Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 26

• 118 806
  • 761
  •   1
Отговори
# 135
Много е малка още за диагностика, продължавай да я наблюдаваш. Ще ти е по-лесно когато имаш друго дете, с което да я сравняваш. Според мен всичко е е наред, щом говори и има очен контакт.

# 136
  • София
Ние отидохме в Александровска на 1г.7м. и д-р Аврамова каза, че много навреме сме отишли. Иначе още няма официална диагноза /епикриза/, но е още под наблюдение там. Отделно има и други терапии.

# 137
Здравейте,отново днес заведох дъщеря си на ЛЛ и тя ни изпрати на детски невролог. Смятате ли че там ще ни помогнат или да запиша час за Свети Никола. Какво да правя моля ви помогнете ми?

# 138
С огромно съжаление мога да кажа само, че АБА не е за всяко дете Sad 2,5 г , но уви...без резултат...За мойто диване де.

Доника
не ме разбирай погрешно но бих поставила под съмнение по скоро качествата на специалиста отколкото  ефективността на терапията. Работата на човека който терапевтира чрез ГПП (АБА) е да подбере най-подходящите за детето стимули, както и да следи смяната на интересите. Това си е важна част от терапията защото обучението се базира основно но мотивацията, а тя на привлекателните стимули. Освен това неотделима част е и домашната работа, където пък този който преповтаря нещата с детето търси свои собствени подходи да стимулира детето .

От личен опит мога д акажа че не е необходимо стимулите да бъдат велики от сорта на екскурзия до луната. Моето дете реагираше много положително и на солети и на шоколад и на ваденки и на татуировка както и на много други дребни неща които сменяхме в рамките на тези малко -по-малко от две години които отчитам като терапия с Аба. а предполагам ви е ясно че не го държим на хляб и водица и неща като  солети/шоколад  е виждал та виждал ...

# 139
Трябва да Ви споделя, че тази статия доста ме заинтригува. В предвид, че Хриси има допълнителна диагноза Алергичен ринит и пулмологът ми обясни, че точно в синусите се събират секретите, които я карат да кашля и да има спазми в периодите на вирусите.

н_алекс
пиша основно от собствен опит - подчертавам . извинете ако смятате че е спам но  мисля че инфото което ще споделя е важно от много гледни точки.
при дете с алегричен ринит и алергии по принцип, въобще не бих се облягала на казаното от пулмолог. Въобще пулмозите и алерголозите са в известна конфронтация и съм виждала лично как пулмолог лекува алергичен бронхит с антибиотици без да даде съвет за консулт с алерголог.

алегричен ринит само по себе си няма. той се причинява от алергени, които могат да вариат в изключително широка гама. Няма как да има алергичен ринит само защото има грипен период. Може връзката да е вторична . Има ли някъде в страданието на детето думата алергичен , това означава задължително консулт с алерголог защото алергиите не са шега работа и фраза от сорта на "ще го израсти" е опасен начин на мислене спрямо здравето на детето. ако някъде има подозрение за "алегричен"  е желателно да се напарвят изследвания за алергени , по възможност кръвни защото те са много точни и от там да се преценява какво да се прави.

Изследванията доколкото си спомням не с епокриват от здравна каса. Десенсибилизаторите чстично могад да бъдат покрити. "Лечението' на алегрията ( сложила съм го кавички специално защото алергиите не с елекуват, повишава се имунологичния отовор на алергена - нещо като обичайната ежедневна доза отрова при френските крале ) с десенсибилизатори не е ново. и от собствен опит мога да ттвърдя че е доста успешно. аз съм инала таков апреди 20-тина година и макар  да ми даваха срок от 10 години "срок на годност '  имунната ми система явно продължава да поддържа добрия отговор на алергените.

В момента съпругът ми и дъщеря ми минават десенсибилизация към различни алергени и за година виждам огромната промяна в по-добра посока. Дъщеря ми от това глупаво "ще го израсти" сме я докарали до предастматично състояние. а съпругът ми с алергичен ринит получи такъв дисбаланс на налягането в ухото от тези носни секрети се че наложи да ходи година с пробито тъпанче и тръбичка в ухото.

