Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 26

• 118 819
  • 761
  •   1
Отговори
# 165
  • София
Здравейте Simple Smile

Синът ми е на 2г. 9м. Не сме ходили за диагноза в Св. Никола. Според невролога неврологичния статус е нормален, има само изоставане в речевото развитие. Бяхме два пъти през 3 месеца при психолог - проф.Матанова според която малкия е с атипичен аутизъм. Правихме и ЯМР, без находки.

През последните почти 3 месеца малкия работи с терапевт и виждам много голяма промяна, ще ви споделя нещата които са се променили за това време и ви моля да споделите мение дали това е добър напредък. Виждам, че развитие има и не спира, и се колебая дали има нужда да включвам и други занимание или да остава нещата така за сега.

Скрит текст:
Тръгнахме от това положение:
липса на очен контакт
не слуша или не проявява интерес към това което му се казва
-  не се обръща на името си
-  играе сомо с пъзели с вгенздяване и кубчета
- не пие сам
- яде само с ръце
-ограничена диета- хляб, месо, ориз, пържени картофи, солети , бисквити и кисело мляко.
-постоянно махане с ръце, въртене в кръг и скачане
- изпада в истерични писъци при всеки опит да му се покаже нещо ново – да го сложим да седне на ------колело, да се пусне по пързалка, да пробва четка за зъби, да седне на гърне или седалка, да рисува
- непрестанен плач, когато е на места с много хора
- не обръща внимание на никого освен мен, баща си и детегледачката
- играе винаги сам и не показва, не споделя дори с жестове
- не се опитва да покаже какво иска а само мрънка

Като започнахме терапията първо започна да ни обръща внимание когато му говорим и да ни гледа в очите. Сега вече слуша, изпълнява двустепенни команди (при подходяща мотивация, де Simple Smile от типа ти направи това и това и после ще ти дам бисквита ) Все повече ни говори, но едвам му се разбира. Има спонтанна реч, търси околните да си играят с него, понякога споделя и показва какво го е впечатлило. Вече мога да го успокоя или мотивирам само с думи . Спря да се върти и да прави необичайните движения с ръце.  По-съсредоточен е, сам реди пъзели от 15 части, играе и игри с карти, където трябва да се отворят две по две еднаквите лица. Започна да проявява въображение и си измисля игри. Има желание сам да се обслужва, сам пие вода, яде с вилица. Изведнъж започна да се усмихва и да има много повече различни лицеви изражения които се използват в подходящия момент. Започва да разбира емоциите на околните и да им откликва. Започна да рисува и да танцува, да кара колело. Обръща внимание на някои деца, но все още не иска да се включва в общи игри и не ходи сам да ги търси. Вече няма проблем да ходим на места с много хора, интересно му е.

Стана много дълъг пост, моля да ме извините. Предварително благодаря на всяка от вас, която ще отдели време да го прочете и да сподели мнение.  Hug Hug Hug  bouquet

# 166
Рори72 / а и към другите /
Малкия знае много неща - цифри, цветове, животни, предмети от бита, храни. Назовава ги когато си иска, но не и когато го питам за тях. Прост пример: знае какво е топка. Ако иска да си играем, взема я сам, понякога казва какво е това, бута ме с нея и така разбирам какво иска. Но ако топката е пред него и кажа "Къде е топката: или "Дай топката" - никаква реакция. Така е с всичко, не отговаря на въпрос "как се казваш, колко години, коя е тази цифра, цвят, животно ..." Знае много неща, но не използва думите целенасочено в ежедневието. Затова няма как да му обясня какво да прави или да обещавам каквото и да било. Знае много песни и си ги пее със свои си думички, но мелодията е точна. Думите които знае с времето вече ги произнася по-правилно.  Диагнозата му е Детски аутизъм. От ЯМР се установиха дискретни участъци, като при лека степен на перивентрикуларна левкомалация. Може би от това се получава проблема.
Навярно не е единствения с такова състояние, но не съм попаднала на подобни ситуации. Все ми се струва, че другите деца разбират повече като им се говори. Ако иска нещо, упорито ме бута до мястото, или ми го носи. Ако трябва да е мирен, занимавам го с играчки, книжки, филмчета. Има комуникация между нас, но по скоро е визуална. Психолога каза, а и аз съм се уверила, че има силна визуална памет. Упорита работа, голямо търпение и вяра в успеха. Май това е рецептата Simple Smile

# 167
Yani_4ka,
И това сте постигнали за 3 месеца? Браво на вас! Представи си как ще сте след година.  Hug
Явно сте случили на терапия. С какво го занимават там?

# 168
Все едно говориш за моето дете.
quote author=Katalita link=topic=845070.msg31216985#msg31216985 date=1436876014]
Рори72 / а и към другите /
Малкия знае много неща - цифри, цветове, животни, предмети от бита, храни. Назовава ги когато си иска, но не и когато го питам за тях. Прост пример: знае какво е топка. Ако иска да си играем, взема я сам, понякога казва какво е това, бута ме с нея и така разбирам какво иска. Но ако топката е пред него и кажа "Къде е топката: или "Дай топката" - никаква реакция. Така е с всичко, не отговаря на въпрос "как се казваш, колко години, коя е тази цифра, цвят, животно ..." Знае много неща, но не използва думите целенасочено в ежедневието. Затова няма как да му обясня какво да прави или да обещавам каквото и да било. Знае много песни и си ги пее със свои си думички, но мелодията е точна. Думите които знае с времето вече ги произнася по-правилно.  Диагнозата му е Детски аутизъм. От ЯМР се установиха дискретни участъци, като при лека степен на перивентрикуларна левкомалация. Може би от това се получава проблема.
Навярно не е единствения с такова състояние, но не съм попаднала на подобни ситуации. Все ми се струва, че другите деца разбират повече като им се говори. Ако иска нещо, упорито ме бута до мястото, или ми го носи. Ако трябва да е мирен, занимавам го с играчки, книжки, филмчета. Има комуникация между нас, но по скоро е визуална. Психолога каза, а и аз съм се уверила, че има силна визуална памет. Упорита работа, голямо търпение и вяра в успеха. Май това е рецептата Simple Smile
[/quote]
Ходихме и при друга психоложка. Тя ме посъветва да му направя тест за тежки метали. Ако някой знае къде се прави - да сподели. Иначе за цената съм информирана.

# 169
В Пловдив и София, и аз го обмислям  Thinking плюс генетични за б12 чакам сега и фолиева......

УНИВЕРСИТЕТСКА БОЛНИЦА
МБАЛ "Свети Иван Рилски"- гр.София, бул.Акад. Иван Гешов 15
Лаборатория по тежки метали - 2 ет.
тел.852-49-68, 852-69-78
Работно време на лабораторията: 7,30ч.-15ч.
Цена за изследване на живак и алуминий в кръв - 49 лв.
Ръководител лаборатория - Кристина Йосифчева

Консултант - Доц.Соня Павлова

Някой дали е правил тези кръвни изследвания? Как става взимането на кръв директно там в лабораторията ли и какви са цените?

И тук -също, даже се чудя дали да се обадя в лабораторията да попитам как стои въпроса, ако никой няма инфо? Thinking  По принцип си мисля, че във всяка университетска болница би трябвало да изследват?

http://www.karilab.com/contacts.php

Последна редакция: ср, 15 юли 2015, 09:26 от Звезден^Прах

# 170
Прочетох че тези тестове могат да се правят и от проби на коса и нокти. Невъзможно ми е да отида до София за това, а кой ще удържи детето да му вземат кръв не зная, може би батман или супермен.
Четох за тест за тежки метали, обхващащ най-срещаните 20 метала и цената му е около 200 лева и може да се направи чрез кръвна проба, проба от урина или проби от коса и нокти.
Какви са тези генетични... и фолиева... - дай малко пояснения.

# 171
Пак са кръвни, за да не пренаписвам всичко , ето инфо. Пуснах ги в София в Геника . Аз по принцип съм с мутация и ми пия фолиева мета и б12.......като нищо и детето я е наследило ........ама кой да го вземе предвид и да ни упъти да му даваме  #2gunfire почнах фолиевата на своя глава, докато чакам изследванията

https://1hapchezaprogovaryane.wordpress.com/2015/02/10/%D0%B0%D1 … %B0-%D0%B2%D0%B8/

# 172
Звезден прах
А по време на бременността каква ти беше корекцията На фолиевата. Би ли споделила и само с две думи основните проблеми да детето и възрастта.а има ли и другата симптоматика - чисто физическата която съпътства недостига. Извинявай за отвлечения въпрос.

# 173
Ами, 3-4 поста по-нагоре аз описах основните притеснения относно поведението, като най съмнителното при нея е , че е на моменти и не винаги се проявяват....... Интересното при нея е , че много бързо дърпа, прави нещо като скокове в растежа и сме много несигурни по отношение на това дали е индивидуална особеност или се касае за нещо по-различно, за това сега само я наблюдаваме.  На речево ниво определено се забавят нещата, но и от моя страна и от на бащата сме с ген на късно проговорили - около 3 години и нагоре, а към момента почти всички си вадим хляба с приказки . Племенника и той е на 3 и едва връзва 2 -3 думи в изречение......та имаме и някакъв такъв ген....аз лично съм проговорила и аз около 3  smile3506 странни такива неща......

До 1 годинка , единственият проблем, беше като на 3 месеца я заедохме в София и нямаше контрол на главичката, но там ни увериха, че останалите показатели са ок, още тогава си беше контактна и според възрастта реагираше ок на околните  newsm78. Сега я водя тук на месно ниво при невроложка на около месец и половина, която я наблюдава. Според нея основното притеснение/преди месец и малко/ беше пак, че има физическо забавяне на развитието- не ходеше и това забавя на комуникативно и психологическо ниво, плюс , че живяхме зимата на село кажи-речи и рядко ни се случваше да комуникира с връстници, което също може да е дало отражение. Сега я записах в център за ранно детско развитие, ходи всеки ден до обяд и като я записах психоложката ми потвърди опасенията, че има забавяне на говорното и комуникативното развитие, обаче аз вече бях започнала да давам витамините/фолиева/ , минахме на безглутенова диета , плюс че ходеше в центъра и вече беше и сред връстници, а и там ги занимаваха много. Днес като я взех си поговорих с психоложката и тя ми сподели, че вижда вече огромен напредък в нея и пак ни усъмни или за някакво забавяне или тъй наречената психологическа бариера и забавяне в развитието или на някакво биохимично ниво проблем.  Продължавам да давам фолатите и продължава да не яде глутен, плюс наблюдение от невроложката и смятам да пусна едно по едно изследванията, за да елиминирам или да потвърдя съмнения проблеми с храненето. Ваксини никакви няма да слагам, в това съм убедена вече и се надявам детето да напредва. Чудя се само дали има смисъл да спирам млечните или да направя първо тест за поносимост  newsm78 newsm78 От както мина на безглутенова диета и почна фолатите видимо дръпна и на размер и височина, че беше се заседяла на едни няма и 10 кила доста време, а сякаш за месец и малко порасна много.  newsm78

По време на бременността ми , пиех по 2 неофолик мета и ми биеха б12 инжекцион по схема.

п.п Днес като отидох да я взема я заварих да рисува  Shocked Shocked Shocked топеше с четка в синята боя и мажеше там нещо.........все едно не беше моето дете, това да си играе ака дълго време и да не рита, чпи , блъска, разпилява.....освен това сочеше картинката , реших че са и дали някакъв стимулант  Laughing  освен това поиска да се храни сама с лъжицата и беше учудващо, че доволно количество мляко успя сама да вкара в устата си..........в ей такива моменти, стъпвам направо на пръсти да не разваля магията.  #Crazy.........Понякога си мисля, че и в мен може да е проблема и да я отглеждам де да знам......да не я оставям да се развива или да не я стимулирам, а давам наистина всичко от себе си, според възможностите си  Tired

Последна редакция: ср, 15 юли 2015, 14:07 от Звезден^Прах

# 174
прочетох те!

Разпитвам защото и аз имам генни мутации свързани с увояване на фолиевата киселина ( родова черта ни е, не само моя специфика ) . Но никога съм нямала здравословни проблеми като дете. Затова като те прочетох чак тръгнах да ровя коя мутация имам че да сравня. Кременски ми беше предписал по 4 неофолик мета по време на бременност до 20-та седмица и после по две . Явно е нещо друго. Чела съм за тези здравослни проблеми които имат децата с подобни затруднения усвояването  - забавяне в разивието, мускулни проблеми , неврологични проблеми и  това което описваш се проявяваше при дъщеря ми някъде до 8-ми месец - не фокусираше, не държеше глава, имаше колики до 6- я месец, коремна херния. Лекарите казаха да се въоръжим с търпение ще проходи по късно. После нещата се промениха скокообразно, неочаквано прогходи на 10 месеца и половина  и от там винаги е била норма а дори инетелктуално малко преди връстниците си . Нервологични проблеми си има но те са друг въпрос. Тя и се води дете в норма макар и да е а ХАДВ и дислекция. За сметка на това синът ми никога е нямал никакви чисто физически или неврологични проблеми при все че е дете със СОП. Благодаря за споделено, кара ме отново д амисля че по-скоро проблема на детето ми е следствие на моите проблеми отколкото той самия да има такива.

# 175
А и още нещо........дали случайно или не халтавостта на ставите и намаленият мускулен тонус- изчезнаха и детето проходи......но никога няма да сме сигурни дали е заради витамините или не, докато не излезнат генетичните изследвания и не стане ясно дали е със същата мутация като моята. Моята е лека, но не се знае какво е взела и от фонда на баща си.В семейството аз съм първата, която е изследвана, заради стерилитет и няколко биохимични бременности. Но и имаме история на ранни помятания в семейството , та не е ясно......отделно бях на фракси и тук вече за съмнение на генна мутация и проблем със съсирването , но така и не пуснахме панела за тромбофилия, директно ме минаха на фраксарипин в късните месеци,а в началните бях на аспирин протект....... Та не се знае какъв генетичен фонд носи детето и дали няма някакъв проблем произтичаш от там. За съжаление са доста скъпи панелите и ще ги пускаме един по един  Tired

# 176
Нещо такова беше и при мен предписанието - фраксипарин, аспирин, фолиева 4 бр и б 12 , имуновенин, инталипид.  Но аз имам и имунологични проблеми така затов аима други съпътващи вливки. беше правено съвместно от Конова и Кременски след доста богати имунологични и генетични иследвания , но за мен бше  'след после" когато вече нямах нужда от него. Послужи ми само като материал за размисъл.Семейната предистория и моята собствена към него момент не беше никак положителна. Надявам се децата да се метнали на баща си, той е здрав българин и дано малко ми пооправи смотания генотип.

# 177
Правят дневни центрове за деца с увреждания
Цитат
Дневни центрове за деца с увреждания и хронични заболявания ще бъдат създадени в общините, където има нужда. Това предвижда изменение в Закона за лечебните заведения, който депутатите приеха на първо четене. В тях ще бъдат приемани малчугани и непълнолетни с детска церебрална парализа, смущения на двигателно-опорния апарат, засегнати от синдрома на Даун и ментални увреждания, чиито родители не могат да отсъстват от работа. За пациентите ще се грижи екип от лекари, рехабилитатори, социални работници, педагози и психолози.

Някой може ли да коментира, че не ми стана ясно?
Моето дете ходеше в ДЦДУ, от 10:30 до 11:30 , когато посещаваше детската градина. Лятото е от 9 до 12 часа. Наесен от първи клас е от 13 до 16 часа.
Нали ДЦДУ са социална услуга към МТСП. Защо са записани към Закона за лечебните заведения?
Тези промени как ще облекчат работещите родители, като децата трябва да посещават ДГ , училище освен ДЦДУ? И каква е връзката на работата на родителя с терапиите? Нима децата на неработещите родители не посещават ДЦДУ?
Изобщо писано от човек, който не е наясно и още повече обърква четящия... Rolling Eyes

Ще бъде създадена Национална здравна карта за определяне потребн …  медицинска помощ
Цитат
Предлага се центровете за трансфузионна хематология, центровете за спешна медицинска помощ, домовете за медико-социални грижи, в които се осъществяват медицинско наблюдение и специфични грижи за деца, и центровете за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания да подлежат на задължителна акредитация.
 Регламентира се изрично възможността лечебните заведения да създават обединения по глава осемнадесета, раздел I от Търговския закон (консорциуми) с цел сключване на договор за оказване на медицинска помощ с НЗОК. Предвижда се лечебните заведения, които са включени в тези обединения да не могат да сключват самостоятелно договори с НЗОК.
Предлага се и създаването на нов вид лечебно заведение по чл. 5, ал. 1 от Закона за лечебните заведения – център за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания, което да се създава от държавата.

Сега остава да кажат, че искат такса, и че ще учат там... #2gunfire
Децата с увреждания не са болни, че да седят в лечебно заведение, какъвто статут искат да направят ДЦДУ законодателите...

ЗАКОН ЗА ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ
Скрит текст:
Чл. 5. (1) (Изм. - ДВ, бр. 36 от 2000 г., изм. - ДВ, бр. 88 от 2005 г., изм. - ДВ, бр. 59 от 2010 г., в сила от 31.07.2010 г., доп. - ДВ, бр. 98 от 2010 г., в сила от 14.12.2010 г.) Центровете за спешна медицинска помощ, центровете за трансфузионна хематология, лечебните заведения за стационарна психиатрична помощ, домовете за медико-социални грижи, в които се осъществяват медицинско наблюдение и специфични грижи за деца, както и лечебните заведения към Министерския съвет, Министерството на отбраната, Министерството на вътрешните работи, Министерството на правосъдието и Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията се създават от държавата.
(2) Лечебни заведения за стационарна психиатрична помощ могат да се създават и от други лица.
(3) Домове за медико-социални грижи се създават от общините и други юридически лица.
(4) (Нова - ДВ, бр. 59 от 2010 г., в сила от 31.07.2010 г.) Лечебните заведения за стационарна психиатрична помощ могат да предоставят социални услуги по реда на Закона за социалното подпомагане.
(5) (Нова - ДВ, бр. 98 от 2010 г., в сила от 14.12.2010 г.) Директорите на лечебните заведения по ал. 1 предоставят на министъра на здравеопазването информация за медицинските дейности и разходваните ресурси и анализ на дейността на лечебните заведения по ред, определен от съответния министър и министъра на здравеопазването.

Малко повече яснота:
Д О К Л А Д за първо гласуване Относно: Законопроект з …  на 09.06.2015 г.
Създава се нов вид лечебно заведение – Център за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания. До момента това се вършеше от Домовете за медико-социални грижи за деца. Предвижда се това заведение да осъществява дейности, насочени към подкрепа на семействата на деца с увреждания, по отношение на ранна и последваща диагностика, изготвяне на план за лечение и проследяване състоянието на детето. В центъра ще се осигурява продължително лечение и подходяща медицинска и психосоциална рехабилитация, без да се допуска институционализиране на грижите за деца.

Парламентът одобри промените в Закона за лечебните заведения
Цитат
Предвижда се в шестмесечен срок от влизането в сила на закона комисия за изработване на Националната здравна карта да извърши преценка и да изрази становище относно възможността за осигуряване на комплексно лечение на пациента във всеки един от съществуващите центрове за психично здраве, центрове за кожно-венерически заболявания и комплексни онкологични центрове. Преценката ще се извършва в хода на изработване на Националната здравна карата въз основа на определени критерии. В резултат на направената преценка комисията ще може да предложи участие във функционално обединение на лечебни заведения, участие в консорциуми или вливане на съответния център в лечебно заведение за болнична помощ.

Направо си представих как ДЦДУ са в комбина с Центровете за психично здраве и др. Crazy

Последна редакция: чт, 16 юли 2015, 16:57 от n_alex76

# 178
# 179
  • Пловдив
Здравейте момичета,

Подарявам направени от мен карти за деца с разстройства от аутистичния спектър.

Два модела са: едните са само ламинирани, а другите са на вералит и стават да се залепят с велкро, да речем в тоалетната или банята, за да се улесни детето да е самостоятелно.

При нас свършиха чудесна работа. Надявам се да помогнат и на други деца.

Снимка тук:
http://dox.bg/files/dw?a=6776da3f89
http://dox.bg/files/dw?a=7f94e701f5

Картите са подарени!

Последна редакция: ср, 05 авг 2015, 21:39 от pables_m

Общи условия

Активация на акаунт