Отговори
# 30
"Тютюн" на Димов
"Диви разкази" - Н.Хайтов
"Старопланински легенди" - Йовков
"Време разделно" - А.Дончев
"Преди да се родя" на Ивайло Петров
разказите на Чудомир
фантастичните разкази на Светослав Минков 
 Sunglasses

# 31
"Тютюн" на Димитър Димов. Тази книга ме накара завинаги да се влюбя в литературата като цяло.
+1
И досега периодично препрочитам "Тютюн". За мен Димитър Димов е един велик и неповторим автор, по-ненадминат дори от Вазов и Йовков.
Не знам защо,но преработеното в интерес на "партията-майка" издание, ми допада повече от оригинала Grinning
Може би защото първо него съм чела.
Изобщо не съм привърженик на комунистическия режим Naughty

# 32
"Тютюн" беше моят фаворит в кампанията на БНТ за бг-роман.Убедена съм че,ако не беше красноречието на Андрей Слабаков,който лобираше за "Под игото","Тютюн" щеше да спечели.
Когато четох за първи път романа,не знаех за политическите проблеми на Димов и преработката.Обаче явно по инстинкт прелиствах страниците със сюжетните линии на Лила и другите комунисти - въобще не ми харесваха и ми бяха много сухи,постни и някак натрапени.
После вече,знаейки историята на книгата,реших даже ,че Димов нарочно ги е направил такива,да са като притурка.  Wink
На мен оригиналът повече ми харесва - чела съм го 4 пъти.

# 33
прелиствах страниците със сюжетните линии на Лила и другите комунисти - въобще не ми харесваха и ми бяха много сухи,постни и някак натрапени.

Joy Интересно, и аз прелиствах бързо, бързо тези страници, не ми допадаха. Самата книга е една от любимите, но не съм я препрочитала.
Разказите на Йовков и Чудомир са ми фаворити. Чудно ми е защо Чудомир не се изучава в училище, поне по мое време. Надявам се програмата да се е променила вече.
Други любими са ми авторите, с които съм израснала като дете - Димитър Талев, първата негова книга, която прочетох беше "Самуил"; Петър Стъпов, Цончо Родев, Вера Мутафчиева.

# 34
Добър вечер. Включвам се и аз в тази тема, ако нямате нищо напротив разбира се.
"Железният светилник", "Преспанските камбани", " Илинден" и "Гласовете ви чувам" са мои любими творби. Прочетох ги още през отминалото лято. Димитър Талев е уникален писател, който даслужава уважение. Поне така мисля аз.

# 35
ДИДАКТИЧНО
Станка Пенчева

От всичко‚ което бих искала да ти кажа‚
избирам‚ дъще‚ едно: Бъди горда! Горда бъди!
След всяко падане — ставай!
Иначе ще те смажат зли хора или беди.

Даваш ли — не пресмятай! Губиш ли — не съжалявай!
За всичко плащай сама!
Не се срамувай‚ ако от тебе лъвица не става —
свое достойнство има и мравката на тази земя.

Не бой се от нищо —
ни от съдбата‚ ни от себеподобния враг.
Каквото и да се случи — гордостта
ще изправя главата ти като железен гръбнак.

# 36
  • София/Севлиево
Товa е едно от любимите ми стихотворения. Нaвремето кaто си прaвехме aбитуриентския aлбум товa стихотворение ни беше нaписaно кaто послание от класнaтa, но променено с обръщение към всички.Нaистинa много го хaресвaм  Heart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт