Как се обръщате към родителите на бъдещия си супруг?

• 20 218
  • 205
  •   1
Отговори
# 120
Родителите на ММ са с 30 години по-възрастни от мен, но никога не са правили на проблем това, че ги наричам по име. Според мен много по-обидна е липсата на обръщение.

# 121
Липсата на обръщение е голяма глупост, породена от такива, на които им е обидно да ги наричаш със собствените им имена ooooh! Дори към бабата и дядото на мъжа ми, които са на 90+ се обръщам по име. Всичко друго ми е неприемливо, радвам се, че и те са на това мнение.
А обръщения като лельо Мими или чичо Пешо за хора, които не са ти леля или чичо са ми още по-неприятни. 

# 122
Аз на човек на 50+ не мога да кажа примерно "Иване", неуважително ми е. Така съм възпитана.

Е, добре де ако имаш колеги примерно на 50+ години пак ли им викаш лельо и чичо?

# 123
Тук става въпрос за роднини. Едва ли на някой му е хрумвало да казва на колегата си чичо, непрофесионално е.

# 124
  • където ми харесва
Аз на човек на 50+ не мога да кажа примерно "Иване", неуважително ми е. Така съм възпитана.

Е, добре де ако имаш колеги примерно на 50+ години пак ли им викаш лельо и чичо?
И аз исках да попитам. И изобщо, откога е нередно да се обръщаш към някого с личното му име?

# 125
Мда, цял подфорум за имена, в който има страшни дилеми как да се казва отрочето, а накрая някой ден, ще има хора, които няма да се обръщат по име към него  Laughing

# 126
Мда, цял подфорум за имена, в който има страшни дилеми как да се казва отрочето, а накрая някой ден, ще има хора, които няма да се обръщат по име към него  Laughing

Joy Абсолютно.

# 127
Може да намерят по - добра снаха от мен Wink

# 128
А обръщения като лельо Мими или чичо Пешо за хора, които не са ти леля или чичо са ми още по-неприятни. 

За мен леля и чичо не са само сестра/брат на родителите ми. С това название наричам дори хора, с които нямам никаква роднинска връзка, но са, да кажем, на възрастта на родителите ми. Става въпрос за уважение и факта, че наистина повечето хора биха се засегнали ако им говориш на име- сякаш сте връстници. Въпрос на възпитание и виждане.

# 129
Добре де, пак идваме до въпроса - ако имаш колеги на годините на родителите си, как се обръщаш към тях?

# 130
Г-н Х, г-жо Х.
Това има изключително общо с родителите на бъдещия ми съпруг.

# 131
Освен за роднини става въпрос и за лични среди, съвсем различно е от професионалните.

# 132

За мен леля и чичо не са само сестра/брат на родителите ми. С това название наричам дори хора, с които нямам никаква роднинска връзка, но са, да кажем, на възрастта на родителите ми. Става въпрос за уважение и факта, че наистина повечето хора биха се засегнали ако им говориш на име- сякаш сте връстници. Въпрос на възпитание и виждане.
Ми според твоята логика за възпитание, цялата шведска нация е невъзпитана и некултурна. Такива лельосваници, чичосваници, какосваници само в БГ ги има, тук ако кажа на някоя жена или мъж, с които съм в близки отношения леля или чичо, сериозно биха се обидили, а мен помислили за луда. Интересно ми е, ако има някой в темата, който живее извън БГ, да разкаже там как биха се възприели тези обръщения.

Последна редакция: чт, 23 юли 2015, 19:05 от Анонимен

# 133
Предпочитам да говоря на Вие отколкото с лельо/чичо. Или да кажа "Би ли ми дала/казала/показала .." вместо "Ще ми дадеш ли/кажеш ли...". Има начини да се покаже уважение и без тези обръщения.

# 134
 Аз съм шеф на 40 човека 90 % , от които са по-възрастни от мен , те се обръщат към мен с име, както и аз към тях. Не върви да ги чичосвам, а господин и госпожо е доста сложно за хора, които работят всеки ден заедно . Още в самото начало при наемането им и го моля да ми говорят по име и честно казано виждам , че се приема нормално , както и обратното .

Общи условия

Активация на акаунт