затова горещо съветвам да правите нещо защото с порастване на децата нещата не се подобряват за съжаление. Чела съм че само около 10% от алергиите изчезват и то по-често леките хранителни такива . При другите нещата се движат в посока към по-лошо.

Готова съм да ти отговоря на лични  по всеки един възникнал въпрос!
 Hug

Последна редакция: пн, 06 юли 2015, 18:01 от _re_ge

# 140
_re_ge, благодаря за изчерпателния коментар.   bouquet
Питала съм ЛЛ за какво да изследвам детето и ми отговори- акари , прах.Преди време минахме през алерголог и й изписа само витамини и Синекод.Не , че с нещо помогна. Rolling Eyes 
ivangelin, при нас невролозите ни насочиха към "Св.Никола". Тях само ги интересуваше дали детето има гърчове.

# 141
  • София
Реге, уви, специалистката е с много добра репутация и успех. Моят темерут е единственото дете, което няма развитие при нея...Той като цяло продължава да отказва да бъде обучаван. Не само при нея...Той няма стимул от нищо - от храна, игри и каквото и да било.
Прословутото - не му давай вода, докато сам не ти каже и тн...Шопа се научи да си сипва сам само и само да не ми каже...

# 142
С огромно съжаление мога да кажа само, че АБА не е за всяко дете Sad 2,5 г , но уви...без резултат...За мойто диване де.

Приложния поведенчески анализ (Applied behavior analysis) е възможно най- добрата поведенческа терапия. Когато поведението на детето се нуждае от модификация и се работи професионално със стимулите, подкрепящи желаното поведение за конкретното дете.

АВА не е така работеща и необходима, когато в основата са проблеми или комбинация от:
- чисто речево изоставане;
- сензорно- интегративна дисфункция;

Тогава сензорния терапевт, ОТ- то и логопеда имат по- голям смисъл за детето.
Но оценката се прави от специалисти и програмата се изготвя индивидуално за всяко дете, което е различно от всички останали деца.

# 143
Какъв е този сензорен терапевт????

# 144
Сензорната интеграция е неврологичен процес, който по адекватен начин организира усещанията, които идват от собственото тяло и околната среда, което позволява ефективно използване на тялото в околната среда. Конкретно, той се занимава с това как мозъкът обработва множество сензорни модалности и ги преобразува в използваеми функционални резултати. Сензорната интеграция е от съществено значение за почти всяка дейност, която извършваме, тъй като е комбинация от много сензорни информации от съществено значение за нас, за да можем да разберем нашето обкръжение.

СЕНЗОРНАТА ИНТЕГРАЦИЯ Е ПРОЦЕС НА ИЗПОЛЗВАНЕ НА НАШИТЕ СЕТИВА

Сензорната интеграция се занимава с това, как мозъкът обработва сензорната информация, идваща от различни сетивни модалности. Това включва пет класически сетива (зрение), (слух), тактилна стимулация (докосване), обонятелна стимулация (мирис) и (вкус). Има и други сетивни модалности, като вестибуларно сетиво (баланс и чувство за движение) и проприоцепция (чувство за собственото положение в пространството). Важно е, информацията, идваща от различни сетивни модалности да бъде правилна. Самата сензорна информация е под формата на различни електрически сигнали, както и в различен контекст. Чрез сензорната интеграция мозъкът може да свърже цялата сензорна информация в съгласувано възприятие, въз основа на което е взаимодействието ни с околната среда.

Теорията за ерготерапията и сензорната интеграция  се базира на разбирането, че мозъчните структури при повечето деца от аутистичния спектър не действат в синхрон. Получената сетивна информация и последваща реакция на тялото се разминава времево, в следствие, на което се появява тъй наречената отложена реакция.

