Аблация на сърцето - 6

• 86 483
  • 738
  •   1
Отговори
# 315
Как 1 ЕФИ, а две аблации? Thinking
Аблация без ЕФИ има ли?

Да, има - работната хипотеза бе, че интензивната и честа екстраситолия при мен предизвиква/завършва с ПМ. Целта на първото ЕФИ (ноември 2013 г.) бе да се установи откъде (от коя зона в сърцето) иде неправилната ел. активност и евентуално да се изолира въпросната зона с аблация. Да, ама нищо не се откри: сърцето не реагира дори медикаментозно на опитите на електрофизиолога да предизвика надкамерни екстрасистоли. И не последва аблация. Няколко месеца по-късно почнах да излизам от ритъм през две седмици и д-р Трайков реши да предприеме директно изолация на белодробни вени (тъй като това статистически е най-честата зона, предизвикваща ПМ), което и се случи юли 2014-та...

Ясно. Peace

# 316
За Италия. Имам отговор от моя бивш студент. За съжаление баща му е починал, а той не е в Италия от 3 години. Но ми е описал къде, какво те са правили. Ще преведа писмото му, но не съм наясно с терминологията , а и може би е дългичко. Та кажете ми тук ли да го постна, или да го изпратя на лични на момчето, което се интересуваше.

# 317
  • в джунглата
Информацията ще е много полезна за всички, така че ако е удобно го постни тук.  Grinning

# 318
Благодарности за усилията . Мисля, че всички оценяваме жеста .

# 319
Добър вечер съфорумци! Simple Smile
Радвам се, че имам възможност да го напиша това....след нещото, което приживях вчера...!
Половината слетобяд мина в чудене и маене какво е това отрицателни Т вълни в ЕКГ-то и след това от 18:30 часа престой в спешното 5 часа!
Да ви кажа всъщност май инфаркта ми се размина....когато видяха тези отрицателни вълни по спешност ме пратиха в Св. Екатерина за допълнителни изследвания...а ЕКГ-то си го направих чисто случайно... И понеже за първи път се сблъсках с тези вълни едва по-късно в Св. Екатерина разбрах какво се има в предвид...тези обратни вълни хич не са хубави...! Никой не искам да плаша тук във форума, всичко го споделям просто за да се знае и дано такова не много положително знание да спасява хора от рискови ситуации. Но тези вълни са предвестник на инфаркт. Другото, което научих обаче, че ако нивата на сърдечния тропонин, както и на два други ензима са извън границите, тогава наистина говорим за инфарктна ситуация. В болницата веднага ми изследваха тези три ензима и се оказаха слава богу в границите, даже тропонина беше отрицателен. ЕхоКГ също беше напълно нормална. И така си тръгнах от болницата със щастливата мисъл, че този път вероятно ми се е разминало...докато не се прибрах в къщи и реших да полегна в леглото за да си почина от всичките тези слетобедни вълнения! Просто когато видяха тез вълни на ЕКГ-то аз нищо странно и лошо не усещах, а то се оказа че по принцип не е безобидно...а след лягане в леглото за почивка стана голямата гадория... Само след 10 минути ми почна много силна болка зад гръдната кост, след още толкова време болката отиде и отзад на плешката, под лявата мишница, цялата лява ръка ми изтръпна, започна да ми прилошава и да ми се повръща. Изчаках така около  2 часа и накрая не издържах....обадихме се на бърза помощ и те дойдоха доста бързо...ново ЕКГ - отрицателни Т вълни...хайде веднага по спешност в НКБ, че ни е най-наблизо и там пълем мониторинг! И след 18 доктора които минаха през мен с един куп въпроси, нови изследвания на тропонина и други кръвни изследвания и...никой не можа да ми каже какво ми е! След 5 часа чудене им беше ясно, че не правя инфаркт на 100%, дадоха ми 1 ампула течен аналгин и 1/2 ксанакс....40 мин. след тези невероятни лекарства (които си ги имам и в къщи) всичко мина, отпуснах се и се оправих някак си...при това и днешните 2 ЕКГ-та продължават да са с отрицателни Т вълни. И тъй като съм и с пейсмейкър всички доктори които ме гледаха последните 24 часа са на мнение, че ми се получава нещот от режима на работа на пейса....като спре той да работи и тръгна на собствения си ритъм и се получават тия вълни....АМА ПЪЛНА МИСТЕРИЯ за мен...но и за докторите! Един даже ми каза, че според някакво чуждестранно проучване това с отрицателните Т вълни при жените се срещало сравнително често и едва ли не се счита за нормално!
Аз лично не мога да го асимилирам това и честно казано съм си доста притеснена.....Ами такива приключения за последните 24 часа...тук съм още и се радвам на всяка дреболия!
Някой друг някога да е чувал за тия Т-вълни или не дай си боже да са му се появявали на ЕКГ-то?
Дълбоко се извинявам за черните краски, които внесох във форума тази вечер, но много ми се искаше да споделя, та поне малко да ми олекне....

