Отговори
# 480
Здравейте!
За раждането едва ли в болницата те питат какво искаш, по - скоро ако нямаш медицински показания за секцио, а искаш трябва предварително да се уговориш с някой лекар. Той подготвя документите (трябва да се измисли причина за секцио, такова по желание няма) и ти си отиваш с тях в болницата, показваш ги и си чакаш доктора. Ако е с планирана дата предполагам, че с него се разбирате как стават нещата. Иначе никой няма да пита.
В нашия град доколкото знам и да се разбереш с някой лекар за секцио ще му платиш само за избора на екип (300лв.), но съм чувала, че има и такива, които искат пари за самото секцио (т.е ако държиш точно той да ти го направи) още 400-500лв. примерно...
Така че за всичко може да си платиш.
Иначе ако отидеш в болницата с документи за показания за секцио и не искаш определен лекар не се плаща ако си здравноосигурена.

Иначе и мен ме е шубе от раждането естествено, но и от двата варианта  Laughing
Преди мислех, че секциото минава много по - лесно, ама сега като се разчетох...май се разубедих... ама има време, до там да стигнем  Praynig

# 481
мили мами, някоя от вас да е мислила по въпроса за съхранение на стволови клетки? или от вече раждалите да е съхранила? Какво мислите по въпроса? Аз се зачетох доста, но не съм категорична, че ще го направим.

# 482
  • В къщурката на хълма на феите
Калина без грам да се заяждам, абсолютно от чисто любопитство искам да попитам какво точно в естественото раждане те плаши?! ако можем раждалите по някакъв начин да ти помогнем с това усещане .. мен примерно никога не ме е било страх от естествено раждане, дори когато започнаха контракциите, придобих усещането, че съм раждала, раждала, та чак доктор не ми трябва, защото знам какво да правя .. не знам от хормоните ли беше, от що .. докато точно секцио пък не исках, защото имам една операция в тази област и възстрановяването ми беше кошмарно .. това разбира се, не ми попречи да стана още на почти 5тия час от операцията и да тръгна да се раздвижвам, но все пак усещането си беше тотално гадно ..

# 483
Аз бях твърдо решена да родя нормално. Преди това подробно поговорихме с лекаря ми за плюсовете и минусите на двата метода. Пак той за стволовите клетки ме посъветва тази 4000 хиляди /толкова бяха тогава/ да ги сложа в сметка на сина ми Simple Smile Послушах го. Когато започна раждането вече исках секцио /дори крещях на мъжа ми да ме води в частната болница да ми го правят/, но сега се моля всичко да е наред и пак да родя нормално Simple Smile

# 484
Ис мъжа ми като дойде след раждането да ме види и след като се наревахме като магарета от щастие, ме попита колко пъти точно съм го прокълнала Mr. Green Mr. Green Mr. Green в интерес на истината, нито веднъж не се сетих да го обвинявам, макар че след 2 дена чух една родилка страстно да псува мъжа си Mr. Green Mr. Green Mr. Green

# 485
mecani, може би съм доста наплашена от разказите на жени колко кошмарно и мъчително естествено раждане са имали...една позната, която роди преди два месеца ми каза, че раждала два дни...т.е 48 часа била с болезнени контракции преди да роди,молила се за упойка, но не й сложили, другия път щяла да си поиска по - отрано. После на всичко отгоре нещо се усложинило имало проблеми с бебето...
Друга, която роди миналата година ми каза: "Задължително искай секцио. Беше ужасно!" Втори път нямало да се навие и тн.
Страх ме е от тези системи с окситоцин, които май ги включват вече на почти всяка родилка, че да станат по - бързо нещата, от разкъсвания, епизиотомия, шевове... #Crazy

Но пак казвам въпреки всичките ми страхове, за сега мисля, че ако мога да родя естествено няма да искам секцио, но не знам като дойде момента... Rolling Eyes

# 486
В България няма опция да платиш, за да бъде секцио  Naughty. В държавните болници всяко раждане е безплатно, а в частните цената за секцио и нормално е еднаква. Можеш обаче да се уговориш с лекаря, че предпочиташ секцио, а официално се вписава някаква медицинска причина. Зависи си от лекаря, но ако твоя е склонен да прави секцио сигурно ще повдигне темата някъде към деветия месец. Ако пък лекарят предпочита нормалното раждане, ще трябва ти да го попиташ какви са вариантите за секцио.  Peace

Малко си противоречиш...... и има разлика в цената в частните клиники за нормално и секцио ( поне в Пловдив, предполагам и в другите градове) нормално е между 850- 950, секцио между 1300- 1500 лв.

# 487
Калина да ти кажа и моето раждане беше трудно, но ако ми разрешат пак ще се пробвам с естествено .. честно казано мен хиляди пъти повече ме е страх от усложненията свързани с операцията каквото е секциото .. рязане на хиляда слоя тъкани и мускули, при стъргането на матката дали няма нещо да се откъсне без да го видят и да ме трупяса окончателно, пък ще ме зашият ли като хората, дали няма някакво друго усложнение да настъпи, ще ме хване ли упойката .. на мен най-големия ми страх беше да не настъпят големи сраствания покрай разреза, понеже те могат големи поражения да нанесат по репродуктивните органи, а моите и без това бяха проблеми, пък исках да родя поне още едно дете .. страх ме беше дали ще се събудя от упойката и дали ще се изчисти достатъчно бързо, ами като съм секцио дали ще слезе изобщо кърма, в нашата болница, дето уж е "с две ръце ЗА кърменето" 4 дни не ми дадоха детето, не ми дадоха и да се опитам да го накърмя в стаята за бебета, щото цитирам: и другите майки и те така ще поискат Shocked Shocked Shocked абе с оглед на моя опит, естественото раждане е най-доброто нещо и ако няма реално доказана причина вместо естествено, раждането да е секцио, твърдо смятам, че трябва да се пробва човек ..

# 488
Добро утро, момичета! Аз се притеснявам и от естествено и от секцио. При естественото ме е страх да не възникнат усложнения, защото то си върви, не  е планирано като секциото, а секциото то пък си е операция, откъдето и да го погледнеш. Като цяло искам естествено да си стане и смятам да заложа на някой много опитен лекат. Някой беше споменал, мисля denise78 (благодаря,че сподели!) , за една темичка тук - "Смешно ли е раждането?". Задължително я вижте, със сълзи съм се смяла и след нейното четене ми се прииска да си родя нормално  Simple Smile

# 489
  • Пловдив
Интересна тема сте подхванали. Аз съм за естественото раждане. И при двете не е приятно, има болка, има обезболяващи... Преди години съм оперирана от апандисит и като си погледна големия белег ме хваща страх отново да бъда рязана.

# 490
mecani, и мен ме е страх от тези неща при секциото, затова казвам, че и при двата начина има неща, които ме притесняват, риск си има и при едното и при другото но няма как все трябва да родим...аз за да се успокоя и настроя положително си казвам, че природата го е измислила как да стане и ако няма показания за секцио по - добре да оставим нещата да се случват естествено  Simple Smile
Аз наспоследък се замислих за епидуралната упойка при нормалното раждане, ама и там има много за и против и не съм решила още.

# 491
  • Пловдив
mecani, и мен ме е страх от тези неща при секциото, затова казвам, че и при двата начина има неща, които ме притесняват, риск си има и при едното и при другото но няма как все трябва да родим...аз за да се успокоя и настроя положително си казвам, че природата го е измислила как да стане и ако няма показания за секцио по - добре да оставим нещата да се случват естествено  Simple Smile
Аз наспоследък се замислих за епидуралната упойка при нормалното раждане, ама и там има много за и против и не съм решила още.

На последния урок в Училището за бременни, където ходя говориха точно за епидуралната и спиналната упойка. Епидуралната , ако се слага от качествен и опитен специалист няма опасност. При нея възстановяването е доста по- бързо. Главоболието , за което всички говорят след нея е от напъването, не от упойката. Недей да слушаш мами, които са куцали или са останали с болки в кръста. Анестезиологът показа къде се поставя точно между кои прешлени. Въобще не е в зоната на гръбначния мозък. Преди е имало риск с тази упойка, тъй като не всеки се навива да я слага и ако не е поставена на правилното място-има проблем. Въпрос на опит на анестезиолога...

# 492
  • Сливен
Как да не можеш да си избереш секцио - две от моите приятелки от страх родиха така, и то в двете ни частни болници, за които писа вече Шикер. Едната обаче забременя втория път с близнаци и познайте къде роди - в държавната. С пистолет да ме карат не отивам да раждам в частните болници.
За раждането - и двата пъти си родих нормално, първото беше малко по-тежко и с доста шевове, второто пък беше прекрасно - и , да Бисквитка, не преувеличавам, беше толкова осъзнато и леко, че наистина  разказвам за това с удоволствие. И след двете на секундата забравям за болката и си спомням само с гордост и умиление за преживяното. За мен по-неприятното от раждането е възстановяването, и след двете ми раждания поне около два дни си имах болезнени контракции. Меци, пък е права за секциото - сериозна операция си е това и не мога да си представя как от единия страх ще легна под ножа, ако се наложи - да, но аз да го реша - твърдо не. Отделно тук го правят с пълна упойка и мисълта да нося детето си 9 месеца и да го видя последна - ами няма как да стане ако зависи от мен.
За кърменето - прави сте, че не винаги започва гладко, обаче трудното е в началото, после става лесно.
Сандра, прочетох те за гъбите - и аз съм така, тази бременност ще ми е по-гъбична и от предната  #Cussing out
За ритниците - моето бебе рита толкова силно, че направо си ме боли, движенията му се виждат и от вън и се усещат много.Ивайла се надпреварва с баща си да ми пипат корема за да го усетят.
Това е от мен засега, хубав ден  Hug

# 493
diana87, за епидуралната по - скоро ме притеснява, че не се усещали хубаво напъните и от там можело да се наложи спешно секцио или форцепс...

# 494
  • Пловдив
diana87, за епидуралната по - скоро ме притеснява, че не се усещали хубаво напъните и от там можело да се наложи спешно секцио или форцепс...

Да притъпява болката, а с това и напъните, но за това пускат система. А и всичко е да слушаш напътствията на акушерката, водеща раждането. Поне така казват де  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт