За спорта, образованието и границата между тях

• 8 164
  • 145
  •   1
Отговори
# 30
  • Русе
   Katy6, така е. Доста деца, без да са заангажирани с нещо конкретно нямат големи амбиции и не отделят кой знае какво внимание на училището. Вчера имахме родителска среща. Най-ангажираните деца се оказа, че са едни от най-успешните в класа и моето дете беше сред тях.
    На 15 години влизат в сериозния спорт.На 15 години влиза в категория мъже и жени. Там нещата стават по сериозни. Но на 16 -18 могат да вземат решение, с какво искат да се занимават и в какво да съсредоточат усилията си. Защото това, което правят в спорта изисква много сериозни труд и концентрация. Не бих казала, че е по лесно от учебния процес. Ако детето избере спорта, то в никакъв случай не е избрало по-лесния път и следва да е много мотивирано и уверено в избора си.
  Направих тема във форума, точно за децата с изяви извън училището - спортисти, музиканти, математици и всички, които развиват някакъв талант и отделят много време за това. Писаха родители на национални състезатели, които завършваха последна степен на средното образование с отличен успех и се готвеха да следват в чужди универститети. За съжаление не съм засичала тази година майката на гимнастичката, която се готвеше така.

# 31
  • Ямбол
Това е твърде различно от едни други, които правят всичко възможно да избутат образованието просто така, колкото да има нещо завършено, но то няма да му свърши никаква работа.

Тук трябва да се съсредоточим според мен ....... Naughty......едно дете учещо във нормално училище (говоря от първи дооооооо 12 клас)...не говоря за езикова не говоря за спортно, и тренира усилено и постига успехи ...............така или иначе след като го завърши ще следва нещо съвсем различно, тогава какъв е зора да бута да завърши със 6, като може да е и 4-4,50 например ....... Thinking
Още повече че чисто физически точно в тези години децата се развиват и тяло и дух било спорт било свирене на инструмент ..........родителя и детето съвместно решават на кое ще наблегнат повече.
....
Това , което ми прави впечатление в твоите постове е първо, че си неграмотна. Второто, което ми прави впечатление е, че за теб образованието се изразява само в оценки, а какво ще научи, явно не е важно. ОК, явно твоите приоритети са други, но тогава защо изобщо се опитваш да говориш в посока образование, като то очевидно е нещо, което пречи да се развива детето в спорта.

# 32
  • Русе
 Повечето родители от седмокласната тема, чиито деца се готвят за най-добрите гимназии и училища в София допускат споменатите грешки. Отвори , на която искаш страница от тази тема и може да подчертаваш на воля. В същото това време се говори за оценки над 5.50 по БЕЛ.

# 33
  • Ямбол
Повечето родители от седмокласната тема, чиито деца се готвят за най-добрите гимназии и училища в София допускат споменатите грешки. Отвори , на която искаш страница от тази тема и може да подчертаваш на воля. В същото това време се говори за оценки над 5.50 по БЕЛ.
А споделяли ли са, че за тях оценка 4 е достатъчна?
А хвалят ли се как извиняват отсъствия, които като брой все едно е в самостоятелна форма, а не редовен ученик?

# 34
  • Русе
  Броят на допустимите отсъствия е решения на училището. Мисля, че детето трябва да има над 2/3 присъствие по предмет за да не се приложи индивидуална форма за самия предмет. Старая се да не се достига до там. Отчитат ни се всички отсъствия. Когато е на подготовка преди състезание, въпреки че е освободен за деня, ходи на поне няколко часа на ден между тренировките. Другата седмица например ще е във Варна. Днес или утре отивам в училището за да се срещна с всички преподаватели,и да обсъдим как да организираме времето преди заминаване. Тук е важна позицията и на родителя и на училището. Засега имам подкрепата, но не и без участието на детето, което има желание да стават така нещата.
   "Шампион" както се изрази Лиляна, не се отглежда и родител трудно може да го постигне. Ако детето няма таланта и желанието, няма да се получи. Ако пък ги има, не можеш да го спреш.

# 35
  • Larnaca, Cyprus
Това е твърде различно от едни други, които правят всичко възможно да избутат образованието просто така, колкото да има нещо завършено, но то няма да му свърши никаква работа.

Тук трябва да се съсредоточим според мен ....... Naughty......едно дете учещо във нормално училище (говоря от първи дооооооо 12 клас)...не говоря за езикова не говоря за спортно, и тренира усилено и постига успехи ...............така или иначе след като го завърши ще следва нещо съвсем различно, тогава какъв е зора да бута да завърши със 6, като може да е и 4-4,50 например ....... Thinking
Още повече че чисто физически точно в тези години децата се развиват и тяло и дух било спорт било свирене на инструмент ..........родителя и детето съвместно решават на кое ще наблегнат повече.
....
Това , което ми прави впечатление в твоите постове е първо, че си неграмотна. Второто, което ми прави впечатление е, че за теб образованието се изразява само в оценки, а какво ще научи, явно не е важно. ОК, явно твоите приоритети са други, но тогава защо изобщо се опитваш да говориш в посока образование, като то очевидно е нещо, което пречи да се развива детето в спорта.

Съжалявам че мислиш така, без да знаеш нищо, нито за мен, нито как е писан поста ми .........  Naughty........просто за твоя информация съм във чужбина от 20 години, говоря два езика, компютъра ми е на английски и използвам десетопръстната система за да пиша на български, а не като някои сънароднички и сънародници които пишат изцяло на латински......на тях спокойно можеш да кажеш това, но на мен НЕ.......... Naughty......що се отнася до какъв приоритет ми е образованието ще обясня още веднъж ...........Желанието е съвсем различно от възможностите, времето и физическото усилие което се изисква за това да постигнеш шест....А и е физически и психически НЕВЪЗМОЖНО след 15-16 години, да си изряден спортист и изряден ученик, който ми го заяви това значи има супермен в къщи........ Flutter

На 15 години влизат в сериозния спорт.На 15 години влиза в категория мъже и жени. Там нещата стават по сериозни. Но на 16 -18 могат да вземат решение, с какво искат да се занимават и в какво да съсредоточат усилията си. Защото това, което правят в спорта изисква много сериозни труд и концентрация. Не бих казала, че е по лесно от учебния процес. Ако детето избере спорта, то в никакъв случай не е избрало по-лесния път и следва да е много мотивирано и уверено в избора си.

Peace Peace

# 36
  • Ямбол
....що се отнася до какъв приоритет ми е образованието ще обясня още веднъж ...........Желанието е съвсем различно от възможностите, времето и физическото усилие което се изисква за това да постигнеш шест....А и е физически и психически НЕВЪЗМОЖНО след 15-16 години, да си изряден спортист и изряден ученик, който ми го заяви това значи има супермен в къщи........ ...
Какво следва от това, щом сте заложили на спорта, значи той ви е приоритетен. Защо се залъгвате, че учите? Минавате на самостоятелна форма или в чужбина нямат такъв вид?

Иначе грешките, които допускаш, не са следствие на клавиатурната подредба.

# 37
  • Русе
  След като оправихме българските спортисти изнасяме челен опит и на чужд терен ли.

# 38
Авторката пита, когато тренирането, започнало като трениране за хоби (а такова, смятам, е всяко започващо трениране, защото едва ли някой е наясно, че в дома му има олимпийски шампион по борба, преди да е минал поне една тренировка), се превърне в сериозно занимание, крачка преди професионалния спорт за съответната възраст, може ли да се съвместява с качественото образование? За мен- не, честно си признавам.
Доста трудно.

Леля ми е завършила икономически техникум с отлична диплома ,докато се е състезавала в националния ни отбор години наред . Но..

Не е избрала спртно у-ще именно ,защото е искала да докаже ,че нещата могат да се случват и е добре да имаш и друга професия освен професионалния спорт.

Но е положила кански усилия за да е така заради многото състезания , срещи в чужбина ,спортни лагери и дълги тренировки.

Всеки си решава за себе си .Ако детето ни наистина иска да е активна в спорта ще я запишем и в спортно у-ще . Peace

# 39
  • Русе
   Между другото прединяколко години при инцидент попаднахме на лекар, завълшил спортно училище. Беше млад лекар, лаботеще в спешното и ни направи много добро впечатление.
   Олимпиадата е за непрофесионалисти. Доста са студенти.

