Нашите ОРХИДЕИ - тема 15 - страсти, радости и грижи

• 69 994
  • 774
  •   1
Отговори
# 195
  • Ænima/Albuquerque
Здравейте. Пак нахлувам ни в клин, ни в ръкав, обаче се случват някакви неща. Орхидеята, която преди време ви показвах (не, че някой помни, де, при толкова цветя тук  hahaha), и за която бях загубила надежда, че ще живее - от две-три седмици е откачила.  Mr. Green
Кейкито наскоро пусна две коренчета - не бързам да му правя нищо. Майката обаче изкарва три израстъка (Mr. Green), които подозирам, че са корени. В което няма нищо лошо, де, аз бях решила че я губя, а това си е живот! Та, корени са, нали?  Confused

Ето снимчици. И бебето.

# 196
Момичета благодаря за комплментите.
На всички да ви се връща от тази красота  до бройката орхидеи която ви кара да чувствате комфортно и има възможносто вашето родно гнездо да поеме!

моите фалчета са 104. имам още 6-7 от тези дето ги наричам видове : дендър, енциклия, лудезия и прочие - да не изброявам.

за грижите споделям веднага.
Щом като веднъж съм намерила добрата формула на поливане грижите се минимизират. Не пръскам не оросявам, поливам по график на не по-често от 20- 25  дена лятото и на 45 зимата. Това значи че като поливам един ден в кухнята всичко е в натопени орхидеи ( имам съдчета точно за половината доза)  и така 1- 2 часа са натопени зимата и за 4-5 часа лятото ) .Отцеждам, по кашпите и забравям за тях за 3-4 седмици. иначе когато имах 50-тина стайни цветя беше мъка- да се поливат лятото особенно да е често, ама всяко цвете в различен режим- бях станала разногледа. А цветята бяха станал огромни- до тавана - нямах ъгли в къщи свободни . в един момент почнах да колекционирам орхидеи и открих че грижата за тях е песен 9 защото няма грижа по принцип )... и така поле алека  стайните цветя подарих на различни организацации- те и без тов бяха надраснали размерите на един панелен апартамент и се опираха в тавана. и сега съм само с малки компактни орхидеи.

мъжът ми смята че трябва да премина в графа висш пилотаж и да почна да отглеждам ванди  Joy

имам вече три, две са ок, но новата ми ванда ме притеснява, откривам разни неща по нея които ме карат да се питам дали има трикове при продажбите им по магазните. Нявкой с опит ще с ерадвам да сподели наблюдения.

# 197
  • Вестерос
В цветарския ми дадоха да си купя един прах , който да разтворя във вода и да полея сутстрата и корените- уарант 70 ВГ. Ползвали ли сте го?

+ ре ге, мислиш ли, че трябва да сменя субстрата? Или да полея, да отцедя с препарата само  Confused

Също така съм в шок как продавачката в магазина ми каза, че орхидеите обичат влажно и вода, а една позната, която има над 10 и ги гледа от 2 години- ги поливала постоянно, пръскала ги също и как хубаво нацъфтявам били, ми даде акъла да сменя субстрата само, без да я полея с това, което купих.

# 198
В цветарския ми дадоха да си купя един прах , който да разтворя във вода и да полея сутстрата и корените- уарант 70 ВГ. Ползвали ли сте го?

+ ре ге, мислиш ли, че трябва да сменя субстрата? Или да полея, да отцедя с препарата само  Confused

Също така съм в шок как продавачката в магазина ми каза, че орхидеите обичат влажно и вода, а една позната, която има над 10 и ги гледа от 2 години- ги поливала постоянно, пръскала ги също и как хубаво нацъфтявам били, ми даде акъла да сменя субстрата само, без да я полея с това, което купих.

Пиша веднага че в случай с мокрици смяната на субстрата не върши никаква работа. Както казах те се крият под листата, в корените, в гънките на кашпите, подложните чинийки и затова срещу тях трябва систематично трепане. Обикновено обработвам субстрата  с пръскане отгоре ( купувам често спрейове че са ми по удобни за употреба ). но ако се разтвори и се полее върши същата работа. Само да се внимава с концентрацията. Както и че след няколко днеа трябва да с еобработва пак заради инкубационния период.

