Страсти – градините в София, кампания 2015/2016

• 71 975
  • 752
  •   1
Отговори
# 60
Аз да направя едно лирично отклонение - вече сме от категорията на многоточковците  newsm06   ylinfant .

Синковецът, заради който предложих възможността да се регистрира новородено преди да му е издадено Удостоверението за раждане с ЕГН, и предложението беше прието, се роди този следобед, 1 ден след термина (и не помогна на кака си с 2 точки), 51 cm, 3.9 kg. Няма да се наложи да използваме този вид вписване, тъй като втората дъщеря влезе още на 1-вото класиране. ДГ нямаше дори допълнителни критерии за месторабота и местоживеене. Ако се беше родил по-рано, разбира се, щеше да донесе на кака си 2 точки от воле  Simple Smile .
В края на краищата новоизлюпените многодетни семейства и новоизлюпените семейства с породени деца вече ще могат да се съревновават успешно с другите кандидати по социални критерии, което е особено важно при първите генерални класирания.

Дай Боже на всички възможности да отглеждат много деца! Simple Smile
|Честито татко Ники, живи и здрави да са ти децата. Много да те радват.

# 61
  • София
Живи и здрави да са ви дечицата, Татко Ники,  и малкия бонбон да расте бързо и щастливо Simple Smile

Ние имаме още два пъти да работим за постигане на целта ни Wink

# 62
  • СОФИЯ

3) Субсидия (ваучер) от 100 лв. за дете, неприето в ясла/градина - мама Саня, щом не ви отговарят за наредбата (липсваща) от министъра на финансите, моят съвет е да напишете официално на Константин Пенчев (омбудсмана), той обикновено е склонен да откликва на граждански/потребителски проблеми. Освен това е опитен юрист, а и познава, на практика, всички, от които зависи решаването на проблемите  Mr. Green Mr. Green Mr. Green В допълнение, можете да изпратите писмо и до Народното събрание - комисията по финанси (тя би трябвало пряко да контролира министъра на финансите) и до комисията за децата (младежта, или както там се води)... Според мен не пречи на всички тези места да се пратят писма, въпреки че само омбудсманът е вероятно да приеме по-присърце проблема  Laughing Може и среща да поискате с него...
Ако обаче почнат да се дават тези пари за децата в частни ясли/градини, пак за да се избегнат злоупотребите, мисля, че и децата в тях трябва да влязат в регистър, но това да го мисли финансовият министър, че е негова работа  Naughty

Парламентарна комисия няма как да задължи МФ да изготвят наредба. Омбудсманът е добра идея по принцип, не само за този проблем.
Що не ударите по едно рамо с писанията. Не смогваме просто и др път съм казвала, че имаме нужда от свежи сили.  И не е нужно да ставате чл. на СНБМ. Ето, татко Ники помага с каквото може човекът и е неформален почетен член на Клуба на татковците към СНБМ.  Laughing Мъжете ни, както и колеги също помагат за различни неща. Мисълта ми е, че от темата рядко има подкрепа, различна от даване на предложения, които се очаква някой друг да формулира, депозира и отстоява, а е въпрос на желание.

# 63
Аз да направя едно лирично отклонение - вече сме от категорията на многоточковците  newsm06   ylinfant .

Синковецът, заради който предложих възможността да се регистрира новородено преди да му е издадено Удостоверението за раждане с ЕГН, и предложението беше прието, се роди този следобед, 1 ден след термина (и не помогна на кака си с 2 точки), 51 cm, 3.9 kg. Няма да се наложи да използваме този вид вписване, тъй като втората дъщеря влезе още на 1-вото класиране. ДГ нямаше дори допълнителни критерии за месторабота и местоживеене. Ако се беше родил по-рано, разбира се, щеше да донесе на кака си 2 точки от воле  Simple Smile .
В края на краищата новоизлюпените многодетни семейства и новоизлюпените семейства с породени деца вече ще могат да се съревновават успешно с другите кандидати по социални критерии, което е особено важно при първите генерални класирания.

Дай Боже на всички възможности да отглеждат много деца! Simple Smile
|Честито татко Ники, живи и здрави да са ти децата. Много да те радват.
Голямо честито на татко Ники и голямото му семейство! Здраве и само радости!

# 64
Не съм сигурна за тук ли ми е въпроса, но все пак ще питам newsm78 до сега баткото ходеше на детска градина в Благоевград (първа група), но юли се връщаме в София и се надявам да го приемат там на градина. Какви документи трябва да ми дадат от сегашната му градина, освен картона, който е там?

# 65
  • София

3) Субсидия (ваучер) от 100 лв. за дете, неприето в ясла/градина - мама Саня, щом не ви отговарят за наредбата (липсваща) от министъра на финансите, моят съвет е да напишете официално на Константин Пенчев (омбудсмана), той обикновено е склонен да откликва на граждански/потребителски проблеми. Освен това е опитен юрист, а и познава, на практика, всички, от които зависи решаването на проблемите  Mr. Green Mr. Green Mr. Green В допълнение, можете да изпратите писмо и до Народното събрание - комисията по финанси (тя би трябвало пряко да контролира министъра на финансите) и до комисията за децата (младежта, или както там се води)... Според мен не пречи на всички тези места да се пратят писма, въпреки че само омбудсманът е вероятно да приеме по-присърце проблема  Laughing Може и среща да поискате с него...
Ако обаче почнат да се дават тези пари за децата в частни ясли/градини, пак за да се избегнат злоупотребите, мисля, че и децата в тях трябва да влязат в регистър, но това да го мисли финансовият министър, че е негова работа  Naughty

Парламентарна комисия няма как да задължи МФ да изготвят наредба. Омбудсманът е добра идея по принцип, не само за този проблем.
Що не ударите по едно рамо с писанията. Не смогваме просто и др път съм казвала, че имаме нужда от свежи сили.  И не е нужно да ставате чл. на СНБМ. Ето, татко Ники помага с каквото може човекът и е неформален почетен член на Клуба на татковците към СНБМ.  Laughing Мъжете ни, както и колеги също помагат за различни неща. Мисълта ми е, че от темата рядко има подкрепа, различна от даване на предложения, които се очаква някой друг да формулира, депозира и отстоява, а е въпрос на желание.

Тя разпоредбата се отнася по памет само за частните градини (без частните ясли и яслените групи в ЧДГ-тата), а те си имат регистър към МОН, вкл. и на децата в тях, к. обаче не е публичен  Peace

# 66
Не съм сигурна за тук ли ми е въпроса, но все пак ще питам newsm78 до сега баткото ходеше на детска градина в Благоевград (първа група), но юли се връщаме в София и се надявам да го приемат там на градина. Какви документи трябва да ми дадат от сегашната му градина, освен картона, който е там?
Първо да го приемат. После питате в новата градина. Картонът ще си го носите. Ако има повече от два месеца пауза между заведенията - ще искат изследвания.

# 67
Като чета колко бързо става свързването на различните регистри в различните органи  Joy (ведомства  Wink) - толкова се изписа и в тази тема, и в медиите  Cry Но пък знам и от опит, че като е правена всяка ИТ система на парче, т.е. по ведомство, от различна фирма и с различен софтуер и архитектура, то наистина си изисква усилия и пари  #Crazy Money Money за свързване, понякога просто е невъзможно - поради несъвместимост на двата софтуера...

Та по въпроса - децата, посещаващи общински детски заведения, явно влизат в регистър, който не знам дали е публичен (предполагам, че не е, все пак данните на децата са лични), но пък е "достоверен", в смисъл, че не може да има деца, които са в регистъра, но не са приети и не плащат такса. Дали посещават - вече коментирахме този въпрос - много деца, особено в яслените групи, само се водят, че посещават - плащат такса, но не ходят. Плащането на такса явно води след себе си държавна субсидия за детето.
Ако в частните ясли/градини има също толкова "достоверен" регистър на децата, които плащат такса в тях, по мое мнение не би трябвало да има проблем за субсидия (ваучер)...

Според мен, има 2 потенциални проблема в случая:
1) Избягване на възможността за злоупотреби от частните ясли/градини, които да вписват деца в регистъра, за да получават субсидията, без децата да плащат такса. Това на принципа - ами държавата дава едни пари - защо да не ги вземем  Embarassed
2) Избягване на възможността за двойно субсидиране - за едно и също дете да се плаща и на общинска, и на частна ясла/градина.
Има (поне имаше) доста случаи точно на ясленчета в общински градини, които се водят по документи в общинските ясли/яслени групи, но ходят в частни ясли, защото, много дипломатично казано, според родителите в частните ги гледали по-добре.
3) И трети, още по-потенциален проблем, който обаче едва ли е на бъдещата наредба - как родителите да бъдат сигурни, че частните ясли/градини ще намалят таксите с размера на субсидията, а няма просто да я приберат като бонус - тук наредбата не би могла да направи нищо...

Проблемите по т. 1 и 2 са на всички нас - защото парите за субсидията излизат от нашия джоб  Naughty, затова трябва да сме сигурни, че парите НИ отиват по предназначение  Crossing Arms

# 68
Първо да го приемат. После питате в новата градина. Картонът ще си го носите. Ако има повече от два месеца пауза между заведенията - ще искат изследвания.
Благодаря! Вероятно ще има пауза, от понеделник при тях започват сборни групи и ме "помолиха" да не го водя повече. Та ще се гледаме лятото - известно време аз, като започна работа мъжа ми, и така. Купон!

# 69
  • София
Като чета колко бързо става свързването на различните регистри в различните органи  Joy (ведомства  Wink) - толкова се изписа и в тази тема, и в медиите  Cry Но пък знам и от опит, че като е правена всяка ИТ система на парче, т.е. по ведомство, от различна фирма и с различен софтуер и архитектура, то наистина си изисква усилия и пари  #Crazy Money Money за свързване, понякога просто е невъзможно - поради несъвместимост на двата софтуера...

