Страсти – градините в София, кампания 2015/2016

• 71 975
  • 752
  •   1
Отговори
# 30
  • СОФИЯ
И за разтуха малко спам. В петък пуснахме това заявление по ЗДОИ до СО:
УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ФАНДЪКОВА,

На основание Закона за достъп до обществена информация, моля да ни бъде предоставен достъп до одобрения план-график на дейностите, изготвен в изпълнение на §3 от ПЗР на НАРЕДБА № 1 от 12.01.2009 г., за условията и реда за устройството и безопасността на площадките за игра. Столична община е стопанин на много съществуващи площадки за игра и съгласно нормативноустановените изисквания, изготвеният и одобрен до 31.12.2014 г. план-график следва да съдържа дейностите за всяка площадка за игра, които стопаните са длъжни да извършат за постигане на съответствие с изискванията на наредбата.

Желаем да получим исканата обществена информация в следните форми:
□   копие на хартиен носител;
□   копие на технически носител, Word или Excel

Очакваме произнасяне в законоустановения срок. 

гр. София               С уважение,

Следим развитието във виртуалното деловодство и познайте на кого последно е резулирано  newsm78 директор на дирекция "Сигурност". М да, с питането си за детските площадки майките са особена заплаха за сигурността и обществения ред!

# 31
  • София
А за да получавам обезщетението от 170 лв. след като детето тръгне на ясла, трябва ли задължително да съм се върнала на работа или може да съм в процес на търсене например?  Декларацията за 170-те лв. пак ли работодателят я подава към НОИ или може и лично?

# 32
  • София
А за да получавам обезщетението от 170 лв. след като детето тръгне на ясла, трябва ли задължително да съм се върнала на работа или може да съм в процес на търсене например?  Декларацията за 170-те лв. пак ли работодателят я подава към НОИ или може и лично?

Както сама сте написала това е обезщетение и се полага на работеща по трудов договор майка. Ако прекратите трудовия си договор, нямате право на обезщетение.
Документите се подават от работодател.
И не знам дали това вече се е променило, но преди години когато аз си прекратих отпуска за гледане на дете, но ползвах платен годишен отпуск, за времето на отпуска не ми плащаха и 50% от неизползваното обезщетение.

# 33

Както сама сте написала това е обезщетение и се полага на работеща по трудов договор майка. Ако прекратите трудовия си договор, нямате право на обезщетение.
Документите се подават от работодател.
И не знам дали това вече се е променило, но преди години когато аз си прекратих отпуска за гледане на дете, но ползвах платен годишен отпуск, за времето на отпуска не ми плащаха и 50% от неизползваното обезщетение.

Няма начин да не са ти плащали 50 процента за платения отпуск. Те се плащат с месец назад и може затова да си останала с такова впечатление. Аз също съм ползвала и съм получила обезщетението.

# 34
Благодаря на всички за отговорите. Т.е. ако не декларираме, че детето е на частна детска ясла и ако яслата не декларира (което обаче е в разрез със закона???) нещата си остават по старому.

А за да получавам обезщетението от 170 лв. след като детето тръгне на ясла, трябва ли задължително да съм се върнала на работа или може да съм в процес на търсене например? 
Въпросът е, трябва ли да се върнем на работа или може да сме в майчинство докато търсим нова работа. И мен това основно ме вълнува. Т.е. оставаме си на трудов договор към старата фирма, докато търсим нова работа, но същевременно детето вече посещава частна ясла. Аз например няма как да ходя на интервюта докато гледам детето или ако се върна на старата работа.
Но явно няма как да стане....

# 35
Благодаря на всички за отговорите. Т.е. ако не декларираме, че детето е на частна детска ясла и ако яслата не декларира (което обаче е в разрез със закона???) нещата си остават по старому.

А за да получавам обезщетението от 170 лв. след като детето тръгне на ясла, трябва ли задължително да съм се върнала на работа или може да съм в процес на търсене например? 
Въпросът е, трябва ли да се върнем на работа или може да сме в майчинство докато търсим нова работа. И мен това основно ме вълнува. Т.е. оставаме си на трудов договор към старата фирма, докато търсим нова работа, но същевременно детето вече посещава частна ясла. Аз например няма как да ходя на интервюта докато гледам детето или ако се върна на старата работа.
То май там пише ако детето е на държавна издръжка-което би трябвало да означава на държавна детска градина, а не частна. Прочети точно наредбата.

