Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 26

• 119 526
  • 761
  •   1
Отговори
# 180
Здравейте,

Къде човек може да се обучи как да работи правилно с детето си, ако е в аутистичния спектър?

Има ли курсове или семинари, които се организират с тази цел.

Предварително благодаря за информацията

# 181
  • София
Здравейте,

Къде човек може да се обучи как да работи правилно с детето си, ако е в аутистичния спектър?

Има ли курсове или семинари, които се организират с тази цел.

Предварително благодаря за информацията
Организират се семинари и обучения, но рядко...веднъж годишно. Всичко е свързано със средства

# 182
Здравейте мами.Четох ,четох много теми за този аутизъм,извинете ме ако мястото на въпросът ми не е тук,но искам да споделя за моето момиче което е на 1,6 месеца и имам притеснения относно развитието й.Аз имам и по-голяма дъщеря и може би сравнявам и очаквам отново същото,но да кажа какво е положението.Малката ми дъщеря от малка израстна с каналът Baby Tv.Гледа го нон стоп когато си е вкъщи.Много го харесва и много се радва на песничките.Обаче взех да се притеснявам,че с нея не мога да комуникирам,тя не ме разбира,освен думите ела,чакай и солета.Навън не се заиграва с деца,тича и търси кака си,обаче където и да отидем,дали на площадка,или пред блока или в парка,първо е много щастлива ,после обаче бързо й писва и иска да се качва в количката и да си ходи,почва да реве и да се изнервя ако не тръгнем.Иначе изразява емоции,когато играе с кака й или с мене или ако види гълъбите,те са й любими,но като цяло трудно се впечатлява от нови играчки или неща.Ходихме на психолог,направиха й тест за аутизъм с 23 въпроса,като само 3 въпроса отговарят за аутизъм.Казаха,да ограничим телевизията и повече да се занимаваме.Не сочи с пръст,това е едно от нещата които ме притесняват.Казаха,че още е твърде малка за каквато и да е диагноза,да минело време ,да видим дали напредва в това да започне да разбира повече неща и пак да отидем да я погледнат.Не говори,освен мама,нещо като дай и айде,другото са си нейни приказки.Моля ви за мнение или ако има точно такава тема да ме напътите към нея.Благодаря ви предварително

# 183
Всичко се учи. Моето също не сочеше и погледнато от страни си беше не нормално развито плюс , че не можеше да пие сама от бутилка, не комуникираше с деца и т.н.....А и тв гедаше. За два месеца усилена работа, никакво тв, почти по цял ден навън, детето проходи, проговори кажи-речи, разбира всичко, комуникира, рисува и т.н.......Плюс че я записах в кооператив и там психоложката много ми помага. Та за 2 месеца детето такъв разтеж и развитие му дръпна, вече си я водят повече от норма , плюс че изпреварва на моменти връстниците. Иска се много занимаване, разходки, внимание и по малко фокус върху собствените потребности, ако въпреки това не се развива както трябва, то тогава търсете физиологична причина.  Peace

При мен проблема беше, че бях прекалено грижовна, не я оставях да поиска или да изрази мнение, а мръннала и започвам наред да предлагам- храна, вода , мляко, докато улуча. Докато се усетих, че така никога няма тя да поиска нещо, щото мам веднага долита и почва наред.....Като почне да мрънка я почвам сега- какво искаш, не разбирам мамо, посочи или покажи. Това ли искаш и соча произволенм предмет или това и соча друг....и така малко по малко почна да сочи, оставих я и напълно сама да яде, детето си се научи и с лъжица и с вилица. Ама не се научи от раз, не очаквай това.......маже, хвърля , цапа....с времето и опитите , все по-малко  Peace

Като за начало иди накупи една торба- пластелини, детски боички, лепенки, кадастрони, пускай на комп. само детски песнички на бг език, вечер четет преди да заспи, говори и обяснявай и изисквай умениятя от нея. , чак след това мисли дали не може да прави нещо или не си и показала. Ако стои повече вкъщи и пред тв и не я учиш и показваш и разговаряш с нея, от къде ще се научи?

# 184
Телевизията, телевизията - този ужас в домовете ни.
Наскоро като обсъждахме тука биофиидбека четох статия на Везенков където се упоменаваше телевизията и влиятнието й върху децата. Настръхна ми косата от това - наистина.

# 185
  • София
Плюс че я записах в кооператив и там психоложката много ми помага.

Интересно, къде е това?

# 186
Телевизията, телевизията - този ужас в домовете ни.
Наскоро като обсъждахме тука биофиидбека четох статия на Везенков където се упоменаваше телевизията и влиятнието й върху децата. Настръхна ми косата от това - наистина.

Има доста проучвания върху хипотезата за връзка между аутизма и гледането на ТV  от малки деца, но нито едно не доказва нито причинна връзка, нито отключваща състоянието роля. Въпреки това Американската педиатрична асоциация препоръчва децата под две години да не гледат изобщо ТV - не поради риск от развитие на аутистично състояние, а за по-доброто им развитие и ранното им социализиране. В някои проучвания се поставя въпросът "яйцето или кокошката" - дали децата с аутизъм нямат по-голяма страст към гледане на ТV и това да предхожда или не проявите му. Предполагам, че много от нас, които сме станали вече "експерти" по аутизъм, заравяйки се в спомените си, са открили не малко ранни белези, които не са им правили впечатление преди да ги стреснат по-ярките аутистични белези.

Но по отношение на децата, които вече са диагностицирани като такива от аутистичния спектър ТV, електронните игри и  други съвременни комуникативни средства могат да бъдат изключително полезни. Ето вижте написаното от Лайза  Жо Руди, добре известна блогерка - майка на вече голям син с атипичен аутизъм. Десет топ причини да се разрешава на аутистичните деца да гледат ТV и видео". http://autism.about.com/od/inspirationideas/tp/TVOK.htm Ние никога не сме ограничавали нашето момче да ги ползва и съм съгласна с написаното от нея за ползите. Може би бих добавила стимулирането на ехолалията като предтеча на говора при част от децата.  Grinning

Последна редакция: сб, 08 авг 2015, 20:10 от констанца

# 187
Плюс че я записах в кооператив и там психоложката много ми помага.

Интересно, къде е това?

Бургас  Peace Peace

# 188
Констанца
темата за телевизията екато многолистно тесто има доста пластове.
поначало в живота няма нищо черно и бяло, дори отровата е полезна в малки количества.

Какво имам в предвид под "този бич телевизията ' на всички им е ясно. пуска се един телевизор на заден фон и цял ден детето е тихо и зомбирано а родители повтарят как пеело песнички и много им харесвало  ... No comment...
Какво по точно мисля за телевизията:

1. Не смятам че има връзка между състоянието на дете със СОП и телевизията. Проичуването на тази хипотеза е смехтворен разход на финанси. всеки родител на детет със СОП може с ръка на сърце д апризнае че признаците ги има още в бебешка възраст. Състоянието което класифицира дете да е със СОП може да  е резулта от много други неща - храни, ваксини, пренатални, наследствени, но едва ли телевиознни  Laughing Телевизията не е източника на проблемите , тя чудесно ги тушира за пред родители на които им е удобно. Детето не пречи, чувства се чудесно, не досажд,а не е неободимо да го учиш на нещо, да си играеш с него  - всичко е перфектно. До един момент когато истината те трасне по главата.
За нормални деца телевизията е също удобство за родителя но понеже няма проблеми тя няма какво да тушира. Смятам че ако едно дете в норма израстне първите 2-3 години без телевизия това въобще няма да му се отрази отрицателно. А на нашите деца дори ще им се отрази положително .....предполагам  Grinning.

2.За да си ползвател на телевизията трябва дa пораснеш ... трябва родителя да си порасне детето до oпределена възраст. Везенков много научно се е обоновал за това какво стимулира телевизията и аз вече със задна дата виждам че много прадовподобно а защо не и истинно  звучи негоото обяснение.

Дали  трябва да има телевизия в живота на детето - Да смятам че да,  но ограничена като време и информация и контролирана . докато не поотраснат. и не можеш да кажеш на 15 годишния си син/дъщеря - няма да гледаш телевизия  ooooh!

Дали за нашите деца е полезна - Да! много полезна след една възраст когато така да се каже са на нивото на което тя им става полезна. Конкретен пример давам с моят син. за него телевизията е двуканален достъп на информация - визуален който е силната му страна,  подкрепен с вербален на заден фон. това което мозъка му филтрира вербално и неможе да възприеме се допълва зрително - колкото и да му чета такова добро усовяване не бих могла да постигна.

Обаче съм за ограничаването. Не знам какво точно имаш впредвид под "ние не го ограничаваме". Ако не ограничаваш едно дете то може цял ден на кисне на компютъра или пред телевизията. Съжалявам но с  това не мога да се съглася.

П.с днес бяхме на анифест , имаше състезания за геймъри - тези деца са си толкова самодостатъчни ....  но предполагам те са си интроверти по натура предпочитащи да са пред компа отколкото на друго място. . Разликата е че те могат да са социални но не искат , а при нашите деца те трябва да се опитваме да станат социални колкото и да не искат. Аз виждам разлика.

# 189
Обаче съм за ограничаването. Не знам какво точно имаш впредвид под "ние не го ограничаваме". Ако не ограничаваш едно дете то може цял ден на кисне на компютъра или пред телевизията. Съжалявам но с  това не мога да се съглася.

_re_ge, Това, което казах е: "Ние никога не сме ограничавали нашето момче да ги ползва и съм съгласна с написаното от нея за ползите. Може би бих добавила стимулирането на ехолалията като предтеча на говора при част от децата."
Както вероятно си забелязала, не съм коментирала отдавна. Реших да го направя заради новите мами, които имат вече деца с диагноза от аутистичния спектър, защото едно е да се опиташ да предотвратиш развитието на интровертност у едно дете в норма и друго да ползваш доброто, което може да предостави електрониката на нашите деца. Ти знаеш, че Марк прави много други неща за нашето момче и това, че не сме го ограничавали означава, че не сме му забранявали да гледа ТV или да я има за фон. Беше време, когато играеше на плейстейшъна на фона на ТV и в същото време щракаше на таблета си. Това трудно може да се види при децата в норма, но при нашите обикновено е етап от развитието им. Само трябва да ги наблюдаваме и да не позволяваме да се обсебват прекомерно, а да им доставяме други социализиращи неща. Преди доста време например настоях да купим грамофон, за да слуша многото плочи с приказки, които слушаше баща му на неговата възраст. Доскоро грамофонът събираше прах, но от известно време слуша някои от плочите с интерес и рецитира части от тях. Това вече е прогрес по отношение на слушането без визуализиране. Съгласна си, нали?!

И пак за новите мами - ТV стимулира ехолалията като предтеча на прагматичния говор при децата, които могат да го развият. Тя е преди всичко опит за комуникация за нашите деца, при които говорът не е естествено заложен. Но не ми се иска да отпочвам обсъждане на тази тема, тъй като имам горчив опит от миналото. Затова пускам линк към един много интересен материал

https://sites.google.com/site/autismhome/Home/special-situations/echolalia 

А това е разговор между родители на деца от спектъра по отношение на ТV.

http://wrongplanet.net/forums/viewtopic.php?t=201629&postday … r=asc&start=0

И още нещо полезно за нашето момче, което наскоро навърши 13 години. Филми като "Малката булка", които са много елементарни за връстниците му му дават познания за неща като любов, сватби, бременност, раждане, загуба на дете и т.н., които не можеш да обясниш с енциклопедия в ръка. А ние имаме немалко да обясняваме в този период от живота на момчето, когато то вече не е "в собствения си свят", а иска много да общува не само със съучениците си, но и с девойки и млади жени. Кое как се прави и пр.  Grinning

Последна редакция: нд, 09 авг 2015, 11:16 от констанца

# 190
Здравейте,искам накратко да ви разкажа нашата история и да ви задам някой въпроси. Имам син на 4,7 м , преди месец ни поставиха диагноза аутизъм .Като цяло картината е следната : храни се нормално , обслужва се сам , има очен контакт , посочва и казва какво иска , но с само с думи и много кратки изречения , разбира какво му се говори и отговаря на въпроси, знае цифрите и буквите и от скоро се опитва и да чете . Ходи на логопед от една година и има голям напредък особено по системата Пекс. Най - голямият ни проблем е че не играе с децата , не знае как да комуникира с тях така както с нас, в детската градина не се изолира седи при децата играе си, но не говори с тях. Със семеството ми живеем в Англия и това допълнително утежнява нещата с говора според мен. В началото на септември тръгва и на училище  Simple Smile
Четох много неща във форума и темата Биохимичен подход , но там никой не е писал отдавна и за това искам да питам тук . Какви хранителни добавки давате на вашите деца и от кой сте доволни , нещо свързано със стилулацията на мозъка и най- вече с  говора. Направихме два курса с ампулите
CEREBRUM COMPOSITUM NM и ефекта беше невероятен , детето стана по концетрирано , започна да говори. Сега правим почивка от шест месеца и декември ще направим още един курс. До тогава искам да давам още нещо. Благодаря

# 191
Отново предположения... Rolling Eyes
Откриха генна мутация, виновна за аутизма
Цитат
Те предполагат, че мутацията възниква в момента на производство на сперма у бащата на бъдещето дете, което обяснява защо същото генетично нарушение не се наблюдава у родителите.

# 192
bubetpm, по какъв протокол се дават тези ампули?
Те като че ли не бяха достъпни в Бг, но пък сиурно има начин да се намерят от друго място

# 193
Ампулите ги купувам от Германия от онлайн аптека , доставят ги за 5 дена. Аз ги давах по определена схема направена от хомеопат за два месеца.
1 ампула сутрин на гладно ( 10 мин. преди ядене) за 5 дни - 2 дни почивка
1 ампула през ден / 10 дни - 5 ампули - 4 дена почивка
1 ампула 2 пъти седмично / 20 дни - 6 ампули
1 ампула 1 път седмично / 30 дни - 4 ампули

Анакардин ориентале - 5 гранули на гладно - 10 - 15 мин. преди ядене - всеки ден
Цинкум металикум - 5 гранули вечер преди вечеря
Ескимо кидс сироп - 5 мл. преди лягане
това е схемата и ефекта беше невероятен , поне за нас. Днес поръчах Ментат сироп , някой давал ли е го е и как се приема ?

# 194
Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт