Сключване на здравна застраховка

• 18 429
  • 33
  •   1
Отговори
# 15
Странно, защото на мен при запитване именно във връзка с отлагателния период по мейл ми отговориха "Съгласно Общите условия на застраховката отговорността на застрахователя, свързана със здравните услуги за бременни, започва след края на отлагателния период от девет месеца."

# 16
Цитирах конкретно какво пише в общите условия.

# 17
  • Варна
Странно, защото на мен при запитване именно във връзка с отлагателния период по мейл ми отговориха "Съгласно Общите условия на застраховката отговорността на застрахователя, свързана със здравните услуги за бременни, започва след края на отлагателния период от девет месеца."

Именно, Liliko.Отговорността на застрахователя възниква тогава, когато влезеш в болница да раждаш. Т.е. трябва да са минали 9 месеца от сключването до постъпване в болница за раждане, а не от сключването до забременяването. Така ми обясниха днес. Не съм чела още обаче...

Имам застраховка в Уника. Пакетът бременност и раждане включва проследяване на бременност, само ако е закупен пакет извънболнично лечение. Моят е само за болнично лечение и разбрах това, когато се обадих да питам как се поема проследяването на бременността. Казаха ми, че за този пакет ползвам само частта "раждане".

А ако постъпиш в болница заради някакъв проблем с бременноста, а не за раждане, ще ти платят ли? На този въпрос не можа да ми отговори девойката днес...

Сега изчетох горните постове и се озадачих леко. Говорите за сериозни суми.
Моята застраховка струва 127 лв./ годишно. Живот и здраве при раждането ще ми платят 500 лв., т.е. ще си "избия инвестицията". Ако междувременно се наложи да се лекувам в болница, ще платят съответното покритие. Тези 900-1000 лв., които коментирате са безбожно много.

Кой е коментирал 900-1000 лв.?  newsm78
Ако е било по-напред в темата, не е ставало дума за тази застраховка. Цени за тази на Уника не споменах умишлено, защото исках да си ги изясня за мен тарифите най-напред и после да ги напиша тук. Те са хиляда пакета... Трябва да се види кой има смисъл да се включи, за да върши работа при бременност...

# 18
А ако постъпиш в болница заради някакъв проблем с бременноста, а не за раждане, ще ти платят ли? На този въпрос не можа да ми отговори девойката днес...

Не знам, защо не са могли да ти отговорят на този въпрос. В пакета Болнично лечение е включено АГ и Патологична бременност, отделно от пакета Бременност и раждане. Т.е. ако сключиш застраховката, когато вече си бременна, не можеш да използваш пакета Бременност и раждане, но ако мине общия отлагателен период (1 месец) и се случи нещо с бременността ти, то застрахователя ще покрие разходите по престоя и лечението в болницата.
Дано да съм го обяснила разбираемо.

П.С. Има два основни пакета - Болнично и Извънболнично лечение. Към тях вече се добавят различни други под-пакети.
Към Болнично лечение са добавени безплатно Физиотерапия и рехабилитация и Бременност и раждане, като реално, може да се ползва само за раждането, а за да се ползват услугите за проследяване на бременност, трябва да има включен и пакет Извънболнично лечение.

# 19
  • Sofia
Здравейте,
и аз в момента проучвам застраховката в Уника - ще включа и Болнично и Амбулаторно лечение. При последния ни разговор за Бременност и раждане - кога мога да се възползвам и какво включва, ми беше отговорено следното: (цитирам мейла)
в червено е моят въпрос, в зелено е отговорът
 - Отлагателен период за "Бременност и раждане" е 9 месеца - за да се използва застраховката е необходимо да се установи бременност след 9 месеца или застрахованото лице да роди след 9 месеца?-примерно ако забременеете 3-месец след сключване на застраховката,първите 6-месеца от вашата бременност няма да бъдат покрити,т.е след изтичане 9-месеца отлагателен период .Последните 3месеца от вашата бременност ще бъдат покрити и раждането

Знаете ли дали ще има промяна в цената, ако застраховката е през фирма или ако е за частно лице? (Аз съм МОЛ на фирмата и освен мен има още 1 служител)

# 20
  • Варна
Знаете ли дали ще има промяна в цената, ако застраховката е през фирма или ако е за частно лице? (Аз съм МОЛ на фирмата и освен мен има още 1 служител)

Промяна в цената няма да има, особено пък за фирма от двама души. Намаление може да има, ако фирма направи на 20-30 човека такава застраховка. Обаче, ако я направиш "през фирмата", можеш да ползваш данъчни облекчения.
Всъщност и като физическо лице можеш, ако подаваш ДД като физическо лице.

# 21
  • Sofia
Мерси   bouquet

Да, видях за данъчното облекчение.
Ще попитам утре дали облекчението е при данък печалба или нещо друго (то май няма какво друго да е  Blush)

# 22
Всъщност Kali_tod и ma6ka са прави - при раждане след 9-тия месец от сключването на договора би трябвало да се покриват разходите по него, тъй като е важно застрахователното събитие да е настъпило след изтичането му, независимо че бременността е започнала по време на отлагателния период .
На практика обаче в рамките на 3/4 от срока на договора услугите по проследяване на бременността не се предоставят.

Относно коментираната цена 900-1000 лв. - аз я бях посочила, като може би е било редно да уточня, че не става въпрос за Уника.  Около 900 лв. ми посочиха от друга компания с отлагателен период от 3 месеца, в който обаче изрично ми казаха, че не трябвало да забременявам (може би оттам е дошло и грешното ми мнение за отлагателния период на Уника), но пък когато и да настъпела след това бременността пакетът щял да бъде предоставен и след срока на застраховката до раждането. Долу горе това беше и цената, която брокер ми даде като най-ниска от предлаганите на пазара застраховки, за това я посочих, като моля да ме извините, ако съм заблудила някой и се предлагат по-ниски застрахователни премии. Питах и в ДЗИ, и Токуда и още някъде, вече не помня, но ми отказаха индивидуално застраховане с това покритие.

Моето изискване като цяло е застраховката да важи не само за раждането, но и за периода на бременността, като това определяше и параметрите на търсене.Специално за индивидуалното застраховане ползата, която се получава от застраховката, на мен ми се стори, че не си струва  упражнението, но за това и пуснах темата, повече глави - по-добро решение Simple Smile

# 23
  • Sofia
Аз също правих разни сметки и в моя случай мисля, че ще излезе по-добре, ако имам застраховка. Дори само раждането да покрият, което е около 2000 лв, на фона на 2 години х 630 лв премия на година - мисля, че е Ок. А и съм се насочила към клиника, с която работят на абонаментен принцип и се надявам да не се занимавам въобще с фактури, плащания и т.н.

Аз се притеснявам и преди да забременея, ако се налага някаква друга интервенция да правя.

Днес пак ще се срещна с брокера и мисля до края на седмицата да я сключвам  Blush

# 24
  • Варна
Аз също правих разни сметки и в моя случай мисля, че ще излезе по-добре, ако имам застраховка. Дори само раждането да покрият, което е около 2000 лв, на фона на 2 години х 630 лв премия на година - мисля, че е Ок. А и съм се насочила към клиника, с която работят на абонаментен принцип и се надявам да не се занимавам въобще с фактури, плащания и т.н.

Аз се притеснявам и преди да забременея, ако се налага някаква друга интервенция да правя.

Днес пак ще се срещна с брокера и мисля до края на седмицата да я сключвам  Blush

Ако си се насочила към тази на Уника, по-добре отиди в офис на Уника, а не при брокер. Не съм убедена, че интервенции преди забременяване ще покрият. Защото това няма да е свързано нито със забременяване, нито със заболяване. Освен ако не си уредиш лекарско мнение, че е належащо поради заболяване. Иначе всякакви процедури, свързани с ин витро например, едва ли се покриват...
Обаче само така си мисля... Не съм убедена.
Аз така и не намерих време почивни дни да разгледам общите условия, та сега малко по предположения пиша. Истината е, че аз изпуснах момента. В други ден започвам стимулация и ако опита е успешен ( Praynig), няма шанс да мине отлагателния период, за да си ползвам покритието за раждане. Така че по-скоро се интересувам, ако не е успешен този опит, за да го имам предвид като опция след това...

# 25
  • Варна
Мерси   bouquet

Да, видях за данъчното облекчение.
Ще попитам утре дали облекчението е при данък печалба или нещо друго (то май няма какво друго да е  Blush)

Хич не разбирам от счетоводство, но долу горе става въпрос за това:
Закон за Корпоративното Подоходно Облагане

Чл. 204. С данък върху разходите се облагат следните документално обосновани разходи:

1. представителните разходи, свързани с дейността;
2. социалните разходи, предоставени в натура на работници и служители и лица, наети по договор за управление и контрол (наети лица); социалните разходи, предоставени в натура включват и:
а) (изм. - ДВ, бр. 106 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) разходите за вноски (премии) за допълнително доброволно осигуряване, за доброволно здравно осигуряване и за застраховки "Живот";
б) разходите за ваучери за храна;
3. разходите, свързани с експлоатация на превозни средства, когато с тях се осъществява управленска дейност.
Освобождаване от облагане на социалните разходи за вноски и премии за допълнителното социално осигуряване и застраховки "Живот"
Чл. 208. Не се облагат с данък социалните разходи по чл. 204, т. 2, буква "а" в размер до 60 лв. месечно за всяко наето лице, когато данъчно задължените лица нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на извършване на разходите.

