Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 26

• 118 815
  • 761
  •   1
Отговори
# 150
Здравейте! Някой има ли впечатления от ерготерапевтката Сивам Бизан? Ще съм благодадарна за мнения.

# 151
Здравейте, от Варна съм. Искам да направя ЕЕГ на детето. Той е на 3г10м, но не стои на едно място, не разбира и е трудно да го накарам да го накарам да стои за това изследване. мога да се опитам да привлека вниманието му с нова играчка, да рисува или нещо друго, но не е сигурно колко време ще изтърпи. Моля, кажете ми къде бих могла да го направя?

# 152
Във Варна в Св.Марина д-р Радушева. Пробвай и с песнички на телефона, обясни че му слагат нова шапка. Мисля, че работи и с направление лекарката.

# 153
EEГ правят и в поликлиника Европа, но не работят със ЗК.   

# 154
Благодаря. Проблема е, че трябва да го накарам да стои мирен, а това става когато той поиска, и ако играчките са интересни, нови. Може би с филмче по таблет /а такъв нямаме/.
Доколкото разбрах трябва да е буден. Не е желателно да е с анестезия. Вярно ли е това?
И двамата невролози не казаха нищо конкретно къде да го направя. Затова търся варианти за ЕЕГ.

# 155
Аз през годините съм чувала противоречиви неща дали трябва да е упоен или не. По моята логика трябва да се направи в будно и в сънно състояние /не упоен, а докато спи/. Такова сънно ЕЕГ правят само в София.

# 156
гала
аз не разбирам но нали като спи картината се променя, има други вълни които се различават от будното състояние. Това че спи отчитат ли го по-някакъв начин -просто ми е интересно затова питам.

# 157
Трябва да се обхванат и трите фази, в будно състояние, като спи, като заспива и се събужда. Възможно е да има пристъпи само в една от тия фази, тогава в другите ще излезе нормално ЕЕГ. А е възможно както беше при нас ЕЕГ нормално, а детето прави пристъп след пристъп. Въобще сложна е картинката.

# 158
Идвам и аз да разкажа за моето детенце. В момента е на година и половина. Родена е в 39 г.с, с нормани показатели и неврологичен статус. Още на 3 месеца обаче имаше проблем , че нямаше контрол на главичката и я заведохме на рехабилитация в София. След 2 седмици  уражнения всичко беше ок. Направена е ТФЕ при раждането и в София на 3тият месец- без отклонения. И спряхме до тук. До момента в който мина годинката и тя не прохождаше....заводохме я на преглед при личният, тя даде направление за ортопед и той каза- халтави стави , ще проходи. Заведохме я на своя глава обаче и при невролог в Бургас, който констатира , че е нестабилна, но и леко забавяне на комуникативно равнище. Не сочеше и не показваше какво иска, комуникира с нас основно с мрънкане./все още е така/. Проходи на 1,4години и за един месец навакса с връстниците по отношение ходене и тичане, тя се катереше още преди дапроходи и.н. Но си остана забавянето на комуникативно ниво. Все още ако иска да яде например, отива и се качва на стола за хранене и почва да мрънка, за вода не казва изобщо , че иска да пие, взима я и пие/ и тук има някакво странно развитие, не пиеше сама от шише до 1,4г, след което я научихме от шише със сламка, но от чаша не може , не се сеща да я вдигне/ .

Контактна е иначе, чува името си, разбира какво и казваме в повечето случая, разпознава си името, когато я извикам в парката се връща и идва. Доста ограничено комуникира с приятели и връстници, ако и да ги забележи/което е рядко, много избирателно подхожда/ отива да ги пипа по лицето или да ги бута и да пищи/радостно/. Има очен контакт със сигурност. Напоследък ако иска да и пуснем пунпала или едно котлонче да завъртим копчето ни го носи за помощ, защото не може сама. Когато си играе с дадена играчка, повечето пъти ме търси с поглед , за да я похваля или да и се усмихна. Но основно на комуникативно ниво е с мрънканици. Другото , което ни притеснява е, че постоянно сочи светещи обекти и казва свети и доста харесва всякакъв вид кръгли неща и също сочи към тях и казва топка. Има изразено пристрастие към люлки, може с часове да се люшка, а види ли люлка, ако не я качим или махнем изпада в истерия. Вече ходим в паркове където няма люлки нарочно , защото нищо друго не прави. Когато се люшка , забелязва децата които се качват до нея и им се усмихва. Изобщо едно странно поведение, което ту ни съмнява, че има от аутистичният спектър, ту ни разколебава напълно, тъй като е доста контактна. newsm78  Храни се сама , няма проблем със съня и храната като цяло си яде и спи нормално , без проблеми  newsm78

Невролога в Бургас ни съветва да изчакаме до 2 години , защото може да става въпрос за индивидуално развитие и или леко забавяне , но се чудя ако все пак имаме основание за притеснение не е ли добре да я диагностицират от рано и да ни насочат към терапия  newsm78

# 159
Той не е имал пристъпи или гърчове, дано и няма. Невролога каза, че щом до сега не се е появило е малко вероятно да се получи. Искам да пробвам барокамера, и от прочетеното тук стигнах до извода, че е хубаво да има ЕЕГ. А доколкото разбрах, се вижда и как работят двете полукълба.
И аз си мисля, че трябва да е буден. Иначе ако се прави в различни фази, трябва да сме в болница.
Идеята е да попадна на лекар, който е работил с такива деца. А после и разчитането ...

# 160
В Европа са малко по-толерантни към неспокойните деца, докато в Терапията много се страхуват да не се повреди техниката. 

# 161
Трябва да се обхванат и трите фази, в будно състояние, като спи, като заспива и се събужда. Възможно е да има пристъпи само в една от тия фази, тогава в другите ще излезе нормално ЕЕГ. А е възможно както беше при нас ЕЕГ нормално, а детето прави пристъп след пристъп. Въобще сложна е картинката.

О Гала , това е вероятно за дечица с  проблеми , огнища и други, за тях са важни фазите показателите.... Извинявай, не се замислих  Hug
при нас понеже няма проблеми  ни гледаха само в будна фаза.

Мен ми препоръчаха едни много известен Варненски невролог, който работи с възрастни, но консултирал много успешно и деца с епилепсия. бил много добър и в разчитането. Но не смея да го препоръчам. ние сме от спектъра но без неврологични проблеми. Отидохме и на платено.

# 162
Говорих с д-р Радушева, проблема е да изтърпи тази шапка с електродите. Няма как да му обясня какво ще правим, и да го подготвя, понеже той не разбира говора. Дано успеем да го занимаем.
Докторката каза да пробваме, може и да се получи. Ако не стане, ще търсим на друго място.

# 163
Каталита, детето ли не говори или отказва да слуша какво му говорите. Не разбрах какво имаш предвид под "не разбира" говора.
Ти знаеш ли дали иска или харесва нещо ама много и ако искаш да му доставиш радост как му предлагаш любимите занимания и лакомства. Питам те това, защото не знам какво да ти предложа. На кратко при нас важните изследвания които изискват стоене на едно място се случват така: на 3г. и 9м. детето успешно изтърпя два скенера без упойка срещу возене с трамвай първия път, втория път с метро. ЕЕГ, кардиограма и ЯМР без упойка успешно направихме на 5г. и 5м. с обяснението, че точно по такъв начин се готвят космонавтите и за него това е подготовка като за космонавт плюс обещана и изпълнена почерпка от два сладоледа в един ден в първите два случая. За ЯМР на 6г. и 7м. не помня какво обещах, но също стана без упойка, а на 6г. и 9м. скенер без упойка направихме срещу посещение в софийската зоологическа градина. В нашия град няма трамвай, метро и зоо градина. Детето знае, че щом съм обещала нещо задължително го изпълнявам, вярва ми и полага свръх усилия, но успява да издържи на тези изследвания въпреки, че се води хиперактивен и му е много трудно да стои дори пред ТВ без да шава. Във вашия случай не знам как би могла да го стимулираш, защото не знам дали и как успяваш да комуникираш с него, но се надявам на база нашия опит да ти хрумне нещо подходящо за твоето дете.

Успех!

# 164
Звезден Прах,
Колкото по-рано ви види специалист, толкова по-добре. Вярно е, че е малко детето, но и сега можеш да работиш с нея, дори докато чакаш да ви диагностицират.
Не живея в България, и не знам как стоят нещата там. При нас се чака цяла година за диагностика, преполагам, че се чака навсякъде.

Докато чакаш обаче, погледни различни занимания за груба и фина моторика спрямо възрастта и.  Peace
В темите за трудното проговаряне има много хубави идеи, аз оттам намерих много неща за децата ми- пресипване, намиране на малки играчки в купи с ориз или леща...все интересни занимавки за дребосъци, независимо дали са спектърни или не. 

Много е хубаво, че имате очен контакт, и че ви търси с поглед, това също е комуникация.

Общи условия

Активация на акаунт