Наемане и отдаване на имоти под наем - какво се случва реално?

• 108 807
  • 1 417
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Момичета, да се включа при вас с въпрос:
Имам апартамент в идеалния център на София, 70 кв, правя му основен ремонт. Смятам да го давам под наем необзаведен, тъй като става и за живеене, и за офис. Какъв смятате, че би бил реалистиният наем? (4 ет, с асансьор, поддържан вход, вътрешен двор за паркиране без запазено място, 2 стаи, тъмен вестибюл, кухненски бокс отделен, много малка баня с р-р на душкабина)

И още един въпрос - как практически решавате въпроса със сметките за консумативи (прехвърляте ли партидите на наемателите, събирате им всеки месец сумите, изисквате големи депозити...)?

# 76
  • София
Лелее, аз съм имала много, цели  2 огледа на големия апартамент (вторите го взеха), на всички други (1,2 спални) се взимат от първия оглед  newsm78 newsm78 newsm78.

...
Сметките за консумативите изпращам по мейл на наемателите, да си ги плащат сами. Преди ги плащах аз онлайн и те после ми ги превеждаха, обаче откак изтървах един февруарски ток на 3 апартамента (иначе чинно им бях платила следващите две фактури) и им спряха в края на май тока от ЧЕЗ без да ме предупредят със смс например, реших наемателите сами да си плащат, аз само следя онлайн дали са платили. В интерес на истината нямат сметки за ток и вода по-високи от депозита - добре, че вече няма стационарни телефони, едно време оттам идваха големите удари  Simple Smile

Последна редакция: пт, 15 май 2015, 14:43 от Sharky*

# 77
В темата сякаш пишат повече наемодатели отколкото наематели, но аз все пак ще си питам...

Към живеещите в София... Там при вас работи ли (случва ли се често) самостоятелно търсене на апартаменти под наем без брокер? Какво имам предвид. Ами с лепенето на бележки на таблата за обяви в кооперациите.

В Пловдив живея. Преди година се наложи спешно да освободим жилището, което бяхме наели. Времето притискаше, а и липсата на пари също. Написах в word простичък текст от рода на "Търся необзаведен апартамент под наем в кооперацията. Не сме агенция". И телефони разбира се. Разположих го 4 пъти в лист така че от А4 да получа 4 обяви. Принтнах повече от 60 листа. Което ме снабди съответно с 240 броя бележки. След работа, а също и сутрин по хладно събота и неделя... слушалките, шапка, удобни обувки и... воала!

В повечето случаи входовете се заключват. Независимо дали е нова кооперация или не. Тогава слагах в пощенските кутии. Отделно от това ако видех някой пред самата кооперация си питах има ли свободни апартаменти под наем. Или имат ли домоуправител когото да попитам. Дори аз се изненадвах колко учудващо отзивчиви са хората.

Скрит текст:
Какво печелех в случая освен спестената комисионна ли? Ами казвайки, че се търси "в кооперацията" локалиризам абсолютно точно желаните места, сгради. Почти нямаше заблудени, които да видят бележката на едно място, а да се обадят, че дават апартамент на друго. Хората съвсем целенасочено си се обаждаха не желаейки и те да плащат комисионна на агенции.
То май това е пресечната точка на наемодател и наемател в този случай. Нежеланието/невъзможността да се плащат немалко пари за посредничество. Плюс за наемателя е и това, че в 99% от случаите агенциите задължително връзват наемателите и с  депозит. А хазаите не винаги чак толкова задължително го искат. Особено когато жилището се отдава не обзаведено. Просто защото тогава рискът се свежда до неплатена вода и най-много една неплатена сметка за ток. Всички ЕРП-та изключват на втория месец така че ако няма парно и обзавеждане и рискът е по-малък. От личен опит го казвам - в повечето случаи при не обзаведени жилища без парно хазаите склоняват без депозит.
Та това е добре сработил модел на търсене при мен. Но... Пловдив. По ред причини сега се интересувам дали той би работил успешно и в София според вас. Хората обръщат ли внимание на такива обяви по таблата на кооперациите? Забелязали ли сте? Има ли в С-я тенденция наемодателите да искат да отдадат апартаментите си без посредник?
Така си намерих гараж под наем. Търсих неуспешно с агенция сигурно 2 месеца. Агенцията работи много активно в желания от мен район, но няма и няма. Накрая се ядосах и написах едни обяви, дори на ръка го направих, разлепих ги и още до вечерта имах желания гараж, на перфектното място, от собственик го наех, не го е обявявал с агенция. В последствие ми се обадиха още доста хора, но вече бях намерила нужното, дори минах да си смъкна обявите, не предполагах толкова много оферти.

# 78
  • Варна
И аз така давам им партидните номера и те си ги плащат, аз следя онлайн.

# 79
И аз така давам им партидните номера и те си ги плащат, аз следя онлайн.

И аз така правя.

# 80
  • Варна
Лелее, аз съм имала много, цели  2 огледа на големия апартамент (вторите го взеха), на всички други (1,2 спални) се взимат от първия оглед  newsm78 newsm78 newsm78.

Тогава си ок - нямаш нужда от посредник, във Варна услугата е 50% от един наем.
Но при мен все се случва някаква навалица, един имал уговорка да види и друг апартаманет, втория пък трябва да изчака, че съм обещала на първия  Joy
На някои аз съм отказвала поради ред причини, аз съм много сговорчив човек по принцип, за периода на наема дори не ги притеснявам да правя някаква проверка как е имота, но понякога се издразвам - правят оглед и - това тук да се махне (скрин), тук трябва да доставите бюро,  тук ми трябва контакт, нямам нищо против, но не е необходимо с този тон, разбира се, че ще се постарая на хората да им е уютно и удобно според техните нужди.

# 81
  • София
добре, че вече няма стационарни телефони, едно време оттам идваха големите удари  Simple Smile
Имам и стационарен тел. там, май е по-добре да го махна  Rolling Eyes
По-големият ми проблем е парното - не е ползвано няколко години и нямам идея как ще калкулирам "месечното потребление", когато започне сезонът. В другата тема ми дадоха идея да искам от топлинния счетоводител разпределението на сходен апартамент, но и това е силно условно - може да се случи някоя люта зима, или наемателите да го държат на 6, с отворени прозорци  Confused Изобщо толкова практически въпроси ми се въртят, че  Sick

# 82
В темата сякаш пишат повече наемодатели отколкото наематели, но аз все пак ще си питам...

В София това е почти невъзможно. За мен поне граничи с невъзможното.
99% от всички обяви, които може да откриеш по сайтовете, са на агенции, а 99% от тях не са истински.

Аз нямах предвид да гледа човек самостоятелно обяви, за които е почти ясно, че в много от случаите са "Току що заети, съжаляваме. Вие какво търсите?".
Имах предвид по описания метод с разлепяне на обяви. Така много точно подбираш мястото.

Що се отнася до местенето, за което говорите... Знаете ли, всъщност не е толкова трудно.
Скрит текст:
Скъпо е. Първия път когато се е налагало да местим мебели подходихме по познатия начин - приятелите. Чудесно, но само ако става дума за един единствен диван или шкаф. Но цялостно обзавеждане на апартамент, макар и разглобено и минималистично.... си е много работа.

Обадиш се на един, на друг. Всеки съгласен, но единият може в петък, а другият в неделя, защото преди това е примерно на море. Третият пък може утре още. Ама за утре другите двама не са налични. Много е трудно да напаснеш времево приятелите. Ангажираш отделно превоз, който също си има график.  Wink
Освен това после се чувстваш задължен да ги почерпиш тези хора.... Абе става дявол на магаре.

Веднъж направихме така и не беше ок. Много се притеснявах. Че ангажирам времето на хората. Пък после кога и къде да ги почерпиш....

Следващия път се ориентирах към фирма. Има много такива на пазара. Пренасянето включва изнасяне от едното място, качване на другото, превоз, а някои дори предлагат и пакетиране и сглобяване. Аз лично съм ползвала услугата по сглобяване. Много е удобно. Просто осигуряваш достъп и си стоиш.

Пренасящите са опитни в тези неща. Вдигат и свалят мебели по тесни стълбища с лекота, с която повечето ви приятели не биха го направили. Накрая когато отидеш на новото място спалнята и гардероба са и сглобени.

Струва си. Лесно е. И определено си заслужава парите. Дори в първия момент да ви се сторят много. Пренасянето на цял един апартамент ще стане за няколко часа буквално. Много повече време ще загубите в опаковането на личните си вещи.

Така че не е страшно местенето. Сумата по него е оправдана. Просто хората не са свикнали да мислят по този начин.

Защо толкова много народ предпочита да взема обзаведено не зная. Май е от страх, че ако идеш в друго жилище дали нещата ще си паснат. Като размер. Е, който купува големи тежки мебели... да му мисли.

Аз лично не искам евтините свободно стоящи печки, твърди дивани,неудобни евтини матраци и стари телевизорчета или пък нови LED-ове, но с размер 32 инча. Ако е за такива и аз мога да си купя. И ще си спестявам месечно по някой лев. Печеля спокойствието на това вътрешно домът винаги и навсякъде ще си изглежда горе долу по един и същи начин. На мен лично това ми допада. Дори и да сменя мястото когато се сложат мебелите и вечер седна на познатия диван се чувствам уютно.
Единственият минус на собственото обзавеждане според мен са уредите за вграждане. Много странно защо така по-ниският клас необзаведени жилища продължават да се предлагат с кухни, предназначени за свободностоящи печки при условие, че при фурните и котлоните за вграждане има стандарти. Явно пак с оглед на вложени средства.

# 83
Оглеждаме се да купим още един имот за инвестиция - според вас за колко време е нормално да се изплати?
Всичко е относително заради локация, качество, и въобще всякакви променливи.

Но нормалната доходност за БГ имотен пазар варира между 3 и 5%.

# 84
дали нещата ще си паснат. Като размер. Е, който купува големи тежки мебели... да му мисли.
Единственият минус на собственото обзавеждане според мен са уредите за вграждане. Много странно защо така по-ниският клас необзаведени жилища продължават да се предлагат с кухни, предназначени за свободностоящи печки при условие, че при фурните и котлоните за вграждане има стандарти. Явно пак с оглед на вложени средства.
Има решение  и не е скъпо .Модул предназначен за вграждане .Има ги във всяка фирма за мебели.
http://videnov.bg/%D0%BC%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%BB%D0%BD%D0%B0-%D0 … D1%80%D0%BD%D0%B0

Оглеждаме се да купим още един имот за инвестиция - според вас за колко време е нормално да се изплати?

Май по скъпите имоти  по-големи и с по-желана локация се изплащат доста по дълго.Общо взето  размера  на наема няма много голяма зависимост от стойността на имота. newsm78

# 85
  • София, Bulgaria

Това от което се нуждаете е ИНФОРМАЦИЯ и АНАЛИЗ.
...

tomeva, благодаря   bouquet А към кого мога да се обърна, за да се направи подобен АНАЛИЗ? Боя се, че не ми е ясно  Embarassed

Един добър брокер, знае какво и как да го направи.

# 86
Поправете ме, ако съм пропуснала.

Правят се сметки за разходи свързани с подготовката на имот за отдаване под наем. Споменават се различни суми.
Подписвате ли договори с наемателите си? Пишете ли реалните наеми, декларирате ли приходите от наем?
Не го приемайте като заяждане, защото, ако отговора е ''да'', то приходите отиват с 1-2 наема назад.

# 87
Здравейте и от мен!
 Предстои ми да пусна апартамент под наем. Мисля да му пусна обяви в интернет, но  идва въпроса как да се ориентирам какъв наем да му искам? Вие как се ориентирате какви наеми да искате след като обявите в интернет са повечето фалшиви?

Вие имате ли изискване към наемателите да не са пушачи?

Ще пробвам без агенция да се оправя и дано имам успех.

# 88

Май по скъпите имоти  по-големи и с по-желана локация се изплащат доста по дълго.Общо взето  размера  на наема няма много голяма зависимост от стойността на имота. newsm78
Няма как да се съглася с болднатото. Разбира се, че са свързани. И си има установена закономерност дори.

Колкото по-малък имотът, толкова по-висок наемът на квадрат.

При РАВНИ локация и обзавеждане, по-голямата квадратура винаги води до по-висок наем.

# 89
Интересна тема. Изчетох я цялата. Моля, споделете средно колко време се задържат наемателите. Казват, че една година е реалистично.

Интересно ми е също случва ли ви се наематели да помолят да си сменят адресната регистрация във вашия имот и как процедирате? Отписването от даден адрес става само, ако регистрираният сам се запише на друго място. Не може собственикът на имота да каже - лицето Х вече не живее тук.

По въпроса за пушачите, за съжаление нямаме много избор - повечето са такива. Иска ми се да кажа, че е за непушачи, но не става. Домашните любимци са проблем и в договора следва да се отбележи изрично. Имам си свой договор. Вярвам на една доказала се агенция, която бързо намира наематели и води много потенциални клиенти за кратко време. Даже като се нанижат огледите един след друг, това води до бързо решение на евентуално колебаещи се наематели. Фирмата издава сертификат, с който не се заплаща комисионна при намирането на нови наематели, ако старите напуснат по-рано от 12 месеца от сключването на договора.

Депозит взимам задължително, за евентуални щети по апартамента и да покрие последните разноски.

За сметките - плащам ги лично и си ги получавам от наемателя всеки месец. Това, че спират тока при неплатени сметки не е утеха, защото сме ставали свидетели на това, как наемателят със спрения ток се връзва нелегално и трупа още сума сметки, които, разбира се, после не плаща.

Аз лично предпочитам и в договора ми е фиксирано всеки месец да си получавам наема на място. Отивам за няколко минути в предварително уговорено време и ме пускат в апартамента. Давам фактурите за режийните, взимам си наема, хвърлям едно око и си заминавам. Имам познати, на които години на ред им носеха наема на ръка с бонбони и кафета, и накрая им ошушкаха напълно обзаведения апартамент до последната паркетина.

Общи условия

Активация на акаунт