквито и да е тлъстинки, но от няколко седмици наблюдавам тялото си и съм ужасена. Около корема най-вече съм натрупала мазнини, направо си имам паласки и коремче. Бедрата също бих казала, че са понаедрели. Да очаквам ли като ми дойде първи цикъл да започна да се връщам към старото си положение или да вземам други мерки. Моля някой, който е имал същия проблем да сподели дали след това си е отслабнал отново без каквито и да било диети. Благодаря ви.  261uu

Аз бях 52 кг преди операцията. Два килограма над обичайното ми тегло. Не знам как напълнях, предполагам от неправилно вечерно и среднощно хранене в месеците преди операцията, защото исках да приключа някой неща свързани с работата ми и си лягах късно, хранех ср след 10 вечерта и така. След операцията и съответно инжекциите установих, че съм качила два килограма - това два месеца след операцията - бях почти 55 килограма. Аз много лесно свалям по принцип, но тогава не успях, а и не можех да спортувам след коремната операция. Тогава го отдавах на това, че лежа доста и че ме бяха натъпкали с литри глюкоза. Точно коремче, паласки и тлъстинки около талията, малко по бедрата. Направо ужасно се чувствах,  нищо не ми ставаше. След последната инжекция нищо не се промени, така че бях много ядосана,  най вече на себе си. Сега -3 месеца след подледната инжекция,  все още не ми е дошло - предизвиквам го с Утрогестан, но отслабнах от самосебе си. Пак съм 52 кг. и възнамерявам да поспортувам малко, но това, което ми прави впечатление е, че паласки и тлъстинки изчезнаха.
Малко се разпрострях в описанието, но като цяло смятам, че не толкова инжекциите, колкото факта, че няма цикъл води до това странно напълняване. Но смятам, че ако има възможност за спорт /аз не можех да се напъвам много и освен ходене дълго друго не съм спортувала/  няма да има такова напълняване.

# 655
  • Sofia
При мен пък се получи обратния ефект. Преди операцията бях 65кг а за около седмица покрай операцията свалих 3 кг, предполагам от притеснение и нерви. След това възвърнах няколко килца, но когато започнах инжекциите, паралелно започнах и една диета за около месец и половина някъде и така свалих общо 7кг. Сега съм 59кг и ги задържах. Да ви кажа, честно мисля, че свалих не толкова от диетата, колкото от инжекциите, защото си мисля по някакъв начин ми се нормализираха хормоните. Сега ми дойде цикъла за пръв път и засега не виждам промяна в теглото си и се надявам така и да си остане.

# 656
poooh

МомичетаHug
като прочетох какво е пуснала karmelita_007 се сетих да Ви споделя, че възнамерявам да учредя сдружение или фондация свързано с борбата, информирането и подпомаганато на жени болни от ендометриоза.  От доста време си мисля за това и как липсва информация в общественото пространство свързано с това.

Прекрасна идея. Много пъти съм пускала линка за ендо марша, би ли се заела с организиране на такъв в България? Ще помагам от разстояние както мога. Писала съм на Зачатие за помощ, но не се отзоваха.

http://www.millionwomanmarch2014.org/

# 657
Наистина идеята е страхотна! Simple Smile

С риск да Ви прозвуча странно с моето предложение..... Просто разсъждавам "на глас". Има ли вариант реално да се предоставя повече информация периодично на самите гинеколози, гастроентеролози и т.н.

Защото един пациент колкото и да е информиран за симптомите, в крайна сметка няма как да си постави сам диагнозата и да си изпише сам лечението.

В този смисъл няма ли да бъде по-удачно да се открие "филиал" в България (простете липсата на точни термини) на някоя утвърдена Американска или Европейска организация за борба с ендометриозата, чрез която да се провеждат срещи, да се подготвят материали за самите медицински работници. Няма ли това да е по-ефикасния метод?

Аз лично от 2006 съм с проблеми за забременяването, а ми поставиха диагнозата чак 2014.

Както казах, просто разсъждавам "на глас".

# 658

В този смисъл няма ли да бъде по-удачно да се открие "филиал" в България (простете липсата на точни термини) на някоя утвърдена Американска или Европейска организация за борба с ендометриозата, чрез която да се провеждат срещи, да се подготвят материали за самите медицински работници. Няма ли това да е по-ефикасния метод?

То това би било най-полезно. Peace Другото, така, за обща култура и информация, ми се вижда малко безсмислено. Ама... те, нашите докторя, "всичко си знаят". То и сега има информация, не я търсят, не четат...

# 659
  • София
Въобще не става въпрос за "обща култура и информация", а най-вече за публичност на болестта. На който и да спомена за ендометриозата /в това число и на жени и на мъже с култура доста над средната/ всички ме гледат сякаш им говоря за квантова физика. Няма информираност за болестта, не само сред жените, но и сред лекарите. Целта ми е да се даде гласност, да се организират мероприятия, да се насочват лекарите да дават информация, а и самите жени към добри специалисти да се насочват. Да се алармира жената, така като се прави за рака на гърдата.
Не може сами да се диагностицираме, но когато има някакви симптоми да се реагира по-навреме, а за да може да се реагира по-навреме, то е нужно да има информираност за тях. Всичко е в това. Към каузата трябва да се привлече някоя известна личност /работя над това Simple Smile/, която да даде гласност и да насочи вниманието на медии и общественост към "тихия враг" както аз наричам ендометриозата. После да се свърже с някоя болница, която да застане зад проблема и също да съдейства за прегледи и изследвания чрез безплатни такива или чрез платени от фондацията/сдружението, което мисля да се учреди.
Както казах от доста време го мисля. И е на път да се реализира. Най-вероятно ще е сдружение, но предстои да го измисля. Ако има от вас желаещи да се включат впоследствие като членове на сдружението и т.н. може да ми пишат на лични. Когато имам нещо готово ще го споделя.

Alinea
Благодаря и ще се радвам на каквато и да е помощ.  Hug

Общи условия

Активация на акаунт