За да функционира организма седемте сетивни системи (визуална, слухова, проприоцептивна, олфакторна, вестибуларна, тактилна и вкусова) преработват информация от околната среда. При хора с типично развитие тялото по естествен начин произвежда точен отговор на подаден стимул от околната среда. Сензорната обработка при децата от аутистичния спектър се характеризира  с някои затруднения в интеграцията на постъпващи сигнали от заобикалящия свят и собственото тяло. Това засяга способностите на детето да се справя с ежедневните предизвикателства.
Сензорната интеграция като наука е създадена от ерготерапевта Anna Jean Ayres  през 1972 г. Теорията на сензорната интеграция приема, че съзряването е съвкупност от генетични предпоставки, взаимодействие на индивида с околната среда, емоционални и социални взаимодействия. Като резултат от този опит нервната система се развива и доусъвършенства. Теорията за сензорна интеграция се основава на схващането, че оптимизираната сензорна среда и безопасното включване на детето с аутизъм в нея заедно изграждат неговото цялостно развитие.
Ерготерапията, част от която е сензорната интеграция основно работи с тялото и неговите анатомични субстрати и функции: кости, стави, мускули, седемте сетивни групи, централна, периферна и автономна нервна система, вътрешни органи. Децата с аутизъм имат затруднения да усещат собственото си тяло и чрез него да взаимодействат с околната среда. В резултат на това не интегрират прецизно постъпващата информация и не модулират съответен адаптивен отговор, което води до избягване на много от явленията, които се улавят със сетивата или трескаво търсят такива. В единия случай се сблъскваме с деца, които имат пълна липса на опит с околния свят, а в другия деца предразположени към силно рискови поведения. И в двата случая имаме деца, чиято способност да развият пълния си потенциал е застрашително намалена. Подкрепата на такива деца е хай-важния постулат на ерготерапията. Ерготерапевта използва комбинация от психологически, неврологични и рехабилитационни похвати с цел да повлияе, закрепи и усъвършенства уменията на детето да произведе прецизен и съответен на ситуацията моторен отговор на безопасен стимул. Като за целта използва специфични съоръжения и оборудване.

Преюз 2014 г. в България сертифицирания обучител Kristiane Kull Sadacharam, postgrad.USC-USA, SI ® trener USC, усъвършенствала сензорна интеграция ® na Ayres клиника в Калифорния, ръководител на отдела за ерготерапия Детски център Мюнхен, ръководител за усъвършенстване SIAT®През 2014 , обучи първите сензорни терапевти в България- от София, Бургас, Велико Търново, Смолян, Добрич, Стара Загора.

Ерготерапевти се обучават в медицинксите университети в Сфия, в Русе и в България има вече доста добри.

# 145
Здравейте момичета,записвам се сега телеграфно да ви дкедя, малко по- късно ще тазкажа за нас, тъй ксти пиша от телефона и ми е неудо но. Имам момченце на ходина и половина, което свкаш е по- разлочно. Диагноза официална на този етап нямаме, но само моето усещане, че има нещо ме навежда на мисълта ,че има прояви в поведението от спектъра. Изчетох няколко теми назад и една мисъл ми се върти много настойчиво, диагноза ли р реално ъова и патология или некст дженърейшън? Толкова много " различни " деца, че почвам да се дъмнявам в различността изобщо

# 146
  • София

Приложния поведенчески анализ (Applied behavior analysis) е възможно най- добрата поведенческа терапия. Когато поведението на детето се нуждае от модификация и се работи професионално със стимулите, подкрепящи желаното поведение за конкретното дете.

АВА не е така работеща и необходима, когато в основата са проблеми или комбинация от:

Но оценката се прави от специалисти и програмата се изготвя индивидуално за всяко дете, което е различно от всички останали деца.

Тъй като познаваш терапевката надали се съмняваш и в нейната компетентност Wink Не се поддава на дресировка и това е...

