Страсти – градините в София, кампания 2015/2016

• 71 975
  • 752
  •   1
Отговори
# 390
  • София
Само да попитам, на някой да му се е случвало да си запише детето в ДЗ и то да започне да ходи, но в профила на ИСОДЗ все още да стои отбелязано, че детето не посещава!?!
Ние го записахме след класиранията на 05.09. и тръгна на 14.09., но това все още не е отбелязано в системата. В сряда ще се обадя на директорката, но дотогава този въпрос само ще ме гложди.

Би следвало да се отрази срвн бързо, но понякога в началото на учебната година директорите са претрупани с всякаква документация. Аз бих пропуснала първия ден след 4 почивни и бих питала поне на следващия. И директорите са хора...

# 391
90 дни, считано от 15.09 предполагам?  Т.е спокойно да отиваме другия месец, без са е необходимо някакви предварителни договорки с директорката. Пак казвам, записах я пролетта и повече не сме се вясвали в яслата
90 дни, считано от 01.09. Тр да го има в някой от протоколите на РГ.

А формално какви трбва да са причините за толкова дълго отлагане - нещо здравословно (т.е. трябва белеька от педиатър), или може и нещо друго според както се разберете с директорката?
2.3.9. (нова - Решение № 801 по Протокол № 73 от 18.12.2014 г., в сила от 8.05.2015 г.) Постъпването на класираните за прием през м. септември деца да се извършва поетапно, но не по-късно от 90 дни за яслени групи и 60 дни за градински групи. За текущи класирания срокът започва да тече от датата на записване на класираните деца. При неспазване на срока и при непредставяне на медицински документ, удостоверяващ невъзможността детето да посещава детско заведение, незаетото място се обявява за свободно на следващо класиране, а родителят/настойникът губи правото си за кандидатстване в съответното детско заведение до началото на следващата кампания.
Детето може да участва в следващо класиране според заявените в ИСОДЗ от родителите /настойниците/ желания, като допълнителните точки за желанието, по което е класирано, се губят, а за по-ниските от него желания се намаляват с 1 точка.

Преди да изтече срокът не би следвало да тр медицински документ.

На нас ни искат медицински документ още от сега и то протокол от лекарска комисия.    newsm78   #Crazy
Има ли и други мами, които отлагат? Първо искаха медицинска бележка от личен лекар, а днес ми казват протокол?

# 392
Ние започваме от 5ти октомври. Никакви документи не са ни искали за отлагане. Това си беше договорка с директорката още в деня на записване.

# 393
Здравейте! Въпросът ми може и да е разискван, за което много се извинявам, но искам все пак да попитам. Синът ми на 1,5г. е записан в яслена група в ОДЗ с протокол, поради медицинско заболяване. Иска ми се да отложа тръгването, но до колкото разбрах максималният срок е 01.12. Има ли някакъв вариант за отлагане? И друго- втората година от майчинството съм го прехвърлила на майка ми , аз съм на работа . Прекратява ли се майчинството или се взима наполовина? Кой трябва да подаде молба за прекратяване-аз или майка ми?

# 394
  • София
Кой трябва да подаде молба за прекратяване-аз или майка ми?
Майка Ви подава молба за прекратяване на нейната отпуска за гледане на дете, а вие подавате друга за да Ви отпуснат 50% от неизползваното обезщетение.

# 395
90 дни, считано от 15.09 предполагам?  Т.е спокойно да отиваме другия месец, без са е необходимо някакви предварителни договорки с директорката. Пак казвам, записах я пролетта и повече не сме се вясвали в яслата
90 дни, считано от 01.09. Тр да го има в някой от протоколите на РГ.

А формално какви трбва да са причините за толкова дълго отлагане - нещо здравословно (т.е. трябва белеька от педиатър), или може и нещо друго според както се разберете с директорката?
2.3.9. (нова - Решение № 801 по Протокол № 73 от 18.12.2014 г., в сила от 8.05.2015 г.) Постъпването на класираните за прием през м. септември деца да се извършва поетапно, но не по-късно от 90 дни за яслени групи и 60 дни за градински групи. За текущи класирания срокът започва да тече от датата на записване на класираните деца. При неспазване на срока и при непредставяне на медицински документ, удостоверяващ невъзможността детето да посещава детско заведение, незаетото място се обявява за свободно на следващо класиране, а родителят/настойникът губи правото си за кандидатстване в съответното детско заведение до началото на следващата кампания.
Детето може да участва в следващо класиране според заявените в ИСОДЗ от родителите /настойниците/ желания, като допълнителните точки за желанието, по което е класирано, се губят, а за по-ниските от него желания се намаляват с 1 точка.

Преди да изтече срокът не би следвало да тр медицински документ.

На нас ни искат медицински документ още от сега и то протокол от лекарска комисия.    newsm78   #Crazy
Има ли и други мами, които отлагат? Първо искаха медицинска бележка от личен лекар, а днес ми казват протокол?

Директорката на нащата ясла заяви пред всички родители на родителска среща, че отлагане е ок до 3 месеца, но да попитаме в системата за всеки случай ("обратната връзка"). Документи доколкото разбрах, не се изискват, даж ебях подготвила молба и тя не я взе...

# 396
  • София
Директорката на нашето одз сама определи датата 1.12,на база отлагане 90 дни, но за всеки случай ще й занеса една бележка от офталмолога в случая на която на детето ми пише диагнозата.

# 397
Странно Shocked
Аз звънях в Дирекция образование и от там ми потвърдиха за протокола от ЛКК.   #2gunfire

# 398
  • Sofia
Миналата година малкия го записахме на ясла през септември, а с договорка с директорката той тръгна от октомври. Не ни е искала абсолютно никакви документи за отлагането.

# 399
  • София
Странно Shocked
Аз звънях в Дирекция образование и от там ми потвърдиха за протокола от ЛКК.   #2gunfire
След като в исодг има новото решение с възможност за отлагане на ясла до 90 дни и на детска до 60 дни за децата класирани от септември,без никакви изисквания към него - за документи- няма логика да си съчиняват искане на документи.

# 400
Странно Shocked
След като в исодг има новото решение с възможност за отлагане на ясла до 90 дни и на детска до 60 дни за децата класирани от септември,без никакви изисквания към него - за документи- няма логика да си съчиняват искане на документи.

И аз така мислех, но след като внимателно прочетох правилата за прием се оказа, че има нещо, за което са се хванали и искат протокол от ЛКК.  Защо обаче ми искат протокол като пише, че трябва медицински документ (не е уточнено какъв)?

# 401
  • София
Това е ако се надвишат тези 90 дни. Аз така го разбирам.

# 402
  • Sofia
Това е ако се надвишат тези 90 дни. Аз така го разбирам.

Аз също така мисля

# 403
  • СОФИЯ
И според мен сте прави с тълкуването. Има две изисквания кумулативно:
1. Неспазване на срока  И
2. Непредставяне на медицински документ.
То иначе какъв е смисълът в началото на разпоредбата, че децата постъпват поетапно.
И няма изискване за ЛКК. То да вземат и ТЕЛК да поискат...
Pepich, с кой служител в дирекцията си разговаряла? Може и на ЛС. Да не би да е някакво недоразумение.

# 404
Мами, отказах се. Държавните институции са непробиваеми.
Говорих с един главен експерт и с началник отдел. Потвърдиха за протокола от ЛКК. Освен това ми казаха и много странни неща, които се разминават от написаното в Правилника за прием в ДЗ. Съвсем се обърках.  #Crazy
Не знам на кого да вярвам???
Вече имам протокол и утре ще го нося на директорката.

Общи условия

Активация на акаунт