...

Админ и ИСОДЗ няма проблем да се свържат, още при разработването на последната се знаеше, ама от СО не щат Wink

# 70
  • СОФИЯ
здравейте,моля за съвет и мнения.детето ми е прието на първо класиране с жребии(8,1т.) и вече е записано,но имам предложение да се разменим с дете от същия набор в друго ОДЗ ,в което ще ми е по-удобно като местоположение.имате ли представа възможно ли е това да се случи и как точно стоят нещата,необходимо ли е детето вече да е посещавало ДЗ ,защо не ми се иска още в началото да е подложено на "стрес" от смяната на средата.. ??трябва ли да вадя документите втори път??всякаква информация и мнения ще ми бъдат от полза.благодаря предварително.

# 71
  • София
здравейте,моля за съвет и мнения.детето ми е прието на първо класиране с жребии(8,1т.) и вече е записано,но имам предложение да се разменим с дете от същия набор в друго ОДЗ ,в което ще ми е по-удобно като местоположение.имате ли представа възможно ли е това да се случи и как точно стоят нещата,необходимо ли е детето вече да е посещавало ДЗ ,защо не ми се иска още в началото да е подложено на "стрес" от смяната на средата.. ??трябва ли да вадя документите втори път??всякаква информация и мнения ще ми бъдат от полза.благодаря предварително.

Трябва лично да се разберете с директорките дали ще са ОК за смяната и те ще обяснят какво да се направи.

# 72
  • СОФИЯ
Като чета колко бързо става свързването на различните регистри в различните органи  Joy (ведомства  Wink) - толкова се изписа и в тази тема, и в медиите  Cry Но пък знам и от опит, че като е правена всяка ИТ система на парче, т.е. по ведомство, от различна фирма и с различен софтуер и архитектура, то наистина си изисква усилия и пари  #Crazy Money Money за свързване, понякога просто е невъзможно - поради несъвместимост на двата софтуера...

...

Админ и ИСОДЗ няма проблем да се свържат, още при разработването на последната се знаеше, ама от СО не щат Wink
Бях писала и в някоя от старите теми. Още докато Сирма поддържаха с-мата, от НОИ или НАП /не помня/ също бяха заявили готовност за свързване. А да си свържат локалната база данни на населението, за да се избегне напр. вадене на удостоверения за настоящ адрес, не би следвало да е никакъв проблем. Щом в Стара Загора и др. градове са го направили. Просто няма воля. Писах, че и на голямото класиране попитах Чобанов дали се работи по въпроса и кога може да се очаква такова свързване, припомних, че в други градове това вече е факт. Той отговори, че се работи по въпроса /а знаем, че това не е вярно/ и че СО са по-напред от други градове, били се вързали с данъчните и дрънка тра ля ля няколко минути. И тук е като с компютрите и компотите. Аз го питам за детските градини, той отговаря за данъчните.  Crazy

Последна редакция: сб, 30 май 2015, 15:58 от мама САННЯ

# 73
Татко Ники, уникално си поднесъл щастливата вест в контекста на темата Simple Smile Да ви е живо и здраво момченцето, много да ви радва, и когато му дойде времето – с кеф да си ползва допълнителните точки!
Честито и на всички, които са класирани на второто класиране!
Да споделя, че и нашата щастлива звезда изгря на второ класиране Simple Smile Този път зарязах всички преценки и оптимуми за шанс-удобство и други фактори и постъпих „смело и безотговорно”, слагайки на първо място градината, където най-много исках въпреки, че шансът беше чувствително по-малък от другата възможност за жребий, която имахме. Последните часове даже зарязах всичко, свързано с ИСОДЗ и въобще не погледнах кой накъде се лашка по опашките и как изглеждат нещата на заключена система. Мина една седмица, а още ми е като насън как в събота станах в ранни зори, как отворих лог-файла, скролнах до градината, скролнах до набора. Виждайки чаршафа от изтеглени номера изпитах известно успокоение, че все пак жребий е имало. Погледнах по-долу – моето късметлийче изтеглило номер с 0 отпред – класирано!!! Simple Smile
Пожелавам го на всички – аз приключих със следенето, преценките, томболите, притесненията и нервите (ако все пак някой ден реша да имам трето, ще имаме повече точки и вярвам, че ще е по-лесно). Няма да бързам да напусна темата обаче. Гледам, че е на дневен ред свързването на системите. Преди няколко седмици бях нахвърляла тук разни неща по въпроса, ще се постарая да ги изровя и систематизирам и ще ги публикувам отново в по-приличен вид. Само ми трябва известно време да си подредя мислите в главата от всички преживелици и емоции, свързани със завършване на градина (на голямото), кандидатствания за ясла, за училище и т.н. След това – ще се включа отново!

# 74
Честито,  BlyaSSSachka!!!

Общи условия

Активация на акаунт