Що се касае до поливането - въпрос на вкус и кой как иска. ако поливането е проочно няма как след ден два лятото растенията да не са жадни отново- той субстрата само се омокрил ( ако вообще може да се нарере омокряне!) - за да се напоят корите добре трябва да покиснат. Така корените с проточно пливане веднага позеленяват а после след ден пак са сиви.

аз харесвам моят режим на поливане , защото той не ме прави робиня на орхидеите. може би и затова бройката им така нарастна защото където са 50 там са и 100 бройки което удължава врвмето на поливане с няколко часа. но пак е рядко както преди.  Моят начин ми харесва и  по причина че той ме държи свободна в по-голямата част от месеца и не ми доставя грижи по постоянно обхождане и подливане с вода. а като заминавам някъде - може да ги ставя на осамотек и да ги полея чак като се върна искам след 21 , искам след 27 дена и не да търся някой д ами ги полее . Рекордно  съм ги оставяла 45 дена без вода лятото месец юли ,когато баща ми влезе в болница. Нямах време за тях и толкова. след 45 дена леко им бяха омекнали листата. полях когато можах - те си върнаха тугора и така напред.

Така що се касае до орхидеите съм абсолютния ползвател  защото давам малко а много вземам - то красота то прелест !

# 199
  • Вестерос
Точно , защото от тука и от други места съм чела за поливането, та се изненадах като ми казаха. Определено и на мен ми харесва твоят тип поливане Simple Smile Полях я както ми казаха в магазина с препарата, сега се отцежда. Да видим. За пръв път се грижа за цвете  Embarassed

# 200
  • София
Благодаря, Ре ге,
ще оставя булбите така както са си. Наистина имаш страхотни цветя  Hug

Тифани, не съм ползвала този препарат, но преди време си бях купила орхидея, заразена с памуклийки. Тогава питах тук, четох из разни форуми и в крайна сметка си купих "Актара". Става както за пръскане, така и за поливане. Избрах варианта с поливане. Това чудо изтреби всичко - не само памуклийките, но и тук-там имаше разни паячета по другите саксии. В момента орхидеите ми са направо стерилни  Mr. Green
Ще се радвам да споделиш за резултата при теб  Peace

И малко офф топик:
Скрит текст:
Преди няколко дни си купувам айсберг и с изненада гледам на етикета: произход България. Викам си, еее най-накрая се научиха и тук да ги гледат. Тръгвам вечерта да правя салата и ужас - отвътре цялата е с листни въшки. Даже и в сърцевината от вътре бяха влезли. Съответно побеснявам и започвам да крещя из нас как няма да си купя повече нищо български и т.н., ама ги редя едни.... през това време идва мъж ми от съседната стая, поглежда ме и с абсолютно компетентен и сериозен глас ми заявява: Да знаеш, сега разбрах от къде орхидеите ти хващат въшки. За всичко са виновни тия салати дето ги купуваш. Като ги донесеш в къщи и те въшките - хоп и направо в орхидеите скачат  Mr. Green Mr. Green Толкова се бях филмирала с онези памуклийки, че още ми се подиграва.

# 201
  • Вестерос
 Joy

Иначе за моята въшла, освен онези малките черни точки, видях и белички. Стои изолирана на друга място. Смятам след седмица пак да я полея, дано да ги изтреби.

# 202
  • ENGLAND
_re_ge  страхотни са ти орхидеите, направо приказка.
И аз тук с въпрос. Загубих  няколко орхидеи, добре изглеждаха и само след 1-2 дни намирам листата паднали, корените съвсем изсъхнали, неспасяемо. Това беше преди 4-5 месеца и оттогава орхидеите ми си бяха добре, но вчера намирам още една с изпопадали листа и изсъхнали корени. На някой случвало ли му се е подобно нещо и от какво може да загине орхидеята по този начин?
Ето и снимки:

И още един въпрос. Минитата и още две орхидеи са ми на перваза на северен прозорец от зимата листата стоят като дехидратирани, но аз си ги поливам и корените са си супер. Някакви идеи защо са така.

