Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-3

• 69 958
  • 736
  •   1
Отговори
# 75
Мецане, за последен път към теб-лично. Къде в този пост, който си цитирал и така нагледно отговарял, има обида и квалификация към теб?
Търсили сме година, защото не бързаме, защото имаме къде да живеем, защото имаме пари, да си го позволим-както моткането, търсенето, така и завишените критерии като етаж, локация, добър вид на сграда, квадратура и простор в стаите. Не сме си губили времето, забавлявахме се по-често. Да, можем да си го позволим. Извинявам се за което на онези с кредити и липса на време за това.
Не, не са пълни глупости фактите, че масово старите сгради са неподдържани. Можеш да не си съгласен-твое право, мое пък е да съм на различно мнение. С употребата на пълни глупости към мое мнение-няма да го промениш.
Има достатъчно квартали, в които транспорта не е удобен. Пример-Гоце Делчев, част от Лозенец над Хемус и други места. За дете с чанта на гръб, която тежи колкото пълно бойно снаряжение (дано поне ти си ходил в казарма и знаеш), е нечовешко да го пускам да бичи пеша, докато се добере до спирка. Аз моите не ги возя през цял град, за да се добера до училище, ходят сами.
Има места за застрояване, в едни малко по-различни квартали от Младост обаче. Аз лично живея в момента на такова. Sunglasses
В града значи точно в града. Младост за мен е периферия, да. Младост е като Люлин, капсулиран град в града. Добре е, ако ще работиш в Бизнес- парка. Но цял живот в Бизнес-парка никой не ти гарантира.

# 76
Радвам се, че ви е развеселил постът ми за панелките и новото строителство  Laughing

Бих искала да попитам къде има информация какви книги и документация трябва да има в един вход?
В нашата "кофти" панелка, с неподдържания вход няма дори домоуправител, купихме го преди година и не съм живяла там, не познавам никой. Оставихме наемателите, които имаше, по горните апартаменти също май има доста наематели. Чудя се как да ги "стегна", не искам да подхождам грубо, но искам да се съберат пари за заключването поне.  Thinking

# 77
  • София
Официално обявявам, че Младостите и около тях бият по цени Южни около бул. България в графата 2-ст Ново строителство!!! Честито на печелившите!!!

Напълно очаквано и закономерно към този момент.  Peace

# 78
  НАП разваля сделки за имоти под пазарната стойност

Скрит текст:
15 Април 2015

НАП отново насочва вниманието си към дейността на изпълнителите и инвеститорите в сектора на строителството, съобщават от приходното ведомство. През 2015 г. Агенцията ще предприеме редица мерки, сред които проверки и ревизии, срещи с представители на професионални сдружения и браншови камари, информационни кампании и др., за да намали рисковете от неотчитане и недеклариране на приходи и доходи в този сектор.

Анализ на риска от неспазването на законодателството, свързан с неотчитане на приходите от строителство на нови сгради и тяхната продажба от строители и инвеститори, е показал щета от 400 млн. лв. средногодишно за бюджета в периода на строителния бум. Експертите от НАП са установили, че рискът се проявява при 8016 строители и инвеститори, които представляват 63% от всички лица. Анализът на данъчните сочи, че в по-голямата част от случаите строителите и инвеститорите умишлено не са спазвали данъчното и осигурително законодателството. Според данните, 35% от установения размер на щетата се дължи на целенасочени действия за укриване на данъци – недокументирани разходи за труд и материали, а работните заплати на строителните работници не се отчитат в реалните им размери и др.

В същото време данъчните са изчислили, че средно на година бюджетът търпи 43 млн. лв. щети от продажбата на имоти под себестойността им. За това от приходното ведомство предупреждават своите клиенти, че данъчните имат право да поискат обявяването на подобни сделки за недействителни. Такава практика в НАП вече се прилага от няколко години.

За да се намали проявлението на риска за неотчитане на приходите от строители и инвеститори на нови сгради, през 2013 и 2014 г. НАП възложи 281 ревизии на рискови лица. Установените допълнителни задължения на 246 строители и инвеститори са в размер на 33 млн. лв., като по-голямата част от тях – 68%, са по Закона за ДДС.

Оценката на риска и повлияването му за 2014 г. показва, че рискът не се е повлиял съществено от осъществените контролни действия. Според анализа на данъчните, промяната на характеристиките на риска, а именно намаление броя на рисковите лица на 4 000, причиняващи щета за около 112 млн. лв. на година, се дължи основно на външни фактори – спад на обемите на ново строителство на сгради и отпадане от бранша на част от действащите строители и инвеститори, заради икономическата криза след 2008 г. Затова през 2015 г. НАП планира да продължи контролните мерки чрез възлагане на ревизии на рискови лица от бранша, както и да инициира публикации по темата в специализираните издания за строителство.