# 147
_re_ge, благодаря за изчерпателния коментар.   bouquet
Питала съм ЛЛ за какво да изследвам детето и ми отговори- акари , прах.Преди време минахме през алерголог и й изписа само витамини и Синекод.Не , че с нещо помогна. Rolling Eyes  

от това което пишеш пък и понеже компетентността на педиатрите  винаги  е под съмнение- имам предположение че детето няма  ясно изразена алергия към домашен прах. ти пишеш че ринита ви се поява сезонно а алергията към домашен прах е демисезонна. Принципно да уточня - домашен прах е всъщност акари или алергията по-скоро техните изпражнение- с извинение. Да,  наистина има пикове ранна есен и зимата обаче симтоматиката си върви през цялата година. акари няма при температури под 12-13 градуса което е немислимо по домовете .Кихането,  хремата, теченето на бистър секрет от носа започва всяка сутрин със самото събуждане. а се обостря при чистене тупане и прочие. Аз примерно получавам и силни обриви, а има случай на развитие дори на астма с възрастта. Общо взето дори и д аима лечение се препоръчва тотално разчисватне на домовете от вещите събиращи такива микрокърлежи- килими, завеси, мокети, вълнение одеяла, преминаване към олекотени завивски, силиконизирана вата, памучни - лесноперащи се постелки, миещи щори, шкафове с вратички. въобще минимум повърхности събиращи прах.

и нещо друго.
Когато се правят алергични тестове че се правят на пакети  ( не с еправи само към един алерген. Пакетите са стандартни и при първия начин на тестване са по-малко видове , при втория доста повече като и точността е много висока) .
Ето начините
Едният , който е по-неточен е с инжекции и драскания на ръцете като след два периода в рамките на 20 минути до час се отчита рекация на алергена най-често с линийка. Мисля че са около 20-тина алергена и честно казан този метод никак не ми се струва препоръчителен за малки деца. Да стоят до половин час с надраскани/набучени ръце, по които тече понякога малко кръчица примесена с алергена не всяко дете може.

Втория е с вземане на кръв от вената. там изследванията се правят в лаборатории и излиза един фирман с около 40 до 100 показателя, за най различни алергени -разделени на групи- храни и видове, животни и видове, полени и видове и прочие . Там и скалата е много по точна.

според нея вече алерголога преценява дали има нужда то десенсибизатори и към кои точно. според показателите.

важното е че човек с алергии които е поставен на постоянно дразнене от алерген в един момент има толкова раздразнена имунна система че започва  а проява алергии и към неща към които принципно има съвсем леки показатели или пък дори няма такива . в такива ситуации ако се прави тест той показва алергия към почти цялата таблица и затова човекът с епоставя на изчистваща диета - най-често ориз или картофи месец два, за да може организма да се пречисти както го наричат. Предварително обаче с епроверява към коя тип почистваща храна човека няма алергия защото примерно дъщеря ми проявява такава в слаба форма дори към ориз и към картофи и нейното чистене може да стане само с краставици и моркови, което е немислимо за нейната възраст все още.

# 148

Тъй като познаваш терапевката надали се съмняваш и в нейната компетентност Wink Не се поддава на дресировка и това е...

Не се съмнявам в компетентността й!!!

Просто възможно е за детето да не е АВА най- доброто..., както излиза..

Може в повече да са сензорните му проблеми..

АВА е най- доброто за деца с поведенчески проблеми, но ако други проблеми са водещите и пак се стига до поведението...

То за дресировката..Simple Smile, всички се нуждаем от стимули, нали:)

# 149
  • София
Че има СИД, има...той и поведенчески проблеми има, но там психолога ще играе вече основна роля...
От сертифицираните специалисти по СИД - едната, която питах е с пълен график. Ресурсната е подала заявление за програмата на РЦ, но от там все още никой не ние потърсил, та май ще трябва аз да нахалствам. Макар че онлайн се опитаха да ме отрежат - но те и не са длъжни да знаят, че съм наясно какво е СИД Wink Та ще ида на место...

Общи условия

Активация на акаунт