НВ-ВМХ, част 89 - за здравословното хранене

• 46 058
  • 734
  •   1
Отговори
# 645
За редовен стомах - редовен секс  Laughing Не е шега!

Иначе аз за нищо на света няма да сложа в устата си ленено семе пълно с АЛА киселини.

Който има проблеми с голямата нужда, има четири причини:

- малко храна
- малко мазнина
- малко вода
- малко движение

# 646

- малко храна
- малко мазнина
- малко вода
- малко движение
Точно.  Peace Обикновено най-незабелязани остават малкото вода и малкото движение.

# 647
Джия, ако смяташ, че пълнееш /дори и на определени места/ защо още се придържаш към режима?

Защото го смятам за здравословен. Пък и се пристрастих към месото.  Rolling Eyes След два дена смятам да плодувам, че от опит преди години знам, че много бързо и лесно се сваля. След това не смятам да се връщам към ВВ.
"Плодуването" само ще ти обърка адаптирания да гори мазнини организъм. Голяма грешка ще направиш!

# 648
Да, стресиращо ще е за организма това плодуване.

# 649
Ами той нищо не гори  Laughing там е работата. Не ми се захваща пак тази тема  Tired

# 650
Ако имаш намерение да продължиш да се храниш високо-мазнино, един въглехидратен период ще даде отрицателни резултати, както здравословни (мисли за триглицериди), така и енергийни. Фруктозата от плодовете се метаболизира по съвсем различен начин от организма, за разлика от глюкозата. Директно в черния дроб, без да вдига инсулина. Не знаейки какво да използва за основна енергия за организма ти, ще попаднеш в омагьосан кръг, където най-често се срещат вечерни преяждания, тъпкане със сладко, сънливост и безпомощност да свършиш ежедневните си задължения  и т.н.

# 651
Аз съм започнала да вкарвам плодове, така че  момента не съм ВМ. След това смятам да го карам на палео.

# 652
Искам да насърча тези, които не отслабват да си продължат с режима. Аз също искам да отслабна от този режим, но почти не ми се получава висока съм 172 см. и съм 71 кг. По принцип си бях 63 кг., но впоследствие пих хапчета за отслабване и след това йо-йо ефекта ме изстреля до заветните 75 кг. и нямаше мърдане. С режима свалих до 71 кг. и спря отслабването, НО ползите, които получавам от него са незаменими. Това, че от почти година не знам какво е това грип, настинка, хемороиди, антибиотик, главоболие /при положение, че каквото мине ми се лепва/, от почти година не съм вземала един парацетамол дори, цикъла ми е като по часовник с нормална продължителност, забравих къде се намира лекарския кабинет. От както се помня имам проблем с тоалетната, без чай или таблетки за разхлабване не ставаше нищо и това продължаваше с години. На режима докато се настрои организма имах временен проблем с тоалетната, но сега стомаха ми е редовен. Така че на колебаещите се искам да кажа, не се отказвайте, защото ползите за здравето поне за мен са невероятни. Единствено, което приемам е магнезий, дори спрях витамин Д и витамин С, но пък от време на време си правя дни само на вратни пържоли и не чувствам нужда от нищо друго.   

# 653
Страхотно, Lili-Bella! Hug Да, ползите за здравето са големи, макар че все пак нещата изглеждат различно при всеки, защото и гените ни са различни, и миналото ни изглежда различно (заболявания, предишни диети, приемани преди и сега лекарства и т.н.), също и начинът ни на живот, а и изборът ни храни се различават. Но е факт, че НВ-ВМХ и/или палео се отразяват положително върху здравето, дори ако не се постигне голямо отслабване. Но пък понякога е необходим известен по-дълъг период (година или повече), за да може организмът да отдели внимание и на теглото, защото преди това е имал други приоритети.

Джия, много съжалявам, че ти е толкова трудно! Hug Не знам какво повече да ти кажа. Моето мнение е, че нещо не е наред с хормоните ти - я щитовидни, я кортизол, я половите, я нещо друго, но лошото е, че точно по отношение на хормоналните заболявания медицината не е особено в час. Rolling Eyes Освен това знам, че в скандинавските страни много, много трудно се съгласяват да направят по-щателни изследвания, така че не знам дали наистина са ти изследвали всичко, което е трябвало, и дали не боравят с остарели референтни стойности (например ако имаш завишен ТСХ - да кажем 3 - 3,5, тази стойност все пак се води в нормите и може по тази причина да я смятат за нормална, но това е само пример).

За лененото семе - него си го ползвай, щом мислиш, че има смисъл. Казват, че дори по-ефективно на червата действа да се накисне семето и после да се изпие водата.

Но за запека при НВ-ВМХ съм разбрала общо взето следното до момента от четене на блогове през годините:
1) Наистина при много хора увеличаването на мазнините помага - това е едната голяма група - хора, които са имали проблемен стомах преди НВ-ВМХ, но когато минат на НВ-ВМХ и особено ако наистина много увеличат мазнините, тогава си решават проблема. Например започват деня с 1-2 лъжици кокосово масло или пък го слагат в кафето, а към храненията ядат мазни сосове и като цяло използват много мазнина - това е шведското стриктно НВ-ВМХ. А ако се случи например да пътуват в чужбина и да се хранят на ресторант, където готвят с по-малко мазнина, проблемът се връща.
2) Друга група са хората, на които явно им действа увеличаването на фибрите от зеленчуци (особено зеленолистните), ядки, семки - те също получават подобрение от НВ-ВМХ.
3) Разбира се, при някои се оказва, че е било нужно да пият повече вода или да се движат повече - това няма общо с храненето.
4) Но има и такива, които развиват запек на НВ-ВМХ и/или палео. Срещала съм следните решения на проблема:
- пробиотици/пробиотични храни - обяснението в този случай е, че промяната в храненето изважда наяве съществуващ дисбаланс в чревната флора, който преди е бил замаскиран от консумацията на пълнозърнести храни и бобови;
- изключване или силно ограничаване на млечните (май особено твърдите сирена) - при някои се оказва, че това е ключът към нормализирането;
- трети си решават проблема с магнезий - това така или иначе е минерал, който е дефицитен при около 70% от всички хора, при които са правени изследвания, така че добавянето му се отразява положително в редица отношения. Тук искам да уточня, че понеже в НВ-ВМХ и палеосферата се препоръчва често витамин Д, може да се окаже, че хората приемат недостатъчно магнезий с него и това довежда до определени симптоми, които са точно на недостиг на магнезий - запек, влошаване на съня, по-лесна изморяемост, по-силна мускулна треска, болки в мускулите и ставите, сърцебиене, трепкания на мускули (например на клепачите, но не само), схващания на прасците. Затова отново решението е да се добави магнезий - това пак не е проблем на храненето, а е от неприемане на достатъчно магнезий с витамин Д;
- някои се принуждават да намалят или спрат яйцата - явно също като млечните, те могат да действат затягащо при някои хора;
- други увеличават плодовете (в допустими рамки, разбира се - зависи от инс. чувствителност) - така се оправят;
- при някои положението се оправя едва ако минат на хранене само с месо.

Струва ми се, че това са вариантите, които съм срещала из блоговете и форумите, но ако се сетя за още нещо, ще добавя. При всички положения зависи каква е причината, а тя не е една и съща при всички.

Последна редакция: сб, 30 май 2015, 08:44 от Cioccolata

# 654
  • София
За редовен стомах - редовен секс  Laughing Не е шега!

Иначе аз за нищо на света няма да сложа в устата си ленено семе пълно с АЛА киселини.

- малко храна
- малко мазнина
- малко вода
- малко движение

И малко Кекс  Laughing хем първо него препоръча  Mr. Green Hug
Джия, аз свалям най-бързо на яйца и плодове. Опитай, ако ти се пробват по-драстични неща.

# 655
Да, Cioccolata, нещата при всеки са различни, гените също. Именно, поради това, че в семейството ми и роднините здравословно нещата хич не са били добри /инфаркт, линфома на Ходжкин, рак на белия дроб, кожно злокачествено образувание, Хашимото, коксартроза, ставни проблеми, тумор в мозъка/, избрах да съм здрава доколкото ми е възможно чрез хранене. От малка винаги все нещо ми има, все от нещо съм болна, все за нещо ме оперират и затова избрах да внасям правилното гориво, за да функционирам доколкото е възможно нормално за по-дълго време. Само ми трябва да се дисциплинирам по отношение на физическата активност. Ако на дизелов автомобил му сипя бензин, хич няма да са добри последствията, поне за себе си така разсъждавам. Хубав ден на всички! 

# 656
Цитат
Ако на дизелов автомобил му сипя бензин, хич няма да са добри последствията, поне за себе си така разсъждавам.

