За първи път със самолет

• 33 846
  • 141
  •   1
Отговори
# 60
Преди мен имаше минаха четири-пет жени с ботуши /нормално за края на януари/, но бяха равни, а мен с токчета и макар самите боти да бяха по-къси ме накара да се събуя. Не че има значение.

А за лап топа, сега се сещам, че ме помолиха да го извадя от предпазната чанта, разгледаха го, опипаха го, мина през скентера и си го взех. Имаше хора с фотоапари, таблети, лап топи, също ги огледаха всеки индивидуално. Телефона ми си стоеше в дамската чанта и в нея си мина през скенера.

# 61
Michaela_, извинявайте , но Вие ходите с "чисти и здрави" чорапи само когато минавате на проверка през летище София , защото може да Ви събуят обувките ли ? Едва ли е така , но внимавайте като правите необмислени изказвания , защото Ваш пост така прозвуча ! Grinning
Да, само на летище София обувам здрави и чисти чорапи. В края на лятото сигурно ще пътувам от Тегел най-вероятно, но за там ще предвидя мръсни или скъсани, а ако не се разсея и двете едновременно... ooooh!
Мисля, че си пролича, че се шегувам, ако не от тона, то със сигурност от емотикона, който ползвах, понеже няма как да си покажа интонацията в написаното. Радвам се, че уточнихме въпроса с моите чорапи.

Чета новината в 24 часа и се чудя дали ще го въведат правилото и за вътрешноевропейски полети скоро. Преди два месеца и половина летях от България с лаптопа ми, който въобще няма батерия, понеже тя сдаде багажа преди две години и си го ползвам само с зарядното, а тук в момента нямам никаква възможност да си купя батерия. Ще видим какво ще стане, от една страна разбирам защо е необходимо това правило, от друга би ме поставило в неприятна ситуация.

Имам своите основания да се ядосвам дори на такива хора , които коментират събуването на обувките ...Това е нормална процедура за сигурност и няма нищо лошо ..., напротив ...но до сега не съм чула реакция от чужденец - англичанин, немец, швйцарец ......, но ние българите сме ...уникум  ..."Само нас ни събували , само на нашето летище " ...Хайде бе , ние другите не сме виждали самолет ио ядем доматите с колците ...Та както и да е....
Още едно уточнение - на Летище София няма "скенери" а има рамки и рентгени. Скенери има освен в САЩ и Русия във още няколко водещи европейски държави !

За България изразът "вътрешноевропейски полет" не важи , няма такава дума , защото България е граница в Европейския съюз и има неща , с които се съобразява при прилагането на мерки за осигуряването на полетите.  smile3521

п.с Това правило да работи компютъра на летище София / да е задължително с батерия/ не е въведено и  не се изисква. Това , което се предполага , че е "необходимо да се види и разбере от "светещия" компютър си има други начини ..........Видяхме една статия за далечна Америка и кой пътувал и кой не пътувал и знаещи и незнаещи пишат глупости та се късат .....Но ние българите сме си такива - всички разбираме от всичко, всичко знаем и по всеки въпрос се изказваме с пълна убеденост......., а четящите/ слушащите вярват та се пушек вдига ....

# 62
Имам своите основания да се ядосвам дори на такива хора , които коментират събуването на обувките ...Това е нормална процедура за сигурност и няма нищо лошо ..., напротив ...но до сега не съм чула реакция от чужденец - англичанин, немец, швйцарец ......, но ние българите сме ...уникум  ..."Само нас ни събували , само на нашето летище " ...Хайде бе , ние другите не сме виждали самолет ио ядем доматите с колците ...Та както и да е....
Още едно уточнение - на Летище София няма "скенери" а има рамки и рентгени. Скенери има освен в САЩ и Русия във още няколко водещи европейски държави !

За България изразът "вътрешноевропейски полет" не важи , няма такава дума , защото България е граница в Европейския съюз и има неща , с които се съобразява при прилагането на мерки за осигуряването на полетите.  smile3521

п.с Това правило да работи компютъра на летище София / да е задължително с батерия/ не е въведено и  не се изисква. Това , което се предполага , че е "необходимо да се види и разбере от "светещия" компютър си има други начини ..........Видяхме една статия за далечна Америка и кой пътувал и кой не пътувал и знаещи и незнаещи пишат глупости та се късат .....Но ние българите сме си такива - всички разбираме от всичко, всичко знаем и по всеки въпрос се изказваме с пълна убеденост......., а четящите/ слушащите вярват та се пушек вдига ....
Боже от едно изречение, написано на шега, каква драма стана. Нито имам особена реакция към събуването, нито ме притеснява да се събуя, нито нищо. Въобще не знам на другите летища събуват ли те, събличат ли те или какво те правят, не съм казала никъде, че само в България е така.
Благодаря за поправките за вътрешноевропейските полети и скенера. Все пак мисля, че ясно се разбра в случая какво искам да кажа, независимо дали използвам думата скенер, рентген или рамка. Не мисля, че включването в тема изисква специално да знам къде какъв вид устройство се използва.
Също и за думата вътрешноевропейски. Коя трябва да използвам за пътуване Франция-Белгия примерно? Интересно ми е. Никъде не съм писала, че е въведено, изразих съмнение дали е възможно да го въведат.
Голяма работа станала.

# 63
Не е станала никаква "голяма работа".....просто аз също изказвам мнение по темата и няма нужда нито да коригирана , нито пък е нужно някой да ми дава доводи за това или онова.
Mihaela_, не приемайте нещата толкова лично.  Peace
Това , че Ви споменах в поста си не означава , че съм Ви нападала или нещо подобно . За "скенера" не беше само към Вас , а изобщо за сведение в темата. Налиспоменах , че е хубаво когато се изказваме по даден въпрос да сме подготвени.  Wink
За "вътрешно европейски " коментирах само като мерки за сигурност на полета. Не знам какво ще искат от Вас утре ако летите от "Франция за Белгия" , но със сигурност на Летище София няма да изискат батерията Ви да е заредена на пункта за проверка  Wink

Надявам се да мога да се изказвам без да изпадате в такива драми. Просто "в час" по темата  Sunglasses

# 64

Съмнявам се, че инхалаторът е толкова скъпоструващ предмет. Нашият инхалатор е един от най-скъпите на пазара, ама ръчният ми часовник струва доста повече от него, да не говорим за компютри, таблети, че дори мобилни телефони......

А на теб толкова ли ти е важно да мъкнеш инхалатор?! Не можеш ли да вземеш на заем там, където ще  бъдете. ....

За мен инхалаторът си е скъп предмет, а и повече би ме притеснило да ми потрябва спешно, а да е счупен или изгубен в багажа  Peace Синът ми не е с астма, но получава пристъпи с подуване на ларинкса и задушаване. След два подобни пристъпа, не отивам никъде без инхалатор, това е препоръката е на педиатъра му. Не зная дали там, където отивам, ще мога да взема от аптека за временно ползване, а и да мога, пак не бих била спокойна. При подобен пристъп, пази Боже, не бих имала време да търся денонощна аптека в непознат град. Предпочитам да си го нося и най-добре, ако е напразно. Благодаря за съветите  Simple Smile

Относно събуването на обувките - и мен ме събуха при предишното ми пътуване. Бях с леки обувки тип "балерини", с тънки дамски чорапи и ми беше много неприятно да мина почти боса през скенера, но щом е за сигурността - приемам го!  Peace

