Наемане и отдаване на имоти под наем - какво се случва реално?

• 108 811
  • 1 417
  •   1
Отговори
# 60
Аз като наемател вече 5 години Ви питам защо се тормозите да обзавеждате? Сложете само шкафове, мивки ,смесители,подови настилки. Знаете ли колко семейства търсят не обзаведен апартамент, а на пазара са 2 % от всички отдаващи се. Плащам си наема и сметките в срок но си имам мой мебели и уреди да ги хвърля защото то било обзаведено - я посредствено я икономично и наеми като да си го купувам.

# 61
  • Варна
Аз като наемател вече 5 години Ви питам защо се тормозите да обзавеждате? Сложете само шкафове, мивки ,смесители,подови настилки. Знаете ли колко семейства търсят не обзаведен апартамент, а на пазара са 2 % от всички отдаващи се. Плащам си наема и сметките в срок но си имам мой мебели и уреди да ги хвърля защото то било обзаведено - я посредствено я икономично и наеми като да си го купувам.
Опитах първо да го давам необзаведен, но почти нямаше интерес. Явно все повече наематели се ориентират към обзаведени жилища, защото при смяна пренасянето предполагам е кошмарно с всичките гардероби, спални, уреди и т.н. Особено млади двойки, по мое наблюдение живеят около две години под наем и след това си купуват жилище или ако сменят работа се местят в друг квартал, с две думи желаят да са мобилни.
А и едва ли някой наемател ще мести по квартири скъпи мебели или уреди, а и трябва да съобрази размерите им с новото жилище, така че аз поне мисля, че това което предлагам е ок.
Дори при последната смяна, наемателите ми си купиха жилище и освободиха апартамента, но бяха много коректни и аз прецених, че няма да ги притеснявам с огледи докато се местят, но от фирмата ми се обадиха, че е капариран дори само по снимки, само два дни бях без наематели, колкото да почистя основно Simple Smile
Въпрос на избор е.

# 62
Аз като наемател вече 5 години Ви питам защо се тормозите да обзавеждате?
Проблема е по-сериозен при по-големи жилища.За тях трябват доста мебели,а странстващ наемател не разполага с такова количество мебели.От друга страна е скъпо да се обзаведе,но пък необзаведено не може да се ползва. А пък обзаведено не е лесно да се ремонтира. Joy
Гарсониерите  и маломерните двустайни  са лесни.

# 63
  • Варна
Аз като наемател вече 5 години Ви питам защо се тормозите да обзавеждате?
Проблема е по-сериозен при по-големи жилища.За тях трябват доста мебели,а странстващ наемател не разполага с такова количество мебели.От друга страна е скъпо да се обзаведе,но пък необзаведено не може да се ползва. А пък обзаведено не е лесно да се ремонтира. Joy
Гарсониерите  и маломерните двустайни  са лесни.
Предполагам е така с големите.
Аз отдавам двустаен - спалня, кухня и хол.
Доколкото виждам по принцип, търсенето на големи апартаменти под наем е по-малко.
п.п.
А, и да попитам как се пренася обзавеждане на тристаен #Crazy Особено ако е стандартно предизвестие да се освободи апартамента до месец, за това време да се намери нов апартамент и да се пренесе, да се разглобят сглобят...

# 64
Първо да уточня ,че броя стаи днес нищо не значи. Може да е двустаен  и да е голям ,а може и тристаен да е малък .За мен квадратура над 70 кв вече не е малък апартамент та дори и да е двустаен.
Има едностайни по над 90 кв.
Просто голямата квадратура е неизползваема без мебели,а мебелите за голяма квадратура не са малко.
Ами общо взето хората, които наемат такъв имот не обзаведен ,го правят за определен период докато си купят свой. Например са продали свой имот в друг град и си избират или са си купили,но още се строи или там каквито причини си имат.
Другите клиенти на този тип имоти ги търсят напълно обзаведени.

Doris, този диван на коя фирма е ?

# 65
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри

Това от което се нуждаете е ИНФОРМАЦИЯ и АНАЛИЗ.
...

tomeva, благодаря   bouquet А към кого мога да се обърна, за да се направи подобен АНАЛИЗ? Боя се, че не ми е ясно  Embarassed

# 66
Наемодател съм. На малък етаж от къща. Точно в момента ще му правя освежителен ремонт след предишния наемател, макар, че се появи един кандидат, който каза, е нямало нужда от освежаване. Един латекс ще ударим все пак, тъй като в стаите се е пушело.
Това, което няма да се съглася повече е наемателя да прави ремонт, за сметка на приспадане на наем.
Относно уредите- мисля, че миялна и сушилня не е задължително да се осигурява- достатъчно е печка, пералня, хладилник. Една исто нова печка едни наематели така се бяха "грижили" за нея, че след напускането им беше за изхвърляне. Една година не беше почиствана въобще.

# 67
Аз нямам строшени мебели от наематели, имам поразпаднали се душ-кабини, но те пък са слагани още от строителя колкото да отбият номера  и когато останат без стъкла и аз мисля да отиват в кофата за боклук...иначе ако латекса и боядисването ми струва 3000 лева за големия апартамент, с наем и половина се изплаща...

Искаш да кажеш, че наемът е 2000 лв.?

# 68
  • София
292 кв.м., в Изгрев. 6 спални, 3 бани. Даже е нисък.

# 69
В темата сякаш пишат повече наемодатели отколкото наематели, но аз все пак ще си питам...

Към живеещите в София... Там при вас работи ли (случва ли се често) самостоятелно търсене на апартаменти под наем без брокер? Какво имам предвид. Ами с лепенето на бележки на таблата за обяви в кооперациите.

В Пловдив живея. Преди година се наложи спешно да освободим жилището, което бяхме наели. Времето притискаше, а и липсата на пари също. Написах в word простичък текст от рода на "Търся необзаведен апартамент под наем в кооперацията. Не сме агенция". И телефони разбира се. Разположих го 4 пъти в лист така че от А4 да получа 4 обяви. Принтнах повече от 60 листа. Което ме снабди съответно с 240 броя бележки. След работа, а също и сутрин по хладно събота и неделя... слушалките, шапка, удобни обувки и... воала!

В повечето случаи входовете се заключват. Независимо дали е нова кооперация или не. Тогава слагах в пощенските кутии. Отделно от това ако видех някой пред самата кооперация си питах има ли свободни апартаменти под наем. Или имат ли домоуправител когото да попитам. Дори аз се изненадвах колко учудващо отзивчиви са хората.

Скрит текст:
Какво печелех в случая освен спестената комисионна ли? Ами казвайки, че се търси "в кооперацията" локалиризам абсолютно точно желаните места, сгради. Почти нямаше заблудени, които да видят бележката на едно място, а да се обадят, че дават апартамент на друго. Хората съвсем целенасочено си се обаждаха не желаейки и те да плащат комисионна на агенции.
То май това е пресечната точка на наемодател и наемател в този случай. Нежеланието/невъзможността да се плащат немалко пари за посредничество. Плюс за наемателя е и това, че в 99% от случаите агенциите задължително връзват наемателите и с  депозит. А хазаите не винаги чак толкова задължително го искат. Особено когато жилището се отдава не обзаведено. Просто защото тогава рискът се свежда до неплатена вода и най-много една неплатена сметка за ток. Всички ЕРП-та изключват на втория месец така че ако няма парно и обзавеждане и рискът е по-малък. От личен опит го казвам - в повечето случаи при не обзаведени жилища без парно хазаите склоняват без депозит.
Та това е добре сработил модел на търсене при мен. Но... Пловдив. По ред причини сега се интересувам дали той би работил успешно и в София според вас. Хората обръщат ли внимание на такива обяви по таблата на кооперациите? Забелязали ли сте? Има ли в С-я тенденция наемодателите да искат да отдадат апартаментите си без посредник?

# 70
  • Варна
Първо да уточня ,че броя стаи днес нищо не значи. Може да е двустаен  и да е голям ,а може и тристаен да е малък .За мен квадратура над 70 кв вече не е малък апартамент та дори и да е двустаен.
Има едностайни по над 90 кв.
Просто голямата квадратура е неизползваема без мебели,а мебелите за голяма квадратура не са малко.
Ами общо взето хората, които наемат такъв имот не обзаведен ,го правят за определен период докато си купят свой. Например са продали свой имот в друг град и си избират или са си купили,но още се строи или там каквито причини си имат.
Другите клиенти на този тип имоти ги търсят напълно обзаведени.

Doris, този диван на коя фирма е ?

Е моят е малък 60 кв без терасите, а диванът вече е на десет години и дори не помня откъде го купих! Но дамаската е от тези тип велур - слонка кожа и явно е много трайно нещо.

# 71
  • София
Едно малко (хол+спалня)  апартаментче точно веднъж - първия път го отдадох с посредник, след това всеки следващ наемател преди да се изнесе вече си беше намерил кой да го наеме след него, при това без да ги моля, явно все имаха приятели, които да го искат...Обаче за други жилища винаги ползвам посредник, за мен е по-добре, слава богу досега все на читави и работливи фирми-посредници попадам.

Допълвам се: за това какво търсене ще има за апартамент има 70% значение къде е и 30% размерът на наема. А за огромния апартамент - отне ни около 2 месеца да ни намерят наематели, с 5 деца са, но той става само за семейства с много деца - ние самите навремето го купихме след като се роди номер 3.

# 72
Хората са си хора независимо от града.
Аз като наемодател имах колебания.Нямах представа за пазарната стойност на това което предлагам в момента и потърсих брокер,но само като консултант без да имам уговорка че ще го наемам.
Брокера ми направи консултация .Избрах вариант почти основен ремонт .Оказа се че предлагат услугата на много приемливи цени.Освен ремонт, получих  консултация по интериора,съвети кое да наблегна и кое да не пипам и ползвах техните отстъпки при покупка на материали.
Тези неща много ме улесниха и съвсем промениха нагласата ми към ползването на посредници.
Когато посредника върви с реални и качествени услуги,от които се нуждая и то на приемлива цена,а не отключва просто вратата за мен се оказва ценен и желан.Със сигурност пак ще го ползвам независимо от съобщенията в пощата.
Когато наемодател е останал без наемател първо той няма представа какво на какви цени върви в момента.После той рядко има контакти с добър майстор,а с група различни майстори почти никога.Проблем че че докато тече ремонта често се налага да се чака някой майстор да се освободи,а това е време без наем и ремонта в застой.Тази услуга пести на един наемодател повече от колкото струва.

Doris   bouquet

# 73
  • In the shadows of my mind
В темата сякаш пишат повече наемодатели отколкото наематели, но аз все пак ще си питам...
...

В София това е почти невъзможно. За мен поне граничи с невъзможното.
99% от всички обяви, които може да откриеш по сайтовете, са на агенции, а 99% от тях не са истински. Търсенето на имот под наем за мен се равнява на пълен кошмар. Ако нямаш познат, който да ти помогне с контакти или да те заведе при друг познат, който дава под наем имот, шанса клони към 0. Ние работихме с брокерка, с която бях работила и преди по препоръка на моя приятелка от офиса, и от която останах доволна. Тъй като по сайтовете няма нищо реално, тя имаше грижата да търси и да ми пише какво е намерила, за какви пари с какво описание (+ снимки) и евентуални предложения за оглед. Нямам никакво време, което да инвестирам в безрезултатно звънене и разправии с пишман брокери. Толкова пъти съм чувала "Този тъкмо го дадохме, но имаме един друг...", че не ми се говори дори.

# 74
  • Варна
И аз ползвам брокер, вече само една фирма и те ми правят отстъпка и си имаме доверие. Давам им ключовете и те водят хора за оглед, в противен случай трябва за всеки, един да бъда в апартамента, той е доста отдалечен от мястото където живе и си спестявам много време, отсъствие от работа и други.

Общи условия

Активация на акаунт