# 36
  • София
В края на 2011 съм ползвала натрупан платен отпуск заради яслата на баткото. Имам изплатени 50% от обезщетението за този период.

# 37
  • София
В края на 2011 съм ползвала натрупан платен отпуск заради яслата на баткото. Имам изплатени 50% от обезщетението за този период.

Пиша как е било при мен. Аз в началото на 2007 г. не получих.

# 38
  • СОФИЯ

То май там пише ако детето е на държавна издръжка-което би трябвало да означава на държавна детска градина, а не частна. Прочети точно наредбата.
Малко по-нагоре е коментирано. Уредбата е в КСО и да, ДЗ тр да е на държавна издръжка=частната ясла не оказва никакво влияние за получаване на обезщетението.

# 39
По въпроса за частните ясли и 1 т. за тях:
-Частните ДЗ в какъв регистър са и кой е в състояние да определи дали е реален;
-Този Регистър дели ли децата в яслена и градинска възраст /3 г./;
-Ако теоретично се подкрепи възможността за 1 т., защо дете на 3 г., за първи път посещавало частно ДЗ следва да не получава 1 т.;

До настоящия момент от СНБМ не подкрепяме предложение за 1 допълнителна точка, при кандидатстване в общинско ОДЗ, за деца, посещавали частни ясли. Няма реален регистър, който да подлежи на контрол.
Защо няма подкрепа? Колко на брой точно лицензирани от Министерството ясли съществуват? Не клубчета, не центрове, а лицензирани и със съответните одобрени програми ясли.  Peace

# 40
  • СОФИЯ
По въпроса за частните ясли и 1 т. за тях:
-Частните ДЗ в какъв регистър са и кой е в състояние да определи дали е реален;
-Този Регистър дели ли децата в яслена и градинска възраст /3 г./;
-Ако теоретично се подкрепи възможността за 1 т., защо дете на 3 г., за първи път посещавало частно ДЗ следва да не получава 1 т.;

До настоящия момент от СНБМ не подкрепяме предложение за 1 допълнителна точка, при кандидатстване в общинско ОДЗ, за деца, посещавали частни ясли. Няма реален регистър, който да подлежи на контрол.
Защо няма подкрепа? Колко на брой точно лицензирани от Министерството ясли съществуват? Не клубчета, не центрове, а лицензирани и със съответните одобрени програми ясли.  Peace
Написала съм какви са аргументите ни. Да предположим хипотетично, че все пак бъде прието. Тогава недоволни ще са родителите, които напр. нямат финансова възможност за частна ясла или други, чиито деца не са посещавали частна ясла, а направо частна градина. Кръгът много ще се разшири и тогава ще скочат родители на деца от ОДЗ. Тр някъде да се сложи чертата и недоволни винаги ще има.

# 41
  • Sofia
Ето какво казва НОИ за прекратяване изплащането на обезщетение:

Въпрос: Кои заведения попадат в групата на тези, в които настаняването на детето прекратява изплащането на обезщетение за отглеждане на малко дете?

Отговор: Паричното обезщетение за отглеждане на малко дете по чл. 53 от Кодекса за социално осигуряване (КСО) - през време на допълнителния отпуск за отглеждане на малко дете по чл. 164 от Кодекса на труда – не се изплаща при настаняване на детето в детско заведение, вкл. детска ясла (вж чл. 53, ал. 4 от КСО). Имат се предвид всички видове детски заведения – целодневни и седмични детски градини, в т. ч. и такива, в които има яслени групи, и детските ясли – независимо дали отглеждането на детето в тях е на пълна държавна издръжка или не.

Паричното обезщетение по чл. 54 от КСО – когато майката не ползва допълнителния отпуск за отглеждане на малко дете по чл. 164 от КТ и не е дала съгласие отпускът да се ползва от друго лице (баща, баба или дядо на детето) – не се изплаща при настаняване на детето в детско заведение на пълна държавна издръжка (вж чл. 54, ал. 3 от КСО). По смисъла на § 1, т. 4 от Допълнителните разпоредби на Закона за семейните помощи за деца специализирани институции за отглеждане на деца на пълна държавна издръжка са заведенията, в които на децата се осигуряват жилище, храна и облекло за сметка на държавния и общинските бюджети, без да се заплаща такса.

За справка http://www.nssi.bg/forusers/faq/243-faqbgbenefits/1566-faqbenefits18

# 42
Въпрос: Детето ми ще посещава частна детска ясла – трябва ли да уведомя НОИ, за да бъде прекратено изплащането на обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст?

Отговор:

Обстоятелствата, при които не се изплаща паричното обезщетение по чл. 54 от КСО, са изброени в ал. 3 на същия член. Едно от тези обстоятелства е настаняването на детето в детско заведение на пълна държавна издръжка. В заявление-декларация по образец /Приложение № 4 към НИИПОПДОО за изплащане на обезщетението по чл. 54 от КСО/ майката е декларирала, че детето не е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка. Промяна в обстоятелствата, която да изисква подаване от майката на декларация по образец приложение № 12 към НИИПОПДОО, е налице, ако детето е настанено в заведение, в което му се осигуряват жилище, храна и облекло за сметка на държавния или общинския бюджет, без да се заплаща такса. Ако детето не е настанено в такова заведение, няма промяна в обстоятелствата, която да води до прекратяване на изплащането на обезщетението по чл. 54 от КСО, и майката няма задължение да уведомява Националния осигурителен институт.
справка:http://www.nssi.bg/forusers/faq/243-faqbgbenefits/1565-faqbenefits17
Или аз съм много тъпа или тия отговори са мого завъртяни, чета чета по сто пътии пак не съм сигурна, че съм разбрала добре.

# 43
Виждам, че тече полезна дискусия за евентуални промени в правилата за прием в ясли и градини за следващата кампания, та реших и аз да си кажа мнението, въпреки че моето чаве е прието  Wink:

1) Точките за местожителство и месторабота (май в предната тема беше обсъждано) - аз мисля, че най-справедливо би било да се дава 0,1 т. алтернативно - или за местожителство или за месторабота  Simple Smile Родителите да си преценят как ще им бъде по-удобно да водят/вземат детето - в квартала, където живеят, или в района на работата. Това е моето мнение, естествено ще има ощетени, но ще се даде възможност на много деца, чиито родители нямат късмета да работят в същия район, където живеят, да участват в томболата...

2) Точка да се дава и на деца в частни ясли -  принципно това е правилното решение, но пък и мама Саня е права - щом децата в частните ясли не влизат в регистър, както в държавните, даването на такава точка ще отвори широко вратата за злоупотреби - както с местоработата, например  Naughty

3) Субсидия (ваучер) от 100 лв. за дете, неприето в ясла/градина - мама Саня, щом не ви отговарят за наредбата (липсваща) от министъра на финансите, моят съвет е да напишете официално на Константин Пенчев (омбудсмана), той обикновено е склонен да откликва на граждански/потребителски проблеми. Освен това е опитен юрист, а и познава, на практика, всички, от които зависи решаването на проблемите  Mr. Green Mr. Green Mr. Green В допълнение, можете да изпратите писмо и до Народното събрание - комисията по финанси (тя би трябвало пряко да контролира министъра на финансите) и до комисията за децата (младежта, или както там се води)... Според мен не пречи на всички тези места да се пратят писма, въпреки че само омбудсманът е вероятно да приеме по-присърце проблема  Laughing Може и среща да поискате с него...
Ако обаче почнат да се дават тези пари за децата в частни ясли/градини, пак за да се избегнат злоупотребите, мисля, че и децата в тях трябва да влязат в регистър, но това да го мисли финансовият министър, че е негова работа  Naughty

# 44
  • София
Въпрос: Детето ми ще посещава частна детска ясла – трябва ли да уведомя НОИ, за да бъде прекратено изплащането на обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст?
....

В този отговор обясняват кога се спира изплащането на 50% от обезщетението - когато детето е настанено в заведение с пълна държавна издръжка.
Но това не касае случаите по чл. 53, когато детето посещава ДЗ вкл. ясла и когато се спира изплащането на обезщетение. В този случай ако се върнете на работа си получавате 50% от обезщетението.

Общи условия

Активация на акаунт