Страсти – градините в София, кампания 2015/2016

• 41 884
  • 789
  •   1
Отговори
# 690
Извинявайте, сигурно ще повторя въпросът, но не мога да намеря назад в темата, когато беше коментирано- кои страници от трудовата книжка трябва да се копират и трябва ли да са заверени вярно с оригинала?

Няма нужда от вярно с оригинала - това е последното уточняване от ОВ.

преди малко звъннах в яслата д апопитам какви документи им трябват. казаха всичко в оригинал и копие, като на място пишем вярно с оригинала.
В документите няма изискване за оригинал на ТК.

# 691
Извинявайте, сигурно ще повторя въпросът, но не мога да намеря назад в темата, когато беше коментирано- кои страници от трудовата книжка трябва да се копират и трябва ли да са заверени вярно с оригинала?

преди малко звъннах в яслата д апопитам какви документи им трябват. казаха всичко в оригинал и копие, като на място пишем вярно с оригинала.

Цитирам ОВ Simple Smile

Въпрос:
Цитат
[2015-05-05 16:13:50]  Ако работодателят завери копие на трудова книжки с "Вярно с оригинала", подпис и печат на работодателя, и на копието са заличени трудовите възнаграждения, попада под член 311 на Наказателния кодекс за съставяне на документ с невярно съдържание, тъй като са заличени трудовите възнаграждения. Съгласно чл. 20 ал. 3 на НК подбудителят, в случаят който иска такава заверка, е съучастник на престъплението, и според чл. 21 на НК се наказва с наказанието предвидено за извършеното престъпление. Моля да ми кажете какъв трябва да бъде текстът на заверката в този случай така, че да няма престъпление по член 311 от НК.

Отговор (глупостите, изместени от следващо съобщение, съм ги задраскал):
Цитат
Трябва да представите Служебна бележка от работодател и копие от трудова книжка. Копие на трудова книжка се прави на страница първа, където се намират имена на лицето и страницата, на която работодателя, въведен в семейния профил е направил запис и е поставил печат, че родителя е назначен на работа. Върху тези страници ще трябва работодателя да постави: надпис "Вярно с оргинала", печат, подпис и дата.

Правилата не уточняват какви части от ТК да се копират, и това би трябвало да означава цялата, но със съпругата ще се пробваме само с указаните части  Wink

# 692
  • СОФИЯ

Това категорично не е вярно за трудова/служебна книжка. Дори на д-ките са им изпратили някакви указания, с които до момента от СНБМ така и не успяваме да се сдобием.

# 693
  • София
Аз вече записах малкия  Peace От медицинските документи представих само здравно-профилактична карта с нанесени имунизации. На трудовите книжки си бяхме снимали първите и последните страници. Носех оригиналите+копия на личните карти и акта за раждане, не съм слагала на нищо вярно с оригинала. Служебните бележки ми бяха едно към едно с изискванията в "Необходими документи", като бяхме добавили постоянен трудов договор No... от ... г. и че не сме в период на предизвестие, макар че това се изисква само за подточките за учителите и медицински персонал; имаше и пред кое ЦДГ да послужат, макар че също не е задължителен реквизит. Дано съм била полезна!  Hug

# 694
  • around the world
От СНБМ в четвъртък ще се срещаме с представители на СО относно план-графика на Столична община за ремонти и строежи на ДЗ и училища. Очакваме да разберем  подробности за 7-те детски градини, които ще бъдат завършени до края на тази година. Ще повдигнем въпроса за ДЗ в кв. Люлин и 18 ОДЗ в район Средец. Ако съм пропуснала друга детска градина, за която имате конкретно питане, пишете ми на ЛС или на имайла на СНБ snbm@snbm.org.

# 695
В Спасова, блгодаря за отговора, и аз така разбрах, че трябва да направя, но ме притеснява откъде ще се вземат тези места за другите класирания?  Всикчо се запълва и после трябва някое дете да се откаже, за да се освободи място. Май ще трябва да си чакам до следващата година Rolling Eyes Струва ми се малко несправедливо да не отпускат допълнителни места, може да има различни случаи като нашия, осиновявания, приемни родители и т.н. Малко недоизмислено ми се вижда. А иначе познавам поне 2-3 майки, които бяха назначени фиктивно във фирми при познати в района, само и само да ползват тази 0.1 предимство.
Преди имаше една идея децата да се изписват от яслите веднага като навършат 3 години, с която не знам какво стана - прилагаха ли я, или не - но заради стиковката с детските градини сега изписват децата през септември (мисля, че така е правилно), и тогава се освобождава основното количество места.

# 696
Предварително се извинявам ако вече е дискутирано, но нямам възможност да прочета цялата тема. Приеха  детето ми в държавна ясла. Септември месец ще е на 1г и 6 м. Понеже все още няма да са ни поставени всички ваксини, бих искала да отложа малко тръгването на ясла докато поставят и последната реимунизация. Има ли начин да отложа тръгването на ясла за известно време? Някъде прочетох че по закон можело да отлагам до 90 дни, но не намерих къде е регламентирано.

# 697
Връщам и чета темата назад, но не откривам информация как от около 45% станаха над 90% класираните деца по социален критерий. Вчера забелязах, че са променили процента, който по-рано коментирахме тук https://kg.sofia.bg/isodz/

# 698
Предварително се извинявам ако вече е дискутирано, но нямам възможност да прочета цялата тема. Приеха  детето ми в държавна ясла. Септември месец ще е на 1г и 6 м. Понеже все още няма да са ни поставени всички ваксини, бих искала да отложа малко тръгването на ясла докато поставят и последната реимунизация. Има ли начин да отложа тръгването на ясла за известно време? Някъде прочетох че по закон можело да отлагам до 90 дни, но не намерих къде е регламентирано.
Правилата са публикувани тук: http://kg.sofia.bg/isodz/sdoc/Pravila2015.html
т. 2.3.9 е за 90те дни.

Здравейте,

Нахлувам в темата, но бих искала да питам нещо. Синът ми не е приет на ясла на първо класиране със стандартните точки и засега няма шанс и на някой от следващите. Живот и здраве всичко да е наред след около 2 месеца чакам третото си дете. Тогава ще има допълнителни точки по социални критерии, но доколкото виждам няма да се отпускат допълнителни места по този критерии.

Излизат места и на текущите класирания. И както татко Ники е споменал, основно септември, когато "изпишат" ясленчетата. Дъщеря ми влезе точно на текущо класиране в началото на септември, след 3 години подмятане по частни градини и полудневни забавачки. Трябва да се следят обаче ежеседмично (голяма игра на нерви е)
Редактирам се: Всъщност "изписването" през септември е планирано и затова приемът на нови от септември е съобразен с освобождаващите се места. Така или иначе обаче се появяват местенца именно в началото на септември, когато отворят системата за текущи класирания, това по мои наблюдения

Последна редакция: вт, 12 май 2015, 10:46 от Erika_

# 699
  • гр. София
Аз вече записах малкия  Peace От медицинските документи представих само здравно-профилактична карта с нанесени имунизации. На трудовите книжки си бяхме снимали първите и последните страници. Носех оригиналите+копия на личните карти и акта за раждане, не съм слагала на нищо вярно с оригинала. Служебните бележки ми бяха едно към едно с изискванията в "Необходими документи", като бяхме добавили постоянен трудов договор No... от ... г. и че не сме в период на предизвестие, макар че това се изисква само за подточките за учителите и медицински персонал; имаше и пред кое ЦДГ да послужат, макар че също не е задължителен реквизит. Дано съм била полезна!  Hug

Това картонът ли е (който е тип книжка)?

# 700
Имаш право да отложиш записването с 90 дни. Доколкото си спомням има го в Правилата.

# 701
Много благодаря!
Чета сега наредбата, но не ми става ясно от кога започва да тече срока за тези 90 дни. Срокът за записване е  до 22 май, но тръгването на ясла е от септември. В т. 2.3.9 пише, че срокът започва да тече от датата на записване. Нещо не ми става ясно. Аз исках да отложа тръгването есента, защото последната ни ваксина предстои да се сложи октомври/ноември...

-----------

2.3.9. (нова - Решение № 801 по Протокол № 73 от 18.12.2014 г., в сила от 8.05.2015 г.) Постъпването на класираните за прием през м. септември деца да се извършва поетапно, но не по-късно от 90 дни за яслени групи и 60 дни за градински групи. За текущи класирания срокът започва да тече от датата на записване на класираните деца. При неспазване на срока и при непредставяне на медицински документ, удостоверяващ невъзможността детето да посещава детско заведение, незаетото място се обявява за свободно на следващо класиране, а родителят/настойникът губи правото си за кандидатстване в съответното детско заведение до началото на следващата кампания.
Детето може да участва в следващо класиране според заявените в ИСОДЗ от родителите /настойниците/ желания, като допълнителните точки за желанието, по което е класирано, се губят, а за по-ниските от него желания се намаляват с 1 точка.

Последна редакция: вт, 12 май 2015, 11:04 от Мушмороче

# 702
  • София

Shocked Shocked Shocked е нали вярно с оригинала се подпечатва и подписва от работодателя Rolling Eyes
аз накарах за всеки случай да ми подпишат и подпечатат и копието.

# 703
  • София

Това картонът ли е (който е тип книжка)?

Не, ето това е (снимката е и линк):

,

като аз си попълних и разпечатах тази от линка  Peace

# 704
Много благодаря!
Чета сега наредбата, но не ми става ясно от кога започва да тече срока за тези 90 дни. Срокът за записване е  до 22 май, но тръгването на ясла е от септември. В т. 2.3.9 пише, че срокът започва да тече от датата на записване. Нещо не ми става ясно. Аз исках да отложа тръгването есента, защото последната ни ваксина предстои да се сложи октомври/ноември...

-----------

2.3.9. (нова - Решение № 801 по Протокол № 73 от 18.12.2014 г., в сила от 8.05.2015 г.) Постъпването на класираните за прием през м. септември деца да се извършва поетапно, но не по-късно от 90 дни за яслени групи и 60 дни за градински групи. За текущи класирания срокът започва да тече от датата на записване на класираните деца. При неспазване на срока и при непредставяне на медицински документ, удостоверяващ невъзможността детето да посещава детско заведение, незаетото място се обявява за свободно на следващо класиране, а родителят/настойникът губи правото си за кандидатстване в съответното детско заведение до началото на следващата кампания.
Детето може да участва в следващо класиране според заявените в ИСОДЗ от родителите /настойниците/ желания, като допълнителните точки за желанието, по което е класирано, се губят, а за по-ниските от него желания се намаляват с 1 точка.
90 дневният срок започва да тече от 15 септември. Тук по-назад го коментираха, мисля, че беше уточнено на Работна група, но за всеки случай като записваш детенцето попитай директорката. Иначе със сигурност е от септември, само дали от 1 или 15 не съм напълно сигурна.

Общи условия

Активация на акаунт