Светланка, и аз вече година се боря с памуклийките, такава напаст са, днес даже ги чистих от минитата. Ще си запиша препарата и като си дойда ще си взема от България, тук не мога да намеря.

# 203
  • Ænima/Albuquerque
Да си цитирам въпроса...

Здравейте. Пак нахлувам ни в клин, ни в ръкав, обаче се случват някакви неща. Орхидеята, която преди време ви показвах (не, че някой помни, де, при толкова цветя тук  hahaha), и за която бях загубила надежда, че ще живее - от две-три седмици е откачила.  Mr. Green
Кейкито наскоро пусна две коренчета - не бързам да му правя нищо. Майката обаче изкарва три израстъка (Mr. Green), които подозирам, че са корени. В което няма нищо лошо, де, аз бях решила че я губя, а това си е живот! Та, корени са, нали?  Confused

Ето снимчици. И бебето.

# 204
Да си цитирам въпроса...

Здравей
орхидеята е съвсем в норма, изглежда ми здрава и и наистина има нови корени. но и старите също ми изглеждат добре както и листата зтова не разбирам в какво имаш в предвид че е под върпос ще оцелее ли. Не виждам загнил център, въждам зелен стар цветонос и кейкито на цветоноса което е най-добрия вариант защото като се стабилизира ще може да се разсади.

а това че сега е времето за пускане на много корени и листа вече писах няколко пъти последните страници  всички орхидеи  го правят в момента преди настъпването на жегите.

Последна редакция: ср, 17 юни 2015, 13:58 от _re_ge

# 205

в момента много от старите листа също окапват- по едно две то старите - найстарите е нормално.

На първата снимка обаче тази орхидея с загнил център ми изглежда като пътник. виждам леко изривен втори листа което ми напомня на кейки--кейки ли е имала  или ми се струва.
Двете жълти листа и корените ми подкасказват че орхидеята си заминава. има ли зелени корени в саксията?

за полуминитата видях че са в кори. принципно често полуминитата 9 и инитата )  са в сфагнум и аз го намирам за нормални и удобно  -  те често се дехидратират а веднъж дехидратираните листа не възстановяват гладкия си вид. Пак са живи но никога не стават гладки отново- едва вече новите листа излизат гладки. Щом има дехидратация бил препоръчла преразглеждане на режима и начина на поливане за лятото.

Тези меките черни листа и аз ги имам от време на време, получават се от попадната в основат аим вода , стават меки и лигави.

# 206
  • Ænima/Albuquerque
Мерси, Реге. Всъщност питах дали са корени, но ми отговори, благодаря.    bouquet

# 207
ще оставя булбите така както са си. Наистина имаш страхотни цветя  Hug

ако са ти много в саксията раздели в две саксии- така ще стимулираш поява на нови булби.

# 208
  • ENGLAND
Благодаря  _re_ge, орхидеята си е супер и в един момент я виждам с окапали листа и изсъхнали корени, знам че е неспасяемо, ама толкова много загубих така. Кейки не са пускали.
А тези с дехидратираните листа едната е нормална орхидея, другата мини.

# 209
Благодаря  _re_ge, орхидеята си е супер и в един момент я виждам с окапали листа и изсъхнали корени, знам че е неспасяемо, ама толкова много загубих така. Кейки не са пускали.
А тези с дехидратираните листа едната е нормална орхидея, другата мини.

както винаги съм писала много е хубаво да бъдеш оптимист,но трябва да си винаги наясно че понякога цветето не може да се възпроизведе по някаква причн и затова то просто си умира. Процеса си е точно такъв от това което съм наблюдавала от моите фалчета, които имаха цветонос от центъра. докато уж всичко е наред, изведнъж започва едно лавиообразно изсъхване на всичко- листа/корени и то става буквално за 3-4 дена до седмица. и край .
Предполагам това се е случило при тази с засегнатия център на растеж.
просто нямаш късмет за съжаление  Hug Hug Hug

Общи условия

Активация на акаунт