НВ-ВМХ, част 89 - за здравословното хранене

• 46 174
  • 734
  •   1
Отговори
# 435
  • В полите на Пирин планина
  bouquet Благодаря ви! Много сте полезни  bouquet

Утре, стават 2 месеца от началото ми в режима! Резултати, настроение,самочувствие и състояние - перфектни! Минус 7 кг, -5см -талия, - 7 см - корем и ханш! Остават още 2 кг, до целта и после, цял живот поддръжка! А, колко ми е вкусно, не е истина Simple Smile
Признание Embarassed: не спортувам и не спирам виното Sad Но, някой ден и това ще стане!

Леле, браво! Страхотни резултати.  Peace

# 436
  • SA
nadinlazar, поздравления за страхотните резултати!
Подържането на теглото предполагам ще ти е дори по-лесно.
Браво!

# 437

Бавни въглехидрати са такива с много фибри, които забавят до известна степен резорбцията.
И поради това вече няколко пъти чета тук във форума как целият плод бил бавен въглехидрат.  Rolling Eyes

# 438
Вери, за плодовете мисля, че идеята е, че съдържат и някакво количество фибри (често незначително), и вода. А ако се направи сок, гликемичният индекс се повишава. Но със сигурност и за плодовете важи това правило, че човек трябва да се съобразява със собствения си организъм.

По отношение на фибрите, аз съм сравнявала много пъти съдържанието на фибри на 100 грама от най-масовите плодове и зеленчуци (във Фитдей, защото той ми е най-удобен, макар че мисля, че не е 100% точен). Оказва се, че при зеленчуците най-често фибрите са повече (като абсолютна стойност на 100 грама), а както знаем, общото количество въглехидрати е по-малко.

Последна редакция: чт, 21 май 2015, 12:31 от Cioccolata

# 439
Прибързах да се хвана за цитираното, после ви дочетох и разбрах. Simple Smile

Последна редакция: чт, 21 май 2015, 12:49 от Вери

# 440
  • SA
Цитат
И поради това вече няколко пъти чета тук във форума как целият плод бил бавен въглехидрат.
И аз съм срещала такива твърдения, особено за смутита.  Simple Smile Което мисля е погрешно, защото фино раздробен плодът придобива по-висок ГИ, тъй като захарите се освобождават от целулозната обвивка.
Абе, за мен ГИ над 30 не е бавен въглехидрат, пък и както вече коментирахме, това понятие е доста условно.
Но факт е, че някои плодове с доста по-нисък ГИ от печен картоф и варен ориз. Това се дължи и на факта, че голяма част от захарното им съдържание е за сметка на фруктоза, а фруктозата не повишава кръвната захар. Затова и захарта и медът имат наполовина по-нисък ГИ от чистата глюкоза ( съдържат наполовина фруктоза и глюкоза).

# 441
Отново за магнезия - много информация, синтезирана в малък обем (текстът е даден след презентацията): http://www.medscape.com/viewarticle/844214?nlid=81352_3242

Слагам отделно и една много хубава статия, която е в източниците за горната: http://ckj.oxfordjournals.org/content/5/Suppl_1/i3.full

Последна редакция: чт, 21 май 2015, 12:58 от Cioccolata

# 442
  • София
Ако ви попадне кока кола не я хвърляйте, а си я ползвайте за миене на тиганчетата  Laughing

Скрит текст:
7. Use Coke to help clean up cast iron pans you left out far too long.
Use Coke to help clean up cast iron pans you left out far too long.
Coca-Cola and similar drinks contain phosphoric acid, which is also used industrially to help remove rust. It reacts with iron oxide (aka rust) to turn it into another chemical called ferric phosphate that you can clean off much more easily. You’ll have a clean pan in no time.

# 443
  • София
Важи ли същото за ГИ и за зеленчуковите смутита?
Аз много обичам студена, сурова крем супа от домати, селъри и магданоз. Меля ги на нутрибулета. Остават всички фибри със се дръжките Mr. Green Иначе добавям сол, ч.п. и 1л. зехтин. Понякога бутвам и парче сиренце. Та, има ли разлика дали същите продукти ще ги изям на салата или насмутени?

# 444
Ако ви попадне кока кола не я хвърляйте, а си я ползвайте за миене на тиганчетата  Laughing

Скрит текст:
7. Use Coke to help clean up cast iron pans you left out far too long.
Use Coke to help clean up cast iron pans you left out far too long.
Coca-Cola and similar drinks contain phosphoric acid, which is also used industrially to help remove rust. It reacts with iron oxide (aka rust) to turn it into another chemical called ferric phosphate that you can clean off much more easily. You’ll have a clean pan in no time.
Как пък точно ще я хвърля, познай! Право в стомаха ми ще отиде  Laughing

# 445
  • SA
Bolle , по моята логика, нормално е като се направят на смути, хранителните вещества в  зеленчуците да се усвояват по-бързо.  Все пак зеленчуците не съдържат големи количества захари, така че няма нужда да се притесняваш от ГИ. Спокойно си прави това смути.
Скрит текст:
В България вече на целината селъри ли й казват? На много места срещам да се използва тази дума.

# 446
Отново за магнезия - много информация, синтезирана в малък обем (текстът е даден след презентацията): http://www.medscape.com/viewarticle/844214?nlid=81352_3242

прочетохте ли, прочетохте ли
Цитат
Since the 1960s, we have known that consumption of alcohol, even in modest amounts, can double or even quadruple the excretion of magnesium.

# 447
Кам,
селъри казват на стръковете целина - дебелите и светлозелени и е различен вид от тази, която "дава" корен/глава.
Сега видях в един фермерски сайт, че си е пак целина на български, но дръжкова.
Другите видове са коренова и листна.

# 448
  • София
Селъри казвам на тази светлата, която е само стъбла и вкусът й е доста по-фин. Предпочитам я за смутитата, защото не е натрапчива и мога да сложа повече. Мислих я за чуждоземска Simple Smile

# 449
  • SA
Не знаех, че има токлова видове целина. Благодаря, момичета.

Общи условия

Активация на акаунт