Белгия - 27

• 140 166
  • 772
  •   1
Отговори
# 210
  • София
Здравейте Мами! От скоро съм в Белгия - 1 месец. В момента и за в близкото бъдеще ще живея в Берсел, колкото и да не ми се иска. Има ли Мами в Берсел? Иначе работя през седмицата в Тюбиз. Ще се радвам изключително много , ако има някой тук!

# 211
Здравейте момичета и Добро утро, нека денят ви бъде изпълнен само с хубави и положителни емоции! Бях в групичката миналата година по-време на бременността,но след като се роди бебо и спрях да влизам  Stop Сега отново съм бременна в 3 месец и намирам време да се включа  Simple Smile Вече от 2 години съм в Белгия в Брюксел приятно ми е тук,но за напред искам да живея в някое село близо до града!  Ще ми бъде приятно да си разменяме емоциите както и полезни информации! Хубав ден! bouquet

# 212
  • UK
Здравейте,
Покрай децата време хич не ми се намира. Бих искала да попитам, децата на 2 в ДГ ли ходят,  колко часа е тя дневно и изобщо, всякаква информация по въпроса, ще ми е, от полза  bouquet

# 213
Здравейте,
Покрай децата време хич не ми се намира. Бих искала да попитам, децата на 2 в ДГ ли ходят,  колко часа е тя дневно и изобщо, всякаква информация по въпроса, ще ми е, от полза  bouquet

На 2 ходят на ясла, на 2,5 години можеш да ги пратиш в classe d'accueil на екол матернел, на 3 години трябва да тръгне първа година на екол матернел. Екол матернел е с режима на училище.

# 214
  • UK
Нединка  bouquet Благодаря.  Тези посещения платени ли са в смисъл както в бг има ли такси? По колко време на ден децата са там?

# 215
  • София
Нединка  bouquet Благодаря.  Тези посещения платени ли са в смисъл както в бг има ли такси? По колко време на ден децата са там?

Моята дъщеря е във фенско училище, 0 матернел. Водим я в 8.30 ч. (до 8.45 ч. могат да се водят децата) и я вземаме в 12 ч. Няма такса. Платих разни административни такси в началото и сега след НГ, които включват разни екскурзии и посещения в библиотека (водят го веднъж месечно с бусче от общината). Ако искаш да си оставяш детето по-рано от 8.30 ч. се плаща нещо на час. Същото е и ако искаш да го оставиш там да яде (обяда се плаща около 2.40 евро на ден),т.е. гледанеот на децата от 12 ч. до 13 ч. се плаща. Спят и след това трябва да ги вземеш в 15.30 ч. МОже да ги оставиш до 18 ч., но това време също е платено гледане. Аз лично все още не съм се възползвала от това.

За спането там трябва да занесеш одеалце и възглавничка. Отделно храна за 10 ч. и да е закусило детето.

На сайтоветена училищата има описание на това разписание.

# 216
  • UK
Catty M  Благодаря много  bouquet
Ние с децата, чак лятото, ще сме там и ще мога да проуча у-щата, чак тогава но все пак исках да съм наясно и разбирам, че и там се чака дълго за у-ще  ooooh!

# 217
  • София
Принципно да. Но нас ни приеха за 2 дена буквално - в края на август пуснах мейл в петък следобяд и в понеделник сутринта получих отговр с покана да отида да запиша детето. Rolling Eyes Беше доста неочаквано за мен. Условията са доста спартански, но пък съм доволна как занимават децата. Дъщеря ми много бързо се адаптира и не е плакала.

# 218
И аз чувам, че сега има огромен недостиг на детски градини и училища, но преди 2 г. и нещо намерихме лесно училище. Хубаво е да започнете да звъните отсега, още повече че през част от лятото и директорите имат ваканция.

# 219
За определени училища има голям наплив и списъци с чакащи деца. В едно такова детето ми е 18-о в списъка на чакащите, което означава, че шансовете да получи място там са под нулата. В друго такова почти са ни дали място - в четвъртък имам рандеву с директорката. В крайна сметка обаче реших, че ще го запиша в частно училище, където успяхме да получим място единствено благодарение на моята упоритост, постоянство... абе направо нахална бях!

С една дума, ако нямаш претенции за училището, може и да нямаш проблеми със записването, ама ако искаш определено училище, може да се окаже, че няма места. Според мен се задействай отсега и не оставяй за лятото. В бъдещото училище на моето дете ме предупредиха, че са затворени целия август и половината от юли.

Условията определено са по-скоро като в училище, отколкото като в детска градина - поне по мое мнение. Мен лично ме втриса при мисълта какво ще бъде от септември и ми е адски притеснено. Не че детето ми ще плаче или нещо такова - никога не го е правил, но определено се притеснявам как ще се справя с изискванията там и кой колко ще му обръща внимание. Направо ми се реве като си помисля, че ще напуснем 5-звездния хотел, където ходи сега. Но това е положението, няма как.

# 220
  • UK
Благодаря  bouquet че споделихте.  Но отсега, просто няма, как т.К, не сме , все още в Белгия, а и като не стане за септември, ами ще ги запиша за следващата година. Мен, по-скоро, ми се искаше в нещо, като нашите Дг,  това училищен режим за деца; нямащи и 3 години, никак, не ми се нрави.  А, има ли, изисквания детето, от колко години трябва да посещава у-ще, ясла или Дг?
А, Нединка, понеже споменаваш частни у-ща, как вървят таксите там, знам, че за всяко у-ще, ще са различни, но все пак, някакъв диапазон, да сверя часовника?

# 221
Благодаря  bouquet че споделихте.  Но отсега, просто няма, как т.К, не сме , все още в Белгия, а и като не стане за септември, ами ще ги запиша за следващата година. Мен, по-скоро, ми се искаше в нещо, като нашите Дг,  това училищен режим за деца; нямащи и 3 години, никак, не ми се нрави.  А, има ли, изисквания детето, от колко години трябва да посещава у-ще, ясла или Дг?

И на мен не ми се нрави, но такава е системата тук. От рано в дълбокото - явно обаче системата работи. Не знам дали екол матернел е задължителен, но май без него детето трудно ще се справи с първи клас. Гледам, че в момента синът ми се учи да брои до 10 (явно в училище ги учат), разпознава името си, когато е написано, разпознава различните геометрични форми - нищо, че едва говори още. Доколкото съм чувала, в трети матернел вече се учат да четат и повече или по-малко да пишат.

Като цяло матернел започват в годината, в която навършват три години, а училище - в годината, в която навършват 6 години.

Не подценявай матернела. А и има още безброй неща, които няма да са ти по вкуса  Laughing

# 222
  • UK
Нединка  bouquet нищо не подценявам, Благодаря отново. Ние, сме едва на 2 годинки, така че, ще минем през всички етажи на матрицата  Laughing Това, ми стана ясно.
Влизам, през телефона и не виждам лентички и не мога така, да се ориентирам за възрастта на децата ви Crazy

# 223
Гледам, че в момента синът ми се учи да брои до 10 (явно в училище ги учат), разпознава името си, когато е написано, разпознава различните геометрични форми - нищо, че едва говори още. Доколкото съм чувала, в трети матернел вече се учат да четат и повече или по-малко да пишат.
Класика  Mr. Green
Ние вече сме във втора група детска градина, до четене не сме стигнали, но имената на децата ги разпознава без колебание.
За Коледа ни бяха подарили от един магазин хартиени табелки за имената на гостите (за маса) и аз ги попълних за майтап. Свекърва ни, която ни беше на гости, се чудеше как малкият разпознава без грешка имената на 6-тима човека и се разпорежда кой къде трябва да седне.
Не е чак толкова лоша детската градина, особено ако попаднеш на свестен учител. Тази година имаме прекрасна учителка и много мили и усмихнати деца, та в групата цари страхотна атмосфера. Давам си сметка обаче, че догодина може и да нямаме този късмет.

# 224
Нединка  bouquet нищо не подценявам, Благодаря отново. Ние, сме едва на 2 годинки, така че, ще минем през всички етажи на матрицата  Laughing Това, ми стана ясно.
Влизам, през телефона и не виждам лентички и не мога така, да се ориентирам за възрастта на децата ви Crazy

Имате време, поне още една година можеш да ги гледаш - стига да имаш възможност, де.

Моето е на 3 години и половина почти. Ходи в последната година на ведомствената ясла, която съответства на първи матернел в белгийското училище. На есен ще смени учебното заведение и отива в белгийско училище във втори матернел.

Общи условия

Активация на акаунт