Частни училища - информативна тема 6

• 69 731
  • 808
  •   1
Отговори
# 420
Блис, не разбирам какъв ти е проблемът. Отсвирили са те от Питагор за индивидуална среща, засегнала си се лично, впоследствие си разбрала, че това не е вашето училище. Твое право, но вече в "n" на брой поста носиш вода от 100 кладенеца, за да докажеш (и аз не знам на кого), че не си се прецакала в избора си да не кандидатствате там. Има хора, за които Питагор е и ще си остане чудесно училище, независимо от битовите неуредици, които са ти трън в очите. Погледни само наградените от последното мат. състезание (ВМС) и виж колко много деца са се справили чудесно - за втори, трети и четвърти клас Питагор имат най-много наградени деца от ЧУ. На бялото черно не може да се каже.
А специално за КМС и ВМС не виждам отговор на въпроса - има ли нарушение на регламента и провеждане в други училища извън зададените четири, в които всички желаещи бяха длъжни да се явят?
Наистина ли ВМС се е провело в ПБ или е слух?

Аз нямам проблем. Но всъщност не мога да разбера какъв е проблема, че се налага вече не знам колко пъти да се опонира на този ми пост:
Мисля,  че ако ЧНУ "Питагор" трябва да си построят собствена сграда, трудно биха си позволили тази локация, така, че те изобщо нямат амбиция за нова сграда. Тази ги устройва прекрасно, предвид факта, че и в нея си попълват паралелките.

Вероятно е така и с оглед факта, че до скоро бяха само ПЧМГ и за по големите деца изискванията на повечето родители в това отношение не са чак такива като за малките. Но чак да си препълват паралелките.... до скоро Питагор не можеха да сформират ПУК. Желаещите са повече последните 2  години(вкл. тази).

Да не говорим, че точно пък никъде не съм написала, че ПЧМГ е лошо училище.
Информацията подадена от училището беше точно такава (дори в числови данни). А именно, че в последните 2 години има по сериозен интерес към училището(Питагор). Преди това или не са могли да сформират клас или класовете са с по-малко деца от заложения максимум по правилник. Имат лиценз от 2007 г., а реално стартират 2011. Приемът на деца през първите 2-3 г. не е на максимум поради различни причини - липса на популярност, липса на интерес. Лека полека сформират класове с максимален брой деца от повечето набори, като начина е всяка година към класовете се присъединяват деца от други училища в горни класове.

Аз не разбирам защо трябва да се оспорва очевиден факт. И да се вадят от контекста думи. Факт е че са училище с малък опит (говоря само за Питагор) и е положително, че се развиват добре след като желаещите се увеличават. Но също така е факт, че към момента не са им препълнени паралелките. Заложените бройки(т.е. са съобразени с материалната база) според сайта на училището са 144 деца (по една паралелка ПУК и по две за всеки клас от 1-ви до 4-ти от 16 деца). Ситуацията в момента е:  един клас ПУК, по два класа от 1-ви и 2-ри и по един клас от 3-ти и 4-ти. Това прави  112 деца (по 16 деца в клас), а реално записаните деца са 96. Т.е. имат свободни места в наличните класове за още 16 деца. И този факт няма абсолютно нищо общо с липсата на стаи и материалната база. Така или иначе класовете съществуват. Просто вероятно горните не са запълнени до 16 деца.

Изобщо не търся луксозно училище. Да го повторя за н-ти път. Но когато таксата ти за обучение е еднаква с други училища, които дават същото ниво на образование и тази такса се увеличава всяка годиНа, въпросът е Защо? И е резонен въпросът на Химикал, каква част от тези пари отиват за материалната база. И какви са перспективите за развитие в тази насока. А локацията за колкото родители е плюс и преимущество, за още толкова е минус.

Последна редакция: вт, 28 апр 2015, 10:57 от Анонимен

# 421
Питагор не сформираха ПУК миналата година не поради липса на желаещи, писа се в темата за училището.

Последна редакция: вт, 28 апр 2015, 16:33 от Анонимен

# 422
Много съм ви изпуснала.
Химикал, къде са тези ДУ с хубава база? Аз държа на нея и това ме отказа от 145то. Стори ми се много зле. Уж пишеше във форума, че и родителите събирали пари да обновяват стаите, и таксите на месец идваха почти 500лв за Сдружението. Ами, бяха овехтели, тоалетните мръсни. Имало и някакви хубави тоалетни, ама така и не ги видяхме. Дворът разграден, голям, не видях отделено за малките. С една дума не ми хареса.
Погледнах и кварталното, същата работа. Иначе поне там паралелките бяха като в ЧУ-по 16-18деца Simple Smile

В СС пък карат първокласниците всеки ден да си вдигат тежките, тапицирани с кожа, метални столове върху чиновете с краката нагоре и сутрин да ги смъкват, за да можели лелките да чистят. Изобщо не е помислено за децата, че не трябва да вдигат тежко от толкова малки. Та, имайте го и това предвид, като избирате училище.

# 423
  • София
Скрит текст:
Пролетен дъждец, не съм Химикал, но мога да ти изброя ДУ с прекрасна база. Например 73-то. Него съм го виждала като посетител само, но базата е повече от добра. Друго такова е 120-то - с окачени тавани,с ПВЦ дограма, със санирана фасада, с нови чинове и столове,  с луксозни тоалетни, с два добре оборудвани комп. кабинета, с реновиран  наскоро салон, с чиста столова,  с хубава библиотека, с озеленен двор, с игрище за футбол със специална мека настилка. За него говоря от опит в 1 лице. Чувала съм, че и базата на 32-ро е много добра. Сигурно има и още. Peace Както е отбелязала Химикал, през последните години ДУ инвестират много в базата, тъй като средствата за това идват по спечелени проекти, като например "Америка за България". Ако директорката е оправна, каквато е тази на описаното от мен 120-то, проблеми с базата наистина няма. Идва ред тогава на преценката освен отлична база какво друго предлага училището. Аз отговарям само на питането в частта с базата. Нищо друго не коментирам, да не каже някой, че се рекламират ДУ.

Последна редакция: вт, 28 апр 2015, 12:31 от пенсионирана русалка

# 424
73 може да имат хубава база, но до колкото ми е известно децата са доста на брой в клас, поради многото желаещи.
За всички т.н. хубави ДУ си има тарифа под масата, ако не сте от късметлиите с точките. Отделно всеки месец, все за нещо се събират пари, за това предпочитам официално да ги давам в ЧУ, но тук отиваме в темата ЗА и Против ЧУ.

Правя анкета:
Какво мислите децата да бъдат разделени в класове според нивото на знанията им, визирам начални класове?
Края на годината пак да се направят тестове, и децата отново да бъдат преразпределени според усвоения материал?

# 425
  • София
Аз НЕ коментирах нито ниво на обучение, нито прием, а само БАЗА. Такъв беше въпросът. Моите деца са наистина големи и при приема им  в 1 клас в едно такова училище с отлична база нищо не съм давала под масата. Peace Но вероятно от тогава нещата са се променили, мога само да гадая. За паралелките в 73-то не знам нищо и не коментирам. В нашето децата бяха по 22-23 в клас  и сега са пак по толкова (знам го от познати с малки деца там). Пари се събираха веднъж на  година - по 40 лева за консумативи и заплата на лекарката.

Последна редакция: вт, 28 апр 2015, 13:22 от пенсионирана русалка

# 426
Настоящия прием на ПУК и първи клас е на набори 2008 и 2009г. където имаше бум на раждаемостта.
За това и на всякъде наплива е голям.
След 2-3 годинки, ще има спад Wink

# 427
За 73то и аз знам, но такива училища са малко.
Скрит текст:
Не може цяла София да се набута вътре или другият вариант е да се правят фалшиви адресни регистрации и пр. Дано наистина има тенденция поне да се ремонтират навсякъде тоалетните и да има сапун.

Мен не ми харесва разделянето в начален курс според усвоения материал. Ако децата са в ЧУ, където така или иначе има някаква форма на подбор, то разликите няма да са от земята до небето. Децата учат базови неща и не виждам смисъл да се стресират от 1до4клас с разместване на класовете всяка година. Така ще бъдат разделяни и приятели, ако едното не изкара достатъчно на изходните нива. Това би имало смисъл да се прави  в по-горен курс, за да се поощри конкуренцията между децата и силните деца да се дърпат напред взаимно.

# 428
Ок, а ако се направи подобно преразпределени в първи клас, и си остане така?
Скрит текст:
Питам, защото класа, в който се предполага да е синът ми, днес разбрах от една майка, че 5 деца са имали доста ниски резултати на тестовете за първи клас. Ниски на база останалите деца. Отделно от няколко дни са приели дете в този клас, което хм.....как да се изкажа макс тактично, ниско ниво на знания и на възпитание.
Ако децата се разпределят в класове по интереси и ниво, няма ли и за самите деца да е по-лесно и приятно обучението и общуването?
Аз го гледам от тази позиция, не задължително да се постигат отлични резултати и да са в конкурентна среда, а деца които са едно ниво, общуват по-лесно и има синхрон, мир между тях.

Последна редакция: вт, 28 апр 2015, 13:38 от aniram*

# 429
След ПУК ми се вижда добра идея. Но не знам дали само критерият успеваемост е достатъчен.
При нас разместиха класовете след ПУК според това кои деца си пасват заедно (поне така казаха). Така изчистиха разни дрязги и тази година не съм чувала детето да се оплаква от деца за разлика от миналата.

# 430
За базата е вярно, каквото казва Русалката.
Скрит текст:
Тя каза: "но мога да ти изброя ДУ с прекрасна база".
Не, че всички ДУ са такива. И аз мога да изброя с прекрасна база, например 18-то, миналото лято му правиха ремонт и сега изглежда разкошно. Нови дограми, нова боя, всичко свети. Даже плазмени тв имало вътре в стаите по думите на един родител, аз в стаите не съм влизал. Също и 32-ро е с хубава база. Да не говорим за 134-то, пък на футболното му игрище могат да завидят всички ЧУ. И в трите изброени има охрана, входът в 134-то и 32-ро е само с карти. В кварталното пък, дето гласуваме, тоалетните са нови, стаите приветливи, макар и не съвсем нови. Тези съм видял, за тях мога да кажа, специално за 145-то отвсякъде казват, че базата е лоша, не съм го виждал - но в последните години доста ДУ с "разтропани" директори правят страхотни реновации и ремонти.

Но това, че някои ДУ имат страхотна база, няма как да ме накара да харесам държавното образование. Кел файда, че в нашата държавна градина направиха също ремонт миналото лято, като сега тя удря повечето частни градини в земята - чисто нови люлки, катерушки, прекрасно поддържана морава в огромния зелен двор, нови креватчета и играчки, хубави нови дограми и т.н., като нищо не учеха там, а само ги гледаха. Каква полза от прекрасния двор, като изобщо не ги извеждаха навън.
Химикал като казва за ЧУ - питайте това, питайте онова - каква част от парите ви отиват за ремонти, колко часа дневно са натоварени учителите, други такива - е какво сега, като е ЧУ, може да питаш всякакви такива работи ли? Аз не знам дали в някое ЧУ някой ще се върже да отговаря на такива въпроси, все едно като купуваш нещо от частна фирма и да ги питаш колко часа им работят служителите, какви са им заплатите и каква част от цената на продукта отива за подобрение на поточните им линии.

# 431
Четох и назад, но не попаднах на информация относно спорта в СС. Може и да съм пропуснала, съжалявам ако повтарям - Как и какво спортуват децата в СС и по специално има ли организирано плуване?

# 432
Скрит текст:
Е, Мецане, ако не искате, пък не питайте Laughing Някъде по-напред в темата някой се чудеше как да се ориентира кое училище е добро и аз се сетих за евентуални ориентиращи въпроси. После някой спомена за базата - сетих се за базата. Тези въпроси така и така вълнуват родителите, но вместо да ги задават в бг-мама, може директно да питат в набелязаното училище. В ДУ ти отговарят на тези въпроси и без да питаш - учителката се представя лично, казва се какво планира училището като ремонти, преценява се какво й липсва на класната стая и се взема решение за подобряването й (месеци преди началото на учебната година), на текущите родителски срещи се прави отчет на изразходваните средства и се взема решение дали да се направят още подобрения и колко ще струва...
Но Русалката е права, че може нещата да са се променили в последните години. От една страна, качеството на образованието в ДУ (от яслите до седми клас) беше на ниво. От друга, тези масови подобрения в базата на училищата наистина ставаха през последните години. Т.е. когато моето дете е било в първи клас, не е имало алуминиеви дограми и луксозни тоалетни - това стана няколко години по-късно. Но още в края на първи клас имаше бели дъски, в края на втори - нови чинове, а паркетът го изциклихме преди първи клас. Самото училище си беше атрактивно с широките коридори, слънчевите стаи, двата физкултурни салона и големия двор (да, с уговорката, че и децата са повече), но подобренията станаха в течение на следващите години.
Възможно е просто да сме извадили късмет, разбира се.

Последна редакция: вт, 28 апр 2015, 18:05 от Химикал

# 433
  • София
Четох и назад, но не попаднах на информация относно спорта в СС. Може и да съм пропуснала, съжалявам ако повтарям - Как и какво спортуват децата в СС и по специално има ли организирано плуване?

Моето дете ще бъде ПУК тази есен в СС. Имат тенис, но няма организирано плуване.

# 434

Моето дете ще бъде ПУК тази есен в СС. Имат тенис, но няма организирано плуване.
Не мисля, че спорта е нещо, на което наблягат в СС.

В ПБ, 4 първи класа, 5 ПУК.
Паралелките ще са от 16 макс 17 деца/ това не ми допада, директорката първо обеща 15, сега 16-17, сигурно до есента ще ги направи 20 Rolling Eyes.

Първи клас ще са в новата част, на 3 ет., още се строи/ но както си говорихме с една мама, браво на Шотева, никой от децата или родителите не е разбрал за строеж, не се виждат майстори , мръсотия и т.н., всичко е спокойно/
Тенис корта трябва да е готов другата седмица. Ще има и нова детска площадка, още една.
Първи клас: 10 часа български, 10 часа английски и 10 часа математика, 2 от които занимателна. От втори клас децата ще бъдат прегрупирани според нивото на английски език.

Общи условия

Активация на акаунт