Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 26

• 120 054
  • 761
  •   1
Отговори
# 390
  • Пловдив
Вероятно упрекът е към мен.  Embarassed По този специално въпрос - за разликата между Аспергер и високофункциониращ класически аутист - съм чела, колкото съм сметнала за достатъчно да се запозная с въпроса, така че не мисля, че упрекът към мен е справедлив. Разбира се, не съм специалист и нямам намерение да споря, но от прочетеното съм видяла, че определено изрази като "високофункциониращ" и "нискофункциониращ" всъщност биват използвани за всякакви хора със затруднения в общуването, интелектуални затруднения и пр., а далеч не само за аутисти, като обозначават "степента", ако мога така да се изразя, на затрудненията и на нуждата от чужда помощ на съответното лице.
Аспергерите на доста места биват класифицирани като високофункциониращи хора от аутистичния спектър. Не съм го измислила аз. За обратното - склонност понякога всеки "високофункциониращ" от спектъра да бъде наричан Аспергер, пък говори Дезидерата, доколкото я разбрах.

Намесих се и сега само защото "пък да знаеш, че някои се дразнят от думата високофункциониращ" според мен не беше на място, нямаше основание за подобен извод.  Embarassed  Всъщност аз (и още една потребителка) възразих на съждението на реге отпреди време, което гласеше:
Цитат
когато синът ми беше в графата на нискофункциониращите се държеше като такъв. Когато 3 години по късно  се опитваха да го сложат в графата на високофункциониращите никак не пасваше според мен по един доста важен признак- късно проговаряне.
Това, което Реге очевидно имаше предвид, беше, че синът и е проговорил късно (а не примерно че не отговаря на условието да е проговорил късно) и затова не пасвал на "графата на високофункциониращите".

Съжалявам, че се намесих. Харесвам доста повече темата "Трудно проговаряне" и е ясно, че една от причините е различната атмосфера в двете.
Още веднъж извинения.

Последна редакция: сб, 12 сеп 2015, 11:21 от Магдена

# 391
Магдена, съжалявам ако си го почувствала като упрек към теб. Уверявам те, че не е, а е свързано с персоналното ми огорчение в продължение вече на години от това, че пускам линкове, а в миналото и превеждах, но изглежда няма голям смисъл. Така че - не е към теб. Peace Grinning

# 392
Може би само аз от тук четящите разбрах какво има предвид _ re_ge - една майка, която пишеше колко зле е било детето й при поставянето на диагнозата и колко много е напреднало, в което никой от нас не се съмняваше и накрая почти заплашително подчерта, че нейното дете е високофункциониращо и че това е окончателно установено.    Peace

И да напомня отново - по американската класификация (DSM V)  има само една диагноза "Разстройство от аутистичния спектър" и водещи са нарушенията в комуникацията и социалното взаимодействие. Говорът вече не влиза във водещите  диагностични критерии. От 2016г. вероятно МКБ-11 ще бъде аналогична и няма да има поддиагнози като - атипичен и т.н. Тези, които по-дълго са се ровили в специализираната литература и са си блъскали главите да разберат какво точно е на децата им и какви са перспективите пред тях, вероятно ще оценят новата класификация със степените.  https://drive.google.com/file/d/0B05Zf0snLTZoYnhlM1FHOHFQV2M/edit?pli=1

Последна редакция: сб, 12 сеп 2015, 12:43 от констанца

# 393
Констанца, откъде идва огорчението ти не разбрах.

Аз посочих към нещо конкретно, че въпреки дефинициите за Аспергер, конкретно моето дете, и както прочетох по-нагоре, детето на Bubbi, са били означени, макар и неофициално като Аспергри от медицински лица, въпреки езиковите им затруднения.
Да, има разлика. И в различните държави с терминологията се работи различно, както виждам, добре е човек да е подготвен.

Всеки отсява информацията, която му е нужна лично. Помня линка, даден от Kezaja, че диагноза атипичен аутизъм непременно означава, че има ментално изоставане. Линкът беше на български език. За Чехия обаче това не важи, предполагам и в други държави. Това е добре да се знае, за да се избегне объркването. Алалия и дисфазия също се използват различно, както забелязах.