От сърце пожелавам хубава вечер и спокойна нощ на всички!
Simple Smile

# 320
Ох, миличка ... сигурно всеки един от нас е чувал думичката инфаркт . Аз поне при две от кризите в пловдивските болници , просто защото не всички са наясно с нашите ел проблеми.
Правя пак предположения , но може да е прав док за отрицателните вълни , щом са те излекували с аналгин и ксанакс.  По-добре не задълбавай ,щом няма единна теория . Кой знае какво и кой публикува в нета , само ще се шашкаш . Потърси някой наистина добър специалист и се консултирай с него . Хайде, зло да спи под камък ! Пожелавам ти спокойна вечер .

# 321
Дани, аз нищо не разбирам от вълни, нито Т, нито Р, обаче ти пожелавам да се установи причината и да не се повтаря! Hug Hug Hug

# 322
Здравейте, забавих се с превода, но имах много работа. Публикувам цялото писмо, без най/личните неща. Само имайте пред вид, че момчето не разбира нищо от медицина (баща му , Бог да го прости, беше много известен онколог), а е минало и доста време и тогава той е бил още ученик последна година в лицея.
Италия 1 Уважаема...това, което Вие си спомняте (а сигурно и много Ваши и мои колеги) беше почти 1 година след аблацията и на практика беше и последното ми спешно постъпване в кардиологията. Понеже информацията е за други хора, ще се опитам да разкажа последователно нещата.Моето заболяване беше WPW синдром.Получих влошаване, лоши последици от приеманите лекарства и лятото на 2007 година ми беше аблацията.Баща ми първо се насочи към prof.Carlo Pappone (90 те години той въвежда метода “Pappone approach”,който е един от най/ефикасните и използвани методи по света. Аблацията трае по/малко от 1 час, точно позициониране и без опасност за перфорация.Проф. Паппоне е първият в света, който през 2006 година на конгрес в Бостън прави успешна аблация на пациент в Милано.) После баща ми се разколеба, много „роботизирано„ му изглеждаше всичко и се обърна към prof.Ingino Contrafatto oт Reggio Emilia.   Той самият обаче ни посъветва да изберем болницата Сан Рафаеле в Милано (Ospedale San Raffaele Milano) заради по/добрата апаратура по това време и обеща да присъства като консултант.Това е болницата , която първа започва да прави аблации, с много голям опит, тогава беше с много модерна апаратура, прдставям си сега колко е напред. През нея на практика минават най/добрите в това направление лекари.Моята аблация направи dott.Stefano Benussi и dott. Gabriele Paglino. Присъстваше и проф.Контрафатто, имаше и лекари чужденци,които се обучаваха. Бяха ми обяснили, че 1. 80 % от всички видове тахикардии се лекуват успешно.Все пак зависи от тежестта на заболяването, от вида му и т.н.2.Аблациите обикновено са 1, 2 или три. 3.След аблацията задължително трябва да приемам лекарства по схема в рамките на максимум една година. 4. След една година вече може да се каже , че аблираните места са неразличими от другите.[/size][/size]

# 323
[[size=14pt]b]Италия 2.[/b]Как протече при мене. По/голям ужас в живота си (последен клас на лицея) не бях изживявал. Исках да умра, за да не ми правят процедурата. За нещастие (или за щастие) с мене имаше едно момче, което за втори път беше минало аблация и му бяха казали, че ще се наложи още една.Та той беше убеден, че всичко са му объркали, че не е трябвало да ги прави и аз съвсем реших, че е по/добре да си умра.Обясниха ми какво трябва да очаквам като усещания по време на процедурата, но аз от страх не бях разбрал, че може и да не усещам тези неща. Самата ми аблация, с подготовката трая по/малко от час и докато чаках да ми се случат всичките неща (боцкане, парене, тахикардия и т.н.) ми казаха, че всичко е приключило успешно. Те си говореха само на английски заради лекарите чужденци и нищо не разбирах, ама сигурно и на италиански да бяха говорили, пак толкова щях да разбера.Зарекох се , че ще науча перфектно английски и го направих. Следващата една година за мене беше ад. Бях сигурен, че съм още по/болен, че ще умра и че всички лекари са страшно некомпетентни. Освен това студент, в друг град, с момчето с двете аблации обменяхме информация колко много сме зле. Като получех криза, почвах да викам , че умирам, да се обадят на баща ми, да извикат началника (завеждащия) кардиология, защото имам сбъркана аблация и съм много зле. Лекарите от Бърза помощ се плашеха, да не говорим за останалите хора. Зав. Кардиологията (за мой срам сега, беше студент на баща ми) идваше, пускаше ми една банка с нещо за хидратиране (от сърцебиенето ходех постоянно до тоалетна и се обезводнявах много),казваше ми, че може да умра от обезводняване, ама не и от болно сърце и ме изписваше. Всичко беше на психиатрична основа, сърцето ми беше наред.[/size]

# 324
Италия 3.Случая, който Вие си спомняте (починал студент по време на лекция,после не е починал, ама почти) беше поредното и последно такова ходене.Дойде човекът, пусна ми банката и ме остави на 2 студента (не специализанти), които помагаха като санитари.Каза ми да им взема тел. номера и при нужда да се обръщам към тях, защото никой повече в неговото отделение няма да се занимава с мене, каквото и да ми има.Аз в шок, студентите в още по/голям, почти не можаха и с банката да се оправят и аз се самоизписах.На другия ден си взех полет до Милано, реших, че се прибирам в къщи и повече няма да уча. В самолета нова криза 5 минути след излитането. Аз се развиках „Спрете, спрете моля ви да сляза!!!„. Дойдоха от екипажа и ме питаха какво съм пил, какво съм пушил, аз само казах, че ме е много страх и те докато ми говореха нещо, кацнахме. После една седмица по психиатри, още една седмица повръщах от някакви антидепресанти и тогава някъде ми спряха и лекарствата за сърцето .И това беше.По същото време баща ми свърза моя приятел с проф. Контрафатто и той му направи третата аблация в Реджо Емилия, като каза, че абсолютно точно са си действали колегите му преди това. Но моят приятел и до ден днешен си е убеден, че професорът му е спасил живота, а другите са бъркали нещо.Моят приятел играе футбол в серия....аз пък пропуших. Една година след аблацията всичко приключи , но професорите така и не ме изпитваха, а ми пишеха най/високата оценка и гледаха да се махна.Много страдах, защото толкова ми харесваше материята, толкова много се готвех и така исках да покажа какво мога. Тук (САЩ) въобще не съм казвал пред никого за това. От 3 години не съм ходил на лекар за нищо. Имаше само една стрес кардиограма (предполагам с натоварване, не знам как да преведа), която беше задължителна по програмата в която се включих за отказване на цигарите.(пуша вече по 2 кутии на ден). Лекарят нищо не разбра, аз и не му казах. Каза че сърцето ми за сега е абсолютно здраво, но ще умра млад заради цигарите. Най/смешното беше, че като ми говореше ми каза. „Ти знаеш ли колко хора искат да имат твоето здраво сърце, на какво се подлагат като процедури, (тук беше упомената и аблацията като заплаха), а ти сам си рушиш сърцето„.Знам, безотговорен съм, но като защитя ще ги намаля на макс. 1 кутия на ден и ще намеря проф. Контрафатто(той идва и във Филаделфия) и ще направя един обстоен преглед. 

# 325
[b]Италия 4.[/b]Уважаема........Вие преценете какво от писмото ще споделите с Вашите познати. Може би това с пушенето и с психиатричните проблеми не е уместно,може пък и да е, може някой да ги има същите и да се успокои. Ако прецените пуснете само това. Препоръчвам на първо място Ospedale San Raffaele di Milanohttp://www.hsr.it/  болницата
http://www.hsr.it/clinica/specialita-cliniche/aritmologia-ed-ele … iologia-cardiaca/ отделението
На второ място Salus Hospital Reggio Emilia prof. Igino Contrafatto   
http://www.hsr.it/clinica/specialita-cliniche/aritmologia-ed-ele … iologia-cardiaca/ болницата
http://www.ablazione.org/ospedali/temple-university-hospital/ трите болници, 2 те в Милано и третата във Филаделфия
Втората след Реджо Емилия е Policlinico San Donato Milano, където работи и проф.Паппоне, но той самият едва ли прави вече такива рутинни процедури, освен ако някой е на Луната или да кажем в космически кораб.
Като се свържете с болниците четете или питайте с какви системи апаратура работят и кога използват една или друга. Има например система при която предизвикват аритмии и през това време търсят местото, тя се казва система с контакт. Има и друга, без контакт, при която един единствен аритмичен удар е достатъчен за определяне на местото. Мисля, че всички вече работят с магнити (те също са различни видове) и използват радиочестотен метод.
Край.

# 326
Нищо различно не видях от прочетеното.
В Токуда също аблацията е радиофреквентна.
За другите клиники не знам как е.

# 327
Аз пък нищо не разбирам.Вие сте си ги изучили до такава степен нещата, че ако си отворите линка и си го преведете с Гугъл, ще разберете много по/добре от мене. Казвам го от опит, аз  съм оперирана от рак на гърдата и там какво ли не съм изчела. Понеже обещах на момчето, което се лекува в Италия да питам и ми отговориха, та затова го публикувах. Ако смятате, че не е удачно, даже мога да го изтрия.

# 328
Не, не го трий.
Нека да знаят хората. Peace

# 329
За мене беше много полезна тази информация. Направи ми впечатление, че лекарствата са били предписани за една година . Изпитвах съмнения кого да послушам , тъй като д-р Марчов ме посъветва да спра Ритмонорма , познат кардиолог в Б-я и моя кардиолог в Гърция настояват да го продължа . Така ще съм по-спокойна , за което благодаря , Камомила ! ( хей, измисли нещо по-лесно за изписване)

Общи условия

Активация на акаунт