Критерии при избора ви на основно училище

• 9 604
  • 155
  •   1
Отговори
# 30
И на нас предстои този избор, а още съм доста ненаясно накъде да се насочим. Има ли го наистина това от ДГ да ги прехвърлят в един клас? Едно време беше така и във връзка с питането на Утро ще кажа, че за мен - също срамежливо и необщително човече - беше огромно облекчение това, че познавах половината клас от детската. Но бях останала с впечатление, че сега всеки се спасява поединично. newsm78 Хич не ми е ясно откъде да проучвам евентуалните учителки...
Не е като да е спасяване по единично. Хората обаче имаме различни представи за изискванията кой педагог е добър. Дори и за мен и за детето ми нещата не са еднакви, защото сме ужасно различни характери. Ако случайно нейната крехка душевност се сблъска с моята първа учителка, ще имаме сериозни проблеми. Мен ужасният човек ме изгради като характер и ми даде сили, а девойката би я потопило много на дълбоко.
Сложно нещо е да си родител и да трябва да избираш. Все има опасност да сгрешиш. Аз и затова засега единствено с външното оценяване след 4-ти клас на 3 училища съм си спряла търсенето и дори още не знам кое е най-доброто от училищата квартала. Само едно от тях е отпаднало за сега. Може би, защото децата са от типа на родителите, описани от Утро.
И с това учителско текучество също въобще не ми се мисли дали има смисъл от целенето в конкретен човек.  Rolling Eyes

# 31
  • Пловдив
Бихте ли ми казали, къде се публикува информацията за резултатите от външното оценяване по училища.

# 32
По-хубавото училище, където се колебаех да запиша, се оказа, че си имало и доста основен минус - децата на най-големите бизнесмени и псевдо-аристократи в града масово се записвали точно там...  Cry И както можете да предположите - такива деца си правят каквото си искат безнаказано, защото родителите са спонсори на училището. Имало дори случаи на учители, бити от ученициRolling Eyes Разбира се, това се пази в тайна и само сред учителските среди е известно...

Това, ако е истина, би ме отказало.
На мен, когато избирах учител, ми предложиха една учителка, в чиито клас се записвали също децата на изброеното от теб "съсловие" и това ме преориентира на момента. Защото веднъж вече сърбах попара на "елитен" клас от този вид и съм "мерси" за още.

# 33
Аз бих записала детето,където са му приятелчета.Само за детето на позната имам резерви и не искам да са заедно.Като гледам доста деца от нейната група ще продължат първи клас в същото училище.

# 34
  • София
Последното нещо, което ме вълнува, е къде ще са приятелите на дъщеря ми. А и децата ще са разпръснати из различни училища. Детето ми е наясно, че отивайки в първи клас, няма да познава никого. И дори смятам, че така е най-добре.

# 35
  • Paradise
Като ви чета, се хващам за главата.
Естествено, че всяко едно училище е квартално. Не знам защо се излагате просто.
До 4-ти клас най-важното е детето да е грамотно, да е с изградени навици за учене.
Имам поглед върху разни набедени за куул училища в Сф, мне, благодаря!

# 36
  • София
Пипинс, квартални са, много ясно. При мен работата е там, че искам в друго квартално училище, тоест в друг квартал, само не в нашия.

# 37
Такам....  По обяд ходих до кварталното / в смисъл в нашия квартал/ и видях стаите на първокалсниците - ужас..., пълна мизерия, всичко е толкова старо и толкова разпаднато...  Освен това там не успяхме да се вредим да сме в класа на смятаната за най-добра госпожа, а напротив - паднахме се в класа на една млада, която за първа година поема първи клас. Други минуси - игрището е точно пред централния вход на училището и винаги ме е било страх за голямата ми дъщеря навремето /това е супер малоумно разположение/, отново точно пред входа на училището, но този път извън двора ще започва строеж на блок  Rolling Eyes /просто не ми е ясно как ще се осъвместява ученето на деца, щъкането им по двора и извън заедно с бетоновози и т.н. тежки машинарии.  ooooh! Училището няма стол за хранене и разчитат на доставка от разни заведения, като някой път са се случвали фалове с храната... И не на последно място - няма да имаме познати деца там, а вече ви писах, че моята дъщеря е доста свита. Все си мисля, че наличието на познати деца ще й е от полза.