Bennu Korel, благодаря и на теб за отговора! Simple Smile

Последна редакция: вт, 14 апр 2015, 22:53 от Sunny blossom

# 65
Другото което исках да попитам какво да хапна преди полет за да не ми прилошее?По принцип като съм пътувал със автобус като малък на екскурзии и прочие не ми е ставало лошо. , та бихте ли ми препоръчали и нещо профилактично да пийна за да не ми прилошее и да повръщам защото това ми е най-омразното и имам нещо като "страх" от повръщането (може и да е смешно , но .. ФАКТ)
Въобще не е смешно... Разбирам те напълно. И аз 15 км ако се налага да пътувам пия лекарства. От години използвам само Дименхидринат. Нищо друго не помага. С него се родих. Можеш да се храниш. Дори и в самолета можеш да хапваш. Притъпява обонянието, потиска повръщането при т.н. болест на пътуването,успокояващ  ефект.  Лошото.... Пия го половин час преди пътуване, но много приспива. Добре е по време на полета да си вземеш дрямката за да си добре след това. Да знам, че е силно лекарство, но нищо друго не ми помага. За сметка на това си пътуваш добре, спокойно, дори и в самолет. Аз пия по 1 на четири часа, но вече го ползвам от години. Една половинка ти е напълно достатъчна и пътуването ще е даже много приятно. И не забравяй все пак да се консултираш с лекар, за да прецениш подходящо ли е за теб. Лек полет newsm10
Благодаря ти много! Да преди да тръгна да купувам някакво е тези лекарства ще питам личната лекарка кое мога да го пия профилактично за да не ми прилошее.

# 66
А как се процедира ако имам метал в тялото - пластина или пирони?

# 67
Аз също бях с метална пластина, залепена след премахване на брекети от вътрешната страна на зъбите ми - ретайнер. Нямаше проблеми, но скенерът я засече.

# 68
Ако задействаш рамковия метал - детектор или по преценка на служителите ще ти бъде извършена ръчна проверка и това е - няма проблем !

# 69
Да се запиша и аз при новобранците в летенето със самолет  Grinning
Юни месец ми предстои летене до Амстердам с Bulgaria Air.
Билетите си ги купих през сайта им, предполагам, че при чекирането трябва само лична карта да покажа или да си разпечатам и потвърждението на резервацията и билета?
И на мен ми е едно такова хем притеснено, хем развълнувано от неизвестното.  Laughing
Пълна каша ми е с това какво мога да нося в ръчния и какво в чекирания багаж, вече започнах да си записвам...
Ще нося буркани с лютеница на моя приятелка и друга храна - предполагам, че е разрешено нали?

Ще следя темата с интерес  Peace

# 70
Няколко дена преди полета, трябва да си го потвърдиш.След, което да ти изпратят билета, който ще трябва да си го принтираш.И с този принтиран билет да го представиш  в айрогарата.

# 71
Няколко дена преди полета, трябва да си го потвърдиш.След, което да ти изпратят билета, който ще трябва да си го принтираш.И с този принтиран билет да го представиш  в айрогарата.

Но аз имам билет (електронен билет), който ми е изпратен на мейла?
Какво друго трябва да потвърждавам?

# 72
  • Euskal Herria
Щом билетът е купен онлайн, можеш да си разпечаташ само имейла с потвърждението, данните и другата информация - за твое лично ползване и за сверка, ако нещо се забрави.
Чекирането  става онлайн 24 часа преди полета. С номера на билета/или резервацията се обозначаваш и следваш стъпките, дадени на страницата им. Избираш дали с паспорт или лична карта ще се легитимираш на гишето. След завършване на чекинга си разпечатваш бордната карта, където е записан час на полета, място в самолета и пр.

За храната - лютеница и всички подобно опаковани храни - само в чекирания багаж. В ръчен - примерно луканка (не са ми правили проблем).
На страницата на България Ер има описано подробно какво е разрешено и какво не - в ръчен и чекиран багаж.
Ако мога с още нещо да помогна - питай.

П.П. Билетите вече са само електронни, няма разпечатване. Разпечатва се бордна карта или имейл с резервацията/билета. От агенция като се издава - пак е така - лист с данните за полета.

# 73
Няколко дена преди полета, трябва да си го потвърдиш.След, което да ти изпратят билета, който ще трябва да си го принтираш.И с този принтиран билет да го представиш  в айрогарата.

Например за Wizz е по този начин.
https://wizzair.com/bg-BG/useful_information/how_to_book

# 74
Няколко дена преди полета, трябва да си го потвърдиш.След, което да ти изпратят билета, който ще трябва да си го принтираш.И с този принтиран билет да го представиш  в айрогарата.

Например за Wizz е по този начин.
https://wizzair.com/bg-BG/useful_information/how_to_book

Аз изрично написах, че пътувам с Bulgaria Air, а не друга компания.

YanaDG, много благодаря за информацията, сега ми стана по-ясно!

Общи условия

Активация на акаунт