Правилно разсъждаваш. Simple Smile

# 657
Да допълня списъка по-горе:
- спирането на глутена също може да окаже положително влияние върху редовността на стомаха;
- въвеждането на съдържащи устойчиво нишесте храни (или направо прием на нишестето като добавка) - това помага отново при дисбаланс на чревната флора, като се съчетава с пробиотици.
- А някои направо минават на The Perfect Health Diet на Пол Жамине - тя предполага доста висок прием на нишестени кореноплодни (картофи, тиква и др.), бобови и ориз (количеството на въглехидратите там е от порядъка на 30-40% от дневните калории), но за сметка на това изключване на глутена и свеждане до минимум на приема на фруктоза.
- Изключване на източниците на фруктоза - непоносимостта към фруктоза може да се прояви и като чести разстройства, и като запек и подуване.

Но трябва да се изпробват различни варианти и да се търси трайно решение (отстраняване на причината), а не просто временни фиксове, каквото е лененото семе. А между другото на много хора дори лененото семе не действа, защото или пият малко вода, или просто чревната им флора е дебалансирана и решението не е лен, а пробиотици и/или пробиотични храни. При такива хора ленът действа запичащо всъщност.

Последна редакция: сб, 30 май 2015, 10:08 от Cioccolata

# 658
привет-мривет
Да се включа малко по средата и аз

Джия, за плодуването са ти казали
Аз ти предлагам да замениш сладките плодове с несладки, т.е домати, чушки, краставици
Напълно разбирам отчаянието ти
Аз в началото на режима не само че не свалих, ами и качих 5 кг
Споделяла съм го многократно
Въпреки строгото спазване на режима, тежки тренировки, плуване и каране на ски именно тогава
После изведнъж след 6 месеца се оказа, ме постепенно започнах да се вталявам и влязох във форма за месец-два
Тогава именно и започнах да си изчислявам храната, въореки че не обичам да правя сметки и не го смятам за необходимо, но се оказа, че се храня освен ВМ но и високопротеиново, затова смятах около месец докато уцеля правилните пропорции

Относно запека освен посоченото да допълня, че невинаги става въпрос за запек
Ако човек е свикнал да се храни досега с повече въгл и фибри и коремът му реагира по съотв.начин и очаква същата реакция и тук, а такава няма, няма въртене на червата, газове, няма тоалетни позиви с часове, просто сядаш и приключваш, макар и не винаги да е всеки ден
Затова позволете да припомня максимата "ако се храниш като крава, отделяш като крава, ако се храниш като вълк отделяш като вълк"

И да припомня отделно, че има запичащи храни, напр изварата (навремето се е използвала като суровина за лепило, т.е. същото става и в корема ни)

И последно - основното правило - глътка вода на всяка хапка храна

Скрит текст:
Погледнах случайно веганската тема
Пак са едни бисери

Отделно една мацка от тяхната тема за съжаление се оказа с рак, имало даже тема за помощ в клюто
Та явно колко е полезно въпреки твърденията им

Последна редакция: сб, 30 май 2015, 10:44 от Анонимен

# 659
Да, Cioccolata, нещата при всеки са различни, гените също. Именно, поради това, че в семейството ми и роднините здравословно нещата хич не са били добри /инфаркт, линфома на Ходжкин, рак на белия дроб, кожно злокачествено образувание, Хашимото, коксартроза, ставни проблеми, тумор в мозъка/, избрах да съм здрава доколкото ми е възможно чрез хранене. От малка винаги все нещо ми има, все от нещо съм болна, все за нещо ме оперират и затова избрах да внасям правилното гориво, за да функционирам доколкото е възможно нормално за по-дълго време. Само ми трябва да се дисциплинирам по отношение на физическата активност. Ако на дизелов автомобил му сипя бензин, хич няма да са добри последствията, поне за себе си така разсъждавам. Хубав ден на всички!  

Желая ти от сърце много здраве и дано с режима успееш да избегнеш наследствената се предразположеност

Аз също много често съм казвала, че за мен режимът е именно профилактика
Аз съм пухкава (на бедра и дупе), стигнах до едно ниво и не слизам надолу от него, момичетата от ФБ ме видяха съвсем наскоро, Шоки ме е виждала на живо
Но това не ме отказва от режима, защото за мен е въпрос на здраве и живот
Видях докъде се стига с "нормалната' въгл.диета и се опотвам да го спестя на себе си и на близките си

Общи условия

Активация на акаунт