Нашите ОРХИДЕИ - тема 15 - страсти, радости и грижи

• 71 810
  • 774
  •   1
Отговори
# 210
  • ENGLAND
Аз си мислех да не е някакво заболяване по орхидеите ми, някои дори не пуснаха цветонос. Аз ги взех от тези оставените орхидеи от работата. Работя понякога в Икеа и често остават на служебния вход прецъфтели орхидеи. Та от тези оставените взех, миналия февруари и уж се стабилизираха, а накрая ги изгубих. А може и като ги чистих от памуклийките нещо да им е станало. Надявам се другите да успея да ги запазя.

# 211
Когато има болест симтомите са видими ( омекване, почерняване н алистат, разкашкане, гнилостни процеси, плесени, тръди петна по листата, точки по кистата, дупки по листат и прочие ) Пожълтяването както при първата ти орхидея ли дехидратирането никога не са болести те са състоание.  Както и нецъфтежа. дори напротив много от орхидеите когато боледуват серизоно ( т.е. берат душа ) пускат цветоноси и на тях правят кейки- така се мъчат да се въпроизведат.

А когато имат проблеми с общото си състояние ( недостатъчно корени, листа ) те миниминизират цъфтежа за да набавят листна и коренова маса и тогава след година две цъфтят. Не говоря за орхидеи които като при мен не са цъфтели по 7-8 години- просто по онова време хибридите бяха по-капризни. Миналта дтраница писах за една такава розова красавица която по общи сметки при мен е била 3 години преди да цъфне в домашни условия.

# 212
  • София
ще оставя булбите така както са си. Наистина имаш страхотни цветя  Hug

ако са ти много в саксията раздели в две саксии- така ще стимулираш поява на нови булби.

Изобщо не се наемам с подобна задача  Mr. Green Само като погледна плетеницата от корени и всякакво подобна мисъл се изпарява. Иначе не мисля, че са много  newsm78
Скрит текст:

Канех се да го пропусна, обаче не мога да се сдържа. Това е от последната брошура:
Скрит текст:
Поливайте обилно и режете щедро корените  Crossing Arms  ooooh!

Толкова ме подразниха, че си купих едно преоценено фалче, щедро полято с маркуча навсякъде. Започвам да си мисля, че нарочно ги съсипват. Сега милото е пресадено, обезпаразитено и стои в изолатора на балкона докато мине карантината  Joy
Скрит текст:

# 213
Момичета, влизам да се похваля набързо. Две от прекрасните ми филчета ще цъфтят отново, ще пусна снимка като се отвори поне една от пъпките им. На едното филче даже цветоносите са два, много съм щастлива, явно лятото им се отразява добре  Tada

# 214
  • Sofia
През февруари си купих милтония - цъфтя дълго и прекрасно. Щом увехна, изкара нов цветонос, пак цъфтя, но кратко - вероятно заради жегите. Междувременно израснаха доста нови булби, а днес гледам, че са тръгнали поне 4 нови цветоноса!  Shocked
Аз не съм торила, но вероятно преди мен доста е поработено по въпроса. Сега се чудя дали имам шанс да "отгледам" новите цветоноси? У дома е западно изложение, адска жега. Приемам всякакви съвети, за да видя милтонията отново цъфтяща и ухаеща.  Hug
В момента "празнува" на балкона с влага и озон  Grinning

# 215
А цветовете на моето филче започват да капят...едно вече падна и друго увяхва. Може просто да и е време. Още не съм я поляла, след като ми я подариха. Сфагнума ми се вижда още влажен. Преместих я в северна стая, цял ден е светло, но не я напича пряко.

# 216
  • Вестерос
От смяната на условията явно и на моята й паднаха цветовета  Sad

# 217
Ами може, не мисля да я местя повече, но самото местене от магазина вкъщи си е травмиращо.

# 218
  • Ænima/Albuquerque
Откачи тая мойта орхидея. Това си го намерих ей сега. От корена излиза друг корен?  Shocked

Скрит текст:

# 219
  • София
Това е напълно нормално  Peace

# 220
  • Ænima/Albuquerque
А, добре. Не им разбирам много на тези цветенца, та затова реагирам на всичко, което ѝ се случва. Пък и нали ви има вас... Благодаря.    bouquet

# 221
Здравейте, имам едно притеснение, днес като се прибрах и видях,че на орхидеята ми са и изпадали цветовете. От няколко дни бяха увяхнали, но цветето не е за поливане. Гледам, че и края на цветоноса сякаш е увяхнал. Може ли това да е нормално, при условие, че е от 3-4 седмици при мен.
Публикувам снимки от днес. Според вас добре ли е?
http://vkremakova.snimka.bg/flowers/19-06.870514

# 222
  • Sofia
Искам да споделя какво ми се случи днес, защото знам, че тук лъжци няма - те са по цветарските магазини.  Mr. Green
Загледах се в един цветарски магазин и се бухнах в него - имаше доста и различни орхидеи. Някои от тях бяха без цвят, а листата им - приличащи на камбриите, но с по-издължени булби. Попитах какви са и отговорът беше - ванилии.
- Сигурно са с дребни цветчета? - попитах.
- О, не, много са едри.
- Ама цъфтят ли?
- Много.
- Сигурно се гледат трудно?
- Не, никакъв проблем, като всички орхидеи.
Е, това вече преля чашата и въпреки настойчивостта на "жената зад щанда" бях категорична, че няма да купя докато не проверя как се гледат.
Сега чета за ванилиите и гледам само дребни цветова, а чета и това:
За да цъфне трябва да направи определен метраж затова се заредете с търпение и й осигурете достатъчно място. Като цяло се смята, че е трудно да се стигне до цъфтеж в домашни условия.
И ми се иска да попитам някой отглежда ли такива орхидеи и на цветарката ли да вярвам или на Гугъл?
И да ви благодаря, разбира се!  Hug

# 223
Здравейте, надявам се приемате новодошли Simple Smile

Прочетох цялата последна тема и прегледах и инфото в началото, но не видях това, което търся.

Имам един онцидиум (oncidium), купих си го малко преди миналата коледа. Беше целия нацъфтял, много красив. Разбира се, нямаше ме по празниците и като се върнах беше прецъфтял. Sad От тогава си стои по листенца и нищо не се е променяло по него. Ни цвят, ни листо,  ни дявол. Преди около месец започна да се оформя нова луковичка и излязоха 2 листенца. Та, тъп въпрос може би - от основата на новата луковичка дали би излязъл цветонос.....? Много ми се иска да вземе да цъфне Simple Smile Не знам какъв подвид е, но явно е най-често срещаният, ярко жълти рехави цветчета....
И втори въпрос - продадоха ми го в непрозрачна саксия - това чудо не фотосинтезира и през корените, като фаленопсисите, така ли?

Благодаря предварително!

# 224
  • София
Здравейте, момичета!
Влизам да се похваля с новата си придобивка! На живо е малко по-тъмен цвета, но с фотоапарата това излиза.. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт