Отговори
Здравейте Simple Smile

Интересно ми е коя българска класическа творба ви е впечатлила силно, запомнили сте, препрочитате, препоръчвате....
Дали е роман, повест, новела, разкази, стихове - без значение....

Аз лично обожавам Павел Вежинов, а най-много ме впечатли "Езерното момче". Това е непевторима творба, което ме разплака. Горещо я препоръчвам на всички, които не са я чели.
Друга моя любима книга е "Тютюн".
"Балада за Георг Хених" също е прекрасна и разчувстваща, според мен.
Допълвам и "Случаят Джем" - най-уникалната историческа книга за мен.
Като поезия винаги съм харесвала Атанас Далчев и Гео Милев.

Вие сте Wink

Последна редакция: пт, 17 апр 2015, 13:21 от Dimana_

# 1
Време разделно - уникално произведение  Peace

# 2
"Железният светилник" на Талев.

# 3
Дяволско - Атанас Далчев

# 4
Естествено има много български класически творби от които съм останала впечатлена, но съм запомнила така най-силно в съзнанието си "До Чикаго и назад" от Алеко Константинов. Аз харесвам страшно много стила на Алеко и бях силно впечатлена от начинът, по който той описва всичко в творбата. Невероятен талант!  Hug txtloves

# 5
  • Пловдив
"Тютюн" на Димитър Димов. Тази книга ме накара завинаги да се влюбя в литературата като цяло.

# 6
  • Пловдив
Сборник разкази на Елин Пелин

# 7
"Железният светилник", "Преспанските камбани", "Илинден", "Гласовете ви чувам".
Влюбена съм и в разказите на Чудомир, мога да ги чета отново и отново.
Поемите на Вапцаров са винаги актуални и въздействащи, жалкото е, че има дребни душици, които са заети да обръщат внимание на политическата му принадлежност, а не на невероятния му талант.

Последна редакция: пт, 17 апр 2015, 16:39 от Helau

# 8
Смирненски и Яворов, определено. Simple Smile

# 9
Най-често препрочитам "Път", "Време разделно" и Талев -"Железният светилник" и "Преспанските камбани".
Не съм много по поезията, но Вапцаров ме омагьосва още от ученическа възраст.

# 10
  • Луната ни пази
От поетите ни харесвам Вапцаров, Дамян Дамянов и Димчо Дебелянов.
Проза: обожавам Димитър Димов. "Осъдени души" ми е любима во веки веков, иначе съм изчела всичко негово. Много харесвам Йовков, препрочитам го редовно, май скоро пак трябва да го започна. И от него всичко съм прочела. Антон Дончев също ми е любим, особено Време разделно, но и четирилогията му. Фани Попова- Мутафова, Талев, Вазов, Елин Пелин- много истина има в книгите им, прекрасни, увличащи са, харесвам и тях.

Още много български автори мога да изредя, но тези са ми най- любими.

# 11
  • София
Под игото на Вазов Heart Eyes А Йовков трябваше да го срещна в мненията по-горе, за да се сетя, че е в групата "български автор" - толкова извечни са творбите му за мен ... и толкова любими.

# 12
Железния светилник и цялата поредица
Солунският чудотворец , както и следващите книги от поредицата
Под игото

# 13
"Нощем с белите коне" ми е любимата българска книга, по някакво съвпадениe , имената на главните герои са като моето и на мъжа ми.  Rolling Eyes Иначе, често препрочитам четирилогията на Талев, разказите на Елин Пелин и "Романът на Яворов".

# 14
История славянобългарска

Общи условия

Активация на акаунт