# 26
  • Sofia
Kali_tod, имах предвид да се наложат някакви по-специфични изследвания или хистероскопия или знам ли и аз какво още  Peace
Днес пак ще попитам дамата от Уника (сигурно й омръзна от мен, ама като имам въпроси ще питам Simple Smile

Инвитро или АРТ мисля, че никой фонд не покрива (поне така си мисля  Blush не съм проучвала въпроса обстойно). Мисля, че всяка клиника предлагаща инвитро, предлага и пакети с преференциални цени или нещо друго за намаляване на цената след 1-та процедура  Peace

А на теб ти пожелавам успешна стимулация, нищо че няма да се възползваш от фонда, важно е накрая да сте добре и ти и бебока   bouquet

# 27
  • Варна
Мисля, че всяка клиника предлагаща инвитро, предлага и пакети с преференциални цени или нещо друго за намаляване на цената след 1-та процедура  Peace

Тц, няма таквоз нещУ... 4-ти опит ще ми е и нямам никакви отстъпки. Само се вдигат цените от година на година... Затова потърсих алтернатива. Чрез застраховка поне да спестя някой лев...

# 28
Здравейте,
аз също се вълнувам от темата за застраховка, покриваща проследяване на бременност и обезщетяваща раждане. По този повод, брокерът, с когото сключвам всички останали застраховки, ми предложи един съвсем нов продукт. Не знам дали е редно да дам линк, за да не изглежда като реклама. Засега ще споделя някои от условията, които касаят всички ни тук.
-В случаите на бременност се прилага отлагателен период от 2 месеца.
- Извънболнична помощ, като най-скъпия вариант включва и наблюдение на нормална и патологична бременност с подлимит 600 лв за: прегледи, определени изследвания, 2Д доплер, №Д или еднократно 4Д, биохимичен скрининг на плода до 2 пъти.
- Болнична помощ - раждане с подлимит 900 лв. за избор на екип и хоспитализация в стая с 2 или повече легла.
Останалото, включено в основния пакет не го споменавам, защото е е от общ характер.
Годишната премия е 580 лв.

Аз се двоумя все още, тъй като ми се иска да очаквам добри новини още този месец. Simple Smile Така ще се окаже, че са хвърлени пари на вятъра за мен. Стандартният пакет без бременност и раждане е на цена 270 лв., а същият не ми е потребен. От друга страна, не съм чувала да съществува отлагателен период по-малък  от 2 месеца. Отправила съм запитване към брокера за предоговаряне на застраховката, в случай че настъпи бременност в рамките на 2 месеца. Понеже е нов продукт, разчитам на гъвкавост. Simple Smile
Дано информацията ви е била полезна.

# 29
  • Варна
Здравейте,
аз също се вълнувам от темата за застраховка, покриваща проследяване на бременност и обезщетяваща раждане. По този повод, брокерът, с когото сключвам всички останали застраховки, ми предложи един съвсем нов продукт. Не знам дали е редно да дам линк, за да не изглежда като реклама. Засега ще споделя някои от условията, които касаят всички ни тук.
-В случаите на бременност се прилага отлагателен период от 2 месеца.
- Извънболнична помощ, като най-скъпия вариант включва и наблюдение на нормална и патологична бременност с подлимит 600 лв за: прегледи, определени изследвания, 2Д доплер, №Д или еднократно 4Д, биохимичен скрининг на плода до 2 пъти.
- Болнична помощ - раждане с подлимит 900 лв. за избор на екип и хоспитализация в стая с 2 или повече легла.
Останалото, включено в основния пакет не го споменавам, защото е е от общ характер.
Годишната премия е 580 лв.

Аз се двоумя все още, тъй като ми се иска да очаквам добри новини още този месец. Simple Smile Така ще се окаже, че са хвърлени пари на вятъра за мен. Стандартният пакет без бременност и раждане е на цена 270 лв., а същият не ми е потребен. От друга страна, не съм чувала да съществува отлагателен период по-малък  от 2 месеца. Отправила съм запитване към брокера за предоговаряне на застраховката, в случай че настъпи бременност в рамките на 2 месеца. Понеже е нов продукт, разчитам на гъвкавост. Simple Smile
Дано информацията ви е била полезна.

За кой брокер и за коя застрахователна компания става въпрос?

Общи условия

Активация на акаунт