Като видях въпросните стаи за първи клас, веднага се упътих към другото училище, за което се двоумя. Ами направо не може да има сравнение - онова е къде по-добре устроено и откъм материална база, и откъм грижа за учениците. Игрището не е пред входа. Имат стол. Имаме приятелчета. Май вече реших!

# 38
За мен два критерия са най-важни за началното образование - добрият педагог и близостта на училището. Едно е да го заведа за 5 минути пеш, друго е да седи в колата в трафик с часове всеки ден.

В близките училища, обаче,  изборът на преподавател не е разрешен и е въпрос на късмет на кого ще се падне детето.

# 39
Утро, описваш едното училище като че ли през него е преминала бомбандировка.  Grinning При нас няма такива разлики в базите на училищата, слава Богу, та това не ми е бивало критерий. Едно като отпадне, другото по- лесно се решава.
Детето вероятно също има мнение.
Аз големия син го питах навремето. Питах и малкия.

За мен два критерия са най-важни за началното образование - добрият педагог и близостта на училището. Едно е да го заведа за 5 минути пеш, друго е да седи в колата в трафик с часове всеки ден.
В близките училища, обаче,  изборът на преподавател не е разрешен и е въпрос на късмет на кого ще се падне детето.
Peace
При нас директорката позволи когато подавахме молби който иска да запише при коя класна иска да бъде, както и с кое дете /деца/ иска да е в един клас, а тя каза, че се опитвали да удовлетворят желанията на децата.

# 40
Утро, описваш едното училище като че ли през него е преминала бомбандировка.  Grinning

Точно.  Rolling Eyes

Не съм от Сф и при нас нещата са такива.
Преди 9 години избрах това училище за каката, защото ми беше най-удобно. Сега вече като родител с по-голям опит се размислих.  newsm78 Било включено в програма, според която до 2020 година трябвало да го ремонтират вътре.  Rolling Eyes

На мнението на детето не смятам да се осланям на този етап. Първо, че са прекалено малки, за да могат да преценят плюсове и минуси. Второ, моето дете е предубедено, защото откакто се е родило до сега все сме спрягали онова училище като училището, където ще става ученичка.  ooooh!

# 41
Както си описала нещата, всички предимства са на  страната на второто.
 При нас също се получи нещо подобно - откакто се е родила ,смятах, че ще учи в училище, което ми е  до работата, малко е (само основно), в центъра, всички деца на колеги са минали през него, имах възможност да я запиша и т. н.
  И като дойде момента, решихме да е в най-близкото до дома ни, за да може да не ходи на занималня. Приеха я (то има нещо като изпит) и горе-долу сме доволни.
    Само че има пък неудобството, че е в две смени.

# 42
  • София
Не се ли допуска някакъв среден вариант?
Училищата, в които съм подала заявления, са на около 10-ина минути с кола.

# 43
Като ви чета, се хващам за главата.
Естествено, че всяко едно училище е квартално. Не знам защо се излагате просто.
До 4-ти клас най-важното е детето да е грамотно, да е с изградени навици за учене.
Имам поглед върху разни набедени за куул училища в Сф, мне, благодаря!

Ахъм, но и чуждата кокошка е патка, както и никой не е пророк в собствената си страна.  Wink

# 44
Аз лично използвам прилагателното "квартално" за училището, което се намира в нашия квартал. Съответно следва да се разбира, че именно то ни е най-близо.

Не разбирам какво друго може да се има предвид под "квартално"...  newsm78 Нали градът е разделен на квартали и всяко едно училище е квартално за определен квартал...  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт