Има един биологичен закон, който гласи: на всяко тяло се дава живот около 10 пъти възрастта на полово съзряване. За пример:
- котката съзрява полово на 1.2-1.5 години и живее 12-15 години
- кобилата може да зачене на 2.5 и живее около 25 години
- врабчето създава семейство още не първата година и живее около 10 години.
- костенурката започва да снася чак след 5-7 години съзряване и живее 70-100 години.
И така нататък. Човешкото тяло съзрява полово около 13-15-тата година и му е дадено да живее ПОНЕ 130 години. А какво излиза - че човек едва изкарва половината си потенциал и напуска света на 60-70 години грохнал, състарен и болен. Ние сме единствените същества на тази планета, които НЕ могат да доживеят биологичният си потенциал!
Да, детето се ражда с огромен запас от ресурси, осигуряващи 150 години живот. Благодарение на този голям потенциал децата могат да се хранят със всякакви боклуци и въпреки това да се чувстват прекрасно – тялото успява да компенсира, черпейки от запасите си. Но мили мои, грешите, ако смятате, че цял живот ще я карат така -- след 30-40 години неправилно хранене ресурсите се изчерпват и тялото бързо тръгва надолу към разпадане -- старост, немощ, болести и смърт... И така в зенита на живота си, на 60-70 години, човек ще се окаже напълно изхабен защото неразумно е профукал запасите си!
Знаете ли, че анализът на кръвта на бебетата показва, че в кръвообръщението им присъстват над 100 пъти повече ензими, в сравнение с кръвта на възрастния човек!
Какво са ензимите? - това са невидимите работници, които вършат всичко в тялото ви - от изхранване на клетките, лекуването им, смилане на храната до отвеждане на отпадъците от тях. Без тях клетките ни са обречени на замърсяване, гладуване и смърт. (ето повече за тях http://forum.mikroferma.com/index.php?topic=1387.msg1439#msg1439)
Откъде си ги набавяме? От храната. НО всяка храна, готвена на температура НАД 48˚С е вече лишена от ензими. Готвенето, консервирането, пастьоризирането и други подобни процеси УНИЩОЖАВАТ жизненоважните ензими. Така че, ако храните себе си и децата си с готвена храна вие бързо изчерпвате ензимният запас, разчетен за 150 години.
Има една жена, Анет Ларкинс се казва. На 40 години тя решава напълно да откаже месото и готвените храни и започва да се храни САМО със сурова растителна храна, която си отглежда сама. Резултатите са удивителни -- тялото й престава да старее и днес, на 72 години тя си остава 40 годишна. Ето убедете се сами.
През ноември 1993 година в Аризона било поставено началото на интересен експеримент. Три двойки прекарали в изолация 3 години, като се хранели със здравословна храна, която сами отглеждали, дишали пречистен въздух и пиели незамърсена вода. Когато излезли ги изследвали лекари-геронтолози от Калифорнийския университет в Лос Анжелис. Всички данни от анализите на кръвта и другите жизнено важни показатели на организма били заложени в компютъра на университета в Лос Анжелис. Прогнозата на компютъра била следната: Ако продължават да живеят на такъв режим, то те могат да доживеят до 165 години.
Вижте и експеримента на Потенджър, който недвусмислено показва резултата от храненето с готвена храна.
Като продължение на темата прочетете книгата "Ензимният фактор"