# 40
  • Larnaca, Cyprus
....що се отнася до какъв приоритет ми е образованието ще обясня още веднъж ...........Желанието е съвсем различно от възможностите, времето и физическото усилие което се изисква за това да постигнеш шест....А и е физически и психически НЕВЪЗМОЖНО след 15-16 години, да си изряден спортист и изряден ученик, който ми го заяви това значи има супермен в къщи........ ...
Какво следва от това, щом сте заложили на спорта, значи той ви е приоритетен. Защо се залъгвате, че учите? Минавате на самостоятелна форма или в чужбина нямат такъв вид?

Иначе грешките, които допускаш, не са следствие на клавиатурната подредба.

От 14-17години е единственото време във което юношите-спортисти могат да изберат било то спортно училище .....тук при нас за съжаление няма.....или втория вариант е да бъде избран след подбор в отбор от първа категория или нациналния, което при нас се получи ............от там нататък точно от 14-17 години, усилени тренировки и преумора не мисля че е физически възможно да се учи и всичко от горе до долу да е шестици. Изказах мнение в предишния ми пост че ще следва нещо свързано със спорта при нас е платено и няма нужда от пълни шестици за да бъде приет ...........дано сега станах ясна  Peace
По отношение на моите грешки със писането не мисля че това е предмет на тази тема, а и не мисля че грешките са толкова страшни... bowuu.......сред море от юноши които използват чуждици и английско изписване на български думи... Twisted Evil

Амбър благодаря ти за правописната подкрепа в последния ти пост оценявам го Grinning Peace

# 41
  • Ямбол
....
По отношение на моите грешки със писането не мисля че това е предмет на тази тема, а и не мисля че грешките са толкова страшни... bowuu.......сред море от юноши които използват чуждици и английско изписване на български думи... Twisted Evil....
Така е, леко е извън темата, ако се разглеждат отделно. Аз обаче го казах и направих връзка с друго - някак си ми направи впечатление, че един неграмотен човек е нормално да не изисква максимума като образование от детето си. А ти тръгна да се оправдаваш с чужбина и клавиатура и както се вижда и сега, смяташ, че има и по-зле.
Няма лошо. Точно за такива родители говорех, когато казах, че всеки си има приоритети и ако образованието е напред, то спортът не трябва да пречи и трябва да остане само за удоволствие и здраве.

# 42
всеки си има приоритети и ако образованието е напред, то спортът не трябва да пречи и трябва да остане само за удоволствие и здраве.
Някои ползват телата си, други предпочитат да ползват ума си... хора всякакви.

# 43
  • Русе
й
   Кой е критерият за образование.Неаргументирано е изявлението, че добри спортисти не могат да получат добро образование . Има примери за обратното.
       Лошото е, че спортните училища са ощетени и липсват програми с езици и биология например. Спортистите пътуват от по-ранна възраст интензивно и е полезно да се включат специалности със засилено изучаване на език. Спортът позволява и информираност и познания за анатомията и физиологията. Знаят всяка част на тялото и как реагира на натоварване, хранене. Наблюдават се. Има резон включване на такива предмети в профилиращи паралелки.

Някои ползват телата си, други предпочитат да ползват ума си... хора всякакви.
  Е то някои не ползват нито едното, нито другото. Но то пак е въпрос на избор и приоритет.

# 44
  • Larnaca, Cyprus
Лиляна има огромна разлика между неграмотен човек и правописна грешка ................  Naughty.....първото е обидно а второто е леко направена забележка, която се поправя.
Може би спестих малко подробности от по рано и наблегнах само на клавиатурата.....малко е трудно да пишеш на български говорейки в същото време на гръцки и четейки на английски, така стават малките правописни грешки  Twisted Evil
Ако наистина имаш личен опит по темата спортисти или музиканти то моля да го споделиш.

Приоритет   #Crazy ......когато детето-юноша обича спорта-музиката повече от биологията и химията за кои приоритети на кого говорим......... newsm78

Общи условия

Активация на акаунт