Помощ за избор на лаптоп

• 148 621
  • 1 528
  •   1
Отговори
# 450
Търсете модели, чийто процесор е производство от 2018 г. или 2019 г. Такива при Intel са чиповете с начална цифра 8, например 8300H.
Може ли да ми дадеш един линк с лаптоп до 800лв. с процесор i5-8300H? Ако не можеш, значи излишно запълваш форума с твоите коментари.

# 451
  • Пловдив
Търсете модели, чийто процесор е производство от 2018 г. или 2019 г. Такива при Intel са чиповете с начална цифра 8, например 8300H.
Може ли да ми дадеш един линк с лаптоп до 800лв. с процесор i5-8300H? Ако не можеш, значи излишно запълваш форума с твоите коментари.
Ти ще спреш ли да се обаждаш, където не ти е работата? Вечно си първа китка обаждач подир мен и търсиш всеки един повод да се заядеш. Посочил съм списък с подходящи модели точно едно мнение по-нагоре, макар че, както споменах и на предходната страница, в момента тези цени са завишени, независимо, че ги пробутват като "намаление". Simple Smile Посъветвах и да се изчака с покупката, за да спаднат цените. И по-добре да се плати малко повече, за много по-добър лаптоп, вместо непременно да се гони посредствен модел под 800 лева.
 Споменатият процесор на "Intel" е от 8-мо поколение и давах пример с него за цялостното название на това поколение. Иначе съм виждал модел с него, струващ около 900 лева.

# 452
Няма да се ползва за игри. Ще се ползва, за да си учи уроците на него. Редактирах си предходния пост, ако може да го прочетете.

# 453
  • Пловдив
Здравословна храна, благодаря Ви!

Откривам с по-нови процесори и с IPS матрица, но видеокартата е Intel UHD Graphics 620, примерно. Знам, че тези Graphics не са добри или не всички!? Когато трябва да се намери някакъв баланс, с кое да направя компромис?
Intel HD 620 е напълно достатъчен видео чип за всекидневни нужди от рода на: гледане на видео в YouTube, записани филми, Интернет, че дори и по-леки игри. Simple Smile

IPS екран: Чудесни цветове и голям ъгъл на гледане. Детето няма да се изгърбва, опитвайки се да види горната част на екрана или нещо отляво/отдясно на него.

8GB памет: Необходима за по-бързата работа на лаптопа. Моделите с едва 4GB памет работят осезаемо по-бавно, а понякога с такива Windows направо може да забие, ако се отворят няколко програми наведнъж.

SSD: По-бързо зареждане на Windows и повечето програми. Недостатък - скъпи са все още и затова евтините модели лаптопи, които са оборудвани с тях, притежават едва 120-256GB място за съхранение (което за ученик може да е напълно достатъчно). Има риск при няколкогодишна употреба SSD-то изведнъж да се повреди и всичко записано на него да остане загубено завинаги, тъй като тези у-ва съхраняват данните във вид на електронни сигнали в клетки, които при повреда умират безвъзвратно.

HDD: Windows и програмите ще зареждат 2-5 пъти по-бавно с него, но цените са сравнително достъпни и дори евтините модели лалтопи често имат по 1000GB място за съхранение. По-сигурни са за съхраняване на важни данни, тъй като ако след години се повреди, има вероятност данните да бъдат извлечени от съответен специалист или сервиз, занимаващ се с такива услуги.

Идеалният вариант е да има и SSD за по-бърза работа на програмите, и HDD за съхраняване на ценните данни (снимки, курсови работи и прочее).

Много хора с ограничен бюджет предпочитат лаптоп с SSD поради бързината, а важните неща си ги дублират и на външен твърд диск посредством USB кабел.

# 454
Благодаря за изчерпателния отговор, ориентирах се какво да търся!

# 455
(обикновено в тези каталози като на "Adres" въросният некачествен TN екран е замаскиран с описания като "anti-glare" или "матов")
Матов е напълно истинско свойство, с което се окачествяват диплейте и е силно желателно. Малко подвеждащо звучи, това което си напсиал/а.

# 456
  • Пловдив
Скрит текст:
(обикновено в тези каталози като на "Adres" въросният некачествен TN екран е замаскиран с описания като "anti-glare" или "матов")
Матов е напълно истинско свойство, с което се окачествяват диплейте и е силно желателно. Малко подвеждащо звучи, това което си напсиал/а.
Подвеждащо са го написали търговците в своите интернет страници, тъй като срещу "Технология на екрана" или "тип матрица" пишат или "IPS", или "матов" (вместо "TN"), или "anti-glare" (отново вместо "TN").
 Аз неслучайно написах това на предходната страница:
Щом изрично не пише никъде "IPS", на 99% е сигурно, че е TN матрица с много лошо качество на картината.

Последна редакция: пн, 25 ное 2019, 23:50 от Здравословна храна

# 457
Аз разбрах, мисля, не се притеснявайте. Матрицата може да е IPS, TN, ..., а дисплея матов или гланцов.

# 458
Има разлика, но TN матрицата не е толкова лоша, колкото се изкарва.
IPS v TN

# 459
  • Пловдив
Скрит текст:
Има разлика, но TN матрицата не е толкова лоша, колкото се изкарва.
IPS v TN

Дори и при това челно заснемане с камера отдалече (нарочно, за да не си личи чак толкова изкривяването на цветовете и много малкият зрителен ъгъл при TN) се вижда явното превъзходство при цветопредаването на IPS панела. Това сравнение е подлъгващо. Отделно, че даваш пример със скъп TN екран с допълнителен поляризиращ филтър, който леко, но само леко спомага за прикриване на недостатъка с цветовете, докато съм убеден, че си наясно как в лаптопите, и то в този нисък ценови клас, и то за нискокачествените модели за Източна Европа, TN панелите са абсолютното дъно по отношение на качеството на картината. Simple Smile
 Нека авторката посети магазин за техника и лично сравни лаптопи с IPS и TN панели (по възможност с еднакви снимки на хора и пейзажи и на двата модела един до друг), след което отново ще си говорим доколко TN не бил зле. Разликата е потресаваща и само слепец или твърдо упорстващ поради незнайна причина може да твърди обратното.

На страница 26, на втори ноември в тази тема, вече бях посочил големите недостатъци на TN панелите. Бях приложил и следното видео, макар че разликата е още по-очебийна при евтините TN панели на лаптопите.
https://www.youtube.com/watch?v=79r5rxS276Y

Ето и сравнение между лаптопи с TN и IPS:
https://www.youtube.com/watch?v=CfpAeMhD4J4
https://www.youtube.com/watch?v=9k4XjFENxV4
https://www.youtube.com/watch?v=Su508ZczJQU
https://www.youtube.com/watch?v=ztrUu0DoIEU

Последна редакция: вт, 26 ное 2019, 17:22 от Здравословна храна

# 460
Здравейте , моля за мнението ви за този лаптоп  -
https://www.computeruniverse.net/en/acer-aspire-3-a315-54k-37as- … -ssd-15fhd-w10-fc
Цената е от 499 на около 350 Евро (уж...   Thinking )

# 461
  • Агент под прикритие
За какво ще го ползваш?

# 462
  • Пловдив
 Желателно е да попиташ магазина дали екранът е IPS, защото пишат единствено "non-glare" и това е съмнително, защото съществува риск да е TN. В описанието пишат още и "Vibrant images: Crisp, true-to-life colors come alive in high resolution.", но това "true-to-life colors" нищо не значи, ако изрично не са посочили, че е IPS.

# 463
Ще се ползва за сърфиране в Интернет и онлайн филми, нищо сериозно.
Ако екранът беше IPS, нямаше ли да го изпишат, все пак, това е плюс? Същият лаптоп го има в немският Амазон, ще изровя повече данни и ще пиша пак
Мерси

# 464
  • Агент под прикритие
Предостатъчен е за това, което си писала. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт