Истанбул Летен и Вдъхновяващ [тема 37]

• 74 826
  • 730
  •   1
Отговори
# 660
  • Варна
Именно! И да го мислиш, от теб/нас нищо не зависи. И вкъщи да си стоим, може да ни хлопне нищо Mr. Green

# 661
  • Пловдив
Всичко ще бъде наред. Такива неща се случват, за радост няма сериозно пострадали. При всеки вид транспорт има риск.
Ксения, дали ще имаш време да споделиш каква е цената на пътуването, защото в сайта им има само едно леко объркващо разписание. След като се върнете се надявам и да споделиш какви са условията и изобщо всичко за пътуването, защото не сме имали такива отзиви тук, а след последния ми "сблъсък" с БДЖ съм доста резервирана. Разбира се, ние бяхме с вътрешни линии.
Здравей,
Билетите ни, за двама възрастни и две деца, едното от които е тригодишната ми дъщеря, която е с безплатно пътуване, са на стойност 158лв, отиване и връщане, до 30дни.
Обясниха ни, че от Пловдив тръгваме я 21:30ч.
В 02:30ч ще бъдем свалени на границата за проверка, а след това ни качват на автобус, с който, живот и здраве в 08:30ч ще сме на гара Сиркеджи.
Връщането е по същия начин, като от Истанбул тръгваме в 22ч, с автобус, а в 03:00ч ще бъдем качени на влак, с който в 09:00ч пристигаме в Пловдив.
Няма спално купе. Нормални седалки щели да са.
Голямата ми дъщеря пътува за около 19лв в едната посока - ако не се лъжа, защото е на шест години.
Ще споделя за състоянието на влака и автобуса при първа възможност.
Дано наистина всичко бъде наред!

# 662
  • Варна
Звучи добре. Макар цените на автобусите от София да са по-ниски, отколкото от Варна, вероятно е изгодно. Друг е въпросът за това прехвърляне. Ще разкажеш.

Лек път и приятен престой в Русия... и в Истанбул. Hug

# 663
Пиша от телефона и юоля да ме извините, ако има грешки.
Сиси, недей да позволяваш на такива неща да развалят престият ти. Знай, че голяма част от заплахата за която се говори не е реална. В момента в Турция политическото положение  е много  несигурно и скоро може пак да има избори. В момента Акп и Ердоган правят всичко възможно, за да всеят паника сред народа и да покажат колко са опасни и лоши кюрдите. Опастност разбира се има, но не е в такива размери.

# 664
  • Стара Загора
Ще гледам по-малко да го мисля и да се наслаждавам на екскурзията  Sunglasses
По-назад бях писала, но никой не ми отговор - ще пътуваме с ТА, хотелът ни ще бъде в Лалели (ето къде е разположен - цък, ще има организирани посещения, но и свободно време. Въпросът ми е има ли нещо, което може да се види в близост до хотела (без да се използва някакъв вид транспорт, може и да е на 30-40мин пеша). На едно място намерих това: в близост до Джамия принц Мехмет, Музей за турско калиграфско изкуство, Джамия Беязъд.

# 665
  • София
Sisi, всичко ти е близо,ти си на основния булевард,по който минава Т1 трамваят,можеш да отидеш където искаш. Зависи какви допълнителни екскурзии си платила. На пешеходно разстояние ти е Капалъ чарши,Синята джамия,Света София,Топ Капъ,Гюлхане парк. Че ако питаш мен пеша и до кула Галата и Истиклял можеш да стигнеш пеша. Поне ние си правим такива пешеходни разходки. Но предполагам,че на повечето места ще ви заведат от ТА.

# 666
  • Стара Загора
В програмата ни са включени следните неща:
Скрит текст:
Египетския обелиск, Змиевидната колона, Фонтана на Вилхелм II, Синята Джамия, Топкапъ Сарай, църквата Света София (последните три не се посещават), Долмабахче Сарай, местността Чамлъджа, Таксим, Златният рог, Сапфир,   Принцови острови, круиз по Босфора, Аквариум.
По програма няма посещение на джамия,  но и без това нямаме желание да влизаме в джамии.
Има ли информационни центрове, от където могат да се вземат джобни карти на града?

Последна редакция: вт, 11 авг 2015, 12:08 от ❇Sisi_91❇

# 667
  • София
По програма няма посещение на джамия,  но и без това нямаме желание да влизаме в джамии.

Ще изпуснеш много! Все едно да дойде някой чужденец в България и да не влезе в Александър Невски или в Рилския манастир. Wink Не говорим за религии. За съжаление заради многото туристи достъпът до Синята джамия е силно ограничен. Влиза се само в определени часове и стават големи опашки. Но Сюлеймание, Йени, Шахзаде и куп други са отворени по всяко време. Препоръчвам първата - сравнително близо до Лалели е и от двора ѝ има прекрасна гледка към моста Галата и първия мост над Босфора. Отделно, че е на Синан и е архитектурно чудо.

# 668
  • Стара Загора
То и ние имахме посещение на Синята Джамия, но ни я показаха отвън. Та не влезнахме изобщо. Mr. Green

# 669
  • Стара Загора
Благодаря, Тaня67, ще си я набележим и при възможност ще се разходим до там. Джамиите не ни вълнуват много и затова не държим да влизаме в тях.

# 670
  • София
Здравейте  Hug
След като прочетох доста от тези зарибяващи теми решихме и в четвъртък потегляме и ние Simple Smile
Решили сме да обиколим колкото се може повече от допълнителните екскурзии, но ни предупредиха, че за всички е невъзможно да се намери време Sad
Имам няколко въпроса и ще се радвам, ако някой помогне малко.
Трябва да избираме между разходка с корабче или посещение в Топкапъ. Мислим да жертваме разходката, дали няма да сбъркаме?
Препоръчайте от къде да купим баклава (ще носим и за тук) Simple Smile
Как стои въпросът с водата - има ли, скъпа ли е. Чешми има ли и става ли за пиене водата там.
Мога ли да намеря там живачни термометри и как се изписва/изговаря на турски.
Благодаря   bouquet

# 671
  • sofia
вода има на всяка крачка по 1 лира

# 672
  • Варна
Водата в Истанбул не се пие.  Ще ви предупредят,  ако сте с фирма.  На всяка крачка се продава,  особено бутилки от 0.5 л. Не съм ходила последните 7 месеца,  но от поне две години на повечето места по улицата е на цена от лира.  Това обаче не означава, че не може да се намери и на 50 куруша, дори и по-малко, а бутилка от 1.5л може да се купи за около лира. Не обичам да правя чак такива сметки,  но като знам колко вода (трябва да) се пие в тези горещини... Супермаркетите са удобни за целта.
Пред дилемата Топкапъ или Босфора бих избрала второто, щом се налага такъв избор. Дворецът може да почака до следващия път.
За баклавата също ще ви кажат,  ако пътувате организирано.  Като цяло в Истанбул има невероятни места за хапване на този десерт,  но заради цената за вкъщи се купува от Одрин или Лозенград,  в зависимост от направлението,  по което се движите.  
И един съвет..  Не се опитвайте да видите всичко за едно ходене. Невъзможно е,  а опитът да се постигне коства много умора,  невъзможност да се насладиш на града и доста разочарование в крайна сметка.

Последна редакция: ср, 12 авг 2015, 14:39 от beljata

# 673
  • София
beljata много, много благодаря   bouquet
Ще пътуваме организирано, надявам се да ни отговорят на повечето от въпросите.
Топкапъ го гледах на картата, че е много голям. Най-вероятно ще отидем пак, живот и здраве, защото има много за разглеждане. Искахме и до Принцовите острови да отидем, но ... следващия път Simple Smile
Надявам се да спрем в Одрин на връщане, но... както дойде.
 Hug

# 674
  • Варна
Мисля,  че всички спират.  С коя фирма пътувате?  Вероятно има хора в темата,  пътували със същата... Всички фирми имат места за спиране и пазаруване.
Какво от програмата сте записали?  
За Принцовите не съжалявай.  Сега е много топло и доста...  ароматно.  Другия път вече ще знаеш как да стигнете до там сами.  Много по-евтино е,  а и не сте зависими и обвързани времево. При това имате възможност да си изберете остров...  Това категорично не е място,  което е желателно поне веднъж да се види с екскурзовод.

Общи условия

Активация на акаунт