Частни училища - информативна тема 6

• 67 516
  • 808
  •   1
Отговори
# 75
Интересно... http://m.capital.bg/politika_i_ikonomika/obshtestvo/2015/04/17/2 … -_napravi_si_sam/
Какво мислите? Аз ще ги следя, любопитно ми е какъв заек ще изскочи от това. На първо време се чудя как и дали са взели лиценз от МОН.
Добро начинание,макар че идеята за такова обучение  не е нова. Учене чрез преживяване-това е сугестопедия.Интердисциплинарният подход на преподаване е основен принцип в училищната сугестопедия.В училище Артис преподават на първи клас по този начин,като имат лиценз и  от МОН.Децата придобиват много по-широк поглед върху нещата,научават се да мислят ,да търсят връзките и начините на приложение на придобитите знания.Вече има и сугестопедична паралелка ПУК.Канадците са били обучавани от д-р Лозанов дълго време,затова те са взаимствали много елементи от сугестопедията и са ги въвели директно в училище(както и образователните системи на Западна Европа).Не случайно jump math е канадска система за преподаване на математиката(която система ,всъщност е чиста сугестопедия,но добре структурирана).Тя цели детето да заобича математиката,а не да се страхува от нея или да я намрази.
Децата са най-голямото  богатство,но понякога стават жертва на амбициите на родителите си,които в стремежа си ,уж да дадат най-доброто образование ,разболяват децата си от ,,учебна невроза‘‘ ,избирайки неподходящо училище за тях.Пожелавам на всички мами да изберат най-доброто училище за техните деца.

# 76
  • София - Рим и обратно
Аз все повече се замислям дали ако резултатът от другото училище е негативен (излизат чак средата на май) да не пробваме още тази година в ПБ за ПУК. Дали са запълнени местата?
Мислех да си продължи в градината, обаче тя много се депресира от тоя факт, изнервя се заради следобедното спане, бебешко й е вече там, скучно... Тя навърши 6 год. още през януари и си е голяма. Подготовката също е като за по-малки деца.

# 77
  • София
Не намирам никаква информация за приемния изпит в Увекинд? Никой ли не е минавал през него да каже с две думи как протича?

# 78
Аз все повече се замислям дали ако резултатът от другото училище е негативен (излизат чак средата на май) да не пробваме още тази година в ПБ за ПУК. Дали са запълнени местата?
Мислех да си продължи в градината, обаче тя много се депресира от тоя факт, изнервя се заради следобедното спане, бебешко й е вече там, скучно... Тя навърши 6 год. още през януари и си е голяма. Подготовката също е като за по-малки деца.

Аз за моето дете реших, че има нужда и ще му е от полза за развитието, комуникацията и адаптацията да го запиша в ПУК в училище.

А, Блис, понеже питаше в СС как става като не знаят колко подготвени ще са следващите деца, това, което знам е, че слагат граница и всеки над нея е приет. Условно, например, максимумът нека е 100, те приемат всички с над 90, тези с между 80 и 90 са резерви. Поне така съм чувала и затова ни съветваха да кандидастваме по-рано, докато местата са незапълнени, защото когато останели малко места границата се вдигала  Rolling Eyes това, разбира се, са слухове, чути от тук и там, дали има истина в тях, не знам.

Какво се случва ако децата с над 90 точки надвишават бройката за обявения прием? От думите ти следва, че за всяка седмица има различна граница за прием и в първата седмица може да има прието дете с 90 точки, а в последната седмица да има неприето дете с 90 точки?!?!?!?!? Каква е логиката и справедливостта в крайна сметка?
Ние зададохме въпрос дали има класиране на кандидатите, за да си направим сметка колко не е достигнало на детето ни. Отговорът беше, че класиране няма.  Shocked

Последна редакция: вт, 21 апр 2015, 12:29 от Анонимен

# 79
  • София - Рим и обратно
Да, Блис, и за нас ще е така. Дано да има незапълнени места, ако се наложи. Ако стане - стане.

# 80
Не намирам никаква информация за приемния изпит в Увекинд? Никой ли не е минавал през него да каже с две думи как протича?

Когато бяхме на среща в училището,ни казаха,че е събеседване като на повечето места и ще приемат до запълване на бройката.

Кафе с мед,момиченцето ти е голямо. Моят син е с два месеца по-малък,а ще бъде в първи клас. Ако на детето не му е добре в детската градина,помислете за алтрнативите,все още имате шанс.

# 81
  • София - Рим и обратно
 Io_io, аз съм твърдо решена да си е ПУК тази година, заедно с набора си. Не съм за избързването с предния набор, дори това, че е родена в самото начало на годината, го считам за голямо предимство. В редица училища с по-голямо натоварване е плюс и предпочитат такива деца.
Но все повече ми изкристализира идеята, да не е в градината за този ПУК. Въпросът е - къде толкова късно може да се запише, евентуално.

# 82

Какво се случва ако децата с над 90 точки надвишават бройката за обявения прием? От думите ти следва, че за всяка седмица има различна граница за прием и в първата седмица може да има прието дете с 90 точки, а в последната седмица да има неприето дете с 90 точки?!?!?!?!? Каква е логиката и справедливостта в крайна сметка?
Ние зададохме въпрос дали има класиране на кандидатите, за да си направим сметка колко не е достигнало на детето ни. Отговорът беше, че класиране няма.  Shocked

Логиката е че така много бързо излизат резултатите. Отиваш тази седмица на изпит, следващата ти звънят че си приет и си се записваш. Няма притеснения с месеци.
В Пирагор кандидатстването изглежда много по-подредено и честно, но чакаш 2 месеца за да разбереш приет ли си или не, а през това време местата навсякъде са се запълнили.
Явно Питагор искат да вземат най-добрите кандидати а в СС искат да си вземат добри кандидати (независимо че може да влезе дете което е по-слабо подготвено но кандидатствало в началото от някое по-добре подготвено но дошло на изпит накрая).
И в двете училища минималните изисквания са детето да покрива изискванията на МОН. Колкото е по-образовано детето толкова по-лесно за училището.
В крайна сметка записваш детето където го приемат. Аз много исках синът ми да го запишем в Питагор, понеже ще ми е много удобно да го карам и взимам от училище. За съжаление не ни приеха там и го записахме в СС. Не вярвам да има голяма разлика в обучението, все пак всички покриват МОН изискванията.

В СС до миналата седмица е бил срока да се обадиш да си запишеш час за да видиш какво е направило детето на изпита, но ако им се примолиш се опитват пак да те вмъкнат в графика.

# 83

Ние зададохме въпрос дали има класиране на кандидатите, за да си направим сметка колко не е достигнало на детето ни. Отговорът беше, че класиране няма.  Shocked

Логиката е че така много бързо излизат резултатите. Отиваш тази седмица на изпит, следващата ти звънят че си приет и си се записваш. Няма притеснения с месеци.

Това е всъщност антилогика. Няма гаранция, че по този метод са взели най - добрите деца. А нали това е целта на подбора и изпита?!?! Всъщност така могат да отпаднат деца много по добре подготвени от 50% (примерно) от приетите.

# 84
Io_io, аз съм твърдо решена да си е ПУК тази година, заедно с набора си. Не съм за избързването с предния набор, дори това, че е родена в самото начало на годината, го считам за голямо предимство. В редица училища с по-голямо натоварване е плюс и предпочитат такива деца.
Но все повече ми изкристализира идеята, да не е в градината за този ПУК. Въпросът е - къде толкова късно може да се запише, евентуално.
Разбира се,преценката е индивидуална за семейството и за детето.
Мисля че имате все още шанс /с изключение на Питагор и СС/.
Разбрах,че напливът е доста голям тази година. В ОТ дори обмислят да направят и трета паралелка,за да запазят малкия брой на децата в клас /стремят се да са около 12 и в никакъв случай повече от 16/.

# 85

Това е всъщност антилогика. Няма гаранция, че по този метод са взели най - добрите деца. А нали това е целта на подбора и изпита?!?! Всъщност така могат да отпаднат деца много по добре подготвени от 50% (примерно) от приетите.

Надявам се (но силно се съмнявам) че психоложката подбира децата и по темперамент. Има си цяла наука в даден екип (клас) какво е идеалното съотношение на хората с разлини типове темпераменти (сангвиник, холерик...). Не случайно във филмите когато градят екип за дадена мисия ги вземат "от кол и от въже" както е поговорката. Доказано е, че това работи най-добре.

В СС като ходихме да подаваме документи за кандидатстване не споменаха да подбират най-умните деца при кандидатстването. Явно си избират деца по техни си критерии, като очевидно да си най-начетения не е основния критерии.

Стискам ви палци в ПБ вашето дете да се чувства добре. Според мен нивото на повечето ЧУ в топ 5 е приблизително еднакво. Много е важно детето да харесва училището и преподавателите. Ако няма химия между детето и преподавателите (в случая при вас психоложката в СС) няма смисъл да мъчите детето.

# 86
  • София - Рим и обратно
 Io_io, вие ОТ ли избрахте? Интересува ме и това училище, близо ни е. Как е базата и учителките (ако сте там)?

# 87
Io_io, вие ОТ ли избрахте? Интересува ме и това училище, близо ни е. Как е базата и учителките (ако сте там)?
Да,него избрахме и се записахме. Писах доста за него и не искам да досадя в темата. Ако искаш ми пиши на лични и ще ти разкажа с подробности,но те нямат ПУК.

# 88
  • София
Няма гаранция, че по този метод са взели най - добрите деца. А нали това е целта на подбора и изпита?!?!

Какво означава "най-добрите деца"?! Синът ми беше приет много бързо в СС, още на третия ден ни се обадиха да го запишем. През м. март го преместихме оттам. Нехаресването беше взаимно.
Какво мислиш, че гарантира един "подбор"? Виждаш едно дете за 3-4 часа и се очаква да ти станат ясни редица неща за него - подготовка, възприемчивост, изградени навици, зрялост, интереси, възпитание, издръжливост, комуникативност, темперамент, обучаемост... При това трябва да установиш тези качества в ранна възраст, каквато е 6-7 години...
Понеже синът ми е с интерес към математиката и следя неговия набор в тази посока - немалко деца, които бяха със силни резултати на мат. състезания в началните класове, вече са с посредствени резултати. Това, че в момента той е доста по-напред от старите си съученици от Св.София по мат. , вярвам и по АЕ и БЕЛ, какво доказва? Те учат там, а моето дете не изкласи в това училище. Не приемай отпадането на детето ти от СС като атестация за някакъв вид несправяне, нито че децата, които са приети, са по-"можещи". Така е преценил екипът и толкова. Това не е училище за надарени деца, а частно училище, което има свои приоритети и цели.

Последна редакция: вт, 21 апр 2015, 14:40 от Prizma

# 89
  • Sofia
Prizma, ако можеш би ли споделила защо се преместихте и къде е в момента детенцето ти?

Общи условия

Активация на акаунт