# 79
За това от приходното ведомство предупреждават своите клиенти, че данъчните имат право да поискат обявяването на подобни сделки за недействителни. Такава практика в НАП вече се прилага от няколко години.
Интересно ми е колко подобни сделки са наистина развалили,а не какво плашат.
То верно бюрокрацията се вихри за да досъсипе малкото,останало от тази държава,но май ще й трябват адвокати да ги постреснат.Учудващо сговорчиви ми станаха НАП след подобен случай(некасаещ темата).
Продаваме две стари коли,ама морги,едната беше 300 лв.150 лв.ми взе нотариуса за "изповядване на сделката".Ми да бях му я подарила,поне данъците да й плаща.В Германия купихме специализиран транспорт само с договор помежду страните върху бланка,изтеглена от интернет.Няма нотариуси,няма такси.
Трудно я дишам тази бюрокрация.В края на краищата,всеки си решава на колко да продава или купува.И без това държавата не осигурява никаква закрила и законност,за да има право на свръхпретенции към парите ни.

# 80
  • There I was on a July morning

ПП. Вчера бяхме на оглед в нов кимизарник, чака акт 16. Простор, чудесно разпределения, гледка. Просто е за едни различни пари. Теснотийката и тя струва, но по-малко. А, и прави стаи, да, без чупки.
Чупките бяха много разпространени в строителството преди десетина години, скосявания и т.н. тъпотии. Нашите критерии включват без такива. Ами има. достатъчно ново строителство без такива неусвоени площи има.
Подозирам, че някои хора ходят по огледи само на най-евтините оферти и после - "ми то новото строителство е некачествено, ми то чупки, кутийки, течове". А реално не е така. Качествено има и ново и старо, както и некачествено такова. Peace

...............................
Това са пълни глупости. Аз пък твърдя, че е точно обратното - процентът на такива входове старо строителство е незначителен, а повечето са в добро състояние. Аз пък не съм срещал да лъхат на котешка урина, а да се твърди, както прави авторката - че от "ПОВЕЧЕТО" входове лъхало - са безпочвени и неверни обобщения.
[/color]
Мисля, че измежду пишещите в темата, ти си човекът, който прави "безпочвени и неверни обобщения", сори, опитвам да ти подминавам постовете, но понякога не мога да се въздържа от коментар.  Peace

# 81
За това от приходното ведомство предупреждават своите клиенти, че данъчните имат право да поискат обявяването на подобни сделки за недействителни. Такава практика в НАП вече се прилага от няколко години.
Интересно ми е колко подобни сделки са наистина развалили,а не какво плашат.
То верно бюрокрацията се вихри за да досъсипе малкото,останало от тази държава,но май ще й трябват адвокати да ги постреснат.Учудващо сговорчиви ми станаха НАП след подобен случай(некасаещ темата).
Продаваме две стари коли,ама морги,едната беше 300 лв.150 лв.ми взе нотариуса за "изповядване на сделката".Ми да бях му я подарила,поне данъците да й плаща.В Германия купихме специализиран транспорт само с договор помежду страните върху бланка,изтеглена от интернет.Няма нотариуси,няма такси.
Трудно я дишам тази бюрокрация.В края на краищата,всеки си решава на колко да продава или купува.И без това държавата не осигурява никаква закрила и законност,за да има право на свръхпретенции към парите ни.

Да, не е съвсем по темата, но пък ние, за да избегнем бюрокрацията, дадохме колата за скраб направо, въпреки, че струваше повече от 300 лв. Peace

# 82
За това от приходното ведомство предупреждават своите клиенти, че данъчните имат право да поискат обявяването на подобни сделки за недействителни.

Журналята както винаги страшно "грамотни" статии пишат.
Първо, няма такова нещо "недействителна" сделка. Няма такъв юридически термин. Има нищожни и унищожаеми.
После, на какво основание може да бъде нищожна една сделка? Не може на каквото си искаш основание и особено пък за това, че не е обявена истинската цена.
Чл. 26. (Ал. 1 изм. - ДВ, бр. 12 от 1993 г.) Нищожни са договорите, които противоречат на закона или го заобикалят, както и договорите, които накърняват добрите нрави, включително и договорите върху неоткрити наследства.
Нищожни са и договорите, които имат невъзможен предмет, договорите, при които липсва съгласие, предписана от закона форма, основание, както и привидните договори. Основанието се предполага до доказване на противното.

Може да се иска унищожаване на сделката, но пак основанията за това са лимитирани:
Чл. 27. Унищожаеми са договорите, сключени от недееспособни или сключени от техен представител без спазване изискванията, установени за тях, както и договорите, сключени при грешка, измама, заплашване или крайна нужда.

Няма на какво основание да искат унищожаване, нито как да ги обявят за нищожни.

Съвсем друг е въпросът от данъчна гледна точка. Там могат строителя да го ожулят по ЗКПО, но това е само за данъчни цели и по никакъв начин не влияе върху юридическата действителност на сделката:
Отклонение от данъчно облагане
Чл. 16. (1) (Изм. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) Когато една или повече сделки, включително между несвързани лица, са сключени при условия, чието изпълнение води до отклонение от данъчно облагане, данъчната основа се определя, без да се вземат под внимание тези сделки, някои техни условия или тяхната правна форма, а се взема под внимание данъчната основа, която би се получила при извършване на обичайна сделка от съответния вид по пазарни цени и насочена към постигане на същия икономически резултат, но която не води до отклонение от данъчно облагане.

Ако сделката е от физическо лице, то също за данъчни цели може да пострада, вече пък съгласно ЗДДФЛ:
Чл. 77. При определяне на задълженията на лицата по този закон в случаите на сделки между свързани лица, на сделки, сключени при условия, чието изпълнение води до отклонение от данъчно облагане и прилагане на пазарни цени, трансфери, свързани с определена база, както и за лихви по финансов лизинг, се прилагат съответно разпоредбите за предотвратяване на отклонението от данъчно облагане от Закона за корпоративното подоходно облагане.

Но това е само за ДАНЪЧНИ цели, т.е. данъчните могат да ви кажат - вие лъжете, че сте сключили тази сделка за 50000, пазарната цена е 100000, вие сте изповядали на данъчна оценка, която не е пазарна, я дайте тука в повече данъци, ако се дължат такива /защото ако физическо лице продава примерно един имот през тази година, то доходът не е облагаем/.

Не може обаче юридически да се окаже, че нямате жилище, т.е. сделката за да се обяви за нищожна или да се унищожи, трябва да са налице условията по ЗЗД, в които нищо не се споменава за цена, и не могат данъчните да обявят нищожност или унищожаемост, а това може да направи единствено съд.

# 83
  • На земята, която е всъщност звезда.
Официално обявявам, че Младостите и около тях бият по цени Южни около бул. България в графата 2-ст Ново строителство!!! Честито на печелившите!!!

Ами за мен не е чудно това, защото в Младост има метро, в южните - няма; южните са също далеч от центъра и като че ли в Младост има повече хубави и желани училища, детски градини, инфраструктура, магазини, молове и кво ли не.

Кои са моловете /в мн. число/ в Младост? newsm78 Големите молове, за които се сещам /Дъ Мол, Парадайс, България, Ринг, София/ не са в Младост.

# 84
Вече и на откровени заяжданици ли трябва да отговарям? Дъ Мол къде е, където Йерусалим излиза на Цариградско или сигурно Йерусалим е в Надежда? И други по-малки молове хич няма.

Скубиду, така значи - да се каже, че повечето стари входове миришат на котешка урина, не са неверни и безпочвени обобщения ли? Хубаво се страеш да ми подминаваш постовете, можеш и занапред да го правиш. Ще си вържа черно от мъка.

Айде пишете си, аз се махам - писнахте ми.

# 85
  • На земята, която е всъщност звезда.
Вече и на откровени заяжданици ли трябва да отговарям? Дъ Мол къде е, където Йерусалим излиза на Цариградско или сигурно Йерусалим е в Надежда? И други по-малки молове хич няма.

Отговаряй на каквото си искаш, аз не знам да има голям мол в Младост и, провокирана от "компетентния" ти пост, искам да разбера кои са те. Дъ Мол е по- близо до Дружба, отколкото до Младост 2,3 или 4.  

# 86
  • София

Ами за мен не е чудно това, защото в Младост има метро, в южните - няма; южните са също далеч от центъра и като че ли в Младост има повече хубави и желани училища, детски градини, инфраструктура, магазини, молове и кво ли не.

Кои са моловете /в мн. число/ в Младост? newsm78 Големите молове, за които се сещам /Дъ Мол, Парадайс, България, Ринг, София/ не са в Младост.

The Mall e на метри от изхода на "Младост" (1А) (посока Цариградско шосе), а до Ринг от Младост-3 и 4 по Околовръстното са около 5-6 мин.  Peace

Да, не са в Младост, но истината е, че са на минути път от квартала.

Сега, с новата отсечка на метрото, очаквам цените в Младостите да отидат нагоре.

# 87
И по Бъкстон до Ринг си за минути. Или от Бояна, Симеоново.
Има огромно значение излазът на основен булевард, който ти води до мола.
Младост казано е много общо и от Младост до Младост има огромни разлики. От Бъкстон до Бъкстон също-зависи в кой край на улицата се намираш или в коя точно от преките. От Бояна също-ако си ниско, до булеварда и околовръстното си за минути. Ако си по чукарите, зиме може и да не стигнеш никъде. hahaha
Моловете да са проблема. Аз в околовръст имам три, но не са ми дежурна дестинация. Hug

# 88
  • София, Bulgaria
 newsm78 newsm78 newsm78 newsm78 newsm78 newsm78

# 89
  • София
Ооо, да, разбира се, че зависи, дали имаш бърз излаз до главен булевард и т.н. Затова уточних и от кои Младости.
Като цяло, по мое мнение, Бизнес парка много помогна на Младостите да се развият. Метрото също е голям фактор.

Общи условия

Активация на акаунт