За спорта, образованието и границата между тях

• 8 148
  • 145
  •   1
Отговори
# 15
  • Larnaca, Cyprus
Не убивайте мечтите на децата си. Simple Smile

Peace

аз мисля че може и двете неща да се постигнат пък и по-скоро децата стават по организирани...

Peace

Трудното е от тази година, когато влезе във възраст за младежи и започват сериозните състезания. За сега има над 160 отсъствия, а има още две състезания да края на годината. Догодина му се очертават още по-сериозни - европейско и световно първенство. Тогава ще видим как ще се оправяме.

Дано да остане съсредоточен във програмата си .... Peace...

При нас имаше известно отклонение от тип пубертетско изживяване и доказване, което не се отрази на тренировките по футбол, отрази се малко на ученето.....дано скоро влезе в релси..... Peace
И ние сме пет дена в седмицата двучасови тренировки.....събота или неделя ще се падне мач със сигурност и обикновенно губиш целия ден...... Mr. Green......имаме и подготвителни фитнес програми късно след обед по два часа, слава богу не са постоянни може би два пъти в годината за по два месеца ..... Peace
За отсъствията направо нямам думи  ooooh! минахме 160.....не ни стига първа лига ами ни викат и в националния младежки и обикновенно отсъстват сутрин за подбор .....иди обяснявай на училищното настоятелсттво, носи бележки, ходи на родителски срещи ......... #Crazy #Crazy
АЗ И БАЩА МУ ОБАЧЕ СМЕ ПЛЪТНО ЗАД НЕГО подкрепяме го ...............пък ако не дай си боже нещо не тръгне както сме го изчислили.....то веднага след казармата ще се запише да следва и това е ........ Peace

# 16
  • Пловдив
Ако има желание, има и начин. Моите деца-на 12 и 17 год и двете тренират усилено от много малки. В момента дъщеря ми е всеки ден на тренировки вечер до късно-прибираме я към 10 ч., без петък, плюс събота и неделя почти по цял ден- от 10,30 до към 18-19,00ч. Сина ми също, като той даже вечерите се прибира и малко по-късно-10,30ч., но поне в неделя е свободен. И двамата ходят на допълнителни занимания- езици, уроци. Сина ми е в езикова, от време на време позакъсва с ученето, но съм категорична, че това не е заради спорта, а просто от време на време си мързелува(само временно). Като казвам закъсва, имам предвид че носи по някоя 3 и 4-ка, за двойки не говорим. Дъщеря ми засега е пълна отличничка, справя се  добре. В никакъв случай не смятам, че спорта им пречи на ученето, ако искат ще намерят време да учат, ако не им се учи и без друго, спорта е само оправдание. Никой от двамата няма да става професионален състезател или да се занимава професионално със спорта, но това просто им доставя огромно удоволствие и не смятам, че е редно да бъдат спирани. Все пак децата имат нужда и от забавления и щом това им доставя радост, не може да бъдат ограничавани. В момента, в който вече не им харесва, сами ще си спрат, без натиск. Предупреждаваме се, че спорта не трябва да пречи на училището и се разбираме. Ако не им се учи, не е виновен спорта затова.

# 17
  • Лондон
Мисля, че успяхме да се объркаме за какво точно говорим Rolling Eyes

Аз лично писах за трениране на спорт с цел постигане на високи резултати, национално ниво и евентуално международно... Няма как от един момент натам, ранните тинейджърски години, бих казала, да се бутат еднакво успешно тренировки и училище с високи резултати и изисквания... Дори само отсъствията за ходене на състезания са достатъчни да не може да се отговори на стандартите на училището... Спортът за удоволствие е ясен, колкото повече и различен, толкова по-добре Peace

Мен ме притеснява това, което казва emokey, спортът става приоритет, детето излиза от училището с високи резултати и започва само частни уроци за поддържане нивото и една само контузия може да обърне всичко и тогава ..

Надявам се всички да вземете правилните решения за вас и децата ви

# 18
  • Пловдив
Да, но авторката пита за трениране като хоби и увлечение, а не професионално. Освен това потвърждавам, че не пречи ако детето иска, даже  и с отсъствията от училище. Дъщеря ми се налага няколко пъти през годината да ходи по състезания- вкл. и в чужбина за по няколко дни и отсъства от училище заради това- позволявам, защото виждам, че не и е попречило. А деца(по-големи) от нейния клуб, които по всичко личи че това ще им стане професия и в живота(те сега завършват) се е налагало да отсъстват и по 1-2 седмици от училище заради спечелени стипендии за обучение в чужбина(по спорт). И тези деца взимат стипендии за успех в училище! Масово са така! Друг е въпроса, ако детето учи в спортно училище, там вече така или иначе критериите са други.

# 19
  • Русе

Аз лично писах за трениране на спорт с цел постигане на високи резултати, национално ниво и евентуално международно... Няма как от един момент натам, ранните тинейджърски години, бих казала, да се бутат еднакво успешно тренировки и училище с високи резултати и изисквания... Дори само отсъствията за ходене на състезания са достатъчни да не може да се отговори на стандартите на училището... Спортът за удоволствие е ясен, колкото повече и различен, толкова по-добре Peace

Нашият случай е точно такъв. Национален е и ходи на международни състезания. Преди няколко седмици се върнаха от Германия и Италия. Миналата седмица им беше контролното за Световната кпа във Варна. Избрани са в тяхната категория да представят страната. Есента се готвят за Европейското първенство.Догодина е и Световното, на което живот и здраве, също се надяват да отидат.Има много отсъствия, но за сега покрива часовете. Когато се готви за състезание се разбираме с преподавателите, да ходи между тренировките за контролни. Не е първият състезател в отбора, който ще представя страната на Световно първенство и не учи в спортно училище. Един от силните ученици в класа е и доста добре се представя и на езиковите състезания.

# 20
Авторката пита, когато тренирането, започнало като трениране за хоби (а такова, смятам, е всяко започващо трениране, защото едва ли някой е наясно, че в дома му има олимпийски шампион по борба, преди да е минал поне една тренировка), се превърне в сериозно занимание, крачка преди професионалния спорт за съответната възраст, може ли да се съвместява с качественото образование? За мен- не, честно си признавам.

# 21
  • София
И за мен не може.  Peace

# 22
  • Ямбол
И за мен не и затова написах, че родителите трябва да си подредят приоритетите - кое им е по-важно - да се пъчат с шампион няколко години или да дадат нещо добро на детето си, което ще му трябва за цял живот.

# 23
  • Русе
И за мен не и затова написах, че родителите трябва да си подредят приоритетите - кое им е по-важно - да се пъчат с шампион няколко години или да дадат нещо добро на детето си, което ще му трябва за цял живот.
     Лиляна, много обидно и грозно.
     Не ми е приоритет да се пъча с шампион, Лиляна.Много малко знаеш за децата ни и за нас, за да обощаваш по такъв начин. Обикновено определенията са огледало.
   Никога не съм мислила, че детето ми ше бъде шампион, даже не съм мислила за този спорт изобщо. На 6 години започна да прави много опасни скокове и салта. Забранявах му, наказвах го, но той скачаше с часове.Заведох го в залата за да спортува и избрах това, защото исках да го прави по начин, по който ще е безопасен за него.  След няколко месеца го отделиха и започна тренировките с още едно дете като двойка. Детето ми обожава това, което прави. Обича отбора си и иска да покаже какво може. Поне 4 5 пъти съм го извеждала от залата и съм казвала - дотук. Обаче той иска да го прави. Аз намалих служебните си ангажименти за да съм до него и да го подкрепям, защото иска и да учи. На няколко състезания по езици спечели първо място в училището си, което е със засилено изучаване на език. Води се един от най-силните ученици в класа. Позитивно и много усмихнато дете е. Дано си остане такъв, защото аз вече съм съвсем обезкуражена от глупостите които се развяват тук и там.
  Ще обобщя. Не е невъзможно да се съчетават спорт и учение. Лично аз се надявам в един момент да остане само учението, но както той си реши.  Но за тези, които го изберат да знаят. Подкрепа няма да получат. Ще се борят сами с децата си. Разбиране, също няма да получат. Само сърцето и детето ще им покажат верни път.

# 24
  • в рока
 Децата, занимаващи се със спорт, могат , освен да бъдат шампиони, да завършат висше, да работят в школи, или самите те да имат такава.
 Пак казвам, ако детето ми има наистина данни за професионален спорт и има желание за това- не бих го спряла.  Peace  Това, че ще се занимава със спорт, не означава обезателно, че ще "забие" в училище.

# 25
  • Русе
  И нека да се "пофукаме"  с едно българче както се изразява една тука потребителка.  Детето е завършило езикова гимназия

# 26
  • Ямбол
Амбър, съжалявам, ако съм те обидила, не съм го целяла. От това, което пишеш във форума, оставам с впечатление, че освен в спорта, се интересуваш и много от образованието, а и сама казваш, че много пъти си опитала да сложиш точка. Това е твърде различно от едни други, които правят всичко възможно да избутат образованието просто така, колкото да има нещо завършено, но то няма да му свърши никаква работа. И после - охрана на някого или професия бияч.
Има много, ама много малко изключения, които успяват с образованието и то е в самостоятелна форма.

Последна редакция: пн, 27 апр 2015, 22:01 от Лилянa

# 27
  • София
И за мен беше крайно изказването на Лиляна.
Няма нищо лошо детето да поеме по пътя на спорта.За мен и моето семейство не е удачно, защото не можем да си го позволим финансово в дългосрочен план, но това не означава, че го отричам.Напротив, възхищавам се и на тези деца, постигнали спортни успехи, защото се изисква много воля и дисциплина.
Но не мога да се съглася, че се получава качествено образование, поне не в този смисъл, в който аз го разбирам. Самото завършване на езикова гимназия или университет не означава, че детето има качествено образование. За съжаление такава ни е системата. Познавам много деца, които завършват с отличие дори и отново не са качествено образовани. Разбира се, тук е въпрос на собствено мнение какво означава "качествено". За някои това може да е да "изкласи" с четворки и петици, за други да е свързано не само с отлично завършване, а и с много допълнителни занимания. Аз лично съм от втората група.
Лиляна, аз познавам спортисти в гимнастиката, футбола, които са завършили като частни ученици, но са много добри в спорта. Няма как да си добър и в двете, наистина.

# 28
  • Русе
  По принцип не пиша дълги постове, но много ми се е насъбрало. Никак не ни е лесно и малко ми трябва за да започна. Говорили сме много с детето и казва, че не иска да се занимава в бъдеще с това. Надявам се да успее да спре навреме и да се заеме с това, което иска за бъдещето си.  Но аз ще го подкрепя, каквото и решение да вземе след няколко години.Преди три години участва в програмата на един цирк и мисля, че е наясно с естеството на тази професия. Има наклонности към езиците и природните науки. Последното лято нямаше състезания и успях да го изпратя на два лагера - английски и по минералогия към фондация Миню Балкански. От английския лагер във Варна мисля, че нищо не научи, но от минералогията беше пленен. И сега продължава да си кореспондира с лекторките и да се интересува. За съжаление времето му е много малко наистина. Езиците ги упражнява с другите състезатели. Има приятели от Германия, Белгия и Италия. Искаше и тази година да отиде с минералозите, но тогава ще е лагерът му преди европейското.

За шампионите и славата, мога да кажа, че такава няма. Който го е гледал се възхищава, но всяко чудо за три дни. Никой в страната не афишира успехите, труда и потенциала им. Самото дете казва - Не ме интересуват медалите, не ме интересува публиката. Искам да го изиграя както мога най-добре.

# 29
  • Larnaca, Cyprus
Това е твърде различно от едни други, които правят всичко възможно да избутат образованието просто така, колкото да има нещо завършено, но то няма да му свърши никаква работа.

Тук трябва да се съсредоточим според мен ....... Naughty......едно дете учещо във нормално училище (говоря от първи дооооооо 12 клас)...не говоря за езикова не говоря за спортно, и тренира усилено и постига успехи ...............така или иначе след като го завърши ще следва нещо съвсем различно, тогава какъв е зора да бута да завърши със 6, като може да е и 4-4,50 например ....... Thinking
Още повече че чисто физически точно в тези години децата се развиват и тяло и дух било спорт било свирене на инструмент ..........родителя и детето съвместно решават на кое ще наблегнат повече.

Вече като дойде време до следване и спорта е вече на високо  ниво например световно както казват някои мами ...........тогава говорим за какво ще правим ще следваме или ще спортуваме, сещате се обаче че вече юношата е станал голям и пълнолетен и решава сам какво ще направи с живота си може родителите да искаме много и най хубави неща за децата ни, но живота си е техен, можем само да дадем съвет, когато е нужно и рамо да поплачат ако не успеят..... Hug

Общи условия

Активация на акаунт