Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 26

• 120 058
  • 761
  •   1
Отговори
# 375
Много кофти впечатление ми прави, доста клипчета си направих труда да изгледам, любителски на родители с деца с проблеми в речевото развитие в utube. Масово , навсякъде тв-то върви , редовно на бебетв на заден фон, дори и не го гледат, но върви и ако ви се струва, че това е само фон, то не е така в действителност. Другото ми съображение за тв-то е, че не пресъздава реални ситуации, а хванати кадри. Никъде по филмите няма да видите как някой влиза през вратата, събува си обувките.....запъва се да ги събуе, пъшка, охка, залита, после влиза в стаята и казва добър ден. Това е една нормална ситуация при която се развива диалог и на незрял мозък му е абсолютно комфортно да обработи и действие и картина и ситуация и реч и да запамети кога какво и защо се казва, айде сега хванете който и да е филм със същата ситуация как ще изглежда орязана от всякъде и колко кадъра ще се сменят на фона добър ден? Какво запомня и възприема детето?/и не говорим изобщо за дете с проблем, просто дете , което тепърва едновременно се учи да говори, ходи, подскача, храни се, растат му зъби и какво ли още не, всичко това изисква невероятна физическа и психична енергия и едновременно с това да реагира на дразнителите , за да може да се учи

# 376
Аз пък винаги се ориентирам по лентичките.

мога само да ти кажа- говори ми, говори ми. Аз съм газила в твоята вода но ти в моята още не. минала съм през този етап на мислене и всеки довод ми е до болка ясен. Вече съм на друго ниво. За теб ако имаш дете със СОП той предстои след 6-7 години.

Нали все искате да чуете какво се случва с по-големите деца. Ето това се случва.но като бъде написано изглежда не така както си го представяме. Какво да се прави реалност.

някаква странна аналогия направих с тези разглаголствания, чак се върнах да прочета откъде  ми е познато и се сетих за тази дама Звезден прах. Напразно съм си хабила времето и клавиатурата да пиша. Дано някой на който съм му от полза ме прочете може и след време. констанца вече май съм от старите гърмяни  членове на групата щом почвам да сгледам снизходително на младите.

Последна редакция: пт, 11 сеп 2015, 00:07 от _re_ge

# 377
_re_ge, изморително е да се въртим в кръг с едни и същи аргументи. Както е модерно да се казва: "няма чуваемост" или по-скоро на много от новите майки не им се връща назад в темата, дори когато има линк към вече обсъждани неща. А има безценни споделяния и информация за всичко важно по отношение на хората от спектъра. А конкретно за електронните средства аз вече казах някои неща преди малко повече от месец (8/9.08) и не ми се повтаря. Ще пусна само още веднъж линка към написаното от Лайза Руди по този въпрос http://autism.about.com/od/inspirationideas/tp/TVOK.htm А ето и още един линк към становище на Австралийското министерство на образованието и ранното развитие на децата, в което се подчертава добре известните на тези от нас с по-дълъг опит различия между децата "в норма" и аутистичните деца по отношение на електронните средства
www.education.vic.gov.au/.../autismstelevision.do...
За всяка възраст на децата от спектъра има огромна полза от използването на различни електронни средства, вкл.ТV. Не да тропнеш детето пред телевизора, а да подбереш предавания, от които то може да придобива познания за различни неща, вкл.човешките взаимоотношения.
А това е една добре документирана история за това как през 90-те години благодарение на света на Дисни едно дете проговаря и се развива чудесно http://www.cbsnews.com/news/breaking-through-autism-with-disney-movies/

Последна редакция: чт, 10 сеп 2015, 23:32 от констанца

# 378
Ishoshа какво точно те притеснява.Отначало мислех че е усвояването на материала,но сега разбирам че се крие зад частта "сума тий други дефекти".

Не уточниш ли за какво става няма как да бъдем полезни.

Констанца, този линк си го дала преди десетина страници и който иска вече се е информирал преработил инфото и извадил ползата за себе си.който не се интересуъва и на първа стр да го сложат пак няма да го погледне.

# 379
 Той говори много неправилно граматически и много му е трудно това видимо.
Изобщо не може да играе с децата, в градината си беснееше и тичаше сам, обича да си прави каквото си иска, всяко ново нещо приема с много зор ако не е неговата е готов да ти спретне скандалче. Но това, което бие най-много на очи, е говора. Понеже сте ходилии всички на диагностика, там ще ми дадат ли насоки на поведение?

# 380
ishoshi , определено на нас ни написаха в етапната епикриза да се работи върху поведението.
Когато бяхме в "Св.Никола" влязоха психиатъра и нов психолог.Детето започна да се крие, много трудно се адаптира.Баща й предложи да ми вземе смартфона.Спря да се крие и да жуми, но отказа да изпълни поставените задачи и да отговори на въпросите.
Затова смятам, че всеки най-добре си познава детето и може да определи дали и доколко да дава на детето си да ползва смартфони, таблети и/ или да гледа телевизия.От 24 август на Хриси не й се дава таблет, на телефона ми гледа клипчета в ю туб.
Тази сутрин заради лошото време нямахме сигнал на телевизията и започна да реве като бебе.Обясних й, че вече е голяма и не трябва да реве така, защото ще й се смеят децата в училище.Баща й също й забрани да реве.Мисля, че разбра и спря.
От другата седмица започваме първи клас.Взела съм си една седмица отпуска, за да видим как и до колко може да издържа в клас и на занималня.И според програмата и състоянието й ще определим в кои дни от седмицата ще посещава ДЦДУ следобед.

Наръчник за родители на първокласници „Добре дошли в училище, родители!“
http://roditeli.org/index.php?option=com_content&view=articl … -07&Itemid=11

Асоциация Родители представи Наръчник за родители на деца в детската градина
http://roditeli.org/index.php?option=com_content&view=articl … 4-54&Itemid=9

Последна редакция: пт, 11 сеп 2015, 08:36 от n_alex76

# 381
Привет! Алекс казва доста думи горе долу от около 3 год възраст, изречения прави от около 2 месеца обаче. Напоследък ми прави впечатление, че говори на немски с цели изречения. Вчера обясни на съседката, че това е неговия таблет, а днес ходихме да купуваме обувки и говореше с продавачката къде седели обувките. С нас не иска да говори на немски- когато заговорим си запушва ушите, та досега не го бях забелязала това!? Иначе е спокойно дете, няма кризи, не се тръшка, обича да е с деца, даже бих казала, че е като малка лепчица  Simple Smile Децата го приемат добре, поне така казват възпитателките. Сутрин се засичаме с едно по-голямо момченце и когато Алекс плаче, че не иска да остава в детската градина, Джон (така се казва детето) го хваща за ръка и така влизат заедно без проблеми в стаята. Иначе по-отношение на телевизията и ел.устройства, всички ни казваха, че при дете с проблем в проговарянето е добре да се ограничи. Аз бях попрочела това онова и всъщност не сме го ограничавали особено - гледа различни филмчета и всъщност доста думи научава от там, поне такова е моето впечатление. Таблет му даваме веднъж седмично да поиграе, много обича  Simple Smile

# 382
Bubbi,
виж на първо време това, за да се ориентираш дали си предприела необходимите действия за изясняване на състоянието на Алекс. http://www.webmd.com/brain/autism/tc/aspergers-syndrome-exams-and-tests

# 383
Bubbi,
При Аспергерите няма проблем с речта, при тях е изключително добре развита. В последно време обаче тази диагноза е слята с високо функционалния аутизъм, въпреки, че има огромни разлики.
Имай предвид това, за да не те объркват статии и взаимно изключващи се термини.

Тук този баща пояснява в блога си:
http://life-with-aspergers.blogspot.cz/p/about-me.html

# 384
Дезидерада бъди внимателна като използваш думата високо функциониращ защото предизвиква дразнен у някои членове на темата .  Беше ми обърнато внимание че вискофункциониращите можели да проговорят и по-късно - 4-5 като се научат относително добре да боравят с речта. Нещо което няма допирни точки с апрегерите понеже те проговарят доста по рано споед тов акоето имам като нюблюдение сред познати.

# 385
Благодаря много за съветите, след коментара от психиатърката за евентуален Аспергер при моя син аз прочетох доста по въпроса и понеже не ми се връзваха много нещата, както писах и в първия си пост и ми се искаше да поговоря с някой, който от опит да ми обясни за какво точно става дума при тези деца. Не знам какво повече да направя в момента по отношение на диагностиката. Записах този преглед при специалистка, която се занимава само с деца с аутизъм, ще изчакаме оставащите два термина- ще ходи в детската градина да го наблюдава как се държи там и още веднъж в клиниката и ще видим после. Благодаря още веднъж за отзивчивостта!

# 386
Дезидерада бъди внимателна като използваш думата високо функциониращ защото предизвиква дразнен у някои членове на темата .  Беше ми обърнато внимание че вискофункциониращите можели да проговорят и по-късно - 4-5 като се научат относително добре да боравят с речта. Нещо което няма допирни точки с апрегерите понеже те проговарят доста по рано споед тов акоето имам като нюблюдение сред познати.

Наистина, най-съществената разлика е в проговарянето, но има и други неща в поведението и външния вид. Всички Аспита, които съм виждала във вероятно над 50 клипчета са тромчовци и да не ми се обиди някой, но им липсва характерната за много от малките "аутистчета" сладка красота. https://www.autismspeaks.org/family-services/tool-kits/asperger- … w-are-and-hfa-dif  
http://www.tonyattwood.com.au/index.php/books-by-tony/resource-p … unctioning-autism А Бил Гейтс е въплъщение на порастнало Аспи.   https://www.youtube.com/watch?v=d7lQa3q_OAk

Последна редакция: пт, 11 сеп 2015, 23:50 от констанца

# 387
  • Пловдив
Дезидерада бъди внимателна като използваш думата високо функциониращ защото предизвиква дразнен у някои членове на темата .
Няма такова нещо според мен.

Цитат
Беше ми обърнато внимание че вискофункциониращите можели да проговорят и по-късно - 4-5 като се научат относително добре да боравят с речта.
Именно. Ти поставяше, доколкото разбрах, знак за равенство между рано проговорил и високофункциониращ. От това, че аз и ЧеКа опитахме да те поправим, не следва, че думата високофункциониращ предизвиквала дразнене. Освен ако имаш предвид други "членове на темата".

Всички Аспергери, струва ми се, би следвало да са високофункциониращи, защото по дефиниция са с интелект в норма. Обратното обаче не е вярно - не всеки "високофункциониращ" е проговорил рано, нито всеки е Аспергер.

Simple Smile

# 388

Надявам се, че не съм засегнала никого.  Peace Със синьото съм напълно съгласна, дори съм го виждала.
Исках само да обърна внимание, че някои лекари използват названията като взаимно заменяеми, а после човек вижда дефиницията на Аспергер и започва да се съмнява в компетентността на лекаря ( в моя случай преди няколко години), докато не прочете, че вече са под един знаменател.
Доколкото помня, хората с Аспергер бяха протестирали официално, защото е доста неточно и подвеждащо. Има наистина разлики, както виждам в реалния живот.

Познавам двуезични и триезични деца с Аспергер, деца на приятелски семейства вече, и ги виждам колко добре боравят с езиците. При тях не е имало регрес, имат силни интереси в дадена област и са много напред с материала в сравнение с невротипичните си съученици.

Ние вчера бяхме за първи път при новата логопедка, децата много я харесаха, идеално работили с нея, дребния "не онемя" нарочно, явно много я е харесал. Тъкмо се зарадвах, а тя ми каза, че излиза в майчинство през януари....дотогава ще ходим веднъж седмично, после ще видим.

# 389
От доста време се чудя, защо ли се хабя да пускам линкове с отговори на конкретни въпроси. Изглежда повечето майки или не ги отварят, или не си правят труда, ако не знаят английски да ползват Гугъл - разбира се, ако въпросът е действително важен за тях. И въпреки че вчера пуснах линк към материал за разликите между Аспергер и високофункциониращ аутизъм, го пускам отново http://www.tonyattwood.com.au/index.php/books-by-tony/resource-p … unctioning-autism

Общи условия

Активация на акаунт