# 394
Може би само аз от тук четящите разбрах какво има предвид _ re_ge - една майка, която пишеше колко зле е било детето й при поставянето на диагнозата и колко много е напреднало, в което никой от нас не се съмняваше и накрая почти заплашително подчерта, че нейното дете е високофункциониращо и че това е окончателно установено.    Peace

Ами така става, като се пише с недомлъвки и на местен жаргон.
Не помня някой да е заплашвал, но понякога темата е така противно тягостна, че не я поглеждам с месеци.
Да се чуди човек защо е създадена.  Stop

# 395
Deziderata, вярно е, че темата е тягостна от известно време, но преди време беше почти перманентно наелектризирана и може би поради това понякога препатилите използват недомлъвки. Не е за предпочитане нито едното, нито другото. Аз също бях се оттеглила почти напълно от темата, но се изкуших да се включа от позицията на 8-годишно ровене и опит с диагностицирано вече дете. Жалко е, че онези мами, с които спорехме понякога да сълзи, вече не участват. Надявам се, че децата им вървят добре. Накрая, искам да окуража всички нови мами, че независимо от подтипа на поставената диагноза, децата се развиват с годините. Аз лично съм изумена от скокообразния прогрес на нашето момче през тази година с желанието за учене и нарастващата му амбиция. Искрено се надявам темата да живне отново и се извинявам, ако съм засегнала неволно някои от тях.  Hug

# 396
  • В заешката дупка
Дезидерада бъди внимателна като използваш думата високо функциониращ защото предизвиква дразнен у някои членове на темата .
Няма такова нещо според мен.

Няма, разбира се. Струва ми се, че единственият емоционално засегнат от дискусията е rе_ge.

# 397
съжалявам че тук ае полуви такова емоционално за вихряне.

Чека , магдена

въобще не се чувствам емоционано засегната от онова  обсъждане. Тогава казах че за мен това деление е полезно и информативно а може би и за специалистите щом така масово го изпозлват . Чека каза че според нея е неофиално  и обиждащо . не го изпозлвам в темата повече. но тук ще ми наложи .

иначе си оставам при моето мнение за вискофукциониращите и аспрегерите - понеже никъде няма официално въвеждане на такова делене остава ситуацията че всеки си го възприема както му е удобно. и си смятам че аспрегера е високофункциониращ рано проговорил. Макар че сигурно има примерни и на късно проговрили аспрегери - аз лично не познавам такива.

явно си имам и причина да си го мисля по този наичн защото където и да гугълна си излизат неща от сорта на  цитирам
'синдром на Аспергер е форма на високо функциониращ аутизъм "

или

"Във възрастно състояние високо-функциониращите класически аутисти и хората със синдром на Аспергер не могат да се различат".

това което обче не засегна е ето това

накрая почти заплашително подчерта, че нейното дете е високофункциониращо и че това е окончателно установено.    Peace

констанца тук направо ме заби.

няма такова официално делене на ниско и високо функциониращ и как тогава да бъде установено че детето е такова ?

след много лутания какво му има и какво му няма и понеже симптомите някъде след 5 и половина/шест  години доста бързо се променяха  наблюдаващите също  скоростно си сменяха мнението минавайки през целия спектър даже аспрегер къснопроговорил което беше смешно  ( когато писах високофункциониращ тогава визирах аспрегер не се уточних и от там настана една каша) ...  докато стигнат до извода че въобще не е от спектъра. Накрая се спряха на езиково говорно дефазиране. това също съм го писала но и затова продължавам да пиша тук защото обучителни ни проблеми са като на децата от спектъра при което на тези които са къснопроговрили като нас , без наличие на социални и поведенчески такива. Днес за пръв път започвам да се съмнявам дали това е целесъобразно решение.

Последна редакция: сб, 12 сеп 2015, 13:29 от _re_ge

# 398
  • В заешката дупка
.
Бях написала нещо, но го изтрих. Преглеждай си постовете, re_ge. Това е чистосърдечна молба. Липсата на едно "се" в едно изречение доста обърква един параграф. И по съвсем различен начин го разбрах първоначално. Peace

Последна редакция: сб, 12 сеп 2015, 14:23 от ЧеКа

# 399
Ти пък _re_ge, ще кажа като старците от бтв "Комиците": "Това емоции ли са, едно време какви емоции имаше - волтови дъги ..."
Права си, че официално няма ниско- и високофункциониращи, но сигурно и след като влезе в сила МКБ-11 ще има и специалисти, и родители, които ще продължат да ползват тези обозначения за своите цели. Не мисля, че е оправдано, но ... А виж тук под линия какво пише за високо и т.н. и пкакво се предвижда за сегашните поддиагнози за МКБ-11.Предполагам, че ще те интересува защото си отдавна в темата, въпреки че детето ти не е от спектъра (дано някой не си е помислил, че визирам теб  Heart Eyes)
https://drive.google.com/file/d/0B05Zf0snLTZoV3QxTmlQUVZjR1lIT1U … FxYTZv/edit?pli=1

И хайде по-добре да се заемем с подготовката на децата за училище вместо да предизвикваме ЧеКа да ни обяснява на 10 страници, че няма сестра.  Praynig Hug Hug  

Да оставим темата да се върне към състоянието на какво беше, тегавост ли и да се заем с по-сериозни неща. Това е молба и към ЧеКа. Peace

Последна редакция: сб, 12 сеп 2015, 14:04 от констанца

# 400
  • В заешката дупка
Чека каза че според нея е неофиално  и обиждащо.

Разделението на високо- и нискофункциониращи е неофициално, да. Няма такова разделение в официалните класификации.

Иначе, ако само на мен ми звучеше обиждащо иде-дойде. Може да бъде обиждащо за самите аутисти, за нашите деца. Това е важното. И последствията които би имало за тях идеята, че са "нискофункциониращи". Също и "високофункциониращи" - когато имат реално трудности, но те се омаловяжават защото предтавата (погрешна) е, че при тях проблемите не са чак толкова големи. Аз и затова като говоря за детето си никакви подобни раздления не правя. (Пък и защото това разделение наистина е неясно в много случаи.) Той е аутист - това е.

Последна редакция: сб, 12 сеп 2015, 14:45 от ЧеКа

# 401
Чека каза че според нея е неофиално

Той е аутист - това е.

Това казва и DSM-5 и ще го приеме и МКБ-11. Аз лично намирам голям смисъл в нивата на тежест и мисля, че те могат да ни служат като жалони по пътя. Ние започнахме от трето ниво и сме вече на първо.  Grinning

# 402
  • Пловдив
Аз също смятам, че има смисъл "поделянето" на нивата на тежест, с цялата му обобщеност и неточност. Като че ли от старание да не обидим никого залитаме в крайности.  Embarassed  Лично мнение, със сигурност мнозина няма да са съгласни. И да, ясно е, че класификациите не изчерпват подробностите и многообразието, ясно е и че трябва да внимаваме с опасността един "етикет" понякога да остане залепен за детето въпреки развитието му, но едва ли средството против тези опасности е избягването на уточнения.
Не знаех, че все пак ЧеКа е имала възражения срещу тези изрази, затова реших, че Реге визира и мен.

Цитат
...когато писах високофункциониращ тогава визирах аспрегер не се уточних и от там настана една каша
Мда. Wink Това беше същината на "противоречието", щото иначе и аз като непрофесионалист и по горе-долу същите причини като теб...
Цитат
...си смятам че аспрегера е високофункциониращ рано проговорил.

# 403
Магдена, в материала на Autism speaks, към който пуснах линк преди малко, е казано, какво се има предвид под високофункциониращ аутизъм - аутизъм с IQ>70. Хората със синдром на Аспергер без изключение (по дефиниция) нямат проблеми с проговарянето и затова много често ги откриват късно - в училищна, юношеска и по-късна възраст. Децата правят впечатление с много богатия си речник още от 2-3 годишна възраст.  Много от тях дори не попадат в новата класификация, а  в т.нар. Социално (прагматично) разстройство на комуникацията. А класификациите няма как да  изчерпват подробностите и многообразието, защото са предназначени за тези, които диагностицират, т.е. тези, които познават многообразието и се съобразяват с него, определяйки задължителността на комуникативните и социални нарушения за определената степен. С новата класификация се избягват етикетите. Всички отговарящи на критериите за комуникативно и социално нарушение са просто "ASD" - нарушение от аутистичния спектър. Grinning

Последна редакция: сб, 12 сеп 2015, 15:51 от констанца

# 404
  • В заешката дупка
...но едва ли средството против тези опасности е избягването на уточнения...

Разбира се, че има нужда от уточнения. Работата е там да са възможно по-ясни и информативни и да са от полза чисто практично. Разделението на ниско- и високофункциониращи прост не е такова.

Най-честото разделение е именно това, което констанца казва - според Ай Кю-то. Само че тук има няколко проблема. Първо, измерването АйКю-то на дете от спектъра с тестове предназначени за невротипични може да не е хич адекватен (Интелектуален потенциал ли липсва или просто не се справя с теста зараи особености, присъщи на аутизма?) и втора резултатът не може да даде ясна престава за силата и степента на аутистичните симптоми, което на практика е най-съществено като информация, за да се работи с детето.

Може да не можеш да говориш, но може да имаш много високо АйКю. Както и коже да си много адекватен, че и по-добре от средното, да се справяш академично в училище, но общуването с околните да ти е голям проблем. Или пък да си "много умен" в една област и да демонстрираш висок интелект, но в други област - не. И т.н. и т.н. И понеже наистина са нужни уточнение, затова и в новите класификации е заложено именно това - да се степенува силата на аутистичните симптоми.

Общи условия

Активация на акаунт