Страсти – градините в София, кампания 2015/2016

• 41 884
  • 789
  •   1
Отговори
# 705
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
 И аз записах дребната Simple Smile

Вчера ми беше "ден за висене за документи"Simple Smile Оставих най-малката на бабата - специално извикана от провинцията, за да я гледа и аз да оправям док. Simple Smile В 7,30 оставих средната на ДГ и успешно в 8,30 се класирах пред ЛЛ. Даде ми да преснимам страницата с ваксините от картона и му сложи подпис, печат и "Вярно с оригинала"; принтира ми Здравно-профилактичната карта - това до 10,30 ... имаше много хора Simple Smile В 11,30 успях да се пласирам в моята работа ... чаках висях ... бях занесла на флашка бележките както ги изискват и ги принтираха ..., ама доста чаках шефката да си сложи подписа Simple Smile В 14 бях готова Simple Smile В 15 - се класирах с принтирани бел. при шефката на ММ, която е страшно мила и ми каза само: "Звънкаш и за 5 мин. оправям всичко!"И наистина до 15,30 имах и неговите неща - даже ми ксерокопира всички актове за раждане, лични карти и ми принтира заявлението Simple Smile
Днес в 8 успешно записах дребното. Директорката ме накара на всички копия да напиша "Вярно с оригинала" и да се разпиша като каза, че това са лични док. и аз нося наказателна отговорност, ако има нещо нередно ... Та, така ... Моята сага приключи ...

# 706
Много благодаря!
Чета сега наредбата, но не ми става ясно от кога започва да тече срока за тези 90 дни. Срокът за записване е  до 22 май, но тръгването на ясла е от септември. В т. 2.3.9 пише, че срокът започва да тече от датата на записване. Нещо не ми става ясно. Аз исках да отложа тръгването есента, защото последната ни ваксина предстои да се сложи октомври/ноември...

-----------

2.3.9. (нова - Решение № 801 по Протокол № 73 от 18.12.2014 г., в сила от 8.05.2015 г.) Постъпването на класираните за прием през м. септември деца да се извършва поетапно, но не по-късно от 90 дни за яслени групи и 60 дни за градински групи. За текущи класирания срокът започва да тече от датата на записване на класираните деца. При неспазване на срока и при непредставяне на медицински документ, удостоверяващ невъзможността детето да посещава детско заведение, незаетото място се обявява за свободно на следващо класиране, а родителят/настойникът губи правото си за кандидатстване в съответното детско заведение до началото на следващата кампания.
Детето може да участва в следващо класиране според заявените в ИСОДЗ от родителите /настойниците/ желания, като допълнителните точки за желанието, по което е класирано, се губят, а за по-ниските от него желания се намаляват с 1 точка.
90 дневният срок започва да тече от 15 септември. Тук по-назад го коментираха, мисля, че беше уточнено на Работна група, но за всеки случай като записваш детенцето попитай директорката. Иначе със сигурност е от септември, само дали от 1 или 15 не съм напълно сигурна.

В един от последните протоколи на РГ е описано, че 90те дни започват да текат от 15 септември Simple Smile

# 707
  • гр. София
Аз вече записах малкия  Peace От медицинските документи представих само здравно-профилактична карта с нанесени имунизации. На трудовите книжки си бяхме снимали първите и последните страници. Носех оригиналите+копия на личните карти и акта за раждане, не съм слагала на нищо вярно с оригинала. Служебните бележки ми бяха едно към едно с изискванията в "Необходими документи", като бяхме добавили постоянен трудов договор No... от ... г. и че не сме в период на предизвестие, макар че това се изисква само за подточките за учителите и медицински персонал; имаше и пред кое ЦДГ да послужат, макар че също не е задължителен реквизит. Дано съм била полезна!  Hug

Това картонът ли е (който е тип книжка)?

Не, ето това е (снимката е и линк):

Скрит текст:
като аз си попълних и разпечатах тази от линка  Peace

Имунизациите на моето дете са описани в картона му и отделно на едно сгънато на две картонче. Копия от тях няма ли да са достатъчни?  Rolling Eyes
Не че нещо ми пречи и това, което си показала ти да разпечатам и попълня, разбира се, но ми е любопитно.

# 708
  • София
Аз вече записах малкия  Peace От медицинските документи представих само здравно-профилактична карта с нанесени имунизации. На трудовите книжки си бяхме снимали първите и последните страници. Носех оригиналите+копия на личните карти и акта за раждане, не съм слагала на нищо вярно с оригинала. Служебните бележки ми бяха едно към едно с изискванията в "Необходими документи", като бяхме добавили постоянен трудов договор No... от ... г. и че не сме в период на предизвестие, макар че това се изисква само за подточките за учителите и медицински персонал; имаше и пред кое ЦДГ да послужат, макар че също не е задължителен реквизит. Дано съм била полезна!  Hug

Това картонът ли е (който е тип книжка)?

Не, ето това е (снимката е и линк):

Скрит текст:
като аз си попълних и разпечатах тази от линка  Peace

Имунизациите на моето дете са описани в картона му и отделно на едно сгънато на две картонче. Копия от тях няма ли да са достатъчни?  Rolling Eyes
Не че нещо ми пречи и това, което си показала ти да разпечатам и попълня, разбира се, но ми е любопитно.

Предполагам, че заверено копие на едно от двете ще свърши работа, но здравно-профилактичната карта така или иначе се иска + имунизациите (имунизационен паспорт или "писмо"):

Цитат
...
8. Здравно-профилактична карта на детето, попълнена от личния лекар – оригинал.
9. Имунизационен паспорт или писмо от личния лекар за имунизационния статус на детето съгласно изискванията на Наредба № 15/2005 г. на Министерството на здравеопазването за имунизациите в Република България - оригинал.

# 709
  • гр. София
Ще попълня, преснимам и занеса всичко, пък което си избере директорката, това ще оставя.  Laughing

# 710
  • София
При нас имунизациите са поставяни при различни ЛЛ, поради което купих имун. паспорт и го дадох на ЛЛ да пренесе данните от здравната карта /от ДГ я взех/ на малката. Утре ще я записвам.

# 711
Е нали се уточни, че не слага рсботодател Вярно с оригинала върху трудовата. Нали имаше и разпратени съобщения от Обратна връзка по темата!

# 712
Здравейте,

има ли някой СОЛ-родител, който вече е записал детето си. Нека сподели какви документи в крайна сметки е представил за родителя, който е СОЛ.
Благодаря

# 713
  • Sofia
Предварително се извинявам ако вече е дискутирано, но нямам възможност да прочета цялата тема. Приеха  детето ми в държавна ясла. Септември месец ще е на 1г и 6 м. Понеже все още няма да са ни поставени всички ваксини, бих искала да отложа малко тръгването на ясла докато поставят и последната реимунизация. Има ли начин да отложа тръгването на ясла за известно време? Някъде прочетох че по закон можело да отлагам до 90 дни, но не намерих къде е регламентирано.
Правилата са публикувани тук: http://kg.sofia.bg/isodz/sdoc/Pravila2015.html
т. 2.3.9 е за 90те дни.

Здравейте,

Нахлувам в темата, но бих искала да питам нещо. Синът ми не е приет на ясла на първо класиране със стандартните точки и засега няма шанс и на някой от следващите. Живот и здраве всичко да е наред след около 2 месеца чакам третото си дете. Тогава ще има допълнителни точки по социални критерии, но доколкото виждам няма да се отпускат допълнителни места по този критерии.

Излизат места и на текущите класирания. И както татко Ники е споменал, основно септември, когато "изпишат" ясленчетата. Дъщеря ми влезе точно на текущо класиране в началото на септември, след 3 години подмятане по частни градини и полудневни забавачки. Трябва да се следят обаче ежеседмично (голяма игра на нерви е)
Редактирам се: Всъщност "изписването" през септември е планирано и затова приемът на нови от септември е съобразен с освобождаващите се места. Така или иначе обаче се появяват местенца именно в началото на септември, когато отворят системата за текущи класирания, това по мои наблюдения

Благодаря ви за отговорите, дано е така, обнадеждих се малко, че нещата не са чак толкова зле

# 714
  • Дъблин
Копирам този пост на мамма САННЯ от старата тема, защото е заключена, а се оказва, че доста родители се вълнуват от същия въпрос - работа от вкъщи и доказване на район на месторабота.

Цитат на: MammaMmia в пт, 01 май 2015, 10:34
Имам нужда от помощ със следния въпрос. Съпругът ми е служител на фирма, която има практика да се работи от вкъщи. В служебната бележка изписват, че районът на месторабота е  Младост и естеството на работата позволява служебните задължения да се изпълняват от вкъщи. От човешки ресурси ни казаха, че е съгласувано със СО и с тази бележка можем да ползваме допълнителния критерий за работа в района на градината. Ние живеем в Изгрев. Директорката на градината, в която кандидатстваме обаче иска да имам писмено потвърждение от обратна връзка, а те ми копи пействат правилата и изобщо не вникват какво ги питам.
мама САННЯ, дали това е обсъждано на някоя работна група? Как да обясня на директорката, че това е практиката на работодателя и всички служители на HP, които работят от вкъщи получават такава служебна бележка и с нея доказват, че работят в района, в който живеят?
Много благодаря за помощта! Надявам се скоро да открия някакво официално потвърждение по казуса, че ще ме побъркат вече  Crazy
Цитат на: мама САННЯ в чт, 30 апр 2015, 22:46
Не си спомням да е обсъждан подобен случай. Трябва да го изясниш.
Цитат на: MammaMmia в чт, 30 апр 2015, 17:16
Към кого мога да се обърна, за да го изясня?
Цитат на: мама САННЯ
Обратна връзка или дирекция "Образование".

Прегледах последните протоколи на РГ и видях, че въпросът е само споменат от г-жа Н. Кацарска на РГ на 18.03.2015 г. (Протокол №56). Към кого да се обърна, за да се постави отново на дневен ред и да има решение?

# 715
Благодаря ви за отговорите, дано е така, обнадеждих се малко, че нещата не са чак толкова зле
Също така могат да се появят някакви места след средата на декември, когато изтича 90-дневния срок за тръгване на ясла, или след средата на ноември за тръгване на детски градини (60-дневен срок). Правилото 2.3.9. е ново и не е тествано как действа.

# 716
  • София
Здравейте,

има ли някой СОЛ-родител, който вече е записал детето си. Нека сподели какви документи в крайна сметки е представил за родителя, който е СОЛ.
Благодаря

Моля и аз за такива отзиви. Доколкото разбирам от първа страница, би следвало собственик на ЕООД да е достатъчно да представи служебна бележка (която реално сам си издава) и декларация по чл. 92 от ЗКПО (годишната данъчна декларация на юридическото лице, което притежава). Според счетоводителката, няма трудова книжка в този случай. Ако е така - достатъчна ли е годишната данъчна декларация или трябва да се предоставят и декларацията, и осигурителна книжка или бележка от НАП? И какво означава заверена данъчна декларация - копие на малкото листче, което ти дават при подаване на декларацията или допълнителна заверка на фотокопие на подадената декларация? Извинявам се ако вече е коментирано тук. Ако няма яснота до момента, ще питаме в ИСОДЗ.

# 717
  • София
В профила на тази ясла мн. хубаво е разписано кога се иска здравно-профилактичната карта и кога - картонът  Peace :

Цитат
За новоприети деца, при записване в СДЯ № 12, родителите представят следните документи:

Заявление по образец./Разпечатва се в Детската ясла/
    Удостоверение за раждане на детето - оригинал и копие
    Лични карти на родителите - оригинал и копие.
    Официален документ от работодател, удостоверяващ, че родителят /настойникът/ работи, който съдържа изх.№, мокър печат с подпис и ЕИК на работодателя.
    Копие от трудова книжка на родителя (родителите)/лицата имат право да заличат трудовите си възнаграждения/
    За самоосигуряващи се родители - копие от документите, удостоверяващи внесените осигурителни вноски.
    Всички необходими допълнителни документи, заявени в общите, социалните и допълнителните критерии за прием в детската ясла.
    Лична здравно профилактична карта с нанесени имунизации, подписана и подпечатана от личния лекар на детето.

За новоприети деца, 1 работен ден преди реалното постъпване в СДЯ № 12 СЛЕД 1
СЕПТЕМВРИ
, родителитe представят:

Нова здравна карта за дете /т. нар. картон/ с попълнени от родителите лични данни на детето и телефони за контакт, а от личния лекар - данни за имунизационния статус на детето, съгл. Имунизационния календар на Р. България.
       Деца, на които не са извършени задължителните имунизации за възрастта не се приемат в детската ясла.
       Деца с трайни противопоказания за имунизирането им, които са освободени по реда на Наредба № 15 от 2005 г на МЗ за имунизациите в Република България, могат да се приемат в детската ясла.
    Здравно профилактична карта, попълнена и подпечатана от личния лекар на детето.
    Еднократен отрицателен резултат от изследване на фецес за патогенни бактерии (шигели, салмонели, ешерихия коли), извършено не по-рано от 15 дни преди постъпване на детето в детската ясла.
    Еднократен  отрицателен резултат от изследване на фецес и тиксо отпечатък за патогенни чревни паразити, извършено не по-рано от 15 дни преди постъпване на детето в детската ясла.
    Изследвания на кръв и урина на детото, извършени в едномесечен срок преди постъпването му в детската ясла.
    Изследване с отрицателна реакция по Васерман за единия от родителите, извършено в 6 месечен срок преди постъпване на детето в яслата.
    Медицинска бележка за липса на контакт със заразно болен, издадена от личния лекар на детето (бележката важи 3 календарни дни).

# 718
Извинявайте, сигурно ще повторя въпросът, но не мога да намеря назад в темата, когато беше коментирано- кои страници от трудовата книжка трябва да се копират и трябва ли да са заверени вярно с оригинала?

Няма нужда от вярно с оригинала - това е последното уточняване от ОВ.

преди малко звъннах в яслата д апопитам какви документи им трябват. казаха всичко в оригинал и копие, като на място пишем вярно с оригинала.
Благодаря!

# 719
Здравейте,

Благодаря
И аз го чакам такъв Simple Smile
Най-много ме притеснява долното, защото когато се регистрирах като СОЛ преди 10 години, не е имало изискване да се посочи район на месторабота..... Тъкмо съм тръгнала към Агенцията по вписванията да видим що за чудо е тази справка по чл. 36, ал. 3 от Закона за Булстат.....

Цитат
Справка по чл.36, ал.3 от Закона за регистър БУЛСТАТ за вписани обстоятелства, издадена от Агенцията по вписванията, че местоизвършването на дейността на %%% като самоосигуряващо се лице е в район: %%%%. Забележка: Справката се предоставя само в случаите, когато родителят/настойникът е регистриран в БУЛСТАТ като лице, упражняващо свободна професия или занаятчийска дейност

Общи условия

Активация на акаунт