Страсти – градините в София, кампания 2015/2016

• 41 884
  • 789
  •   1
Отговори
# 765
И как съм щяла да си пусне детето при нея след като съм подала жалба и т.н.
Това звучи доста заплашително. Само да го имаше на запис...

P.S. то и нотариус щеше да свърши работа... или независим свидетел

Последна редакция: вт, 12 май 2015, 17:24 от татко Ники

# 766
  • гр. София
Мили мами, имам следния казус и моля за помощ:

Мъжът ми работи в квартала, в който сме приети в ОДЗ и ще му издадат съответната бележка от работата.
Аз ПРЕДИ влизането в отпуската по майчинство (след изтичането на 135 дни болнични) станах младши адвокат, т.е. самоосигуряващо се лице, (допреди това бях на трудов договор, ако това има значение).

Какъв документ като СОЛ трябва да занеса при записването, откъде се вади/взима? Много Ви благодаря!

Виж Ръководството  - - за самоосигуряващ се родител - копие от платежни документи за внесените осигурителни вноски преди класиране на детето или данъчна декларация, заверена в НАП;

Прегледай си и секция Небходими документи - там също би трябвало да ти излиза според въведената в профила информация.

Ами, в секция "необходими документи" пише следното и точно то ме обърка - Служебна бележка, че YYYYYYYYYYYYY YYYYYYYYYYYYYYY е в отпуск за гледане на дете от YYYYYYYY YYYYYY YYYYYY с район на месторабота: Възраждане. Служебната бележка трябва да съдържа изх. №, мокър печат с подпис и ЕИК на работодателя. Копие на трудова/служебна книжка, като лицата имат право да заличат трудовите си възнаграждения.

Като там са посочени моите имена като СОЛ. Сама ли да си издам такъв документ Grinning или да си нося посочените от теб по - горе "копие от платежни документи за внесените осигурителни вноски преди класиране на детето или данъчна декларация, заверена в НАП". И ако искам да са копие от платежните за внесени осигурителни (как осигурителни, а не здравни, като аз съм по майчинство в момента и НЕ плащам осигурителни вноски) за колко месеца назад и за кой месец - щом са ме приели май, април ли да нося като документ или?

Благодаря!

# 767
  • София

Ами грам не се сетих като влезнахме да запиша разговора.
Иначе аз и казах, че не смятам, че след като имам проблем с нея това трябва да се отрази на гледането на детето ми в това детско заведение ако бъде прието.
Хмм може сега като си оправя документите да помисля за това да изпратя нотариус или друг човек и да запише всичките неща, които ще му каже.
Но определено смятам до край да докарам нещата с тази ясла, защото явно ще се заяждаме до край. И ще и докажа, че тя с мен не може да се заяжда и да ме върти.

Иначе в началото ме попита дали иска да си комуникираме чрез писма и чрез СО.  hahaha hahaha hahaha
Казах и че желая да комуникираме очи в очи.

# 768
  • София
Направо ми настръхна косата. От сутринта звъня на двата телефона дадени в системата за 151 ОДЗ, никакъв отговор. Към 15 една сърдита лелка ми вдига и гордо заявява, че звъня на грешния телефон. Даде ми телефон на директорката. Звъня и ми казват, че не е това номера, но тя записвала децата.

Питам в основата сграда ли да запишем или във допълнителната, където всъщност са яслените групи. Отговаря ми се в "Новата". Както и да е. Важното е, че разбрах, че е от 10 до 16 записването без обедна почивка. Утре сме при ЛЛ и ще се пробвам след това.

Някой в 151? Видях, че има едно записано детенце вече Simple Smile

Извинявам се за лирическото отклонение, но за първи път се сблъсквам със СИСТЕМАТА Simple Smile

# 769

Ами грам не се сетих като влезнахме да запиша разговора.
Иначе аз и казах, че не смятам, че след като имам проблем с нея това трябва да се отрази на гледането на детето ми в това детско заведение ако бъде прието.
Хмм може сега като си оправя документите да помисля за това да изпратя нотариус или друг човек и да запише всичките неща, които ще му каже.
Но определено смятам до край да докарам нещата с тази ясла, защото явно ще се заяждаме до край. И ще и докажа, че тя с мен не може да се заяжда и да ме върти.

Иначе в началото ме попита дали иска да си комуникираме чрез писма и чрез СО.  hahaha hahaha hahaha
Алекс, това, което ми идва наум след като прочетох сагата ти, е следното: доколкото разбрах, директорката ще ти откаже, защото няма свободни места за деца СОП или ХЗ, това означава, че ще ти го напише в писмен отказ. Остава само да следиш дали след като ти е дала отказа е записала дете по т. 2.2.4. Това  означава, че ти имаш документ, че няма места, а тя записва други деца. Успех, но наистина не записвай там детето, но ги гони до дупка.
Ако не е тайна коя е яслата?

# 770

Иначе в началото ме попита дали иска да си комуникираме чрез писма и чрез СО.  hahaha hahaha hahaha
След като е казала, че няма места, ще е интересно дали все пак няма да се появят записани по 2.2.4 по някое време. И трябва ли когато се получи отказ, пак да се кандидатства, за да се хване някое новопоявило се място. Още една причина приемът по 2.2.4 да се централизира, като преди това трябва да се промени чл. 21 от Закона за народната просвета така, че да се съобрази с реалностите.

Цитат
Чл. 21. (Изм. - ДВ, бр. 90 от 2002 г.) (1) Децата със специални образователни потребности и/или с хронични заболявания постъпват в детските градини по чл. 18.
(2) Задължение на детските градини по ал. 1 е да приемат деца със специални образователни потребности и/или с хронични заболявания.
(3) За деца със специални образователни потребности и/или с хронични заболявания могат да се създават и специални детски градини и обслужващи звена.
(4) Децата със специални образователни потребности и/или с хронични заболявания постъпват в детските градини и обслужващи звена по ал. 3, когато всички други възможности за възпитание в държавни и общински детски градини и обслужващи звена са изчерпани и при писмено изразено желание на родителите или настойниците.

От тук тръгва този невъобразим хаос с приема по 2.2.4. Ако имаше възможност за централизиране и създаване на правила за този прием, сега нямаше да има такъв хаос.

P.S. Чудя се сега, когато една директорка приеме деца със СОП, дали тя получава и бюджет и право на допълнителен персонал, за да се полагат необходимите грижи?  newsm78

Последна редакция: вт, 12 май 2015, 18:31 от татко Ники

# 771
Мили мами, имам следния казус и моля за помощ:

Мъжът ми работи в квартала, в който сме приети в ОДЗ и ще му издадат съответната бележка от работата.
Аз ПРЕДИ влизането в отпуската по майчинство (след изтичането на 135 дни болнични) станах младши адвокат, т.е. самоосигуряващо се лице, (допреди това бях на трудов договор, ако това има значение).

Какъв документ като СОЛ трябва да занеса при записването, откъде се вади/взима? Много Ви благодаря!

Виж Ръководството  - - за самоосигуряващ се родител - копие от платежни документи за внесените осигурителни вноски преди класиране на детето или данъчна декларация, заверена в НАП;

Прегледай си и секция Небходими документи - там също би трябвало да ти излиза според въведената в профила информация.

Ами, в секция "необходими документи" пише следното и точно то ме обърка - Служебна бележка, че YYYYYYYYYYYYY YYYYYYYYYYYYYYY е в отпуск за гледане на дете от YYYYYYYY YYYYYY YYYYYY с район на месторабота: Възраждане. Служебната бележка трябва да съдържа изх. №, мокър печат с подпис и ЕИК на работодателя. Копие на трудова/служебна книжка, като лицата имат право да заличат трудовите си възнаграждения.

Като там са посочени моите имена като СОЛ. Сама ли да си издам такъв документ Grinning или да си нося посочените от теб по - горе "копие от платежни документи за внесените осигурителни вноски преди класиране на детето или данъчна декларация, заверена в НАП". И ако искам да са копие от платежните за внесени осигурителни (как осигурителни, а не здравни, като аз съм по майчинство в момента и НЕ плащам осигурителни вноски) за колко месеца назад и за кой месец - щом са ме приели май, април ли да нося като документ или?

Благодаря!

Здравейте,аз съм с подобен проблем,т.е. управител съм на собствена фирма, за това се обадих до директорката на яслата, която беше много любезна и ми обясни че сама трябва да си напиша служебната бележка,а за осигуровките поиска  годишна данъчна декларация.Мисля че ще е най добре да проверите в самото детско заведение какво точно искат за да не вадите нещо което няма да ви върши работа.Дано съм била полезна

# 772
Здравейте,
Копието на трудовата книжка трябва ли да е с печат от текущата фирма, в която работя? Как се доказва, чед копието е на оригинала? Знаете ли да ли се иска нещо подобно?

# 773
Deny6, ти в системата как си се отбелязала - като СОЛ или ...? Питам, защото това, което цитираш, че ти пише в секция "Необходими документи"
Цитат
Служебна бележка, че YYYYYYYYYYYYY YYYYYYYYYYYYYYY е в отпуск за гледане на дете от YYYYYYYY YYYYYY YYYYYY с район на месторабота: Възраждане. Служебната бележка трябва да съдържа изх. №, мокър печат с подпис и ЕИК на работодателя. Копие на трудова/служебна книжка, като лицата имат право да заличат трудовите си възнаграждения.
не би трябвало да ти излиза, ако си се отбелязала като СОЛ. То излиза, когато лицето е по трудови правоотношения.
На СОЛ излиза

Цитат
Данъчна декларация, заверена от НАП, че %%% е самоосигуряващо се лице или копие от платежни документи за внесени осигурителни вноски преди датата на класиране на детето от %%%.

Да не би от тук да идва объркването?

Второ. Независимо, че си в майчинство, ти плащаш 4.8% здравноОСИГУРИТЕЛНИ вноски за сметка на осигуреното лице. Т.н. от теб здравни вноски също са осигурителни, които се плащат по времето на майчинството. В момента не мога да го намеря точно къде е, но платежните трябва да са за 6 месеца назад. Както сега е май, трябва да представиш платежните ноември-април.

# 774
enjy, случаят на Deny6 е малко по-различен от твоя, защото като мл. адвокат тя е регистрирана по Булстат, а ти като управител на собствена фирма си по Търговския закон. Тя не може сама да си издаде никаква служебна бележка.
За осигуровките е или ГДД, или копия от платежните. Тук изборът е на родителя, а не бива да е наложен от директорката по нейно осмотрение.
Аз лично ще представя платежни.

# 775
enjy, случаят на Deny6 е малко по-различен от твоя, защото като мл. адвокат тя е регистрирана по Булстат, а ти като управител на собствена фирма си по Търговския закон. Тя не може сама да си издаде никаква служебна бележка.
За осигуровките е или ГДД, или копия от платежните. Тук изборът е на родителя, а не бива да е наложен от директорката по нейно осмотрение.
Аз лично ще представя платежни.
Извинявай за тъпия въпрос Embarassed, но каква е разликата да си по булстат и в търговския регистър,тот скоро съм в тази сфера

# 776
  • София

След като е казала, че няма места, ще е интересно дали все пак няма да се появят записани по 2.2.4 по някое време. И трябва ли когато се получи отказ, пак да се кандидатства, за да се хване някое новопоявило се място. Още една причина приемът по 2.2.4 да се централизира, като преди това трябва да се промени чл. 21 от Закона за народната просвета така, че да се съобрази с реалностите.

Цитат
Чл. 21. (Изм. - ДВ, бр. 90 от 2002 г.) (1) Децата със специални образователни потребности и/или с хронични заболявания постъпват в детските градини по чл. 18.
(2) Задължение на детските градини по ал. 1 е да приемат деца със специални образователни потребности и/или с хронични заболявания.
(3) За деца със специални образователни потребности и/или с хронични заболявания могат да се създават и специални детски градини и обслужващи звена.
(4) Децата със специални образователни потребности и/или с хронични заболявания постъпват в детските градини и обслужващи звена по ал. 3, когато всички други възможности за възпитание в държавни и общински детски градини и обслужващи звена са изчерпани и при писмено изразено желание на родителите или настойниците.

От тук тръгва този невъобразим хаос с приема по 2.2.4. Ако имаше възможност за централизиране и създаване на правила за този прием, сега нямаше да има такъв хаос.

P.S. Чудя се сега, когато една директорка приеме деца със СОП, дали тя получава и бюджет и право на допълнителен персонал, за да се полагат необходимите грижи?  newsm78

Съгласна съм. Както и казах и на нея съгласна съм детето ми да мине лекарска комисия към СО/дирекция "Образование" за да се докаже, че наистина има проблем. Защото така само по документи има доста лекари и лекарски комисии които само срещу документи или определена сума ти написват протокола и си готов/а за да ходиш да се редиш за прием при директора.

# 777
Има две категории самоосигуряващи се лица - едните по Търговския закон, а другите са по Регистър Булстат. По ТЗ са лицата, осъществяващи търговска дейност - еднолични търговци и собственици или съдружници в търговски дружества.
По Булстат са лицата, упражняващи свободни професии и занаятчии - адвокати, архитекти, преводачи, журналисти, обущари, фризьори и т.н.

# 778
Алекс смятам, че решението ти да доведеш нещата до край е похвално, ако мога да помогна с нещо,съм насреща, но със сигурност, ще е от полза за всички да се поставят на мястото им директорки отказващи прием по свое усмотрение.

Някои да пусне нова тема Praynig

# 779
Аз записах днес детето. Документа от ЛЛ стана за 5 минути - пусна от компютъра лист, който е здравно-профилактична карта и списък на ваксините, които има детето.
На всички ксерокопия, директорката ме накара да напиша вярно с оригинала и подпис.
Освен в системата, отрази записването и в една голяма книга и ми даде и входящ номер.

Общи условия

Активация на акаунт